Tariceanu: taxa auto va fi redusa direct proportional cu vechimea masinii

Premierul Tariceanu a declarat luni ca Executivul intentioneaza sa modifice taxa auto astfel incat valoarea acesteia sa se reduca pe masura ce varsta autovehiculului creste, iar calculul taxei sa fie aplicat masinilor cu o vechime de pana la 20 de ani, cu o cota de reducere a taxei de pana la 90%."Intentionam introducerea unor modificari: valoarea taxei se va reduce pe masura cresterii varstei autovehiculului (.). Se va extinde intervalul aferent varstei autovehiculelor pana la 20 de ani, odata cu stabilirea unor cote de reducere a taxei, care ajung pana la 90%, urmand a se mai plati doar 10% din taxa", a declarat Tariceanu luni, in Camera Deputatilor, la dezbaterea politica pe marginea taxei de prima inmatriculare.


Citeste mai mult...

Banca Transilvania modifica dobanzile pentru unele depozite in euro

Banca Transilvania a modificat dobanzile anuale pentru depozitele in euro, operand reduceri in cazul depozitelor Kid Cont si al depozitelor clasice in valuta pe termen de una, trei, noua sau 12 luni si o majorare a dobanzii pentru depozitul constituit in euro pe 18 luni, a anuntat, luni, banca. Astfel, in cazul depozitului in euro adresat minorilor cu varste de pana la 17 ani, denumit "Kid Cont", banca a coborat rata dobanzii anuale de la 5% la 4,75% incepand de luni, 10 decembrie 2007. In cazul depozitului clasic in euro pe o luna, reprezentantii bancii anunta o scadere a dobanzii la 3,50%, de la 3,75%.


Citeste mai mult...

BCR: PIB-ul Romaniei va creste cu 6,1% in 2008, sustinut de constructii, agricultura si impozite

Economia Romaniei ar putea creste cu 6,1% in acest an, datorita contributiei pozitive a constructiilor, impozitelor nete pe produs si, spre deosebire de 2007, a agriculturii, arata estimarile pe 2008 prezentate intr-un raport al Bancii Comerciale Romane (BCR). Un impact pozitiv asupra cresterii economice va veni din partea agriculturii, care ar putea contribui cu 0,3 puncte procentuale la avansul produsului intern brut in 2008, dupa ce, in 2007, acest domeniu a tras in jos cresterea PIB cu aproximativ 1,2 - 1,4 puncte procentuale, pana la 5,7% la finalul anului, se mai arata in sintezele macroeconomice publicate vineri de BCR."Impozitele nete pe produs vor avea o contributie mult mai importanta la cresterea economica in 2008, in conditiile in care in anul anterior au fost afectate de reducerea puternica a taxelor vamale, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana", mai spun economistii de la BCR.


Citeste mai mult...

Microsoft ofera 44,6 miliarde de dolari pentru preluarea Yahoo!

Compania Microsoft ofera 31 de dolari pe actiune pentru preluarea Yahoo. sau 0,9509 actiuni Microsoft. Oferta - mixta, numerar si actiuni - este cu 62% mai mare decat pretul de inchidere de ieri al actiunilor, 19,18 dolari. CNBC a anuntat ca Yahoo a respins oferta. Gigantul Microsoft a spus ca va prezenta oferta Consiliului de Administratie al Yahoo, dar nu a precizat care a fost raspunsul companiei. O asemenea achizitie ar viza oprirea extinderii Google.  Compania se asteapta ca achizitia sa fie perfectata la mijlocul lui 2008.


Citeste mai mult...

Omul pesedistului Tanasescu, numit vicepresedinte la Fisc

Seful de cabinet al fostului ministru de Finante Mihai Tanasescu, Serban Pop, a fost numit in functia de vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, responsabil cu proceduri de colectare a veniturilor, pe un post ramas vacant din luna noiembrie, dupa ce Bogdan Hutuca a demisionat. Numirea noului vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a fost reglementata prin decizie a premierului Calin Popescu Tariceanu. El va avea rang de subsecretar de stat. Serban Pop a lucrat in Ministerul Finantelor, ca si consilier, din 1999.


Citeste mai mult...

Leasing pentru masinile second hand

Cele mai multe dintre companiile de leasing din Romania au in portofoliu si finantarea masinilor second hand, noteaza Gandul. Conditiile sunt diferite de la o firma la alta, varsta masinii fiind decisiva in majoritatea cazurilor. Daca masina provine din parcul propriu atunci varsta nu mai preocupa pe nimeni, daca este gasita de viitorul proprietar trebuie sa aiba, in cele mai multe cazuri, cel mult trei ani. Unele companii conditioneaza obtinerea finantarii de achizitionarea unei masini din parcul propriu, altele vor ca vanzatorul sa fie persoana juridica.


Citeste mai mult...

Cel mai prost si agitat somn este cel de duminica noaptea

Cel mai prost dormim in noaptea de duminica spre luni. Dupa ce au facut studii pe 3.500 de adulti cercetatorii de la spitalele universitare Norfolk si Norwich au ajuns la concluzia ca numai ideea ca dupa duminica urmeaza o zi de luni ne face sa dormim prost. Cati dintre noi nu am oservat ca duminica noaptea nu dormim bine, ne foim, ne trezim deseori in timpul noptii si visam urat. Luni dimineata ne trezim obositi, iritati si fara chef de viata. Exista explicatii stiintifice. Aproape jumatate dintre cei 3.500 de oameni chestionati nu reusesc sa se concetreze luni dimineata la serviciu, unul din trei au admis ca sefii si colegii ii irita si o cincime, ca au atipit in timpul zilei.


Citeste mai mult...

Potrivit unui raport oficial, controalele interne ale Societe Generale nu au functionat

Controalele interne ale Societe Generale "nu au functionat", a declarat luni ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, in cadrul unui raport oficial asupra fraudei de aproape 5 miliarde dolari pusa de banca pe seama traderului Jerome Kerviel, relateaza AFP."In ceea ce priveste controalele, anumite mecanisme interne ale controlului Societe Generale nu au functionat, iar cele care au functionat nu au mai fost urmate de modificarile potrivite", a mai declarat ministrul. Lagarde a precizat ca raportul inaintat primului ministru Francois Fillon nu a fost un "raport de ancheta" si ca partea cea mai importanta a documentului este de a "preconiza modificarile" si propunerea unor "modalitati de actiune pentru a evita intamplarile de acest fel".


Citeste mai mult...

Yahoo ar putea lua in considerare o eventuala fuziune cu Google

Yahoo Inc va analiza posibilitatea unei aliante cu firma Google, avand ca scop respingerea ofertei de preluare din partea companiei Microsoft, ce se ridica la 44,6 miliarde dolari, potrivit unei surse avizate, informeaza Reuters. Conducerea companiei Yahoo ia in calcul reluarea discutiilor de acum cateva luni privind o alianta cu firma Google, pentru a avea o alternativa la oferta de preluare facuta Microsoft, potrivit sursei. La un pret de 31 dolari pe actiune, Yahoo considera ca oferta celor de la Microsoft subevalueaza compania, spun sursele.


Citeste mai mult...

Inmatricularile de masini noi au crescut cu 40% in 2007

In 2007, inmatricularile noi de vehicule pentru calatori a crescut cu 39,8% fata de 2006, iar inmatricularile noi de vehicule pentru transportul de marfa a urcat cu 41,4%, potrivit Institutului National de Statistica (INS). In 2007, au fost inmatriculate aproximativ 437.000 de autoturisme, cu 39,6% mai mult decat in 2006, cand s-au inmatriculat circa 313.000 de autoturisme noi. Cea mai mare crestere din 2007, insa, s-a inregistrat pentru autocare, autobuze si microbuze, numarul acestora fiind cu 76,0% mai mare fata de 2006.


Citeste mai mult...

Ascenta, divizie a Softwin, modernizeaza sistemul informatic al Credit Europe Bank

Ascenta, divizia de consultanta si servicii informatice a grupului Softwin, va imbunatati, pana la sfarsitul lunii februarie, programele informatice folosite de Credit Europe Bank, prin introducerea unor module noi de scoring pentru clientii IMM-uri ai bancii, a anuntat compania de IT."Aplicatia pentru procesul de aprobare a creditelor a fost implementata de Ascenta in sistemul informatic al bancii in perioada aprilie - octombrie 2007. Solutia implementata este usor configurabila, avand la baza platforma IBM Content Manager", se arata in comunicatul Ascenta."Finantarea firmelor mici si mijlocii este o activitate costisitoare daca nu creezi procese de lucru automatizate.


Citeste mai mult...

Intesa Sanpaolo va cumpara banca ucraineana JSC Pravex-Bank pentru 504 milioane euro

Banca italiana Intesa Sanpaolo a anuntat luni ca va cumpara pachetul integral de actiuni al bancii JSC Pravex-Bank din Ucraina pentru aproximativ 504 milioane euro (747,4 milioane dolari), si o ajustare bazata pe valoarea neta a tintei, relateaza Reuters. In cadrul unui comunicat publicat luni, Intesa Sanpaolo a anuntat ca JSC Pravex-Bank are aproximativ 560 de filiale si active in valoare de aproximativ 1 miliard de dolari. Tranzactia ar putea fi incheiata in urmatoarele luni, dupa ce va primi aprobarile legale atat din Italia cat si din Ucraina.


Citeste mai mult...

Depozitele bancare, o alegere paguboasa in fentarea inflatiei

Dobanzile oferite de catre banci ii scot pe minus pe cei care vor sa-si puna economiile la adapost, noteaza Adevarul. La credite da, la depozite ba. Asa s-ar putea caracteriza relatia institutie bancara-client in ceea ce priveste adaptarea dobanzilor la conditiile de pe piata. Ultimul raport KTD Global arata faptul ca bonificatiile pentru depozitele in lei nu s-au modificat semnificativ in ultima perioada. In schimb, cele la credite au inceput deja sa creasca, analistii sustinand ca majorarea dobanzilor, in conditiile actuale de pe piata, este inevitabila.


Citeste mai mult...

Piata creditelor ipotecare pentru locuinte din Romania s-ar putea dubla pana in 2009

Piata creditelor ipotecare imobiliare din Romania ar putea creste la 8 miliarde euro in 2009, de la 4 miliarde cat e acum, a estimat marti directorul diviziei de imprumuturi ipotecare al Bancpost, Ana Cernat, la un seminar despre integrarea pietelor creditelor ipotecare din Uniunea Europeana. Cernat a mai apreciat ca, in ce priveste imprumuturile ipotecare, e de asteptat ca persoanele interesate sa se orienteze in viitor mai mult spre creditele in euro si mai putin spre cele in valute exotice, cum ar fi francii elvetieni sau yenii japonezi.


Citeste mai mult...

Guvern: In 2008, cresterile salariale nu vor depasi nivelul productivitatii

In acest an, Guvernul nu-si va permite cresteri salariale care sa depaseasca productivitatea muncii, a declarat, marti, premierul Calin Popescu Tariceanu, in urma unei intalniri cu Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si cu ministrul de Finante, Varujan Vosganian. In 2008, se impune o coordonare a politicilor fiscal-bugetare cu politica monetara, este concluzia intalnirii de marti, de la Palatul Victoria."In calitate de prim-ministru, urmaresc ca Romania sa-si continue aceasta tendinta de crestere economica peste media europeana, pentru ca este singura solutie pentru recuperarea decalajelor dintre noi si statele dezvoltate din UE", a declarat prim-ministrul Tariceanu."Evolutia preturilor la produsele energetice si a celor in agricultura au pus o presiune importanta pe inflatie", a spus Tariceanu.


Citeste mai mult...

Furt de 2,2 milioane de euro la o sucursala a BRD

Angajata unei sucursale din Craiova a BRD a fost arestata dupa ce procurorii DIICOT Timis au acuzat-o ca a transferat si ridicat fara autorizatie echivalentul a 2,2 milioane de euro, utilizand fara drept, parola de acces a directorului sucursalei bancare in care lucra. Un oficial al BRD a declarat pentru BankNews.ro ca sumele de bani sustrase au fost recuperate aproape in totalitate si ca furtul a fost posibil datorita unei serii de operatiuni neautorizate. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Timis -au solicitat instantei de judecata si au obtinut marti mandat de arestare preventiva pentru Mihaela Rosana Bitu, angajata la o sucursala a BRD din Craiova, pentru infractiunile de constituire de grup infractional organizat, efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos, infractiuni informatice si spalare de bani, se arata intr-un comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Citeste mai mult...

Magazinul Cocor va viza dupa modernizare clientii cu venituri de peste 5000 euro/ luna

Magazinul Cocor din Capitala va fi redeschis in septembrie 2009, dupa finalizarea procesului de modernizare la care va fi supus in urmatoarele noua luni, urmand sa devina "chiriasul" brandurilor de lux si sa se adreseze exclusiv clientilor cu venituri foarte mari, de aproximativ 5.000 euro lunar."Investitia de 18 milioane euro necesara modernizarii a fost decisa de actionari pentru a spori valoarea magazinului cu o parcare de 240 locuri ,o vitrina deosebita prin mediafatada cu o suprafata de 480 metri patrati, cea de-a doua din Europa dupa Picadilly Circus din Londra si o noua piata in crestere, cea a bradurilor de lux.


Citeste mai mult...

Primul Burger King din Romania se deschide in Capitala, anul acesta

Lantul american de restaurante de tip fast-food Burger King care si-a anuntat deja intentiile de a patrunde pe piata din Romania va deschide prima unitate de la noi din tara, in Bucuresti, in primavara acestui an, au declarat reprezentantii companiei americane."Intr-adevar vom deschide primul restaurant in primavara acestui an, in Bucuresti, dar nu putem dezvalui inca numele partenerului nostru din contractul de franciza. Oricum negocierile noastre au fost finalizate", a declarat senior director communications & public affairs EMEA Burger King Europe GmbH, Antje Burbach.


Citeste mai mult...

Toate firmele din tara isi vor putea face declaratiile fiscale pe internet din 1 aprilie

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va extinde, din 1 aprilie, sistemul de declaratie fiscala online pentru firme la scara intregii tari pentru a se elimina aglomeratiile de la ghisee, a declarat, marti, seful ANAF, Daniel Chitoiu. Astfel, daca in prima parte a anului trecut, declaratiile online se puteau face doar de catre firmele din Bucuresti si din judetul Ilfov, in octombrie 2007 aria a fost extinsa la zece judete, iar incepand cu 1 aprilie firmele din orice judet isi vor putea depune declaratiile pe internet, a precizat Chitoiu.


Citeste mai mult...

Incasarile din TVA la buget au sporit cu 12,5% anul trecut

Incasarile la bugetul de stat din taxa pe valoarea adaugata (TVA) au crescut anul trecut cu 12,54% fata de 2006, pana la 31,24 miliarde lei (9,355 milioane euro), insa ponderea acestor venituri in PIB a scazut usor - cu 0,12% - pana la 7,99%, a declarat marti presedintele ANAF, Daniel Chitoiu."Am avut incasari mai slabe decat ne asteptam din colectarea veniturilor corespunzatoare TVA, avand in vedere ca de la inceputul anului pana pe 15 aprilie nu s-a mai perceput TVA in vami pentru comertul cu tarile nonUE", a precizat seful Agentiei Nationale de Administrarea Fiscala.


Citeste mai mult...

Aprecierea francului poate duce la scaderea dobanzii cheie a bancii centrale a Elvetiei

Recenta apreciere a francului a temperat cea mai mare ingrijorare a bancii centrale a Elvetiei, privitoare la inflatia importata, si a creat conditii pentru o decizie de relaxare a politicii monetare, daca tara va fi afectata negativ de incetinirea cresterii economice mondiale, scrie Reuters. Deprecierea monedei nationale a Elvetiei, mai ales fata de euro, fusese mult timp un factor major de ingrijorare pentru banca centrala a Elvetiei, iar accentuarea inflatiei i-a impiedicat pana in prezent pe bancherii centrali sa micsoreze dobanda cheie, in pofida semnalelor privitoare la incetinirea cresterii economice si a scaderilor masive ale dobanzilor de referinta adecise de alte banci centrale.


Citeste mai mult...

Fermierii vor beneficia de un sprijin de pana la 30% pentru creditele agricole, in 2008

Fermierii vor beneficia de un sprijn financiar intre 10% si 30 % la contractarea unui credit pentru productie in sectorul vegetal sau zootehnic, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern privind nivelul fondurilor publice care se acorda pentru credite agricole. Potrivit proiectului, "nivelul fondurilor publice reprezinta o cota procentuala care se aplica la cheltuielile eligibile efectuate din volumul creditelor acordate pentru activitatile curente de productie". Astfel, pentru intretinerea plantatiilor, fermierii pot beneficia de un sprijin de pana la 30 %, in cazul pomilor fructiferi, respectiv de 25 % pentru plantatiile viticole.


Citeste mai mult...

Americanii fac cea mai scumpa masina din lume: 2 milioane de dolari!

Americanii continua cu proiectul lor de a construi cea mai scumpa masina din lume, pe care vor sa o vanda cu 2 milioane de dolari. Proiectul americanilor de la DiMora Motorcar nu este deloc nou, el fiind demarat acum aproape 2 ani. Totusi, urmaresc site-ul oficial din cand in cand pentru a vedea daca americanii fac progrese cu acest proiect, care pare destul de fantezist de altfel. DiMora Motorcar, o companie din Statele Unite, condusa de fondatorul ei, Alfred DiMora vrea sa produca o limuzina de superlux, botezata Natalia LS2, al carei pret de vanzare ar urma sa o incoroneze ca fiind cea mai scumpa din lume: 2 milioane de dolari.


Citeste mai mult...

Media Image introduce 200 de website-uri si bloguri in monitorizarile de presa

Pentru prima data in Romania, o companie importanta pe piata monitorizarilor de presa a lansat un produs de monitorizare a continutului online, potrivit HotNews.ro. Media Image Group, ce efectueaza monitorizari pentru peste 200 de clienti, inclusiv nume mari precum Orange, Carrefour sau Coca-Cola HBC, include in monitorizarile sale surse de informare ce ofera exclusiv content online - website-uri si bloguri deopotriva. Potrivit lui George Domnisoru, area sales manager la Media Image Group, decizia de a initia monitorizari pe zona online a fost luata intrucat "partenerii si clientii nostri ne-au cerut tot mai des un astfel de instrument foarte serios".


Citeste mai mult...

Declaratie-soc de avere: un secretar de stat castiga, ca medic, 17.000 de lei pe luna

Medicii, fie ei simpli rezidenti sau somitati, se plang ca au salarii mici. La cei tineri problema e cat se poate de reala. Altfel se pune insa problema cand vorbim de doctori care profeseaza si pentru stat, si in privat, noteaza Gardianul. Cu atat mai mult, cu cat cei  care au practica universitara  si colaborari cu firmele de medicamente. Actualul secretar de stat din Ministerul Sanatatii Publice, Mircea Manuc, ne ofera exemplul domniei sale. Renumit medic gastroenterolog, a fost numit recent secretar de stat cu problemele asistentei sanitare.


Citeste mai mult...

Raiffeisen Bank a angajat 2.300 de persoane in 2007

Raiffeisen Bank a angajat, in cursul anului trecut, peste 2.300 de persoane, ajungand, in prezent, la un total de 6.000 de angajati, potrivit Business Standard. Banca intentioneaza sa continue recrutarea masiva de personal, pentru a-si sustine deschiderea de noi unitati si in cursul anului 2008. Institutia bancara are in vedere si ocuparea posturilor specifice sucursalelor de banca, si a unor posturi la nivelul sediului central."Ne asteptam ca nevoile de recrutare ale bancii pentru anul in curs sa fie axate preponderent pe pozitiile de la nivelul agentiilor - consilier clienti, casier, ofiter tranzactii clienti", afirma Mihaela Lepadatu, senior human resources officer la Raiffeisen Bank.


Citeste mai mult...

Cum sa ne trezim mai plini de energie in fiecare dimineata

In fiecare zi, dupa ce ne trezim, exista anumite trucuri care ne pot face sa ne simtim bine pe tot parcursul zilei, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic, noteaza Gandul. Consumul unor alimente, anumite miscari sau gesturi ne pot face sa ne simtim exceptional si sa avem o zi de succes, sustin specialistii. Mai mult, dimineata este momentul ideal pentru a grabi ritmul metabolismului si pentru a mai da jos din tesutul adipos. Desi este destul de greu sa ne trezim dimineata si sa parasim patul, trebuie sa facem acest lucru din diferite motive.


Citeste mai mult...

Cum constrange BNR-ul creditarea

Pentru a tempera ritmul rapid in care continua sa creasca creditarea, in special cea in valuta, banca centrala a hotarat in ultima sedinta monetara, pe langa mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta, si adoptarea unor masuri prudentiale suplimentare prin majorarea coeficientilor de provizionare pentru creditele in valuta destinate debitorilor expusi riscului valutar, noteaza Curierul National. Aceasta din urma masura va avea ca efect majorarea costurilor, mai ales a creditelor in valuta acordate fara ipoteca sau alte garantii reale, arata Mediafax.

Citeste tot articolul Cum constrange BNR-ul creditarea

Citeste mai mult...

BNR a anuntat o dobanda de referinta de 8% pe an pentru luna februarie

Rata dobanzii de referinta a crescut de la 7,50% la 8% pe an, in a doua luna din 2008, a anuntat joi Banca Nationala a Romaniei (BNR), pe pagina sa de internet. Banca centrala calculeaza dobanda de referinta sub forma de medie ponderata intre dobanzile de interventie practicate de banca centrala in luna precedenta. Astfel, pentru luna februarie 2008, nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei este de 8% pe an, iar hotararea BNR este in conformitate cu statutul bancii centrale si tine seama de evolutiile macroeconomice si monetare recente.


Citeste mai mult...

BNR si-a revizuit in sus prognoza de inflatie pentru finalul anului, la 5,9%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca inflatia anuala se va accentua pana la peste 8% in prima jumatate a acestui an, pentru ca apoi sa se tempereze in al doilea semestru, in conditiile unui an agricol "normal", pana la 5,9% in decembrie, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Un an normal ar fi unul "nici foarte bun, nici foarte prost", in conditiile in care seceta a afectat sever productia agricola de anul trecut, a mentionat Isarescu. Noua prognoza a BNR indica o ratare a tintei de inflatie pe 2008 cu 1,1 puncte procentuale, in conditiile in care banca centrala are o tinta de 3,8% plus sau minus 1% (2,8-4,8%).


Citeste mai mult...

GarantiBank, buget de promovare de 5 mil. euro in 2008

GarantiBank, subsidiara locala a unuia dintre primii trei jucatori din cadrul pietei turce de banci private, va avea, in 2008, un buget de promovare de aproximativ cinci milioane de euro la rate-card (valoare bruta, fara reduceri), mai mare cu 150% fata de bugetul din 2007, potrivit declaratiilor lui Okan Yurtsever, director retail banking in cadrul firmei."In 2007, bugetul de promovare a fost de doua milioane de euro, iar pentru 2008 avem in plan sa fie de aproximativ cinci milioane de euro", a declarat oficialul companiei.


Citeste mai mult...

Isarescu spune ca imprumuturile se vor scumpi si vrea mai putine credite in monede exotice

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat, joi, ca masurile luate direct si indirect de BNR vor avea ca efect scumpirea imprumuturilor si a cerut mai multa prudenta in acordarea de credite exotice, precum francul elvetian, deoarece aduc riscuri suplimentare de neplata din partea clientilor."Creditele se vor scumpi, in perioada urmatoare, atat prin metodele luate in mod direct de banca centrala, cat si pe fondul unei lichiditati mai restranse in piata, in incercarea de a limita viteza de crestere a creditelor, in special a celor in valuta", a declarat Isarescu.


Citeste mai mult...

Kodak estimeaza ca sectorul digital ii va sustine cresterea afacerilor in urmatorii ani

Kodak Co, ce a efectuat de curand o complexa restructurare, a anuntat ca isi va obtine cea mai mare parte a castigurilor in urmatorii ani din sectorul camerelor digitale si al imprimantelor pentru companii, a anuntat joi conducerea companiei, potrivit Reuters. In cadrul unei intruniri cu analistii ce a avut loc joi in New York, producatorul de imprimante si aparate foto a estimat pentru 2008 un venit aproape de limita superioara a previziunilor analistilor, sustinuta partial de dublarea vanzarilor la imprimantele cu jet de cerneala.


Citeste mai mult...

Ciolos va solicita Ministerului Economiei si Finantelor sa reduca acciza la motorina

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) nu poate majora subventia pentru motorina, sprijinul financiar de un leu pe litru fiind notificat la CE, dar va solicita Ministerului de Finante sa reduca acciza la motorina, a declarat, vineri, ministrul agriculturii Dacian Ciolos. Reprezentantii producatorilor agricoli si cei ai sindicalistilor din agricultura au solicitat autoritatilor gasirea unor solutii pentru ca fermierii sa achizitioneze motorina la jumatate de pret. Potrivit reprezentantilor agricultorilor, exista doua varinante pentru solutionarea revendicarii, fie reducerea accizei pentru motorina, fie majorarea subventiei.


Citeste mai mult...

Yahoo va respinge oferta Microsoft deoarece pretul este prea mic

Yahoo va respinge oferta nesolicitata a Microsoft, in valoare de 42 miliarde dolari, deoarece este prea mica, a declarat pentru Reuters o sursa avizata, acesta fiind primul semnal ca boardul companiei ar putea fi pregatit sa negocieze si sa vanda gigantul internetului. Publicatia Tha Wall Street Journal a citat surse anonime care au spus ca oferta Microsoft, de 31 dolari/actiune, ar fi o incercare de a "fura" compania si ca este improbabil ca Yahoo sa accepte vreo oferta sub 40 dolari/actiune, adica dublul valorii de piata din ianuarie a Yahoo.


Citeste mai mult...

Un actionar al Yahoo a discutat cu directorul executiv al Microsoft despre oferta de preluare

Un actionar important al Yahoo Inc s-a intalnit cu directorul executiv al Microsoft Corp, Steve Ballmer, pentru a discuta despre posibilitatea maririi ofertei de preluare facute de producatorul sistemelor de operare Windows, scrie cotidianul New York Post, citat de Reuters. Capital Research and Management, care detine peste 11% din actiunile Yahoo si peste 6% din compania Microsoft, doreste sa afle cu cat se va majora suma  in cazul in care Yahoo respinge oferta initiala, relateaza Post, citand o sursa avizata.


Citeste mai mult...

OTP Bank plateste dobanzi mai mari la depozitele populatiei in lei si euro

OTP Bank Romania a majorat de luni dobanzile pe care le plateste la depozitele la termen in lei si in euro ale populatiei cu o marja cuprinsa intre 0,25% si 1,25%, in functie de scadenta si de suma depusa, a informat un comunicat OTP. Noile rate anuale ale dobanzilor platite la depozitele in lei sunt cuprinse intre 6,25% si 8,25%, iar cele pentru depozitele in euro intre 3,50% si 4,25%, in functie de scadenta. Dobanzile practicate pana luni, 11 februarie, erau cuprinse intre 6% si 7% pe an pentru depozite in lei si intre 3,05% si 3,90%pe an pentru depozite in euro.


Citeste mai mult...

Noua taxa auto va respecta principiul liberei circulatii a marfurilor, impus de UE

Libera circulatie a marfurilor, principiu de baza al Uniunii Europene, a fost ignorat de formula initiala a taxei auto, dar va fi luat in calcul in noua grila de calcul negociata cu Comisia Europeana, a declarat luni seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea."Libera circulatie a marfurilor este un principiu european, iar in calculul variantei noi el a fost practic impus de catre Comisie, in mod corect. Negocierile intre cele doua parti au dus la un rezultat care arata ca nu numai chestiunile de mediu sunt importante, ci si cele legate de libera circulatie.


Citeste mai mult...

Actiunile ING se depreciaza pe fondul zvonurilor legate de anuntarea unor pierderi masive

Cotatia actiunilor grupului bancar olandez ING a scazut marti cu 6,5%, pe fondul zvonurilor din piata legate de mari posibilitatea ca banca sa anunte deprecieri masive ale activelor, de 6-8 miliarde euro, potrivit traderilor, informeaza Reuters. ING a anuntat ca nu va comenta asupra zvonurilor din piata, insa o purtatoare de cuvant a declarat ca firma este "perfect constienta de obligatia de a raporta orice abatere financiara". Grupul bancar si de asigurari cu sediul in Amsterdam urmeaza sa raporteze castigurile din ultimele trei luni ale anului 2007 in data de 20 februarie."Se zvoneste ca ING ar putea anunta deprecieri de active in valoare de 6-8 miliarde euro", a declarat un trader.


Citeste mai mult...

Inflatia anuala s-a accentuat in ianuarie la 7,26%, nivel maxim al ultimelor 20 de luni

Preturile de consum au crescut in intervalul ianuarie 2007-ianuarie 2008 in medie cu 7,26%, nivel nemaiatins din mai 2006, ca urmare a scumpirii accentuate a alimentelor si serviciilor, arata, marti, datele publicate de Institutul National de Statistica (INS). Inflatia anuala din ianuarie s-a situat la marja superioara a estimarilor analistilor, care anticipau ca indicele preturilor de consum va creste pana la un nivel cuprins intre 6,9 si 7,3% in prima luna a acestui an, de la 6,57% in decembrie.


Citeste mai mult...

Firmele care folosesc publicitate inselatoare vor fi inchise de ANPC

Consumatorii vor fi mai aparati de firmele care practica publicitatea inselatoare, noteaza Gardianul. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si CNA au decis sa ia masuri drastice impotriva reclamelor false si agresive, mergand pana la inchiderea societatilor care incalca legislatia in domeniu. Consiliul National al Audiovizualului (CNA) si ANPC au semnat, ieri, un protocol de colaborare, care prevede schimbul reciproc de informatii legate de identificarea unor practici comerciale incorecte din domeniul audiovizualului."Incercam, prin acest protocol, sa aparam consumatorul fata de publicitatea inselatoare si agresiva.


Citeste mai mult...

Vodafone Romania cauta oameni pe IT si dezvoltarea businessului

Compania a anuntat angajari pe new business, in tara, dar si pe inginerie, IT sau administrativ, noteaza Cotidianul. Cei care au cel putin doi ani de experienta pe vinzari, preferabil in domeniile IT & C, bunuri de larg consum sau servicii, studii universitare si carnet de sofer pot aplica pentru un post de account manager new business la Vodafone. Compania a scos la concurs o serie de posturi din domeniul businessului, atit pentru Bucuresti, cit si pentru alte zone ale tarii, cum ar fi Pitesti, Bacau, Cluj, pentru a-si largi reteaua de clienti si pentru a gasi noi oportunitati de afaceri, potrivit anunturilor publicate pe bestjobs.ro.


Citeste mai mult...

Cunoasterea limbilor straine, conditie obligatorie la angajare

Printre cele mai solicitate cunostinte sunt cele de limba engleza, spaniola sau italiana, insa in ultima vreme se remarca o crestere constanta pentru cunoscatorii de limbi exotice, noteaza Adevarul."Daca ar fi sa facem o clasificare in functie de cererile de pe piata ale limbilor cele mai solicitate, limba engleza alaturi de spaniola si italiana ar ocupa prima pozitie, fiind urmate indeaproape de limbi care pana nu de mult au avut putini adepti. Este vorba de germana, norvegiana, portugheza, japoneza sau rusa, tot mai solicitate de angajatori in ultimul timp", a declarat, pentru "Adevarul", Claudiu Alexandru Cornoiu, consultant in cadrul companiei de recrutare Professional.


Citeste mai mult...

Cand si unde investim la bursa?

Reteta ideala a castigului garantat din investitiile pe piata de capital nu a fost inca descoperita, desi, de-a lungul timpului, specialistii au incercat sa gaseasca zeci de variante, noteaza Curierul National. Analize tehnice bazate pe istoricul pretului sau analize fundamentale care sa reflecte potentialul companiei s-au demonstrat de multe ori inutile sau lipsite de importanta in situatii de criza si de panica. Brokerii si analistii din piata de capital romaneasca sustin ca cea mai buna cale pentru o investitie intr-un emitent bun si intr-un moment bun este imbinarea acestor doua metode.

Citeste tot articolul Cand si unde investim la bursa?

Citeste mai mult...

Dinu Patriciu prevede o cadere a sectorului imobiliar

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, marti seara, la Arad ca prevede o cadere a sectorului imobliar, care "urmeaza sa se confrunte cu o criza fara precedent" si "e normal ca acesta sa cada"."Romania este parte a pietei globale si ea nu are cum sa scape influentelor evolutiilor din aceasta piata. Ori, criza lichiditatilor din sistemul financiar mondial duce la extragerea lichiditatilor din economiile inca fragile, cu viteaza mai mare decat din oricare altele. Un simptom al acestui exod de capital este caderea bursei, iar urmatorul domeniu in care s-a investit foarte mult in ultimii ani si din care fuga capitalului se va face simtita este, cu siguranta, imobiliarul.


Citeste mai mult...

Isarescu: putem vedea o corectie reala a cursului valutar mediu in 2008

Leul va avea in 2008 o valoare nominala medie sub cea de 3,34 lei pentru un euro inregistrata anul trecut si ar putea inregistra, tot in acest an, o corectie reala, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu."Apropo de deprecierea leului, ingenuchierea, zdrobirea, caderea leului. Leul acesta tare, cum vrem sa-l numim. M-am uitat din curiozitate cat era cand s-au taiat zerourile. Era chiar 3,6. Din acest punct de vedere nici nu il vad ingenuchiat. Il vad, cum zicea Ilie Serbanescu, cam pe unde trebuia sa fie", a declarat Isarescu luni seara.


Citeste mai mult...

BCR introduce dobanzile fixe la depozitele in lei cu scadente la 6, 9 si 12 luni

Banca Comerciala Romana (BCR) ofera, incepand cu data de 14 februarie, dobanzi fixe in cazul depozitelor in lei cu scadente la 6, 9 si respectiv 12 luni, constituite de persoane fizice, rezidente sau non-rezidente, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro."BCR face un nou pas pentru stimularea economisirii in Romania, oferind dobanzi fixe, foarte atractive, la depozitele constituite in RON, de pana la 8,5%/an si fara comision de retragere in cazul depozitelor pe un an de zile. Consideram stimularea economisirii pe perioade mai mari de timp drept un obiectiv strategic, toate miscarile facute, pe dobanzi si produse noi, sustinand politica BCR, de protejare a economiilor clientilor prin oferirea de alternative viabile", a declarat Sorin Mititelu, director executiv al Directiei Dezvoltare Afaceri si Produse Retail din cadrul BCR.


Citeste mai mult...

Investitie de 9,5 milioane euro intr-un ansamblu rezidential in Baneasa

Compania RealTime va participa la targul de apartamente Condominium din perioada 14-17 februarie cu patru proiecte rezidentiale cu o valoare investitionala cumulata de circa 50 de milioane euro si va lansa un nou ansamblu rezidential, investitie de 9,5 milioane euro a unei persoane fizice. Potrivit companiei imobiliare RealTime, ansamblul rezidential Rainbow Spring va format dintr-un corp de cladire cu subsol, parter si cinci etaje si va cuprinde 28 apartamente cu doua si trei camere."Rainbow Spring va fi situat in zona exclusivista a cartierului Baneasa.


Citeste mai mult...

Problemele asiguratorilor de obligatiuni ar putea afecta grav pietele financiare

Problema asiguratorilor de obligatiuni trebuie rezolvata sau aceasta s-ar putea transforma intr-un "tsunami financiar" care ar afecta grav economia, reiese din declaratia guvernatorului statului New York, Eliot Spitzer, ce urmeaza a fi prezentat joi in fata Congresului american, scrie Reuters. O copie a marturiei pregatite de Spitzer a fost obtinuta de Reuters. Un inalt oficial din New York insarcinat cu monitorizarea pietei asigurarilor, Eric Dinallo, lucreaza cu mai multe banci pentru a pregati un plan de salvare a mai multor asiguratori de obligatiuni, ce garanteaza datorii in valoare de peste 2,4 mii de miliarde dolari, care, conform asteptarilor pietei, vor suferi pierderi uriase de pe urma asigurarii de obligatiuni legate de creditele ipotecare cu grad ridicat de risc si alte active riscante.


Citeste mai mult...

Commerzbank a afisat un profit operational de 2,51 miliarde euro in 2007

Commerzbank, cea de-a doua banca listata din Germania, a afisat joi un profit operational de 2,51 miliarde euro, aproape la acelasi nivel cu cel de anul trecut, in ciuda turbulentelor din pietele financiare internationale, arata un comunicat al bancii."Ne-am tinut de cuvant si am intrunit, chiar depasit, tintele, in ciuda provocarilor la care am fost supusi", a declarat presedintele Commerzbank, Klaus-Peter Mueller, in cadrul prezentarii raportului financiar anual."Profitabilitatea este o confirmare a puterii si a stabilitatii modelului nostru de afacere si ne-a permis sa inregistram castiguri peste medie in activitatea de baza, chiar si in conditii dificile", a mai spus acesta, mentionand ca "In ansamblu, rezultatele financiare anuale dovedesc calitatea gestionarii riscurilor".


Citeste mai mult...

Comisia Europeana cere autoritatilor romane sa modifice urgent legea taxei auto

Romania poate fi data in judecata la Curtea Europeana de Justitie pentru taxa auto, daca Parlamentul nu va adopta "cat de repede posibil" un proiect de lege in conformitate cu legislatia UE, a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene."Dupa cum a mai subliniat anterior, pana cand Romania nu adopta o noua legislatie in conformitate cu legile UE, Comisia nu este in masura sa comenteze, iar procedura de incalcare a Tratatului (infringement) continua. Decizia de a trece la al treilea stadiu al procedurii de infringement - trimiterea cazului la Curtea Europeana de Justitie - va fi luata de catre Comisie daca Parlamentul Romaniei nu modifica legea taxei auto cat de repede posibil", a declarat purtatorul de cuvant, care a solicitat pastrarea anonimatului.


Citeste mai mult...

Danone a anuntat un profit net de 4,180 miliarde euro pentru anul 2007

Producatorul francez de alimente Danone a raportat joi ca a obtinut un profit net de 4,180 miliarde euro (6,09 miliarde dolari) in 2007, depasind cu mult performanta din anul precedent, cand a inregistrat un profit net de 1,353 miliarde euro, informeaza Reuters. Grupul francez a precizat ca majorarea de aproape trei ori a profitului net se datoreaza in mare parte unui castig de capital de 3,1 miliarde euro, obtinut dupa vanzarea diviziei sale de biscuiti. Vanzarile grupului au crescut cu 9,7% fata de anul precedent, la 12,776 miliarde euro.


Citeste mai mult...

Banca Transilvania ofera scrisori de garantie bancara firmelor care participa la licitatii

Banca Transilvania lanseaza, pentru intreprinzatori, produsul Scrisori pentru licitatii, care se elibereaza rapid, fara a fi necesare garantii materiale, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Acesta reprezinta o scrisoare de garantie bancara destinata participarii la licitatii pentru castigarea unor contracte de executare a unor lucrari diverse, pentru achizitionarea de bunuri sau pentru prestarea unor servicii. Robert C. Rekkers, Directorul General al Bancii Transilvania, declara: "Pentru indeplinirea obiectivului de a fi prima optiune a micilor intreprinzatori, Banca Transilvania si-a propus, cu trei ani in urma, sa lanseze periodic produse dedicate acestor clienti actuali si potentiali.


Citeste mai mult...

Investitiile straine directe in Romania au insumat anul trecut 7,07 miliarde euro

Investitiile straine directe in Romania au iscazut anul trecut cu 22,3% pana la 7,069 miliarde euro, cea mai mare parte a lor provenind din credite intra-grup, a anuntat, joi, banca centrala. Fara a lua in calcul suma de 2,2 miliarde euro platita de Erste Bank pentru actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR) in urma preluarii pachetului majoritar din octombrie 2006, nivelul investitiilor straine directe din 2006 se ridica la aproximativ 6,9 miliarde euro. In aceste conditii, in 2007 se remarca o crestere usoara - cu 2,4% - a investitiilor straine directe.


Citeste mai mult...

Arbitrul pensiilor obliga administratorii sa raporteze situatia fondului

Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii (pilon II) sunt obligati sa informeze contribuabilii despre activul personal si situatia fondului de pensii si sa publice pe propriile pagini de internet date cu privire la rentabilitate, potrivit unei norme aprobate de CSSPP. Consiliul de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat norma cu privire la obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor private obligatorii, emisa in aplicarea legii pensiilor obligatorii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


Citeste mai mult...

Unicredit Insurance Broker si-a sporit profitul cu 50% anul trecut, la 5,4 milioane euro

Unicredit Insurance Broker a obtinut anul trecut un profit net de 5,4 milioane euro, in crestere cu 50% fata de 2006, mai ales datorita unei mai bune gestionari a cheltuielilor, in special a celor din diferite servicii externe, a spus directorul executiv al firmei, Dan Constantinescu. In 2006, Unicredit Insurance Broker, parte a UniCredit Leasing Corporation, inregistrase un profit net de 3,6 milioane euro."La sfarsitul lui 2008 estimam un profit net de 5,8 milioane euro", a mai spus Constantinescu, care a adaugat in acest an ar putea creste usor costurilor companiei fata de 2007."Unicredit Insurance Broker estimeaza venituri de circa 6,6 milioane euro in 2008 din activitatea de brokeraj si consultanta, in crestere cu 8,19% fata de 2007, cand a inregistrat venituri de 6,1 milioane euro", a mai spus Constantinescu.


Citeste mai mult...

O treime din creditele acordate de Volksbank Romania sunt in franci elvetieni

Aproximativ o treime din creditele acordate de Volksbank Romania sunt in franci elvetieni, in conditiile in care imprumuturile in lei au o pondere de numai 20% din portofoliul bancii, iar cele in euro reprezinta aproximativ jumatate din sold, a declarat joi presedintele Volksbank Romania. Volumul creditelor acordate in 2007 de Volksbank Romania a crescut cu 1,41 miliarde euro, pana la 2,21 miliarde euro. Din total, "20% reprezinta credite in lei, cea mai mare parte, de 80%, fiind credite in valuta", a explicat presedintele Volksbank Romania, Gerald Schreiner.


Citeste mai mult...

Se lanseaza programele pentru resurse umane si dezvoltarea administratiei

Comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale si egalitatea de sanse, Vladimir Spidla, participa, vineri, la lansarea Programelor Operationale Sectoriale pentru resurse umane si pentru capacitate administrativa, finantate din Fondul Social European si care au fost aprobate de CE in noiembrie. Comisarul pentru afaceri sociale, Vladimir Spidla, a pledat de mai multe ori, inainte de intrarea Romaniei in UE, pentru deschiderea granitelor pentru muncitorii romani si bulgari, dar a specificat, in acelasi timp, ca Romania trebuie sa progreseze pentru eliminarea somajului de lunga durata, a somajului ascuns sau pentru intrgrarea in munca a persoanelor de etnie roma.


Citeste mai mult...

Tariceanu: Nokia nu m-a informat ca va inchide o fabrica pentru a deschide alta in Romania

Premierul Tariceanu a declarat, joi, ca reprezentantii Nokia nu l-au informat, in cadrul discutiilor ce au precedat deschiderea fabricii de la Jucu, ca vor face o investitie in Romania prin inchiderea fabricii din Germania, precizand ca, desi nu este raspunderea Guvernului, nu este indiferent."In urma discutiilor cu reprezentantii Nokia, nu am fost informat ca vor face o investitie in Romania in detrimentul unei fabrici pe care o vor inchide in alta parte. (.) Nu este o problema care tine de Guvern, ci de Nokia.


Citeste mai mult...

Hainele care produc electricitatea necesara pentru a incarca mobilul sau laptopul

Frecarea nanotuburilor de oxid de zinc implantate in jurul fibrelor textile permite recuperarea energiei, solare, eoliene sau a celei rezultate din miscarea corpului uman, pentru a produce electricitate, potrivit unui studiu american. Aceste nanotuburi poseda proprietati piezoelectrice, adica se polarizeaza electric unele pe celelalte sub efectul unei forte mecanice, noteaza Gardianul."Pentru a capta energia vibratiilor sau neregularitatilor produse de mersul pe jos, de bataile inimii, de zgomotul ambiant sau de circulatia aerului, este important sa exploram energii inovatoare care functioneaza la frecvente slabe (sub 10 hertzi) bazate pe materiale suple", spun cercetatorii de la Institutul de tehnologie Georgia, din Atlanta, Statele Unite.


Citeste mai mult...

Romania, pe ultimul loc in UE la gradul de inovatie din economie

Romania se plaseaza pe ultimul loc in UE in functie de gradul de inovatie din economie, cu un punctaj mai mic decat jumatate din media obtinuta de statele Uniunii, se arata intr-un studiu realizat pentru Comisia Europeana. Indicele UE al gradului de inovatie in economie este de 0,45 puncte, in timp ce punctajul Romaniei si Bulgariei este de 0,18 puncte, respectiv de 0,23 puncte. Romania si Bulgaria se afla in categoria statelor care recupereaza decalajele fata de celelalte state, alaturi de Malta, Lituania, Ungaria, Grecia, Portugalia, Slovacia, Polonia, Croatia si Letonia.


Citeste mai mult...

Vanzarile online pentru Valentine's au depasit vanzarile lunii decembrie

Conform datelor GECAD ePayment, pentru prima oara numarul cumparaturilor prin card bancar prilejuite de Ziua Indragostitilor a depasit vanzarile din luna decembrie. Astfel, in magazinele online care folosesc solutia ePayment, romanii au cumparat in perioada 15 ianuarie-14 februarie cu 21% mai mult decat in luna decembrie, fiind inregistrat un total de 40.400 tranzactii, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul vanzarilor de Sf.


Citeste mai mult...

Autoritatile vor sa construiasca un aeroport in Sudul Capitalei ca sa atraga investitii imobiliare

Ministerul Transporturilor are in plan transformarea canalului Dunare-Bucuresti intr-unul navigabil si constructia unui aeroport in zona de Sud a Capitalei cu scopul de a incuraja dezvoltatorii imobiliari sa investeasca in zona respectiva, a declarat ministrul Ludovic Orban."La ora actuala avem in derulare un studiu de fezabilitate pentru realizarea unui aeroport in Sudul Capitalei. Avem nevoie de acest studiu pentru ca un aeroport nu il poti amplasa oriunde, iar la jumatatea anului cred ca va fi gata.


Citeste mai mult...

IKEA ruleaza mobila si salariati pe banda rulanta

Unu din patru angajati ai magazinului IKEA si-a parasit postul. Compania spune ca e normal, insa unii salariati se pling de conditiile de munca, noteaza Cotidianul. Din totalul salariatilor care au fost angajati de IKEA anul trecut pentru activitatile din magazin (stafful operativ - casieri, lucratori comerciali, manipulanti etc.), retailerul "a pierdut" in jur de 25%. Compania sustine ca acest procent este normal, avind in vedere caracteristicile pietei de retail din Romania. "Lucratorii din magazin sint in general tineri, care de multe ori sint studenti si pentru care am creat un sistem de part-time flexibil.


Citeste mai mult...

Realitatea TV pregateste un concurent pentru Mircea Badea

Postul de stiri este in negocieri cu realizatorul emisiunii "Revista presei" de la Telesport, Catalin Oprisan, tot pentru un program "one man show", noteaza Evenimentul Zilei. Realitatea TV are in plan contraatacul asupra lui Mircea Badea tot cu un program de revista presei "de autor". Postul de stiri este in negocieri cu Catalin Oprisan, realizatorul emisiunii "Revista presei" la Telesport, un format "one man show", concentrat doar pe subiectele din sport. Discutiile vin in contextul in care, in lupta dintre posturile de stiri Realitatea TV si Antena 3, intervalul 23.00-24.00 este adjudecat de canalul familiei Voiculescu, cu emisiunea "In gura presei".


Citeste mai mult...

Profitul Bancii Carpatica a scazut cu aproape 59% in 2007

Banca Comerciala Carpatica (BCC) a inregistrat, in 2007, un profit net de 7,98 milioane lei (2,21 milioane euro), in scadere cu 58,6% fata de anul anterior, pe fondul investitiilor facute in extinderea retelei teritoriale, a anuntat, vineri, banca, printr-un comunicat remis BVB. In 2006, profitul net inregistrat de BCC in 2006 a fost de 19,28 milioane lei (5,7 milioane euro). Profitul brut al BCC a scazut, de asemenea, cu 55,5%, pana la 9,34 milioane lei (2,58 milioane euro). Valoarea activelor bancii a avansat pana la 2,28 miliarde lei (631,5 milioane euro) la sfarsitul anului trecut, in crestere cu 40% fata de valoarea totala inregistrata la 31 decembrie 2006.


Citeste mai mult...

Garanti Bank si-a dublat profitul anul trecut la 2 miliarde dolari

Banca turceasca Garanti Bank a afisat, vineri, un profit net de 2,422 miliarde lire turcesti (2 miliarde dolari) pentru anul trecut, in crestere cu 107,6% fata de anul precedent, ca urmare a avansului puternic al creditelor acordate si a unor vanzari de active, consemneaza Reuters. Garanti Bank, a doua banca din Turcia dupa capitalizarea de piata, a anuntat o crestere cu 33% a portofoliului de credite acordate, pana la 38,7 miliarde lire turcesti. Creditele de retail au avansat cu 35%. Activele bancii au crescut anul trecut cu 33% la 76,2 miliarde lire turcesti.


Citeste mai mult...

Antibiotice Iasi si-a sporit profitul in 2007 cu 29%, la 30,8 milioane lei

Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi (ATB) a afisat anul trecut un profit net de 30,8 milioane lei (8,5 milioane euro), in crestere cu 29% fata de 2006, iar afacerile companiei au avansat cu 17,2%, potrivit rezultatelor anuale preliminate transmise vineri Bursei de Valori Bucuresti. In 2006, Antibiotice Iasi a avut un profit net de 23,8 milioane lei. Afacerile societatii s-au cifrat, anul trecut, la 229,4 milioane lei (63,5 milioane euro), in crestere cu 17,2% fata de nivelul din 2006, cand cifra de afaceri afisata a fost de 195,7 milioane lei.


Citeste mai mult...

Tarom - a doua companie de profil din Europa dupa rata de crestere

Tarom ocupa locul doi in randul companiilor de profil din Europa din punct de vedere al ratei de crestere. Compania a transportat anul trecut 1.690.000 de pasageri, arata datele Asociatiei Companiilor Aeriene Europene. Cifra este in crestere cu peste 32% fata de 2006. Tarom a avut anul trecut un grad mediu de ocupare de 67,1%, cu 4,8 puncte procentuale mai mare decat in 2006. Operatorul roman se claseaza astfel pe pozitia a doua a topul companiilor cu cel mai mare avans al numarului de pasageri.


Citeste mai mult...

Banca Romaneasca majoreaza dobanzile pe care le plateste la depozitele in euro

Banca Romaneasca majoreaza de luni, 18 februarie, dobanzile platite la economiile in euro atrase de la clienti cu pana la jumatate de punct procentual, in cazul depozitelor constituite pe una pana la trei saptamani, ce vor fi remunerate cu 4,25% pe an, a anuntat, vineri, banca. In cazul depozitelor pe 30 de zile, banca a majorat dobanda anuala cu 0,2 puncte procentuale, pana la 4,30%. In cazul depozitelor pe 60 de zile, dobanda a urcat la 4,35% pe an, de la 4,20%. Pentru depozitele la 90, 180, 270 sau 365 de zile, dobanzile au ajuns la nivelul de 4,45% pe an, prin majorari intre 0,05 si 0,15 puncte procentuale, a mai anuntat banca.


Citeste mai mult...

Creditul fara avans nu isi face loc pe piata romaneasca

Desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a hotarat inca din luna martie a anului trecut sa dea liber bancilor in acordarea de imprumuturi fara avans, putine institutii de credit au ales sa puna in practica aceasta masura, noteaza Adevarul. Mai mult, bancile incep sa revina asupra propriilor decizii de relaxare si inaspresc conditiile de acordare a imprumuturilor. Bancile comerciale nu s-au remarcat niciodata in ultimul an prin acordarea unui numar mare de credite cu avans zero. Motivul: conditiile destul de aspre impuse de institutiile de credit.


Citeste mai mult...

Ce se intampla cind nu mai puteti plati ratele pentru casa

In cazul incapacitatii de plata la un credit imobiliar, varianta cea mai buna este obtinerea unei refinantari, noteaza Cotidianul. Daca ajungeti in situatia in care nu va mai permiteti plata ratelor la un credit ipotecar, exista citeva optiuni, prima fiind refinantarea. "In cazul in care rata creste mai mult decit poate acoperi imprumutatul, acesta poate apela la o refinantare, cu conditia ca banca sa ii acorde intreaga suma reesalonat astfel incit sa beneficieze de o rata mai mica", spune Diana Tarus, analist financiar la compania de consultanta Finzoom.


Citeste mai mult...

CSSPP ar putea permite unui administrator sa gestioneze cel mult trei fonduri din 2010

Arbitrul pensiilor private are in vedere posibilitatea ca o companie sa poata administra pana la trei fonduri de pensii, cu diferite grade de risc, astfel incat un contrbuabil sa se poata muta gratuit de la un fond la altul, dar nu mai devreme de 2010, a declarat presedintele CSSPP, Mircea Oancea."Este firesc ca un contribuabil sa se poata muta de la un fond cu un grad de risc mai mare catre un fond cu un grad de risc mai mic, administrate de aceeasi companie, pe masura ce se apropie de perioada de vasta de pensie", a mentionat Oancea, marti, la un seminar despre pensii private.


Citeste mai mult...

Romania a votat pentru introducerea in comercializare a noi soiuri de porumb modificat genetic

Ministrul agriculturii Dacian Ciolos a votat, luni, in cadrul Consiliului Ministrilor Agriculturii, pentru introducerea in comercializare a noi soiuri de porumb modificat genetic, insa nu s-a adoptat nicio decizie, deoarece ministrii agriculturii nu au cazut de acord."Romania a votat pentru introducerea in comercializare a unor noi soiuri de porumb modificat genetic, insa s-a opus importului de cartof modificat genetic. Punctul de vedere al Romaniei s-a bazat pe recomandarea Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), respectiv ca nu exista elemente care sa dovedeasca impactul negativ al acestor soiuri de porumb modificat genetic", a declarat Dacian Ciolos.


Citeste mai mult...

Romania si Bulgaria vor beneficia pana in 2013 de fonduri transfrontaliere de 262 milioane euro

Romania si Bulgaria vor beneficia de fonduri europene in valoare de 262 milioane euro in perioada 2007-2013, pentru promovarea cooperarii intre regiunile, comunitatile si autoritatile din zonele de frontiera in domeniul economic, social si mediu, a anuntat marti ministrul dezvoltarii Laszlo Borbely."Lansarea oficiala a programului nu este totuna cu lansarea licitatiilor pentru depunerea de proiecte spre finantare. Lansarile licitatiilor de proiecte se vor realiza prin evenimente distincte, organizate la nivel local, unde se vor discuta detaliile tehnice prevazute in ghidurile solicitantului", a declarat marti la Calarasi, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor Laszlo Borbely, cu ocazia lansarii Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania - Bulgaria 2007 - 2013.


Citeste mai mult...

ING a anuntat majorarea cu 20,1% a profitului net obtinut in 2007, la 9,241 miliarde euro

Grupul olandez de servicii financiare ING a afisat o crestere de 20,1% a profitului net obtinut in 2007, la 9,241 miliarde euro, sau 4,32 euro pe actiune,depasind asteptarile analistilor, reiese din comunicatul emis de companie. ING a afisat o crestere de 18,1% a profitului net obtinut in al patrulea trimestru din 2007, la 2,482 miliarde euro, sau 1,18 euro pe actiune, datorita unor castiguri de capital. Banca a precizat ca a obtinut un castig de 1,028 miliarde euro in al patrulea trimestru din 2007 prin vanzarea actiunilor detinute in grupurile ABN Amro si Numico.


Citeste mai mult...

Microsoft va aproba un plan alternativ de preluare a companiei Yahoo

Microsoft Corp va autoriza in aceasta saptamana un plan alternativ de preluare al Yahoo Inc, pentru a convinge actionarii companiei de Internet sa fie de acord cu oferta pe care consiliul de conducere Yahoo a respins-o pana in prezent, scrie Reuters citand blogul Deal Book, al New York Times. Citand surse avizate, pagina de internet Times a anuntat ca Microsoft, despre care se credea ca va majora oferta initiala de 44,6 miliarde dolari in lichiditate si actiuni, va incerca sa nominalizeze o lista de directori pana la 13 martie, in cazul in care boardul Yahoo nu va incepe discutiile.


Citeste mai mult...

Majoritatea americanilor estimeaza ca economia va intra in recesiune

Majoritatea americanilor estimeaza o recesiune in anul urmator, in contextul in care criza ipotecara se adanceste, inflatia se accentueaza si conditiile de credit se inaspresc, arata rezultatele unui sondaj Reuters/Zogby, relateaza Reuters. Sondajul efectuat in randul a 1.105 persoane cu drept de vot a aratat ca 54% dintre acestia considera ca recesiunea este iminenta. Acesta este primul sondaj care include intrebarea legata de recesiune, adaugata in luna septembrie, in cadrul caruia peste jumatate dintre cei chestionati au prezis acest deznodamant.


Citeste mai mult...

Presedintele grupului bancar BayernLB demisioneaza si preda atributiile de la 1 martie

Presedintele boardului director al BayernLB, Werner Schmidt, a anuntat miercuri consiliul de administratie ca demisioneaza din functie, iar de la 1 martie va fi inlocuit de Michael Kemmer, membru al consiliului director, potrivit unui comunicat al MKB Romexterra. Consiliul de administratie al Bayern LB l-a numit, pe Michael Kemmer, actual membru al boardului director, ca succesor al lui Schmidt Kemmer, care este membru in boardul director de la 1 iunie 2006. Anterior, a facut parte din conducerea grupului HVB Bank, in perioada iunie 2003 - decembrie 2005.


Citeste mai mult...

Wizz Air va anula 20 de zboruri pe perioada summit-ului NATO de la Bucuresti

Compania aeriana Wizz Air va anula 20 de zboruri din si inspre Romania in perioada 2-4 aprilie cat va dura summitul NATO de la Bucuresti a declarat joi, Natasa Kazmer, director Corporate Communication & Public Affairs Wizz Air."Wizz Air nu va opera curse in aceasta perioada. In total, vor fi afectate 20 de zboruri din si inspre Romania. Pasagerii care si-au rezervat bilete la respectivele curse vor fi anuntati individual in legatura cu optiunile pe care le au la dispozitie. Le vom oferi posibilitatea de a calatori catre destinatiile dorite in alte zile", a declarat Natasa Kazmer.


Citeste mai mult...

Salariile romanilor migreaza spre cele ale expatilor

A devenit deja o obisnuinta sa vorbim despre diferentele salariale, de cele mai multe ori majore, dintre strainii si romanii ce ocupa pozitii similare de top management in cadrul multinationalelor de pe piata romaneasca, noteaza Curierul National. Justificarea pentru aceasta situatie este cat se poate de simpla: un expat are deja experienta in domeniul de activitate al companiei (de multe ori chiar in cadrul acesteia), putand fi chiar specializat in operatiuni de start-up. Cumulate, aceste doua avantaje fac, cel putin in prima faza, ca un strain sa fie o "alegere sigura" pentru angajator; prin contrast,  pregatirea unui roman pentru a ocupa un post de conducere inca de la intrarea pe piata a companiei este mai riscanta, necesitand nu de putine ori o serie de costuri suplimentare celor de salarizare.


Citeste mai mult...

Ministrul Pacuraru s-a razgandit din nou: se impoziteaza tot

Toate veniturile salariale din Codul fiscal vor fi impozitate pentru plata pensiilor, potrivit unei noi modificari a ministrului Muncii, noteaza Cotidianul. Paul Pacuraru, ministrul Muncii, a modificat joi, pentru a treia oara in ultima saptamina, normele metodologice de aplicare a Legii pensiilor care prevad ce venituri vor fi supuse contributiilor la pensii. Potrivit ministrului, toate veniturile, atit in bani cit si in natura, prevazute in Codul fiscal la definirea veniturilor din salarii vor constitui baza de calcul al contributiei la fondul de pensii.


Citeste mai mult...

CNA va obliga posturile de radio si televiziune sa-si publice situatia financiar-contabila

Membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au votat joi mai multe propuneri de articole din proiectul de modificare a Legii Audiovizualului, in vederea corelarii ei cu noua Directiva europeana a audiovizualului, urmand ca luni sa se voteze intregul proiect legislativ. Astfel, prin una dintre modificarile aduse legii, companiile radio-TV vor trebui sa-si publice bilantul financiar-contabil pe site-urile lor sau sa posteze link-uri pe pagina lor de web catre o sursa unde se gaseste situatia financiara, informeaza NewsIn.


Citeste mai mult...

UBS a contactat mari bancheri europeni pentru functia de presedinte, potrivit Financial Times

UBS a contactat unii dintre cei mai importanti bancheri din Europa pentru a se alatura consiliului director si, eventual, pentru a il inlocui pe presedintele actual al bancii elvetiene, Marcel Ospel, scrie Financial Times, citand surse avizate, potrivit Reuters. Potrivit NewsIn, printre directorii contactati de UBS se afla si Bob Diamond, presedintele Barclays Michael Cohrs si seful departamentului bancar din cadrul Deutsche Bank si John Studzinski, directorul managerial Blackstone, mentioneaza Financial Times intr-un articol aparut pe pagina sa de internet.


Citeste mai mult...

Salariile bancherilor vor creste cu 20% in 2008

Potrivit specialistilor, piata fortei de munca din Romania a fost marcata  in ultimii ani de un puternic carater speculativ si de o fluctuatie majora de personal, insa aceasta situatie se va regla in urmatorii ani, noteaza Romania Libera."Piata fortei de munca a fost influentata negativ de climatul economic in deriva din Romania, de urcareainflatiei, majorarea preturilor si de cursul valutar fluctuant", considera si Florin Citu, directorul Departamentului Piete Financiare din cadrul ING Bank Romania, anticipand o stabilizare a pietei in urmatorii 3-4 ani.


Citeste mai mult...

Creditele in valuta intra sase luni in stand-by

Bancile vor acorda mai putine credite in valuta, negarantate. Acesta va fi unul dintre efectele majorarii provizioanelor si ale obligatiei de a-si ajusta normele de creditare, noteaza Capital. Obisnuite sa castige usor de pe urma creditarii pe partea de retail, bancile comerciale se vad nevoite sa-si regandeasca strategiile de dezvoltare. In perioada urmatoare, vor trebui sa caute surse de venituri in alte zone decat traditionalul imprumut in valuta. Decizia BNR de a impune bancilor majorarea provizioanelor chiar si pentru clientii "buni", daca au venituri in lei si credite in valuta, va conduce probabil la o perioada de acalmie de cel putin sase luni in activitatea bancara.


Citeste mai mult...

Lux ministerial: 3.000 de lei in plus la leafa a 470 de bugetari

In plina criza bugetara, functionarii Ministerului Agriculturii si cei ai Finantelor cer, cu sprijinul unor parlamentari, o majorare de salarii cu 75%. Astfel, 469 de bugetari pot primi in plus cite 3.000 lei pe luna, noteaza Cotidianul. In conditiile in care Guvernul cauta solutii pentru majorarea veniturilor bugetare si introduce diverse taxe si impozite in acest scop, functionarii a doua ministere vor salarii cu 75% mai mari. Desi discutiile pe marginea cresterii salariilor bugetarilor in acest an au fost aprinse, Guvernul stabilind ca nu va da decit o majorare de sub 10%, sint si bugetari care pot obtine mult mai mult.


Citeste mai mult...

Presedintele BRD-SocGen critica modul de comunicare dintre banci, ARB si BNR

Bancile din Romania se confrunta cu o lipsa de comunicare intre ele, cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si cu banca centrala, situatie intalnita si la nivelul autoritatilor romane, ceea ce afecteaza planificarea financiara a tarii, a spus, vineri, presedintele BRD-SocGen, Patrick Gelin."Aici nu vedem supravegherea din partea bancii centrale niciodata. Atunci cand exista o intalnire cu banca centrala discursul este farte oficial, foarte formal. Nu e vorba de un dialog care sa permita o comunicare buna", a spus presedintele-director general al BRD-SocGen, Patrick Gelin, cu ocazia unui seminar, informeaza NewsIn.


Citeste mai mult...

Bancile mizeaza pe creditele in valute exotice, in ciuda avertismentelor BNR

Bancile care ofera deja credite in franci elvetieni anticipeaza o crestere a volumului acestora in 2008, in timp ce alte banci, care nu cuprind in portofoliul lor astfel de imprumuturi, califica drept iresponsabila aceasta directie, in ton cu avertismentele bancii centrale. In acest an insa, avand in vedere valurile facute de Banca Nationala a Romaniei (BNR), majoritatea analistilor bancari anticipeaza o diminuare a ponderii creditelor in franci elvetieni in portofoliul total de credite din Romania, dar volumul acestora va fi cu siguranta mai mare.


Citeste mai mult...

Vicepresedintele ARIS: interesul investitorilor straini fata de Romania este in crestere

Vicepresedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine, Monica Barbuletiu, a declarat vineri, la Tg. Mures, ca interesul investitorilor straini pentru Romania a crescut fata de anii trecuti."Tara noastra are avantaje mari: stabilitatea economica este clara din punctul lor de vedere. Avem 99 de proiecte mari si importante in derulare in diferite faze de implementare, de la intentie pana la taierea panglicii. Fata de anii trecuti interesul investitorilor este foarte mare", a spus Barbuletiu, citata de NewsIn.


Citeste mai mult...

Parlamentul britanic a promulgat legea de nationalizare a bancii Northern Rock

Parlamentul a promulgat vineri o lege care permite guvernului Marii Britanii sa nationalizeze Northern Rock, la cinci luni dupa ce banca a fost grav avectata de criza mondiala a creditelor, relateaza Reuters. Actul bancar permite transferul titlurilor catre guvern si numirea unui auditor independent care sa calculeze cati bani urmeaza sa primeasca fiecare actionar. Cel de-al cincilea creditor ipotecar din Marea Britanie a fost salvat in septembrie de banca centrala, Bank of England, prin imprumuturi de aproximativ 25 miliarde lire si guvernul a intervenit, de asemenea, prin garantarea depozitelor.


Citeste mai mult...

Vosganian: Ideea impozitelor pe cadouri si salarii de merit apartine lui Paul Paruraru

Nu avem nevoie de bani pentru pensii, sustine ministrul Finantelor Varujan Vosganian. Intr-o declaratie facuta vineri la Braila, ministrul a respins ideea ca Executivul cauta solutii pentru finantarea pensiilor pentru anul 2008 si afirma ca impozitele pe cadouri si salarii de merit sunt ideea exclusiva a colegului de partid, Paul Paruraru. Varujan Vosganian a declarat ca bugetul a prevazut destui bani pentru a suporta majorarea pensiilor. El a spus, la Braila, ca nu va fi nevoie de nicio majorare a fiscalitatii pe anul in curs sub pretextul epuizarii fondului de pensii.


Citeste mai mult...

Cinci milioane de noi locuri de munca in Europa, pana in 2009

Uniunea Europeana va infiinta cinci milioane de noi locuri de munca pana in 2009, iar rata somajului va scadea in statele membre, in 2008, sub 7%, se arata intr-un raport al Comisiei Europene (CE) privind piata muncii, citat de Reuters. Totusi, CE si-a exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste rata crescuta a somajului in randul tinerilor din Europa si investitiile insuficiente in educatie si programe de training, necesare pentru a face fata globalizarii si imbatranirii populatiei. "Rata somajului in randul tinerilor ramane o problema majora in multe state membre, cu o medie de 17,4%", se mentioneaza intr-un comunicat al CE.


Citeste mai mult...

Teren de casa cu 30 de euro metrul patrat

Analistii imobiliari spun ca preturile mici ale terenurilor vor face ca solicitarile pentru zonele din sudul Capitalei sa creasca in perioada urmatoare. Preturile mai mici ale terenurilor, comparativ cu alte zone, dar si faptul ca sudul este inca o zona aerisita fac ca multi dintre bucurestenii care vor sa-si construiasca o locuinta sa se orienteze catre localitatile din aceasta zona a Bucurestiului. Analistii imobiliari sustin insa ca recentul anunt al oficialitatilor cu privire la construirea unui aeroport in zona de sud nu va influenta piata imobiliara.


Citeste mai mult...

Bancile, tot mai prudente la acordarea de credite

Institutiile bancare considera ca sunt destul de prudente cand ofera populatiei imprumuturi, noteaza Adevarul. Propriile norme le apara de riscul indus de fluctuatiile valutare. In schimb, oficialii bancilor apreciaza ca majorarea provizioanelor ar putea sa nu determine efectul scontat de BNR. Bancile comerciale au inceput sa-si dea seama de riscurile pe care le induce o creditare relaxata in valuta. Unele si-au luat de la bun inceput masuri de precautie prin setul de norme aprobate de banca centrala, altele le-au adaptat pe parcurs.


Citeste mai mult...

Renault lanseaza noua Laguna 3 in martie 2008 si SUV Koleos in a doua jumatate a anului

Renault va lansa in Romania, in prima jumatate a lunii martie, noul Renault Laguna 3, in doua variante: berlina si estate (break), precum si primul SUV Renault, in a doua jumatate a anului, a declarat directorul comercial pentru Renault, Dacia si Nissan Romania, Jacques Daniel. Potrivit acestuia, modelul Laguna 3 va fi lansat cel mai probabil in data de 11 martie 2008. Mai mult, in a doua jumatate a acestui an, Renault va lansa pe piata din Romania primul sau autovehicul SUV, numit "Koleos", insa directorul comercial nu a precizat o data exacta, mentionand faptul ca aceste informatii vor fi facute publice la momentul potrivit, noteaza NewsIn.


Citeste mai mult...

Ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental s-a accelerat la 67% in ianuarie

Ritmul de crestere a creditelor acordate de banci populatiei si firmelor s-a accelerat semnificativ in ianuarie, pana la 66,8% fata de aceeasi luna din 2007, pe fondul majorarii puternice a imprumuturilor in valuta, care au ajuns la 55% din creditul neguvernamental, arata banca centrala. Potrivit NewsIn, creditul neguvernamental insuma, la finalul lunii ianuarie, 154,25 miliarde lei (41,7 miliarde euro), in crestere cu 4,1% fata de decembrie 2007. Avansul a fost semnificativ mai mare decat cel din intervalul decembrie 2006-decembrie 2007, cand s-a inregistrat o crestere cu 60,4% a creditelor acordate populatiei si firmelor, arata banca centrala.


Citeste mai mult...

Profesional, femeile nu castiga teren in fata barbatilor

Un studiu realizat cu putin inainte de Ziua Internationala a Femeii, moment de bilant pentru miscarile feministe europene, arata ca inegalitatea dintre sexe ramane o problema. inca de mici, reprezentantele sexului slab sunt indrumate catre domenii care nu le vor aduce salarii consistente. in plus, majoritatea sarcinilor menajere le revin de drept, ca si ingrijirea copiilor.in cele mai multe tari din Europa se inregistreaza diferente de pana la 20% intre salariile femeilor si ale barbatilor, desi acestea muncesc, in medie, cu cel putin 10-15 ore pe saptamana mai mult decat barbatii.


Citeste mai mult...