Pensii marite pentru pensionarii cu grupa I si II de munca inainte de 1 aprilie 2001

Executivul a adoptat, in sedinta de miercuri, un act normativ prin care vor fi inlaturate unele inechitati pentru pensionarii care anterior datei de 1 aprilie 2001 au desfasurat activitati in grupa I si a II-a de munca, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu, la finalul sedintei de guvern.Primul-ministru a precizat ca, prin acest act normativ adoptat miercuri, pensionarii care se incadreaza in aceste categorii vor primi o majorare a punctului de pensie in functie de grupa in care au lucrat.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Romania - cel mai vulnerabil stat emergent din Europa

Romania este unul dintre cele mai vulnerabile state europene emergente la presiunile legate de finantarea externa, alaturi de Letonia, Croatia, Lituania, Turcia, Estonia si Bulgaria, conform AFERPRES. Clasamentul a fost facut pe baza pe baza balantei contului curent, a platilor externe care trebuie achitate in 2008 si a datoriei externe. Potrivit Fitch, prognoza pentru economiile si creditele din statele emergente din Europa se inrautateste din cauza combinatiei dintre incetinirea economica globala, puternicele presiuni inflationiste si conditiile financiare fragile, in timp ce multe tari emergente au si un deficit de cont curent ridicat.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

RZB: Economia Bulgariei a crescut cu 6,3 la suta in trimestrul doi

Conform Agerpres, produsul Intern Brut al Bulgariei a inregistrat o crestere reala de 6,3 la suta in trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat Biroul National de Statistica din Bulgaria, potrivit unui raport al Raiffeisen Bank (RZB).Cresterea a fost in conformitate cu estimarile RZB, care plasau aprecierea PIB din Bulgaria la peste sase la suta in trimestrul doi din 2008.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Ungaria majoreaza pretul gazelor naturale cu 12%

Guvernul maghiar intentioneaza sa majoreze cu 9,8 la suta pretul gazelor naturale pentru populatie si cu 12 la suta pentru consumatorii industriali din luna octombrie, conform AGERPRES. Executivul urmeaza sa anunte cresterea pretului gazelor naturale la acest sfarsit de saptamana, sustine ziarul maghiar. Desi majorarea propusa de autoritatile maghiare este intre 11 si 13,7 la suta, compensatiile acordate familiilor nevoiase nu vor fi modificate, ceea ce inseamna ca vor plati cu peste zece la suta mai mult pentru consumul gazelor naturale, apreciaza ziarul " Nepszabadsag".

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Creditele de consum in valuta au avut in iulie cel mai accelerat avans, de 108%

Creditele de consum in valuta contractate de populatie au urcat in iulie cu 108%, comparativ cu luna similara din 2007, ritmul de crestere fiind superior celor inregistrate de alte tipuri de imprumuturi, precum cele pentru locuinte, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.Astfel, valoarea creditelor de consum in valuta acordate populatiei a ajuns la 30,36 miliarde de lei, fata de 14,57 miliarde de lei in iulie 2007.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Rata inflatiei va scadea semnificativ in 2009

Rata anuala a inflatiei (decembrie/decembrie) va scadea de la 6,6 la suta, in 2007, la 6,2 la suta anul acesta, urmand ca in 2009 sa se reduca pana la 4,5 la suta, conform unei Sinteze Macroeconomice, realizata de BCR Cercetare si preluata de Agerpres. Dupa atingerea unui nivel maxim de 9,04 la suta in luna iulie, ca urmare a cresterii preturilor administrate, rata anuala a inflatiei se va reduce consistent in ultima luna de vara (rata lunara a inflatiei va tinde spre zero in august).

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Deficit bugetar de 2,7 la suta din PIB, in 2008 si 2009

Bugetul general consolidat va inregistra, in 2008 si 2009, un deficit de 2,7 la suta din PIB, cu 0,4 la suta mai mare fata de cel consemnat anul trecut, conform estimarilor specialistilor BCR Cercetare.Bugetul general consolidat a inregistrat, dupa primele sapte luni ale acestui an, un deficit de 0,64 la suta din PIB.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Norma privind utilizarea activului la un fond de pensii privat, in caz de deces

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat joi norma privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat, in caz de invaliditate si in caz de deces, informeaza AGERPRES. Actul normativ, aflat pana acum in dezbatere publica, reglementeaza modul in care activul personal net al participantului va fi utilizat in cazul in care beneficiaza de pensie de invaliditate in conditiile Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare sau decedeaza inainte de depunerea cererii pentru obtinerea unei pensii private.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Firmele de mobila romanesti vor fi verificate

Un numar de 15 companii producatoare de mobila din Romania vor fi supuse, incepand din luna septembrie, unor audituri profunde, exhaustive, care vor viza sanatatea si siguranta la locul de munca, a anuntat, joi, intr-un seminar, Pavlos Kimtsaris, consilier pe probleme economice in cadrul Uniunii Europene a Mobilei (UEA), potrivit AGERPRES. El a explicat ca un expert britanic specializat in sanatate si siguranta la locul de munca va vizita cele 15 firme, va pune intrebari in domeniul vizat si apoi va face recomandari.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

CE lanseaza o noua initiativa in sprijinul companiilor private

Comisia Europeana a lansat o noua initiativa in sprijinul companiilor private, in mod special pentru IMM-uri, in vederea intelegerii beneficiilor combaterii stereotipurilor de gen pe piata muncii, dar si pentru imbunatatirea competitivitatii, informeaza AGERPRES."Stereotipurile de gen au un impact semnificativ asupra pietei muncii si a mediului de afaceri. Cu toate ca firmele nu isi pot permite sa iroseasca talente, stereotipurile legate de ce este cel mai potrivit pentru femei si barbati sunt privite deseori ca niste bariere", se arata intr-un comunicat al CE.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

ANSVSA solicita atentie asupra activitatilor Protan

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor /ANSVSA/ a solicitat supravegherea si monitorizarea atenta a deseurilor de origine animala in urma intreruperii activitatii de preluare si neutralizare a acestora de catre Protan, a declarat, luni, pentru AGERPRES, vicepresedintele ANSVSA, Mircea Chertes. "Noi nu am cerut agentilor economici sa isi reduca productia pentru ca nu avem acest drept, ci doar sa gestioneze mai atent depozitarea acestor sub-produse animale care nu pot fi preluate, deocamdata, de Protan", a precizat Chertes.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Romania a inregistrat in trimestrul al doilea a doua crestere a costurilor cu forta de munca din UE

Coform, Romania a avut in trimestrul al doilea a doua mare crestere a costurilor nominale cu forta de munca din Uniunea Europeana (UE), de 23%, comparativ cu 24,3% in perioada aprilie-iunie 2007, potrivit datelor anuntate, luni, de Eurostat, Biroul de Statistica al Uniunii Europene.Cheltuielile salariale au urcat cu 22,9% in Romania, fata de 24,2% in trimestrul al doilea al anului precedent, in timp ce cheltuielile nonsalariale au avansat cu 23,1%, comparativ cu 24,4% in 2007. Costurile cu forta de munca includ cheltuielile salariale si nonsalariale, cu exceptia subventiilor.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

FMI: Criza economica va continua, iar sectorul financiar se va contracta la nivel mondial

Criza economica globala va continua si pe parcursul anului viitor, iar numarul institutiilor bancare active in sectorul financiar mondial se va reduce, a declarat Dominique Strauss-Kahn, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), citat de Reuters si preluat de."Nu pot spune ca ce a fost mai rau, privitor la criza financiara mondiala, a trecut, insa principalii factori care au declansat criza nu se vor mai manifesta in viitorul apropiat", a precizat Strauss-Kahn. El a adaugat ca totusi economia mondiala s-a dovedit mai rezistenta decat se credea initial, iar iesirea din criza s-ar putea produce in cursul anului 2009.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Rusia majoreaza productia energetica

Rusia, cel mai important exportator de energie din lume, intentioneaza sa-si majoreze explorarile de petrol si gaze naturale pentru a face fata cererii in crestere din Asia, a declarat vineri presedintele rus Dimitri Medvedev, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres. "Fara diversificarea dezvoltarii tarii noastre spre est, economia nu are nici un viitor", a afirmat oficialul rus, in cadrul unei intalniri cu un grup de experti straini care viziteaza Rusia. Rusia, care furnizeaza un sfert din necesarul de gaz al Europei, are suficiente resurse pentru a furniza energie si pe pietele din Asia, e explicat Dimitri Medvedev.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

MEF intentioneaza sa creeze un fond pentru finantarea autoritatilor locale

Ministerul Economiei si Finantelor /MEF/ poarta discutii cu reprezentantii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru infiintarea unui fond destinat finantarii proiectelor autoritatilor locale, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, Eugen Teodorovici, conform AGERPRES."Dorim ca la acest fond sa contribuie cu finantare bancile comerciale, fiecare in ce proportie considera potrivit, precum si statul roman. Deocamdata purtam discutii cu reprezentantii BERD in ceea ce priveste modul de functionare a acestui fond si a procedurii prin care vor fi alocate sumele solicitate de autoritatile locale", a afirmat Eugen Teodorovici.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Pretul gazelor ar putea creste de la 1 octombrie

Pretul gazelor naturale furnizate populatiei ar putea creste, de la 1 octombrie, din cauza cresterii pretului de import al gazului rusesc, dar deocamdata nivelul exact al cresterii nu poate fi estimat, a declarat, marti, Nicolas Richard, director adjunct al Directiei de tranzactii corporative de energie din Distrigaz Sud, pentru AGERPRES."Noi am facut mai multe propuneri catre autoritate cu privire la posibilitatea de crestere a pretului si anumite cuantumuri, dar la ora actuala este greu de spus cu cat va creste exact, deoarece nu stim anumite variabile, precum cursul leu/dolar, scenariul de consum pentru trimestrul patru al anului sau pretul gazului de import din Rusia", a spus Richard.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Romania este codasa la tratarea apelor reziduale

Cea mai importanta problema de mediu in Romania este cea a apelor reziduale, pentru care nu exista tratament biologic, a declarat marti, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei Balcanice de Mediu (BENA), Fokionas Vosniakos. "Este pacat ca o tara cu multe resurse de apa cum este Romania sa continue sa cumpere apa potabila in sticle de plastic", a afirmat el, intr-o conferinta de presa. Fokionas Vosniakos crede ca in marile orase din Romania ar trebui create instalatii de tratament biologic al apelor reziduale, iar apa ar trebui distribuita printr-un nou sistem, astfel incat fiecare persoana sa aiba acasa apa curata.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Romania - fonduri europene de 1,5 miliarde euro in 2008

Romania va fi beneficiarul net al sumei de 1,5 miliarde euro - fonduri europene in 2008, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor /MEF/, Eugen Teodorovici, potrivit AGERPRES. "Finantarea europeana pentru proiectele din 2008 s-a ridicat la 2,8-2,9 miliarde euro, iar contributia nationala a fost de 1,3 miliarde euro", a adaugat secretarul de stat. Pana in prezent, in Romania au intrat fonduri europene in valoare de doua miliarde euro, potrivit reprezentantului MEF. Fondurile ISPA s-au ridicat la peste 300 milioane euro in 2008.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Inflatia in Marea Britanie a crescut la 4,7% in august

Cresterea accelerata a preturilor la electricitate, gaze naturale si alimente, au urcat inflatia anuala in Marea Britanie la 4,7 la suta, in august, mai mult decat dublu fata de tinta Bancii Angliei, de doi la suta, transmite AGERPRES, care citeaza datele oficiale publicate marti. In luna iulie, inflatia a fost de 4,4 la suta. Oficiul National de Statistica a apreciat ca in luna august s-a inregistrat cel mai inalt nivel al inflatiei din 1997.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Inflatia in zona euro a incetinit la 3,8%

Rata anuala a inflatiei in zona euro (EA15) s-a situat, in luna august 2008, la nivelul de 3,8 la suta, in scadere fata de patru la suta in iulie, conform estimarilor publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat), informeaza AGERPRES.August a fost prima luna (dupa luna martie 2008) in care rata anuala inflatiei in zona euro inregistreaza o scadere, chiar daca o valoare de 3,8 la suta este mult superioara tintei de inflatie a Bancii Centrale Europene, de doi la suta. In Uniunea Europeana, rata anuala a inflatiei a atins, in luna august 2008, nivelul de 4,2 procente, in scadere fata de nivelul de 4,4 procente inregistrat in luna iulie 2008.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Economia chineza si-a incetinit ritmul de crestere

Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu 10,4 procente pana la 13.060 miliarde miliarde de yuani, in scadere cu 1,8 puncte procentuale fata de avansul consemnat in perioada similara a lui 2007, potrivit AGERPRES. Datele trimestriale arata ca ritmul de crestere a incetinit de la 11,3 procente in trimestrul patru 2007 la 10,6 procente in primul trimestru al acestui an si la 10,1 procente in trimestrul al doilea. In pofida acestei scaderi a PIB, cresterea economica este cu 0,3 puncte procentuale mai mare decat media inregistrata in ultimii 30 de ani de la demararea reformelor economice.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Lansarea proiectului de cooperare turistica romano-sarb

Valorificarea potentialului turistic intre zona Banatului si Serbia va fi promovata prin Programul de Vecinatate Romania-Serbia Phare CBC 2005, proiectul fiind lansat marti, la Palatul Administrativ din Timisoara. In acest proiect, din care vor face parte judetele Caras-Severin, Mehedinti si Timis, Timisoara doreste sa fie o poarta de acces spre arealul romano-sarb al Dunarii, acesta beneficiind de 130.000 de euro, nerambursabili, cu termen de implementare de 12 luni.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Bulgaria se alatura proiectului NETS

Opt state din centrul si sud-estul Europei intentioneaza sa-si uneasca retelele de distributie a gazelor naturale pentru a importa gaz din Azerbaidjan si a reduce dependenta de gazul rusesc, a declarat marti un inalt oficial bulgar, transmite Reuters. Adjunctul ministrului bulgar al Economiei si Energiei, Yavor Koyumdzhiev, a anuntat marti ca Bulgaria s-a alaturat proiectului vizand o retea regionala de transport a gazelor naturale (Sistemul de Transport al Noii Europe-NETS ) propus de Ungaria, potrivit AGERPRES. La acest proeict, denumit si "mini Nabucoo" s-au alaturat deja Austria, Slovenia, Croatia, Bosnia, Serbia si Romania.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Ciolos recunoaste deficiente la aplicarea programului national de dezvoltare rurala

Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a recunoscut, marti, in plenul Senatului, o serie de deficiente in functionarea agentiei de aplicare a programului national de dezvoltare rurala. El a declarat, insa, ca Ministerul Agriculturii are in vedere, in perioada urmatoare, masuri de suplimentare a personalului si ameliorare a managementului Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, conform AGERPRES. "Ceea ce se poate reprosa acestui program, ca si programului SAPARD, este o lipsa de eficienta administrativa performanta a agentiei responsabile cu aplicarea acestui program.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Pacuraru: Majorarea pensiilor din octombrie presupune un transfer de la buget de 1.370 milioane lei

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat pentruca majorarea punctului de pensie de la 1 octombrie presupune un transfer de la bugetul de stat in valoare de 1.370 milioane de lei, acesti bani fiind prevazuti inca din 2007, de cand s-a votat bugetul."Totalul transferurilor de la bugetul de stat pentru majorarea in avans este de 1.370 milioane lei.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Basescu remarca progresele inregistrate in economia romaneasca

Presedintele Traian Basescu a apreciat, miercuri, evolutiile pozitive inregistrate de societatea romaneasca in ultimii ani, remarcand, in context, ca pentru al noualea an economia romaneasca inregistreaza o crestere sustinuta, informeaza Agerpres. "In perioada 2000-2007, PIB a crescut in medie cu 5,6 la suta. Principalii piloni ai cresterii economice au fost consumul privat si investitiile", a declarat presedintele Basescu in discursul rostit in plenul reunit al celor doua Camere parlamentare, adaugand ca sectorul privat reprezinta in prezent peste 70 la suta din PIB.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Increderea in mediul de afaceri din Germania, Franta si Italia a scazut in luna septembrie

Increderea in mediul de afaceri din Germania, Franta si Italia a scazut in luna septembrie, potrivit rezultatelor unor studii publicate miercuri, care sustin temerile ca zona euro intra in recesiune, ca urmare a efectelor crizei financiare din SUA, transmite Reuters preluat de.Institutul Ifo, cu sediul la Munchen, a anuntat ca, indicatorul privind increderea in mediul de afaceri din Germania a scazut, pentru a patra luna consecutiva, la cel mai redus nivel din mai 2005, cand perspectivele economice ingrijoratoare l-au determinat pe cancelarul Gerhard Schroder sa convoace alegeri anticipate.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Deprecierea monedei nationale, cel mai mare risc pentru Romania

Deprecierea monedei nationale este cel mai mare risc pentru Romania in perioada urmatoare, a declarat, miercuri, directorul general Coface Romania, Cristian Ionescu, potrivit AGERPRES."Consider ca devalorizarea actuala a leului prezinta un risc mult mai ridicat decat cel din ultimii doi ani, si nu atat din procese interne, cat din cauza crizei internationale", a spus Ionescu. Acesta a precizat ca devalorizarea va fi rapida si semnificativa, in jur de 10-15 la suta, desi nu poate estima exact valoarea cursului leu/euro.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

George Cojocaru - vicepresedinte UFI pentru Europa

George Cojocaru a fost reales, pentru a treia oara consecutiv, in functia de vicepresedinte al Organizatiei Mondiale a Industriei de Targuri si Expozitii (UFI), in cadrul sectiunii Europa care cuprinde 273 de membri, potrivit unui comunicat al Romexpo. UFI este reprezentata in 196 de tari pe sase continente de 496 de membri, potrivit AGERPRES. Acestia sunt detinatori de complexe expozitionale, organizatori de expozitii, asociatii ale acestora cu caracter national sau international. in prezent, membrii UFI organizeaza peste 4.500 evenimente expozitionale care atrag anual peste 150 milioane vizitatori.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

CIS: Autoritatile romane ar trebui sa elaboreze o strategie pentru atragerea investitiilor straine

Autoritatile romane ar trebui sa elaboreze o strategie pentru atragerea investitiilor straine pentru a putea concura cu statele din regiune in contextul crizei economice externe, a declarat, joi, Doina Ciomag, presedintele Consiliului Investitorilor Straini (CIS), fiind preluata de."Romania ar putea fi afectata in timp de criza externa. De aceea, trebuie sa facem o strategie de atragere a investitiilor straine, pe care unele state din jurul nostru au inceput-o deja. Acestea au luat masuri fiscale, masuri de reducere a birocratiei - care este un obtacol in calea investitiilor si au creat zone speciale, unde investitorii pot sa-si amplaseze proiectele.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Costurile pentru constructia pasajului Baneasa ar putea creste cu patru mil. euro, la 16 mil. euro

Costurile pentru constructia pasajului Baneasa ar putea creste cu circa patru milioane de euro din cauza schimbarii solutiilor tehnice, potrivit ministrului Transporturilor, Ludovic Orban, suma totala urmand sa ajunga, astfel, la 16 milioane de euro, conform."Sunt niste costuri suplimentare de patru milioane de euro, pe care o sa le plateasca Primaria Generala.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Majorarea cu 50% a salariilor bugetare pune in pericol statutul de membru UE

Majorarea salariilor profesorilor cu 50% va antrena solicitari similare din partea tuturor bugetarilor, iar astfel de cresteri ar pune in pericol stabilitatea economica si chiar statul Romaniei de tara membra UE, a declarat, joi, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, fiind preluat de."O astfel de masura ar avea ca efect cresterea fara precedent a inflatiei, accentuarea deficitului de cont curent si un deficit bugetar urias, ceea ce ar duce Romana intr-o stare de instabilitate economica, care va fi agravata de situatia internationala.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

BCE reduce dobanda de politica monetara la 3,75%

Banca Centrala Europeana (BCE) a redus, miercuri, dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale , la 3,75%, aceasta fiind prima masura de acest tip din ultimii cinci ani, transmite Reuters."Intensificarea recenta a crizei financiare a majorat riscurile unei incetiniri a cresterii economice si a diminuat si mai mult posibilitatea stabilitatii preturilor. Prin urmare, este justificata o relaxare a conditiilor de politica monetara la nivel mondial ", potrivit unui comunicat al BCE preluat de.BCE a anuntat ca decizia de politica monetara a fost luata in urma unei teleconferinte si este similara actiunilor luate de principalele banci centrale din lume.



Citeste mai mult...

Se apropie recesiunea economiei mondiale

Bursele de actiuni din intreaga lume au cazut miercuri, din cauza intensificarii temerilor privind intrarea in recesiune a economiei mondiale, in contextul celei mai grave crize financiare din ultimii 80 de ani si in pofida eforturilor guvernelor de a stabiliza pietele, transmite Reuters. Indicele MSCI, de referinta pentru bursele mondiale de actiuni, a scazut pe parcursul tranzactiilor cu 3,5%, la minimul ultimilor patru ani. MSCI a coborat deja cu 12% sub nivelul de la inchiderea sedintei de vineri si este pe cale sa inregistreze cea mai proasta performanta saptamanala din ultimii 20 de ani, conform Mediafax.



Citeste mai mult...

Romania, principalul partener economic al Moldovei

Romania a devenit, pe parcursul ultimului an, principalul partener in comertul exterior al Republicii Moldova, transmite Moldpres. In primul semestru al acestui an, exportul de produse moldovenesti pe piata romaneasca a crescut cu 64 la suta fata de ianuarie-iunie anul trecut si a atins 155,5 milioane dolari. Aceste cifre au fost prezentate, marti, de prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministru al Economiei si Comertului, la o intalnire cu Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in Republica Moldova, Filip Teodorescu.



Citeste mai mult...

Criza economica salvata cu ajutorul puterilor publice

FMI a pledat marti pentru o interventie sustinuta a puterilor publice pentru calmarea tensiunilor din sistemul bancar, confruntat cu pierderi potentiale estimate la 1.400 miliarde de dolari, transmite AGERPRES. "Nu dorim sa propunem statelor masuri specifice, dar consideram ca acestea trebuie sa se aplece asupra a trei probleme: fondurile bancare, activele cu probleme si finantarea", a declarat directorul Departamentului pentru piete financiare din cadrul FMI, Jaime Caruana, in cadrul unei conferinte de presa, la Washington.



Citeste mai mult...

Piata birourilor se muta spre vestul Romaniei

Chiriile medii pentru spatiile de birouri din zona de vest a Romaniei au inceput sa rivalizeze cu cele din Bucuresti, ajungand, in unele cazuri, sa le depaseasca, conform AGERPRES. "Chiria pentru spatiile de birouri de clasa A din Cluj-Napoca a ajuns in luna iunie si la 25 euro/mp, fata de 20 euro/mp in ianuarie, respectiv 16 euro/mp in iunie 2007", spune Florin Popa, Broker/Owner al agentiei imobiliare clujene RE/MAX Class.



Citeste mai mult...

Indice pentru costul creditului imobiliar/ipotecar pentru piata bancara

Compania IpoteciDirect a lansat, in aceasta luna, un indicator care masoara costul mediu total (DAE medie) al creditului imobiliar/ipotecar pentru intreaga piata bancara romaneasca pe parcursul unei luni calendaristice. Conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES, indicele IpoteciDirect pentru luna iulie este 9,81 la suta pentru finantarile acordate in euro. Obiectivul acestui parametru este de a prezenta situatia curenta si evolutia pietei creditului imobiliar/ipotecar. Indicele IpoteciDirect va fi prezentat, din septembrie, si pentru finantarile acordate in RON, USD si CHF, se precizeaza in comunicat.



Citeste mai mult...

A crescut numarul executarilor ipotecare in SUA, in iulie

Numarul locuintelor din Statele Unite ale Americii aflate in proces de executare ipotecara a crescut in iulie cu opt la suta fata de luna precedenta si cu 55 la suta comparativ cu perioada similara din 2007, a anuntat RealtyTrac, compania specializata in analizarea acestor date, citata de agentia EFE si preluata de Agerpres. La finele lui iulie, una din 464 locuinte din SUA se afla in una dintre etapele procesului de executare silita, a precizat compania, in raportul sau lunar.Aceste etape merg de la primirea primei notificari de intarziere a platii, pana la anunturile de licitatie publica pentru un imobil sau trecerea locuintei in proprietatea bancii.



Citeste mai mult...

INS a anuntat noul coeficient utilizat la vanzarea caselor nationalizate

Coeficientul de crestere a castigurilor salariale medii nete pe economie pentru luna iunie 2008, fata de ianuarie 1990, a fost de 4.312,33 ori, iar fata de luna februarie 1992 de 1.001,02 ori, a anuntat vineri Institutul National de Statistica /INS/, preluat de Agerpres. Acest coeficient este adus la cunostinta consiliilor judetene si locale, primariilor, societatilor comerciale si unitatilor specializate in vanzarea locuintelor in conformitate cu prevederile Legii 112/1995, referitoare la vanzarea/cumpararea locuintelor nationalizate.

Cuvinte cheie: luna, medii, economie


Citeste mai mult...

Sectorul imobiliar din Europa, amenintat de criza

Duritatea conditiilor de creditare, ajustarea dobanzilor si incetinirea cresterii economice au influentat sectorul imobiliar european, care, la randul sau, este amenintat de o criza severa si de durata, informeaza AGERPRES. "Contextul este foarte daunator. Criza risca sa fie la fel de grava ca si cea din Statele Unite, Germania facand exceptie", estimeaza Veronique Riches-Flores, economist la banca franceza Societe Generale.

Cuvinte cheie: suta, preturilor, pana


Citeste mai mult...

Proiect imobiliar intarziat din cauza preturilor practicate de constructori

Dezvoltatorul imobiliar Atrium Centers, cu sediul in Ungaria, a anuntat ca va intarzia finalizarea unui proiect imobiliar la Cluj, in valoare de 100 milioane de euro, din cauza ca nu a reusit sa gaseasca o companie de constructii, potrivit AGERPRES."Principalul motiv pentru aceasta intarziere este ca, la prima licitatie, am primit oferte care solicitau un pret extrem de mare, iar noi vrem sa ne consolidam pozitia, pentru ca proiectul de la Cluj nu este unul speculativ, astfel incat dorim sa obtinem cel mai bun pret posibil", a declarat Michael Israeli, managing partner la compania imobiliara.



Citeste mai mult...

Constructorii romani sustin ca sunt dezavantajati in competitia cu companiile straine

Constructorii romani sunt dezavantajati in mod evident la licitatiile pentru construirea unor drumuri, in competitia cu firmele straine, a declarat marti directorul companiei UMB Spedition, Dorinel Umbrarescu, pentru AGERPRES. "Suntem dezavantajati in licitatiile derulate de minister fata de constructorii straini si ni se spune ca astea sunt cerintele pentru derularea unor contracte cu finantare de la Banca Mondiala, BEI (nr Banca Europeana de Investitii) si BERD (nr Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare)", a spus Umbrarescu.



Citeste mai mult...

Romania, locul trei in UE la capitolul constructii

Lucrarile de constructii au inregistrat, in Romania, in luna iunie 2008, o crestere in ritm anual de 12,7 la suta, cifra care plaseaza tara pe locul trei in Uniunea Europeana la acest capitol, potrivit datelor prezentate miercuri de de Oficiul pentru Statistica al Comunitatii Europene (Eurostat), preluate de Agerpres. Este un declin pentru sectorul constructiilor din Romania deoarece in luna mai 2008 Romania a inregistrat, pentru a treia luna consecutiv, cea mai mare crestere in ritm anual a lucrarilor de constructii (31,5 la suta) din Uniunea Europeana (UE27).



Citeste mai mult...

Casa pasiva este mai calduroasa

Casele pasive sunt construite cu scopul principal de a aduce transferul termic cat mai aproape de zero, astfel incat sa mentina un echilibru termic si sa asigure, in acest fel, un climat interior confortabil atat vara, cat si iarna, fara a folosi o sursa conventionala de racire sau de incalzire, preluat de la AGERPRES. Conform unui comunicat al companiei DMI care citeaza specialisti, consumul de energie este mai mic, in cazul unui astfel de imobil, cu 70-80 la suta decat in cazul unei locuinte construite clasice. O casa cu transfer termic zero nu elimina noxe si, prin economia de energie, reduce substantial costurile de intretinere.


Citeste tot articolul Casa pasiva este mai calduroasa

Citeste mai mult...

Chiriile au ramas constante

Numarul ofertelor de inchirieri a crescut, fata de anul trecut, chiar si cu 100 la suta, in cazul apartamentelor cu trei camere, insa nivelul chiriilor a avut, in medie, o crestere nesemnificativa, se arata in raportul de monitorizare intocmit de anunturiparticulari.ro.De asemenea, fata de luna iunie, numarul de oferte pentru imobilele de inchiriat a crescut, in iulie, cu pana la 26,8 la suta, insa chiria medie a ramas constanta. Conform raportului mentionat, cresterea cea mai mare a ofertei, in luna iulie, a fost inregistrata la apartamentele cu patru camere, unde chiria medie a inregistrat cea mai mare scadere, de 4,5 la suta, preluat de la AGERPRES.

Cuvinte cheie: camere, suta, numarul

Citeste tot articolul Chiriile au ramas constante

Citeste mai mult...

BCR va introduce pana la sfarsitul anului platile internationale prin Internet si telefon

BCR va introduce, in a doua jumatate a anului 2008, platile internationale prin Internet si telefon, pentru clientii serviciului integrat 24 Banking, care ofera acces la operatiuni fara a mai intra in contact cu banca.



Citeste mai mult...

Directia Apelor Mures va achizitiona diguri gonflabile

Seful Directiei Apelor Mures, David Csaba, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca institutia va achizitiona anul viitor inca 5 kilometri de diguri gonflabile, care si-au dovedit utilitatea in timpul recentelor inundatii de pe Prut si Siret.David Csaba a spus ca Directia Apelor Mures va investi suma de 1,2 milioane de euro din surse proprii in achizitionarea digurilor gonflabile, care au o baza de 3 metri si o inaltime de 1,30 metri.Institutia are aproximativ 700 metri de diguri gonflabile, achizitionate in 2006 prin programul WATMAN, si este printre putinele Directii ale Apelor din tara - alaturi de directiile din Arges si Jiu - care detine aceste hidrobaraje.



Citeste mai mult...

Cinci companii mari aveau datorii de peste 240 milioane lei la bugetul asigurarilor pentru somaj

Compania Nationala a Huilei, Societatea Nationala a Carbunelui, UCM Resita, Moldomin si Eletroputere sunt principalele cinci companii mari cu datorii la bugetul asigurarilor pentru somaj, dupa prima jumatate a acestui an.Potrivit listei actualizate a marilor contribuabili cu datorii, publicata pe pagina de Internet a Ministerului Economiei si Finantelor, restantele cumulate ale celor cinci societati depaseau 242,27 milioane lei la finalul primului semestru din acest an.Compania Nationala a Huilei (CNH) este cel mai mare datornic la bugetul asigurarilor pentru somaj, cu obligatii restante de 184,406 milioane lei in prima jumatate a acestui an.

Cuvinte cheie: datorii, milioane, lei


Citeste mai mult...

Romtelecom: Tarife reduse cu 40 la suta din 11 august

Operatorul de telecomunicatii a redus de luni cu peste 40 la suta tarifele convorbirilor interurbane in reteaua companiei, efectuate in orele de varf, informeaza Romtelecom.De asemenea, apelurile catre alte retele de telefonie fixa din Romania scad cu 17 la suta. Astfel, clientii Romtelecom persoane fizice vor putea efectua convorbiri interurbane la tarife locale, compania adaugand lunar 10 minute in plus abonamentelor pentru serviciile de telefonie Confort 50.



Citeste mai mult...

Fitch a confirmat ratingul A- pentru BCR

Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat, vineri, calificativul A- acordat Bancii Comerciale Romane pentru datoriile pe termen lung in valuta si in moneda nationala, perspectiva fiind, insa, negativa, conform AGERPRES. Fitch a reconfirmat si calificativul F2 pentru datoria pe termen scurt in valuta.Agentia precizeaza ca aceste calificative reflecta potentialul mare de sustinere din partea actionarului majoritar, Erste Bank, de care se bucura BCR. Ratingul Erste este A iar perspectiva pozitiva.

Cuvinte cheie: bcr, milioane, termen


Citeste mai mult...

Credex a lansat un credit de nevoi personale cu dobanda fixa

Credex, compania de servicii financiare a grupului Altex, a lansat creditul de nevoi personale cu dobanda fixa pe intreaga perioada de creditare, conform AGERPRES.Suma imprumutata poate varia intre 500 lei si 18.000 lei, pe o perioada de de minimum 12 luni si maximum 60 de luni. Expunerea maxima acceptata pe client este de 18.000 lei. Noul produs are o dobanda pentru creditul de nevoi personale in lei de 11,9 la suta, (DAE 25,3 la suta calculata la 60 de luni).Creditul poate fi acordat in 24 de ore si este disponibil in magazinele Altex si Media Galaxy, adresandu-se clientilor cu venituri cu varsta cuprinsa intre 20 si 65 de ani.

Cuvinte cheie: lei, altex, compania


Citeste mai mult...

Profitul net al Titan s-a redus de aproape trei ori

Profitul net al societatii Titan a scazut de aproape trei ori in prima jumatate a anului 2008 comparativ cu aceeasi perioada din 2007 si s-a cifrat la 2,84 milioane lei, potrivit informatiilor financiare transmise Bursei de Valori Bucuresti si preluate de Agerpres. Cifra de afaceri a crescut cu 54 la suta in primul semestru din acest an si a ajuns la 154,57 milioane lei. Societatea Titan a inregistrat venituri totale de 156,81 milioane lei si cheltuieli in valoare de 153,44 milioane lei in primul semestru din 2008. In ceea ce priveste datoriile firmei, acestea au ajuns la 130 milioane lei in prima jumatate a acestui an, din care 129,67 milioane trebuie platite intr-o perioada de un an.

Cuvinte cheie: milioane, lei, suta


Citeste mai mult...

Mefin Sinaia a trecut pe profit in primul semestru

Compania Mefin Sinaia a raportat, in primul semestrul din 2008, un profit net de 238.955 lei, comparativ cu pierderi de 35.734 lei in prima jumatate a anului 2007, potrivit rapoartelor financiare ale companiei remise Bursei de Valori Bucuresti /BVB/ si preluate de Agerpres. Cifra de afaceri neta s-a situat la 13,477 milioane lei, in scadere cu 12 la suta fata de primul semestru din 2007, cand a fost de 15,3 milioane lei.In perioada de referinta, veniturile totale au avansat de la 15,541 milioane lei la 16,096 milioane lei, iar cheltuielile totale au crescut de la 15,577 milioane lei la 15,857 milioane lei.



Citeste mai mult...

BCR Asigurari - prime brute de 262 milioane lei in primul semestru

Societatea BCR Asigurari a incasat in primul semestru din 2008 prime brute in valoare peste 262 milioane lei, informeaza un comunicat al companiei remis marti AGERPRES. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, asigurarile de incendiu si calamitati au inregistrat o crestere a ponderii, de la opt la 14 la suta, inregistrand o majorare de 38 procente fata de aceeasi perioada a anului 2007. Asigurarile de accidente au crescut cu 14 la suta fata de aceeasi perioada a anului anterior, iar asigurarile de raspundere civila generala au inregistrat o crestere de 24 la suta comparativ cu primele sase luni ale anului precedent.



Citeste mai mult...

5 companii mari restantiere la bugetul asigurarilor pentru sanatate

Compania Nationala a Huilei, Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin, Societatea Nationala a Carbunelui, Electrificare CFR si CFR Calatori sunt principalele cinci companii mari cu datorii la bugetul asigurarilor de sanatate, dupa prima jumatate a acestui an, potrivit AGERPRES. Potrivit listei actualizate a marilor contribuabili cu datorii, publicata pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor Publice, restantele cumulate ale celor cinci societati depaseau 214,32 milioane lei, la finalul primului semestru din acest an.



Citeste mai mult...

Rompetrol a ieftinit motorina cu 4 bani

Rompetrol a ieftinit, de marti, pretul motorinelor comercializate in statiile proprii cu patru bani litrul, potrivit AGERPRES. Astfel, un litru de Efix Diesel costa, din 19 august, 4,30 lei, iar unul de motorina Super Euro 5 - 4,59 lei. Pretul benzinelor ramane neschimbat, si anume Premium Euro 4 - 4,02 lei/litru, Efix benzina 95 (Euro 4 ) - 3,98 lei/litru, iar benzina Euro Super 98 fara plumb (Euro 4) - 4,61 lei/litru. Luni, Petrom a anuntat o reducere similara a pretului motorinei.

Cuvinte cheie: euro, leilitru, lei


Citeste mai mult...

Facturile Romtelecom - platite prin Banca Transilvania

Societatea BCR Asigurari a incasat in primul semestru din 2008 prime brute in valoare peste 262 milioane lei, informeaza un comunicat al companiei remis marti AGERPRES. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, asigurarile de incendiu si calamitati au inregistrat o crestere a ponderii, de la opt la 14 la suta, inregistrand o majorare de 38 procente fata de aceeasi perioada a anului 2007. Asigurarile de accidente au crescut cu 14 la suta fata de aceeasi perioada a anului anterior, iar asigurarile de raspundere civila generala au inregistrat o crestere de 24 la suta comparativ cu primele sase luni ale anului precedent.



Citeste mai mult...

Pharma Investment BV a preluat Pharmaline Group

Grupul Pharmaline, cu o retea formata din 15 farmacii situate in locatii cheie in Bucuresti si imprejurimi, si-a vandut afacerea catre Pharma Investment BV, se arata intr-un comunicat remis AGERPRES. Farmaciile Pharmaline comercializeaza produse farmaceutice si para-farmaceutice, produse naturiste, produse cosmetice si de ingrijire a pielii de o inalta calitate, provenite atat de la fabricile autohtone cat si importate de la cele mai cunoscute nume ale industriei farmaceutice internationale.



Citeste mai mult...

Afacerile Energoutilaj au crescut cu 73,8 la suta

Societatea Energoutilaj Bucuresti a realizat, in primul semestru al acestui an, o cifra de afaceri de 6,331 milioane lei, cu 73,83 la suta mai mare fata de cea din perioada similara a anului trecut, care s-a situat la 3,642 milioane lei, conform datelor remise Rasdaq si preluate de Agerpres.Societatea a incheiat primul semestru cu un profit net de 1,246 milioane lei, cu sase la suta mai mic comparativ cu cel din aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile din exploatare s-au redus cu 29 la suta, de la 9,481 milioane lei in primele sase luni din 2007, la 6,768 milioane lei in perioada ianuarie-iunie 2008, ca urmare a vanzarii unor active ale societatii.

Cuvinte cheie: suta, lei, milioane


Citeste mai mult...

Profitul Hiscox depaseste 204 milioane de dolari

Profitul inainte de taxe al firmei de asigurari Hiscox in primele sase luni ale anului a crescut la 109,2 milioane de lire sterline (204,5 milioane de dolari), fata de 105,6 milioane de lire sterline in perioada similara din 2007, transmite Reuters, preluat de Agerpres. Rezultatele financiare obtinute de asiguratorul britanic au depasit estimarile analistilor, care prognozau un profit inainte de taxe de 88,4 milioane de lire sterline, pe fondul turbulentelor de pe pietele financiare.



Citeste mai mult...

Roman Brasov are profit

Societatea Roman Brasov a obtinut, in primul semestru al acestui an, un profit net de 861.755 lei, fata de pierderi de 14,144 milioane lei raportate in perioada similara a anului trecut, conform AGERPRES. Cifra de afaceri a companiei a crescut de 2,25 ori, de la 41,511 milioane lei, in primul semestru din 2007, la 93,524 milioane lei in perioada ianuarie-iunie 2008. Veniturile societatii au crescut de 3,4 ori, pana la 80,056 milioane lei, iar cheltuielile s-au majorat de 2,1 ori, ajungand la 79,194 milioane lei. Roman SA este cunoscuta si sub numele de Autocamioane Brasov.

Cuvinte cheie: lei, milioane, roman

Citeste tot articolul Roman Brasov are profit

Citeste mai mult...

Pierderile societatii Trei Brazi au crescut de aproape 18 ori

Societatea Trei Brazi Predeal a incheiat primul semestru al acestui an cu pierderi de 170.458 lei, de 17,9 ori mai mari fata de cele din perioada similara a anului trecut, conform datelor transmise Rasdaq si preluate de Agerpres. Veniturile societatii au scazut cu 5,2 la suta la suta, cifrandu-se la 595.233 lei, iar cheltuielile s-au majorat cu 20 la suta, pana la 765.691 lei. Cifra de afaceri s-a ridicat la 591.335 lei, fiind mai mica cu circa cinci la suta la suta fata de cea din primele sase luni ale lui 2007. Trei Brazi activeaza in domeniul hotelier si a rezultat din divizarea societatii Orizont Turism SA Predeal.

Cuvinte cheie: suta, lei, societatii


Citeste mai mult...

Commerzbank spera spera majorarea profitului fata de 2007

Commerzbank AG, a doua banca din Germania dupa active, si-a propus majorarea profitului operational cu peste 20 la suta in acest an la divizia sa de consumer-banking deoarece a inregistrat noi clienti si depozite pe acest segment, transmite Bloomberg, conform Agerpres. Banca germana se asteapta la o crestere a numarului clientilor de retail la sase milioane pana la sfarsitul anului, dupa ce in luna iulie numarul acestora a crescut cu 70.000. Commerzbank a atras 6,3 miliarde de euro in depozite noi in prima jumatate a anului, comparativ cu 7,3 miliarde de euro in intregul an 2007.



Citeste mai mult...

Preturile biletelor de tren ar putea creste

Pretul biletelor de tren s-ar putea majora semnificativ daca Ministerul Transporturilor aproba majorarea tarifului de utilizare a infrastructurii feroviare, de la 9 la 39 lei pe kilometru, potrivit unei note a companiei CFR SA, care administreaza infrastructura feroviara.CFR SA a propus majorarea de patru ori a tarifului de utilizarea infrastructurii de la 9 la 39 de lei pe kilometru incepand din luna august, sume necesare pentru imbunatatirea conditiilor de siguranta a circulatiei, avand in vedere cresterea costurilor la materiale si a celor cu salarizarea personalului.

Cuvinte cheie: lei, cfr, taxei


Citeste mai mult...

Investitii de aproape 41 milioane lei la Romsilva

Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a realizat in primul semestru din 2008 investitii de 40,66 milioane lei, de aproape cinci ori mai putin decat bugetul total estimat pentru perioada mentionata, potrivit datelor furnizate RNP si preluate de Agerpres. Circa 21,5 milioane lei din investitiile realizate in primul semestru au fost din fonduri extrabugetare, iar 10,74 milioane lei din fonduri proprii.Programul total de investitii pe semestrul I 2008 a insumat 195,730 milioane lei, din care 117 milioane din fonduri extrabugetare si 70,31 milioane lei din fondurile proprii ale unitatilor.



Citeste mai mult...

Profit de 25.676 lei pentru Aromet Buzau in acest an

Aromet Buzau a incheiat primele sase luni ale acestui an cu un profit net in valoare de 25.676 lei, in scadere semnificativa fata de rezultatul net consemnat in perioada similara a anului trecut, care s-a cifrat la 96.137 lei, potrivit raportului semestrial al companiei, remis pietei Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti. In prima jumatate a acestui an, compania a raportat venituri de 60,162 milioane lei si a efectuat cheltuieli de 60,103 milioane de lei. Compania care activeaza in sectorul industriei metalurgice are datorii totale in valoare de 75,571 milioane de lei, majoritatea acestora, respectiv peste 73,6 milioane de lei trebuind achitate intr-o perioada mai mica de un an.

Cuvinte cheie: lei, milioane, net


Citeste mai mult...

Celesio intentioneaza sa infiinteze o retea de farmacii in Germania

Celesio, cel mai mare distribuitor european de medicamente, va incerca sa profite de liberalizarea pietei farmaceutice din Germania pentru a infiinta o retea de farmacii, a declarat directorul general al companiei, Fritz Oesterle, citat de Reuters si preluat de. "Ar fi bine daca, la un an dupa aparitia oportunitatii de a cumpara farmacii, sa detinem intre 30 si 50 de unitati", a spus oficialul pentru publicatia Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.Oesterle nu considera ca un astfel de obiectiv ar putea fi indeplinit mai repede de un an.Lantul de farmacii s-ar numi Doc Morris, marca de distribuitor farmaceutic prin comenzi de la distanta preluata de Celesio anul trecut.



Citeste mai mult...

MedLife - crestere de 75% a afacerilor, in 2008

MedLife estimeaza o cifra de afaceri in valoare de 22 milioane euro, in 2008, in crestere cu 75 la suta comparativ cu cea din anul 2007, potrivit AGERPRES. Previziunile initiale vizau o suma de aproximativ 21 milioane de euro. in 2007, MedLife a obtinut o cifra de afaceri de 12,7 milioane euro, in crestere cu 67 la suta comparativ cu anul 2006, cand cifra de afaceri a fost de 7,5 milioane euro.



Citeste mai mult...

Firma Fincop amendata cu 5% din capitalul social

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a sanctionat cu amenda contraventionala reprezentand cinci la suta din capitalul social firma de brokeraj pe piata pensiilor private Fincop, pentru incalcarea prevederilor referitoare la organizarea activitatii agentilor de marketing, informeaza AGERPRES.Societatea sanctionata a incalcat prevederile normei privind marketingul prospectului schemei de pensii administrate privat si norma privind taxele de autorizare, avizare si functionare in sistemul pensiilor administrate privat.

Cuvinte cheie: pensii, privind, csspp


Citeste mai mult...

Coca-Cola HBC inchide fabrica de la Oradea

Coca-Cola Hellenic Bottling Company Romania va inchide fabrica de imbuteliere de la Oradea la jumatatea lunii noiembrie, urmand sa-si consolideze capacitatea de productie in fabricile din Iasi, Timisoara, Ploiesti si Dorna, se arata intr-un comunicat al imbuteliatorului elen, preluat de Agerpres. Decizia este rezultatul unui proces permanent de reevaluare a infrastructurii detinute de companie, a pietei si a mediului socio-economic deosebit de dinamic, precizeaza comunicatul companiei. Activitatea in fabrica din Oradea va continua pana la jumatatea lunii noiembrie. Depozitul Oradea se va reorganiza si ramane centru zonal de distributie.



Citeste mai mult...

Protan a reluat activitatea de colectare si neutralizare a deseurilor la Popesti Leordeni

Protan a reluat activitatea de colectare si neutralizare a deseurilor de origine animala la unitatea din Popesti Leordeni, care a fost intrerupta din 9 septembrie, din cauza unui "sabotaj tehnologic", potrivit companiei."ÃŽncepand cu aceasta dimineata, instalatia de neutralizare a intrat in probele finale, iar in cateva ore va functiona la capacitate maxima.



Citeste mai mult...

Afacerile Ozone Laboratories Romania au crescut in primul semestru cu 28%, la 17,5 milioane euro

Producatorul de medicamente Ozone Laboratories Romania a inregistrat in primul semestru o crestere a afacerilor de 28%, fata de intervalul similar din anul trecut, la 17,5 milioane euro, sustinuta de strategia de dezvoltare implementata incepand din 2007, a anuntat marti compania, potrivit.In intervalul ianuarie-iunie 2007, Ozone Laboratories Romania a raportat vanzari de peste 13,6 milioane euro."Suntem intr-o perioada in care ne concentram foarte mult atat pe dezvoltarea locala si expansiunea regionala, cat si pe extinderea portofoliului de produse, actiuni care au vizat transformarea companiei intr-un jucator important pe pietele pe care activeaza.



Citeste mai mult...

Eurocement preia 6,5 la suta din actiunile Holcim

Eurocement Holding, cel mai mare producator de ciment din Rusia, a anuntat marti ca a preluat o participatie de 6,52 la suta din actiunile grupului elvetian Holcim, al doilea producator mondial de ciment, transmite RIA Novosti, preluat de Agerpres. "Este vorba de o actiune amiabila si o investitie strategica pe termen lung din partea Eurocement Holding", firma rusa precizand ca nu are intentia de a lansa o oferta publica pentru preluarea restului actiunilor Holcim. "Decizia de a investi in actiuni Holcim a fost facuta pe baza analizei acestui sector si a rezultatelor echipei manageriale de la Holcim", a adaugat firma ruseasca.



Citeste mai mult...

Blue Air va opera in perioada 29 septembrie-12 octombrie de pe aeroportul Henri Coanda

Potrivit, Blue Air isi va transfera zborurile pe aeroportul Henri Coanda Otopeni, intre 29 septembrie si 12 octombrie, perioada in care aeroportul Aurel Vlaicu din Baneasa va fi inchis pentru lucrari de intretinere, potrivit unui comunicat al companiei aeriene low-cost.Programul zborurilor nu va fi afectat de aceasta modificare, iar formalitatile de imbarcare vor ramane neschimbate."Deoarece Aeroportul International Aurel Vlaicu va fi inchis pentru efectuarea unor lucrari de intretinere, in intervalul 29 septembrie-12 octombrie, toate cursele companiei Blue Air vor avea ca si punct de plecare cat si de sosire Aeroportul International Henri Coanda (Otopeni).

Cuvinte cheie: aeroportul, air, blue


Citeste mai mult...

Borbely, impotriva preluarii batalului Azomures de municipalitate

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca este impotriva preluarii iazului batal cu deseuri chimice de la SC Azomures SA de catre Primaria Targu Mures, informeaza AGERPRES. "Combinatul (Azomures - n.r.), asa cum are prevederi in contract, sa ecologizeze acea bomba ecologica, nu sa scape de acel batal dand 2 milioane de euro, cand numai studiul pentru a analiza acel batal ar trebui sa coste, am inteles, peste 1 milion de euro. Va inchipuiti atunci cat costa decontaminarea. In necunostinta de cauza s-a facut aceasta propunere" - a sustinut ministrul.



Citeste mai mult...

OTP Ungaria si PKO Polonia ar putea realiza un schimb de actiuni, fiind anticipata o fuziune

Bancile OTP Bank (Ungaria) si PKO BP (Polonia) ar putea realiza un schimb de actiuni care ar anticipa o fuziune intre cele doua institutii financiare, potrivit unei surse apropiate Trezoreriei de la Varsovia, citata de ziarul Puls Biznesu, preluat de Reuters."Este analizata oportunitatea unui schimb de actiuni. Aceasta operatiune este considerata primul pas al unei alte etape, posibil o fuziune", potrivit sursei citate de ziarul polonez.Potrivit, directorul general al OTP, Sandor Csanyi, va sustine luni o conferinta de presa in capitala Poloniei.

Cuvinte cheie: otp, pko, banca


Citeste mai mult...

GE Energy - doua proiecte pentru modernizarea infrastructurii

GE Energy a anuntat, luni, implementarea a doua proiecte de mare amploare in Romania, menite sa accelereze procesul de modernizare a infrastructurii energetice a tarii, informeaza AGERPRES. In cadrul primului proiect, GE Energy livreaza 139 de turbine eoliene, model 2,5xl, dezvoltatorului CEZ Romania pentru proiectul de 347,5 megawati din localitatea Fantanele, judetul Tulcea, una dintre zonele cu cel mai mare potential de energie eoliana din Romania. Proiectul consta in realizarea uneia dintre cele mai mari ferme eoliene din Europa, reprezentand cea mai mare instalatie de turbine eoliene ale GE Energy in Europa.



Citeste mai mult...

Agentii economici vor emite facturi electronice

Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) a adoptat, luni, doua decizii prin care agentii economici vor putea sa isi omologheze sistemele informatice, in baza unui audit al unui tert independent, in vederea emiterii de facturi fiscale in format electronic, transmite."Economia Romaniei ar fi trebuit demult sa beneficieze de avantajele societatii informationale, in care hartia capata un rol secundar, iar documentele emise in format electronic devin optiunea numarul unu.



Citeste mai mult...

Bulgaria a obtinut 15,9 miliarde de dolari cu Gazprom

Bulgaria a castigat 15,9 miliarde de dolari ca rezultat al renegocierii in 2006 a contractului sau cu Gazprom pentru furnizarea si tranzitul gazelor naturale, a declarat Petar Dimitrov, ministrul bulgar al Economiei si Energiei, transmite AGERPRES. Declaratia oficialului bulgar a venit ca raspuns la criticile a doi parlamentari din opozitie, Martin Dimitrov si Ivan Sotirov, care sustineau ca Bulgaria a pierdut 500 milioane de leva din cauza noului contract incheiat cu Gazprom. Conform datelor prezentate de Petar Dimitrov, venitul obtinut de Bulgaria in 2006 din tranzitul gazelor naturale s-a ridicat la aproximativ cinci miliarde de dolari.



Citeste mai mult...

50 miliarde euro pentru Hypo Real Estate

Guvernul german, impreuna cu bancile si asiguratorii din Germania, a convenit duminica un plan revizuit, in valoare de 50 miliarde de euro, destinat salvarii de la faliment a bancii Hypo Real Estate Holding, transmite AGERPRES. Potrivit unui comunicat al Ministerului german de Finante, noul plan revizuit va adauga 15 miliarde euro la varianta initiala a planului care prevedea acordarea unui ajutor de 35 miliarde de euro. Conform planului initial, guvernul german ar fi urmat sa injecteze 27 miliarde de euro in Hypo Real Estate, al doilea furnizor de credite imobiliare din Germania, urmand ca un consortiu de banci si companii de asigurari sa acopere restul.

Cuvinte cheie: german, miliarde, euro


Citeste mai mult...

Posta Romana a deschis sase puncte de lucru in Spania

Posta Romana a inaugurat joi, cu ocazia Zilei Mondiale a Postei, punctul de lucru din orasul spaniol Valencia, transmite AGERPRES. La eveniment au participat Dan Mihai Toader, directorul general al Postei Romane, Cristian Buciu, director executiv operational, si reprezentanti ai comunitatii romanesti din Spania. "Este un eveniment istoric pentru noi, mai ales ca suntem prima firma cu capital majoritar de stat ce trece granitele tarii. Deschiderea acestor oficii a venit firesc, fiind o consecinta a numarului extrem de mare de romani ce traiesc si muncesc in Spania.

Cuvinte cheie: strada, spania, postei


Citeste mai mult...

"Air Moldova" lanseaza o cursa suplimentara

Compania aeriana "Air Moldova" anunta lansarea unei rute suplimentare Chisinau-Bucuresti, care va fi operationala in zilele de joi ale fiecarei saptamani, incepand cu 27 octombrie anul in curs, potrivit AGERPRES. In prezent "Air Moldova" asigura zboruri directe spre Bucuresti de cinci ori pe saptamana - cu exceptia zilelor de marti si duminica, anunta un comunicat al companiei. "Air Moldova" este cel mai mare operator aerian pe piata moldoveneasca, detinand aproximativ 50% din transporturile aeriene din Republica Moldova. In perioada ianuarie-septembrie 2008 compania aeriana "Air Moldova" a transportat peste 316.

Cuvinte cheie: moldova, air, aeriana


Citeste mai mult...

Posta Romana - cifra de afaceri de 500 milioane euro

Compania Nationala Posta Romana /CNPR/ estimeaza pentru 2008 o cifra de afaceri de circa 500 milioane euro, desi prin bugetul aprobat suma prevazuta era de numai 400 milioane euro, a declarat, joi, presedintele Companiei Nationale Posta Romana /CNPR/, Dan Mihai Toader. "Cresterea traficului postal in ultimele doua luni ale anului, uneori chiar de suta la suta pe anumite segmente, ne face sa credem ca vom obtine in acest an o cifra de afaceri apropiata de valoarea de 500 de milioane euro, mai degraba decat de cea bugetata de 400 milioane euro", a precizat Toader.

Cuvinte cheie: milioane, euro, cnpr


Citeste mai mult...

Aegon si Aviva isi iau masuri de protectie

Actiunile companiilor europene de asigurari au crescut joi, dupa ce grupul olandez de asigurari Aegon a anuntat noi masuri pentru cresterea capitalului si reducerea riscurilor, iar asiguratorul britanic Aviva Plc si-a sporit operatiunile de acoperire a riscurilor pe fondul prabusirii pietelor bursiere, transmite AGERPRES. Aegon, companie ale carei actiuni au pierdut jumatate din valoare de la intensificarea crizei financiare in luna septembrie, a dezvaluit joi ca se asteapta sa inregistreze provizioane de 420 milioane euro de pe urma creditelor cu probleme in trimestrul al treilea, ceea ce ii va reduce beneficiul net cu 275 milioane euro.



Citeste mai mult...