Tariceanu a incasat in 2007 dividende de peste doua milioane de lei de la firma sa

Premierul Tariceanu a incasat anul trecut de la Automotive Trading Services, firma la care este actionar majoritar, dividende in valoare de peste 2,1 milioane de lei, aferente anului 2003, si si-a completat colectia de masini vechi cu un autoturism ARO fabricat in 1974. Potrivit declaratiei de avere pe anul 2007, Tariceanu detine 85% din actiunile Automotive Trading Services (ATS) - importator al automobilelor Citroen - desi in declaratia de avere pe anul 2006 figura cu 90%. Totodata, in declaratia de avere pe 2007 nu mai este mentionat Clubul Vinului, unde premierul detinea, potrivit declaratiei pe anul anterior, 258 de actiuni cu o valoare totala de 25.800 de lei.


Citeste mai mult...

Honda a inceput sa produca in serie masini pe hidrogen

Japonezii de la Honda ofera o alternativa la motorul cu combustie interna si au inceput productia de masini alimentate cu hidrogen, potrivit HotNews. Modelul FCX Clarity are emisii poluante zero iar Honda spune ca e mult mai eficient decat un automobil hibrid sau unul cu clasicul motor cu combustie interna. Modelul nipon va utiliza curent electric rezultat din combinarea hidrogenului si oxigenului, intr-o celula de combustibil (fuel cell). Sedanul cu patru locuri FCX, spune Honda, va fi nepoluant, deoarece singurele emisii vor fi de vapori de apa, iar gazele responsabile pentru incalzirea globala lipsesc.


Citeste mai mult...

Pretul petrolului scade dupa ce Arabia Saudita da asigurari ca va mari productia

Pretul barilului de petrol a scazut, luni, la bursele electronice din Asia, dupa ce Arabia Saudita a dat asigurari ca va creste productia de petrol, ca raspuns la ingrijorarile la nivel global privind pretul ridicat al "aurului negru". In schimburile matinale, pretul petrolului "light sweet crude", cu livrare in iulie, a scazut cu 71 de centi, la 134,15 dolari/baril. Cotatia petrolului Brent, din Marea Nordului, cu livrare in iulie, a scazut cu 59 de centi, la 134,52 de dolari/baril. Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a declarat ca Arabia Saudita va mari productia de petrol cu 200,000 de barili pe zi, in iulie, in urma cererii ridicate.


Citeste mai mult...

Banca Transilvania a lansat primul card de credit dedicat medicilor

Banca Transilvania, prin Divizia Pentru Medici, a lansat pe piata primul card de credit dedicat in exclusivitate medicilor, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Noul produs, MasterCard FORTE pentru medici, ofera utilizatorilor beneficiile unui instrument de plata alternativ, cu o linie de credit de pana la 5.000 de EUR, Internet Banking gratuit timp de 6 luni si o polita de asigurare malpraxis."Sustinem medicii si, in acelasi timp, suntem unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata cardurilor.


Citeste mai mult...

Banca Transilvania va lansa un fond de investitii cu risc scazut, bazat pe obligatiuni

Banca Transilvania ar putea lansa, inca de saptamana viitoare, fondul de investitii BT Obligatiuni, pentru care a primit aprobarea CNVM, prin intermediul caruia va investi in obligatiuni in lei, emise de stat sau de companiile mari, a declarat directorul Bancii Transilvania, Robert Rekkers."Noi ne asteptam ca dobanzile sa mai creasca si astfel vom putea oferi un randament de 10% la lei, ceea ce consideram ca este foarte atractiv pe segmentul fondurilor mutuale, in conditiile actuale ale pietei.


Citeste mai mult...

Doar un pensionar din zece isi ia pensia prin cont bancar

Plata pensiei prin banca este o varianta mai simpla prin care pensionarii pot intra in posesia veniturilor lunare, dar mai costisitoare, noteaza Adevarul. Daca pentru primirea pensiei prin posta, pensionarii nu trebuie sa plateasca nimic, pentru viramentul acesteia intr-un cont, bancile pot percepe comisioane de retragere sau de administrare. Un alt inconvenient ar putea fi ca, in unele cazuri, titularul nu poate scoate toti banii, banca solicitand o suma minima care trebuie sa ramana in cont. Pensionarii care vor sa primeasca pensia prin banca si care nu au deja un cont trebuie sa completeze o cerere de deschidere a unui cont curent sau cont de card la sucursala de domiciliu a bancii alese, in doua exemplare.


Citeste mai mult...

Signal Iduna Asigurari de Viata a primit autorizatia finala de la arbitrul asigurarilor

Compania Signal Iduna Asigurari de Viata a primit, saptamana trecuta, autorizatia finala de functionare de la arbitrul asigurarilor, urmand sa-si inceapa activitatea dupa o investitie initiala de 20 milioane euro, a anuntat compania."Signal Iduna Asigurari de Viata isi va incepe activitatea in baza unei investitii initiale de 20 milioane euro", declarase directorul executiv al Signal Iduna Services, Sorina Niculescu, la sfarsitul lunii ianuarie. Compania va oferi produse si servicii de asigurari private de sanatate, asigurari de viata si de accidente si tinteste pozitia de lider de piata pe segmentul asigurarilor voluntare de sanatate, se arata intr-un comunicat."Avand in vedere potentialul pietei de asigurari din Romania, de peste 2 miliarde de euro, si cresterea anuala semnificativa a acesteia, Romania ofera oportunitati interesante de dezvoltare, in special in domeniul asigurarilor private de sanatate, care, in tara noastra se afla inca in stadiu incipient de dezvoltare", a declarat directorul de dezvoltare al companiei, Sinziana Maioreanu.


Citeste mai mult...

Hidroelectrica a vandut 17 microhidrocentrale pentru 28 milioane euro

Hidroelectrica a vandut cele 17 microhidrocentrale (MHC) din bazinele raurilor Moldova, Dorna, Gurghiu, Oltet, Negrisoara, avand o putere instalata totala de 10,58 MW, companiei austriece Wienstrom GmbH pentru 28 milioane euro, a anuntat Hidroelectrica, printr-un comunicat de presa."In urma procesului de privatizare (.) pretul total de adjudecare obtinut in urma celor cinci licitatii a atins o valoare record de 103.965.676 lei (de 2,3 ori mai mare decat pretul de pornire), echivalentul a circa 28 milioane de euro.


Citeste mai mult...

Romania a inregistrat, in mai, a cincea inflatie anuala din UE

Romania s-a clasat pe pozitia a cincea in UE dupa inflatia anuala, care a fost de 8,5% in mai 2008, de peste patru ori mai mare decat cea din Olanda, statul european cu cea mai mica rata a inflatiei in mai, potrivit Eurostat. La nivelul Uniunii Europene inflatia a fost de 3,9%, in timp ce in zona euro aceasta a fost de 3,7% , in crestere fata de luna aprilie 2008, cu 0,3%, respectiv 0,4%. In luna similara a anului trecut, rata inflatiei a fost mult mai mica, de 2,1% in UE27, si de 1,9% in zona euro.


Citeste mai mult...

Piata bancara din Romania continua sa fie atractiva, dar nu vor fi noi intrari in acest an

Piata bancara din Romania este, in continuare, atractiva pentru investitorii straini, insa noi intrari in sistemul bancar sunt putin probabile in acest an, pana nu se linistesc turbulentele pe plan international, a declarat, luni, directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers."Nu ma astept la noi intrari pe piata din Romania, in conditiile in care exista probleme pe pietele de provenienta ale marilor jucatori, cum ar fi Spania sau Franta. Cred ca, din puntul de vedere al bancilor straine, trebuie rezolvate aceste probleme inainte sa mearga in alta parte", a explicat Rekkers.


Citeste mai mult...

Datoria externa pe termen mediu si lung a crescut in primele 4 luni cu 8,45%, la 41,75 miliarde euro

Datoria externa a Romaniei pe termen mediu si lung a crescut in primele patru luni ale acestui an cu 8,45% fata de finalul anului trecut, pana la 41,75 miliarde euro, ca urmare a majorarii datoriei publice directe si a celei negarantate public, a anuntat, luni, banca centrala. La sfarsitul lui 2007, datoria externa pe termen mediu si lung era de 38,5 miliarde euro, potrivit datelor revizuite de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in urcare fata de luna trecuta, cand estimase datoria de la finalul anului trecut la 38,333 miliarde euro.


Citeste mai mult...

New Kopel Romania va deschide puncte comune de vanzari cu asiguratorul Clal Romania

Compania de leasing operational New Kopel Romania va deschide unitati comune cu asiguratorul Clal Romania, pentru a reduce costurile aferente vanzarilor de produse si servicii, in urma parteneriatului incheiat intre cele doua parti, potrivit editiei online a publicatiei israeliene Globes. New Kopel Romania a fost prima companie specializata care a adus leasingul operational pe piata romaneasca si s-a lansat oficial in septembrie 2005. Acordul a fost semnat in pofida competitiei intre Clal Insurance Enterprises Holdings Ltd.


Citeste mai mult...

GE ENERGY: energia solara reprezinta energia viitorului

Energia solara va deveni energia viitorului, iar investitiile in acest domeniu vor creste foarte mult, a declarat luni directorul regional al GE Energy pentru Europa de Est, Rod Christie, in cadrul Forumului Energetic Regional "FOREN", la Constanta."Cred ca in urmatorii cinci ani veti vedea o schimbare importanta in ceea ce priveste energia solara. Viitoarea sursa de energie este cea solara. Ea reprezinta energia viitorului. Se investeste si se va investi foarte mult in productia de energie solara", a afirmat directorul regional al GE Energy pentru Europa de Est, Rod Christie, in cadrul Forumului Energetic Regional "FOREN", la Constanta.


Citeste mai mult...

Moscova va deveni unul dintre cele mai mari centre financiare din lume, spune un bancher din Rusia

Pietele interne lichide, cresterea economica sustinuta si amplasarea in centrul unei regiuni in dezvoltare exploziva vor transforma Moscova in unul dintre principalele centre financiare ale lumii, in urmatorii zece ani, potrivit declaratiilor de luni ale unui bancher din Rusia, citate de Reuters."Sunt sigur ca Moscova va fi una dintre cele mai mari piete de capital din lume", a declarat, intr-un interviu acordat Reuters, directorul executiv al companiei financiare si de investitii Renaissance Group, cu sediul la Moscova, Stephen Jennings."Moscova va deveni al doilea centru financiar din Europa, dupa Londra, in urmatorii cinci ani", a estimat Jennings."Dimensiunea pietelor pe care le avem acum in Rusia depaseste cele mai indraznete vise pe care le-ar fi putut avea oricine acum cinci ani", a spus Stephen Jennings.


Citeste mai mult...

Romanian International Bank a marit dobanzile la depozitele in lei si euro si le-a micsorat la dolar

Romanian International Bank (RIB) a majorat dobanzile fixe platite de banca la depozite in lei, euro si lire sterline cu pana la doua puncte procentuale si a micsorat dobanzile pentru depozitele in dolari, cu o marja de pana la 0,7%, a anuntat banca. In urma deciziei, banca plateste o dobanda fixa de 10,25% pentru depozitele in lei, cu scadenta la o luna, si de 10,5% pentru cele cu scadenta la trei luni. Pentru economiile cu scadenta la sase luni, banca achita o dobanda anuala de 10,75%, respectiv 11,25% pentru cele cu scadenta la noua luni.


Citeste mai mult...

MKB Romexterra Bank a devenit membru al Asociatiei Brokerilor

Asociatia Brokerilor a anuntat ca, incepand din luna iunie, MKB Romexterra Bank se alatura celorlalti 58 de membri al organizatiei, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Consiliul Directoral al Asociatiei Brokerilor a aprobat cu unanimitate de voturi admiterea MKB Romexterra Bank ca membru cu drepturi depline. MKB Romexterra Bank, va beneficia de toate activitatile si realizarile Asociatiei si, totodata, va determina cresterea reprezentativitatii comunitatii Intermediarilor din piata de capital din Romania, se mai precizeaza in comunicat.


Citeste mai mult...

Investitiile straine directe in Romania s-au dublat in primele patru luni, la 3,2 miliarde euro

Investitiile straine directe s-au dublat in primele patru luni din acest an fata de perioada echivalenta din 2007, ajungand la 3,22 miliarde euro, iar acoperirea deficitului de cont curent din acestea a crescut semnificativ, la 66,5%, de la 36,1% in intervalul ianuarie-aprilie al anului trecut. Astfel, investitiile straine directe (ISD) in Romania au crescut cu 100,5% in primele patru luni din 2008, de la 1,605 miliarde euro in intervalul echivalent al anului trecut, arata datele publicate luni de banca centrala.


Citeste mai mult...

Pretul petrolului a atins un nou record pe piata americana, de 139,89 dolari/baril

Cotatia barilului de petrol a atins luni, la New York, nivelul record de 139,89 dolari, dupa ce investitorii au reactionat radical la oprirea productiei de pe platformele din Marea Nordului, relateaza AFP. Ulterior, cotatia unui baril de petrol tranzactionat la New York a coborat pana la 138,60 dolari, nivel ce marcheaza totusi o scumpire cu 3,74 dolari, raportat la cotatia de la inchiderea sedintei de tranzactionare de vinerea trecuta de pe piata New York Mercantile Exchange (Nymex). Piata new-yorkeza a inregistrat luni scumpiri cu mai mult de 4 dolari ale unui baril de petrol si s-a apropiat pana la distanta de cativa centi de pragul psihologic de 140 dolari/baril. Stirea i-a surprins pe analisti, care mizau anterior pe o scadere a preturilor, in contextul in care Arabia Saudita, primul exportator de titei din lume, isi va majora in curand productia de petrol. Potrivit primelor explicatii ale analistilor, investitorii s-au speriat din cauza opririi productiei de la platformele grupului petrolier norvegian StatoilHydro ASA din Marea Nordului. StatoilHydro ASA a anuntat luni ca este obligata sa opreasca mai multe platforme de la zacamintele de la Oseberg, in Marea Nordului, ca urmare a unui incendiu declansat duminica.


Citeste mai mult...

iPhone 3G, vandut cu 1 euro de operatorul german T-Mobile

Compania germana T-Mobile, care face parte din Deutsche Telekom, va pune in vanzare noul iPhone 3G pentru numai un euro, anunta Reuters. Versiunea comercializata va fi cea cu memorie de 8 GB, si va putea fi achizitionata doar impreuna cu un abonament de 69 de euro pe luna. Cu iPhone 3G Apple spera sa castige mai multi clienti, fata de precedentul telefon, in acest sens renuntand la procentul solicitat operatorilor pentru convorbirile efectuate de catre clientii iPhone. Operatorii ca T-Mobile au acum un motiv in plus pentru a subventiona costul unui mobil iPhone, in schimbul unor contracte mai profitabile.


Citeste mai mult...

Cheltuim cinci salarii pe an pe bunuri de larg consum

Romanul da intr-un an cinci salarii lunare medii pentru achizitia de bunuri de larg consum, bugetul alocat fiind de 1.877 de euro. Din acest punct de vedere, cheltuielile romanilor sunt comparabile cu cele ale rusilor si cu 15% mai mari decat ale bulgarilor. Slovenii au un buget aproape dublu fata de noi pentru alimente, detergenti, electrocasnice sau articole de imbracaminte, in timp ce consumatorii din Europa de Vest aloca de trei ori mai mult, adica 5.497 de euro pe an. Bananele, apa minerala, zaharul si uleiul de floarea-soarelui sunt cele mai vandute produse in hipermarketuri, atat cantitativ, cat si valoric, potrivit unei ample analize privind sectorul de retail din Romania.


Citeste mai mult...

Seful Fiscului ia 100.000 de euro pe an

Seful Fiscului, Daniel Chitoiu, a castigat anul trecut aproape 100.000 de euro pe urma functiilor diverse pe care le detine, ceea ce inseamna, in medie, peste 8.000 de euro pe luna. Potrivit declaratiei de avere a presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) salariul net incasat anul trecut in functia sa de baza a fost de 46.350 de lei. Interesant in ce priveste repartizarea veniturilor intre functionarii statului de diferite ranguri este ca sotia acestuia, Elena Chitoiu, a castigat din salariu mai mult - 55.084 lei -, desi indeplineste doar functia de director in cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.


Citeste mai mult...

Firmele de asigurari tin secrete listele cu service-urile partenere

Multi proprietari de autoturisme care au incheiat asigurari Casco cu firme romanesti intampina probleme grave atunci cand au nevoie de reparatii la vehicule, noteaza Gardianul. Din toate companiile de asigurari de pe piata, doar vreo doua au lista de service-uri agreate pusa pe site. Restul, nu au lista, in schimb vor sa stii sigur ca o parte din dauna o vei plati. Multe companii de asigurari din Romania dau inca o data dovada ca in caz de dauna auto, clientul nu prea mai conteaza, atata timp cat si-au incasat banii pe polite.


Citeste mai mult...

Nokia va lansa doua modele de telefoane pentru clientii corporatisti

Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a anuntat ca va lansa doua modele de telefoane pentru clientii institutionali, o miscare prin care isi relanseaza oferta oarecum invechita, pentru oamenii de afaceri, consemneaza Reuters. Cele doua modele noi, E66 si E71, cu tastatura integrala, vor fi livrate cu incepere din iulie si se vor vinde cu aproximativ 350 de euro (538 dolari), fara a include subventiile pentru operator si taxele locale. Modelele destinate clientilor corporate stau mai mult timp, de obicei, in portofoliile producatorilor de telefoane, decat cele pentru consumatori, dar au trecut deja noua luni de cand Nokia a introdus pe piata modelul E51, ultimul destinat clientilor corporatisti.


Citeste mai mult...

Piata auto a crescut cu 3,6% in primele cinci luni, dar vanzarile de autoturisme au scazut cu 1,6%

Piata auto a crescut cu 3,6% in primele cinci luni ale acestui an, la 140.009 de unitati, fata de 134.270 unitati comercializate in perioada similara din 2007, dar vanzarile de autoturisme au scazut cu 1,6% in perioada ianuarie-mai 2008, ajungand la 114,058 unitati, informeaza APIA. Potrivit informatiilor furnizate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), cresterea generala a pietei auto din Romania se datoreaza vanzarilor sporite cu 7.636 de unitati pe segmentul vehiculelor comerciale.


Citeste mai mult...

Goldman Sachs anunta o scadere cu 11% a castigurilor, in al doilea trimestru

Grupul bancar Goldman Sachs a anuntat o scadere cu 11% a castigurilor, in cel de-al doilea trimestru, din cauza problemelor existente in cadrul pietelor financiare internationale, grupul reusind, totusi, sa evite pierderi majore, arata Reuters. Profitul net al celei mai mari banci americane de investitii a scazut la 2,09 miliarde de dolari, sau 4,58 dolari pe actiune, in trimestrul incheiat pe 31 mai. Banca raportase un profit net de 2,33 miliarde de dolari, sau 4,93 dolari pe actiune, in al doilea trimestru din 2007.


Citeste mai mult...

MEF a prelungit data de depunere a cererilor de proiecte in cadrul Mecanismului Financiar al SEE

Ministerul Finantelor a prelungit, pana in 20 iunie, data la care pot fi depuse cererile de proiecte din cadrul Mecanismului Financiar al SEE, in valoare de 40,5 milioane euro, ce vizeaza, printre altele, protectia mediului sau dezvoltarea resurselor umane, a transmis institutia. Proiectele pentru obtinerea de fonduri nerambursabile acopera si alte domenii - precum sanatatea si protectia copilului, conservarea patrimoniului cultural european - si pot fi depuse la Punctul National de Contact pentru Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE) pana in 20 iunie.


Citeste mai mult...

S-a lansat Firefox 3. Mozilla asteapta un record la download-uri

Mozilla Firefox 3 a fost lansat marti, producatorii sai asteptandu-se la descarcari masive de pe site-ul care pune la dispozitie browserul de internet. Noua versiune este disponibila, pe site-ul Mozilla.com, in mai multe limbi printre care si cea romana. Oficialii de la Mozilla au declarat ca spera sa stabileasca un record privind cele mai multe descarcari ale unui fisier, in 24 de ore. In prezent, Firefox este folosit de aproximativ 15% dintre utilizatorii de internet, potrivit BBC. Producatorii sai, spera ca odata cu lansarea noii versiuni, sa creasca si numarul utilizatorilor.


Citeste mai mult...

Mansardarea blocurilor, doar cu acordul tuturor proprietarilor

Tot mai multe asociatii de proprietari incep sa se intereseze de mansardarea blocurilor. Constructorii spun ca din actiunea de mansardare toata lumea are de castigat - proprietarii de apartamente care vor beneficia de renovarea si consolidarea imobilului, viitorii proprietari de asemenea locuinte la mansarda, care vor obtine un pret mai bun pe metru patrat construit, si, nu in ultimul rand, firma care le construieste. Pentru ca un imobil sa fie mansardat este insa nevoie ca absolut toti proprietarii sa-si dea acordul.


Citeste mai mult...

Guvernul a bagat 2,5 milioane de euro intr-un site cu 70 de vizitatori

Guvernul a cheltuit 2,5 milioane de euro pentru un site destinat oamenilor de afaceri, care aduce mai putini vizitatori decat pagina personala a unui elev de liceu se arata intr-o analiza a revistei "Capital". Portalul destinat oamenilor de afaceri din domeniul IMM - business-entrepreneur.ro - a fost finantat din bani europeni prin doua proiecte Phare si a fost dezvoltat timp de peste un an de 46 de experti, dintre care 31 erau romani. Onorariile realizatorilor site-ului s-au ridicat la 1,8 milioane de euro, acestia fiind platiti cu aproximativ 675 de euro pe zi.


Citeste mai mult...

2,55% din banii Pilonului II de pensii s-au dus pe comisioane

Averea fondurilor administrate privat (Pilonul II), dupa patru saptamani, este de 86.368.180 lei, cu 2,07% mai mica decat totalul banilor virati de angajatori catre Casa Nationala de Pensii (CNPAS), fiind erodata de doua comisioane in valoare totala de 2,55%, noteaza Romania Libera. Acesti bani intra direct in conturile companiilor de gestionare a fondurilor de pensii, potrivit legii. Totusi, din suma intrata in pusculitele fondurilor, administratorii au reusit pe ansamblu o apreciere usoara a banilor clientilor, cu 0,44%.


Citeste mai mult...

Barroso: Summitul european va trebui sa raspunda ingrijorarilor din viata de zi cu zi a oamenilor

Summitul european de joi si vineri va trebui sa aduca raspunsuri la chestiuni de genul cresterea preturilor la petrol si sa demonstreze ca respingerea de catre irlandezi a Tratatului european nu inseamna sfarsitul Europei, a declarat miercuri presedintele CE, relateaza AFP."Respingerea de catre Irlanda a Tratatului de la Lisabona nu trebuie sa insemne ca Europa este nevoita sa incetineasca" ritmul, a declarat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene (CE) in fata alesilor europeni reuniti la Strasbourg."Vom consacra summitul de la Bruxelles si altor probleme, mai ales cresterii preturilor la alimente si la carburant, care afecteaza bugetele oamenilor, activitatile economice", a anuntat el.


Citeste mai mult...

120 francize de top

Cu o cifra de afaceri de peste un miliard de euro in prima jumatate de an, acest mod de a face afaceri castiga tot mai mult teren. Cele mai ieftine afaceri in franciza prezente pe piata romaneasca necesita investitii de 3.500 de euro, iar cele mai scumpe depasesc doua milioane de euro, potrivit suplimentului revistei "Capital" "120 francize de top din Romania 2008", lansat ieri. Cele mai ieftine francize dupa investitia totala initiala sunt Rodipet (350 de euro), Trident Dental (500 de euro) si American Hot Dog (incepand cu 800 de euro).

Citeste tot articolul 120 francize de top

Citeste mai mult...

Greenpeace cere Guvernului sa infiinteze de urgenta Agentia Nationala a Ariilor Protejate

Greenpeace cere Guvernului sa intervina pentru infiintarea de urgenta a Agentiei Nationale a Ariilor Protejate, deoarece anumite ministere intarzie avizarea actului normativ elaborat de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Rurale (MMDD), a informat, miercuri, organizatia."MMDD a elaborat un proiect de hotarare de Guvern privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale a Ariilor Protejate (ANAP), dar propunerea este intarziata de institutiile implicate in avizarea documentului de lege, respectiv Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) si Ministerul Justitiei", se precizeaza in comunicatul remis de Greenpeace, miercuri.


Citeste mai mult...

Un cumparator sub acoperire poate castiga 1.500 de euro lunar

Un cumparator sub acoperire, angajat de firmele de "mystery shopping" sa verifice cum sunt tratati clientii unor companii, poate castiga chiar si 300 de lei (circa 80 de euro) pentru o "misiune" care poate dura maximum trei ore, potrivit lui Adrian Barbu, actionar al firmei Shopper, specializata pe acest tip de activitate. Castigurile celor deghizati in cumparator sub acoperire variaza in functie de complexitatea misiunii: de datele pe care cumparatorul trebuie sa le urmareasca, volumul de informatii pe care trebuie sa le tina minte, de riscul de a se deconspira, precum si de dificultatea intocmirii raportului.


Citeste mai mult...

Daimler a ales Ungaria ca locatie pentru fabrica Mercedes din estul Europei

Daimler a decis ca noua fabrica Mercedes sa fie amplasata in apropierea orasului Kecskemet, din centrul Ungariei, unde compania va investi 800 de milioane de euro pentru a putea construi noile generatii ale claselor A si B de la Mercedes-Benz, informeaza Automotive News Europe. Noua fabrica se va situa la o distanta de circa 80 de kilometri fata de capitala Budapesta, iar prin aceasta investitie vor fi create 2.500 de noi locuri de munca."Intentionam sa construim o noua fabrica in Ungaria, pentru a ne creste competitivitatea si pentru a avea acces la potentialul neexploatat al pietelor din estul Europei", a declarat presedintele executiv al Daimler, Dieter Zetsche.


Citeste mai mult...

Analistii imobiliari sustin ca in prezent cererea dicteaza directia pietei si nu oferta

Este prima data dupa 1989 cand cererea dicteaza directia pietei imobiliare autohtone si nu oferta, iar acestea sunt semne foarte clare ale unei piete care se maturizeaza si in niciun caz ale unei prabusiri, sustin analistii imobiliari ai companiei Eurometropola."Cei care inteleg ca in piata imobiliara romaneasca actuala nu mai pot fi vandute iluzii, ci servicii si proprietati valoroase vor avea parte de cele mai bune afaceri. Este prima data dupa 1989 cand cererea dicteaza directia pietei imobiliare autohtone si nu oferta.


Citeste mai mult...

Brokerii de credite si-au facut asociatie, care isi va incepe activitatea pe 1 iulie

Asociatia Romana a Brokerilor de Credite (ARBC) isi va incepe activitatea la 1 iulie si are drept scop reglementarea industriei de intermediere a creditelor si promovarea intereselor profesionale ale persoanelor membre ale asociatiei, au anuntat, miercuri, reprezentantii asociatiei. Kiwi Finance este initiatorul infiintarii acestei asociatii, care are, in prezent, alti sapte membri: DBSol Consulting, Perfect Finance (Credit Zone), FinZoom, Financiar Service, Rapid Finance Consult, International Broker Easy Credit Invest si Creditlink.


Citeste mai mult...

CE planuieste interzicerea becurilor clasice in toate statele membre incepand cu 2009

Comisia Europeana vrea sa interzica treptat incepand cu 2009 utilizarea becurilor clasice in toate statele membre, au confirmat pentru cotidianul german Rheinische Post, oficiali ai executivului european. Directiva CE urmeaza sa fie adoptata anul acesta, potrivit surselor citate de Rheinische Post si ar avea ca scop reducerea consumului de electricitate, ducand implicit la scaderea emisiilor de CO2, in conditiile in care UE si-a stabilit ca obiectiv reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2020.


Citeste mai mult...

De ce nu are succes auditul Big Four la firmele listate

Mai putin de jumatate dintre companiile listate pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti sunt auditate de catre subsidiarele firmelor din Big Four sau din esalonul secund al pietei de audit, in timp ce rapoartele financiare a circa 60% dintre companii sunt realizate de catre firme mici sau persoane fizice autorizate, potrivit unei analize realizate de Business Standard in randul celor 65 de companii listate. Situatia de la noi este total diferita de pietele bursiere din Europa de Vest sau din SUA, unde procentajul companiilor care-si certifica situatiile financiare cu marile nume din audit - KPMG, PwC, Ernst & Young si Deloitte - depaseste 90% din totalul firmelor listate.


Citeste mai mult...

Ponderea creditelor contractate de populatie ar putea urca la 18% din PIB in 2008

Ponderea imprumuturilor luate de populatie ar putea creste la 18% din produsul intern brut (PIB) in 2008, de la 16% in 2007 si 12% in 2006, a declarat, miercuri, presedintele Asociatiei Romane a Brokerilor de Credite (ARBC), Anca Bidian. La sfarsitul anului trecut, soldul creditelor contractate de populatie, atat in lei, cat si in valuta, echivala cu 71,5 miliarde lei (19,8 miliarde euro), potrivit statisticilor bancii centrale. Acestea aveau la sfarsitul anului trecut o pondere de 16,3% din produsul intern brut al Romaniei, care a insumat 404,7 miliarde lei (121,3 miliarde euro) in 2007.


Citeste mai mult...

Cel mai scump burger din lume costa aproape 100 de lire sterline

Reteaua de fast-food-uri Burger King a lansat pe piata un sandvis care costa nici mai mult, nici mai putin de 95 de lire sterline (aproximativ 435 lei), stabilindu-se astfel un nou record mondial in domeniu. Totul, insa, pentru un scop caritabil. Cel mai scump burger din lume poate fi comandat in prezent doar la restaurantul Burger King de pe strada Gloucester, din vestul Londrei, insa va fi in curand disponibil si prin comanda telefonica, informeaza Skynews.com. Printre ingredientele fine a ceea ce se numeste simplu "Burgerul" se numara carnea wagyu (carne de vita de calitate superioara), trufe albe, felii de jambon "pata negra", ceapa taiata pai, otet balsamic de Modena, frunze de fetica (salata mielului), sare roz din Himalaya, vin alb organic si maioneza cu sofran iranian, intr-o chifla trecuta prin praf de trufe albe.


Citeste mai mult...

Cele mai ieftine piete imobiliare

Fie ca va cautati o casa pentru resedinta sau pentru vacanta, puteti avea surpriza sa va gasiti casa visurilor, la un pret rezonabil, la cateva mii de kilometri departare de unde locuiti in prezent."Va ganditi sa cumparati un apartament cu 4 camere in Louisville. Sau de ce nu, unul intr-un paradis, cum ar fi insula Aruba, de exemplu. Pretul locuintei este cam acelasi, dar Aruba are avantajul unor plaje superbe", se arata intr-un studiu citat de BusinessWeek. Caraibe, Mexic, America Centrala si Canada sunt locurile cu locuintele cu preturile pe care si le poate permite multa lume, potrivit companiei Coldwell Banker (CB), citat de BusinessWeek.

Citeste tot articolul Cele mai ieftine piete imobiliare

Citeste mai mult...

Romania a avut, in aprilie, cea mai mare crestere anuala a productiei de constructii din UE

Romania a inregistrat, in aprilie, cea mai semnificativa crestere anuala a productiei de constructii din Uniunea Europeana, de 30%, Romania fiind urmata de Slovenia, cu un avans de 23,3% si de Polonia, cu un plus de 22,8%, arata, miercuri, datele preliminare ale biroului european de statistica. Romania continua sa conduca in ce priveste productia de constructii pe ansamblul Uniunii Europene, dupa ce si in luna martie a fost fruntasa in acest top, cu un avans de 32,5%. Pe locul patru al cresterilor s-a clasat Bulgaria, cu un plus de 21%, in timp ce cea mai mare diminuare a productiei de constructii, de 21,8%, a avut loc in Spania.


Citeste mai mult...

Sefa Supravegherii Asigurarilor din Romania este asociat al ASIROM

Pres

Citeste mai mult...

Victimele accidentelor din Romania primesc despagubiri civile de doar 0,6% din suma minima asigurata

Cuantumul despagubirii de raspundere civila, de 10-12.000 lei (sub 4.000 euro), reprezinta 0,6% din limita minima de despagubire impusa de CSA, de 750.000 euro, si este de cel putin trei ori mai mica fata de alte tari europene, a spus Gheorghe Grad, membru in consiliul director al UNSICAR."In acest an, limita privind asigurarile de raspundere civila pentru despagubiri materiale este de 150.000 euro si de 750.000 euro pentru vatamare corporala, iar anul viitor aceste sume vor fi dublate", a mentionat Grad.


Citeste mai mult...

Investitia Daimler din Ungaria va fi cea mai mare din istoria tarii

Noua uzina Daimler din Ungaria va fi cea mai importanta investitie din istoria tarii si va crea, indirect, 10.000 de locuri de munca, a declarat premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, relateaza AFP."Decizia Daimler este sinonima cu investitia cea mai mare din istoria tarii", a spus premierul ungar la o conferinta de presa extraordinara tinuta la parlament. Recordul mai vechi fusese detinut de fabricantul sud-coreean de cauciucuri Hankook, care investise 500 milioane euro in 2005 intr-o uzina din Ungaria. "Alegerea constructorului german a fost fructul unei decizii de calitate", a opinat seful guvernului ungar si a adaugat ca Ungaria, ca si celelalte tari care fusesera pe lista, propusese companiei Daimler cele mai mari subventii permise de Uniunea Europeana (UE).


Citeste mai mult...

Romanii ar putea sa-si transfere gratis contul de la o banca la alta

Clientii bancilor vor putea sa-si schimbe gratuit conturile, de la o banca la alta, prin proceduri simplificate, conform unui proiect al Uniunii Europene menit sa intensifice competitia in acest sector, arata Reuters. Propunerea a fost facuta de comisarul UE pentru piete interne, Charlie McCreevy si arata lipsa de incredere a oficialului in condul de conduita pe care bancile il vor finaliza recent. Un studiu realizat anul trecut de comisarul UE pentru competitie Neelie Kroes, arata ca schimbarea conturilor este oneroasa pentru clienti, insemnand ca acestia sunt obligati sa ramana fideli unei singure banci.


Citeste mai mult...

Arbitrul pensiilor a amendat ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii cu 0,5% din capital

Arbitrul pensiilor private a anuntat ca a sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 0,5% din capitalul social firmele ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii, care activeaza pe piata pensiilor private facultative si obligatorii, pentru externalizarea administrarii activelor. In cazul ING Asigurari de Viata, care administreaza doua fonduri de pensii pe pilonul III (facultative), Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a facut referire, in comunicatul prin care a anuntat sanctiunea, la prevederile Legii nr.


Citeste mai mult...

China a deschis o ancheta antimonopol impotriva Microsoft

China a deschis o ancheta antimonopol ce vizeaza compania americana Microsoft si alte cateva firme straine producatoare de software, a spus, miercuri, un purtator de cuvant al Biroului proprietatii intelectuale, citat de AFP."Facem investigatii ale caror concluzii le vom publica mai incolo", a declarat purtatorul de cuvant citat pentru AFP, care s-a identificat doar cu numele de familie, Sun, dar a refuzat sa dea alte detalii. Publicatia Shanghai Securities Journal a scris miercuri ca Microsoft si alte intreprinderi sunt banuite ca profita de pozitia lor dominanta pentru a practica tarife "nerezonabile" si ca sa isi vanda sistemele mult mai scump in China decat in Statele Unite. "Pe de o parte, companiile internationale profita de pozitia lor de monopol si fixeaza preturi nerezonabil de ridicate pentru programele lor, iar pe de alta parte, ii critica pe chinezi pentru vigilenta lor cu privire la drepturile de proprietate intelectuala", a declarat, pentru publicatia chineza, o sursa anonima.


Citeste mai mult...

Porsche a fost obligat sa isi retraga si sa isi schimbe cererea pentru preluarea Volkswagen

Producatorul german de automobile sport Porsche a fost obligat sa isi retraga si schimbe cererea inaintata autoritatilor de reglementare ale Comisiei Europene (CE) pentru preluarea controlului companiei Volkswagen (VW), solutionand probleme legate de cererea initiala, scrie Reuters. Porsche a decis sa cumpere inca 4,9% din actiunile Volkswagen AG, in contextul in care se pregateste sa preia controlul celui mai mare constructor de automobile din Europa. Porsche, care a confirmat ca inca detine 30,6% din drepturile de vot ale Volkswagen, a aratat ca acordul privind cumpararea de actiuni este legat de discutiile cu reprezentantii Comisiei Europene (CE) privind obtinerea aprobarii pentru preluarea controlului majoritar al Volkswagen. Un purtator de cuvant al Porsche a spus ca reprezentantii firmei se asteapta ca negocierile cu autoritatile antitrust sa fie "mai eficiente" ca rezultat al achizitiei.


Citeste mai mult...

CNVM a aprobat schimbarea denumirii casei de brokeraj CA IB Securities, in UniCredit CAIB Securities

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat intentia casei de brokeraj CA IB Securities, detinuta de Unicredit Tiriac Bank, de a-si schimba denumirea in UniCredit CAIB Securities Romania, potrivit buletinului lunar publicat pe pagina de internet a arbitrului pietei de capital. Decizia privind schimbarea denumirii a fost mai intai aprobata de actionarii companiei, in sedinta din 14 aprilie. CA IB Securities a ocupat locul al saselea in topul intermediarilor de la Bursa de Valori Bucuresti, dupa valoarea tranzactiilor intermediate, care au insumat 84,06 milioane lei.


Citeste mai mult...

ING: am informat CSSPP inca de anul trecut de externalizarea administrarii activelor

Reprezentantii ING se declara suprinsi de decizia luata de arbitrul pensiilor de a sanctiona ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii cu 0,5% din capitalul social, deoarece a informat Comisia despre externalizarea investirii activelor fondurilor de pensii inca de anul trecut, din august."ING a procedat intotdeauna conform reglementarilor legale si a informat in mod transparent comisia despre externalizarea investirii activelor fondurilor de pensii inca de anul trecut, din august", se arata in comunicatul grupului, care vine ca reactie la un anunt al Comisiei.


Citeste mai mult...

Castigurile Morgan Stanley au scazut cu 56% in al doilea trimestru

Morgan Stanley a afisat o scadere cu 56% a castigurilor trimestriale, ca urmare a unor pierderi in tranzactionare si a incetinirii activitatilor de investitii, in ciuda unor castiguri inainte de impozitare de 1,43 miliarde dolari, din vanzarea unor active, scrie Reuters. A doua banca de investitii din Statele Unite a inregistrat un profit din operatiuni curente de 1,03 miliarde dolari, respectiv 95 centi/actiune, pentru al doilea trimestru fiscal, terminat in 30 mai, in scadere fata de cele 2,36 miliarde dolari, respectiv 2,45 dolari/actiune, inregistrat in perioada echivalenta de anul trecut.


Citeste mai mult...

Doar 10% din producatorii romani isi fac asigurare pentru produse

In alte tari din Uniunea Europeana, peste 90% dintre producatori au incheiat o polita de raspundere civila pentru produse care acopera raspunderea producatorului, dar si a hipermarketului, comparativ cu Romania, unde numai 10% se asigura, a spus directorul QBE Insurance, Mihai Lucanu."In Romania trebuie sa se constate daune, oamenii sa ceara despagubiri, iar producatorii sa piarda pentru ca acestia din urma sa constientizeze importanta unei astfel de polite", a mentionat Lucanu. El a explicat ca, in cazul in care un client al unui magazin este nemultumit de un produs, poate primi despagubire in urma unei astfel de polite.


Citeste mai mult...

Citigroup va decide la inceputul lui iulie daca va vinde Citibank

Reprezentantii Citigroup vor hotari daca vor vinde banca germana de retail Citibank la inceputul lui iulie, de indata ce va primi oferte ferme, au declarat, miercuri, pentru Reuters, surse avizate. Sursele au spus ca bancile interesate si care sunt in cursa pentru o eventuala preluare a unitatii sunt Deutsche Bank si Commerzbank (Germania) si banca franceza Credit Mutuel. Bancile concurente BNP Paribas si Santander s-au retras recent din cursa. Reprezentantii Citibank au refuzat sa comenteze. Analistul bancii germane LBBW, Robert Mazzuoli a spus ca Deutsche Bank are cele mai mari sanse sa castige licitatia pentru Citibank, opinand ca cea mai mare banca a Germaniei ar putea sa plateasca un pret estimat la 4-5 miliarde euro (6,2-7,7 miliarde dolari) fara sa faca o majorare de capital.


Citeste mai mult...

Directorii societatilor cu capital de stat vor fi remunerati in functie de performante

Directorii societatilor cu capital majoritar sau integral de stat isi vor exercita functia in baza unui contract de mandat, in care vor fi prevazute obiective precum reducerea pierderilor si cresterea productivitatii muncii, acestia urmand sa fie remunerati in functie de indeplinirea obiectivelor. Potrivit unei ordonante de urgenta adoptate miercuri de Guvern, remuneratia conducatorilor se va acorda in functie de indeplinirea obiectivelor si criteriilor de performanta cuprinse in contractele de mandat si aprobate prin bugetele de venituri si cheltuieli.


Citeste mai mult...

Procesul in care un fost sef al SIE cere daune de la Unicredit-Tiriac se rejudeca

Tribunalul Bucuresti va rejudeca procesul in care fostul sef al SIE, Catalin Harnagea, solicita Unicredit-Tiriac despagubiri de un milion de euro, deoarece banca a furnizat procurorilor, in dosarul Rompetrol, date despre conturile sale, desi nu era invinuit in dosar. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, miercuri seara, sa respinga recursul Unicredit-Tiriac impotriva hotararii Curtii de Apel Bucuresti din 8 ianuarie, care a decis rejudecarea dosarului de la instanta de fond. Initial, pe 3 mai 2007, Tribunalul Bucuresti a respins ca neintemeiata actiunea lui Harnagea indreptata impotriva Bancii Unicredit-Tiriac.


Citeste mai mult...

In ciuda avertizarilor BNR, creditele in euro si franci elvetieni raman preferatele romanilor

Peste jumatate din creditele accesate de romani, anul trecut, prin intermediul brokerilor de credit, au fost in euro, iar un sfert dintre acestea in franci elvetieni, potrivit estimarilor Asociatiei Romane a Brokerilor de Credit (ARBC). Acestea sunt mai cautate datorita dobanzilor mai mici, fata de cele in moneda nationala. Si asta in ciuda avertismentelor si recomandarilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) referitoare la limitarea creditarii in valuta din cauza riscului valutar. Din valoarea totala a creditelor intermediate, 59% au fost in euro (131,72 milioane), 31% in franci elvetieni (69,09 milioane), si doar 10% in lei (21,96 milioane), potrivit vicepresedintelui ARBC Daniel Barbu.


Citeste mai mult...

Exorbitant: Un metru patrat langa Herastrau, 3.200 de euro

Dezvoltatorii imobiliari platesc cu 10-15 la suta mai mult pe terenuri aflate langa parcuri, in comparatie cu preturile pe care le-ar plati pentru terenuri in aceeasi zona, dar care nu sunt in vecinatatea unui parc, a declarat, pentru agentia nationala Rompres, Ionut Petcu, consultant imobiliar la compania imobiliara Colliers. Specialistii unei alte companii mari, Neocasa, spun insa, ca preturile ar fi cu pana la 40 la suta mai mari la terenurile de langa parcuri, fata de cele din aceeasi zona.


Citeste mai mult...

Update: Un angajat al Bancii Transilvania a fugit cu 192.425 RON

Furt de 192.425 de lei la filiala Bancii Transilvania din Radauti, judetul Suceava. Suspectul este un angajat al bancii, care a disparut de duminica si este dat in urmarire. Politistii suceveni cauta in intreg judetul pentru a-l gasi pe cel care a fraudat cu 192.425 de lei (aproximativ 52.500 de euro) casieria Bancii Transilvania din Radauti. Autorul furtului a fost identificat in persoana unui angajat cu functie, Radu Cozaciuc, de 30 de ani, care avea sarcina de a alimenta cu bani mai multe bancomate din municipiul Radauti.


Citeste mai mult...

Cardurile de credit - bani rapizi la costuri piperate

Romanii sunt tot mai atrasi de cardurile de credit. Potrivit Bancii Nationale a Romaniei, dintre tipurile de credite acordate populatiei, cererea pentru cardurile de credit a cunoscut cea mai importanta crestere in primul trimestru din 2008, noteaza Curentul. De asemenea, tot mai multi romani folosesc cardul la cumparaturi. Anul trecut, numarul tranzactiilor derulate la comercianti a crescut cu 67%, iar numarul mediu de tranzactii pe card la comercianti, cu 39,4%. Pe langa faptul ca se obtine mai usor decat un credit de nevoi personale, cardul de credit ii ofera posesorului si avantajul de a-si procura banii doriti, la orice ora din zi sau din noapte.


Citeste mai mult...

Un top manager din retail castiga cat 70 de casieri

Salariile in retailul romanesc incep de la 140 de euro pe luna, pentru o pozitie de muncitor necalificat si pot ajunge pana la niveluri de peste 10.000 de euro, la nivel de top manager. Printre cele mai cautate meserii in retail sunt brutarii, patiserii, bucatarii, care castiga peste 500 de euro pe luna."La nivel de de entry level, salariile in Romania pentru lucratori comerciali, casieri, receptie marfa, sunt de 2-3 ori mai mici decat in Europa de Vest si cu 15-20% mai mici decat cele din Polonia si Ungaria", explica Iuliana Badea, consultant Lugera & Makler.


Citeste mai mult...

Masinile in leasing, in plasa taxei auto

La achitarea ultimei rate, cei care au achizitionat masini in leasing s-au trezit ca trebuie sa plateasca o taxa de inmatriculare calculata pentru o masina mai veche de 5 ani, noteaza Evenimentul Zilei. Cei care si-au cumparat un autoturism in leasing dupa 1 ianuarie 2007 au platit deja taxa auto, dar nu stiu nici in prezent cum isi vor recupera diferenta de taxa in cazul in care suma achitata este mai mare decat cea calculata pe varianta ce va intra in vigoare la 1 iulie. Problema apare din cauza ca ei au achitat personal taxa, insa proprietarul masinii este compania de leasing pana la plata integrala a valorii autoturismului.


Citeste mai mult...

Vosganian: Contractul de privatizare a Petrom a reprezentat un gest iresponsabil

Contractul de privatizare a Petrom a reprezentat un gest iresponsabil din partea autoritatilor romane care au semnat, deoarece a concentrat toate resursele sectorului in mainile unei companii, iar redeventele platite statului pentru acestea sunt prea mici, a spus, ministrul economiei si finantelor."Acest contract de privatizare a Petrom este destul de bizar. Atunci cand semnezi asa ceva trebuie sa te gandesti la evolutia tarii asa cum am facut in cazul emisiunii de eurobonduri cand am luat in calcul aderarea la zona euro in 2014", a mentionat, joi, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian."Faptul ca s-au acordat toate resursele unei singure companii reprezinta un gest iresponsabil, dar Romania nu mai poate reveni asupra unui contract pe care ea insasi l-a semnat", a mai spus Vosganian.


Citeste mai mult...

Reabilitarea termica a cladirilor din tara costa sase miliarde de euro

Reabilitarea termica a cladirilor din tara costa sase miliarde de euro, potrivit calculelor specialistilor prezentate in cadrul Forumului Energetic Regional "FOREN", la Constanta."Investitiile totale necesare pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte se ridica la circa sase miliarde euro. Mai mult, necesarul de investitii pentru modernizarea sistemelor de furnizare a caldurii (centrale de cogenerare/centrale termice, transport, distributie) se ridica si acestea la alte sase miliarde de euro", a declarat expertul in probleme de energie si fost presedinte al RENEL, Aureliu Leca (n.r.


Citeste mai mult...

Cresterea preturilor la carburant provoaca nemultumire in Europa

Cresterea preturilor a generat scumpirea carburantilor in Europa, ceea ce a provocat proteste din partea transportatorilor rutieri si pescarilor, relateaza AFP. Insa guvernele nu pot raspunde decat prin acordarea unor ajutoare pe termen scurt, considerand ca pretul mare la benzina poate incita si la economisirea energiei. Vehicule de mare tonaj si tractoare au blocat miercuri centrul orasului Bruxelles, inainte de summitul liderilor europeni, pentru a protesta fata de cresterea pretului la carburant si la materiile prime.


Citeste mai mult...

Salarii de 2.500 euro pentru pozitii de nisa in asigurari

Pe piata muncii din Romania au aparut, in ultimii ani, foarte multe pozitii de nisa care nu pot fi acoperite din cauza lipsei de specialisti, unul dintre domenii fiind cel financiar. O astfel de profesie, mai putin populara la noi, dar extrem de cautata in prezent de catre institutii financiare este cea de actuar. Actuarii sunt experti acreditati in analizarea, modelarea si evaluarea problemelor care implica un risc financiar si evenimente probabilistice, care isi desfasoara activitatea in cadrul companiilor de asigurari si in cadrul fondurilor de pensii sau de investitii.


Citeste mai mult...

Bugetul de stat a atins un deficit de 1,2% din PIB la cinci luni, iar cel general consolidat, 0,34%

Bugetul general consolidat a trecut pe un deficit de 0,34% din PIB, arata executia bugetara dupa primele cinci luni ale acestui an, iar cel de stat a marcat un deficit de 1,2% din PIB, in conditiile in care tinta pentru 2008 este de 2,3% din PIB, au declarat surse din Finante. Un deficit al bugetului de stat de 1,2% din PIB, dupa primele cinci luni, inseamna mai mult de jumatate din tinta propusa pentru intreg anul 2008, in conditiile in care cele mai importante cheltuieli nu s-au facut. Contributiile la Pilonul II de pensii au inceput abia in mai, despagubirile pentru Fondul Proprietatea nu s-au facut inca si nu s-au platit nici subventiile pentru agricultura.


Citeste mai mult...

BNR: Investitiile strine directe vor acoperi peste 60% din deficitul de cont curent in 2008

Investitiile straine directe vor acoperi in acest an cel putin 60% din deficitul de cont curent, care isi va mentine sau chiar diminua ponderea in produsul intern brut (PIB), raportat la nivelul din 2007, a spus, joi, directorul adjunct al directiei de statistica din cadrul BNR, Constantin Chirca."Investitiile straine directe (ISD) din acest an vor fi si in acest an de cel putin 7 miliarde euro, iar in conditiile in care ritmul de crestere a exporturilor il depaseste pe cel al importurilor, ar trebui ca deficitul de cont curent sa fie sub 14% din PIB in 2008", a spus Chirca si a adaugat ca la investitiile straine directe se adauga si transferurile de capital.


Citeste mai mult...

Nereguli grave descoperite la firme de catering din capitala

Probleme mari la firmele de catering din Capitala - mancam ce ni se aduce, dar n-am vrea sa stim ce ni se serveste. O spun specialistii in domeniu, care au descoperit nereguli la 28 dintre firmele de catering din Bucuresti, dintr-un total de 36 de companii controlate. In urma acestei "operatiuni", inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au descoperit preparate culinare si materii prime cu termenul de valabilitate expirat, produse comercializate cu elemente de identificare incomplete si spatii neautorizate in care erau pregatite alimentele.


Citeste mai mult...

Companiile petroliere au primit acordul de a ucide ursii polari care le stau in cale

La mai putin de o luna dupa ce a declarat ursii polari specie pe cale de disparitie, administratia Bush a permis companiilor petroliere sa prigoneasca ursii polari si chiar sa ii raneasca in cautarile lor pentru petrol si gaze naturale. Organizatia Fish and Wildlife Service a emis saptamana aceasta o serie de reguli care ofera o protectie legala pentru sapte companii petroliere ce planuiesc sa caute petrol in Marea Chukchi, in nord-vestul Alaskai, in cazul in care apar "grupuri mici" de ursi polari si de morse si sunt ranite "din greseala" de activitatile lor in urmatorii cinci ani.


Citeste mai mult...