Wizz Air lanseaza vineri pima cursa low-cost interna

Compania Wizz Air lanseaza, vineri, pima cursa aeriana interna Bucuresti-Cluj si retur, compania estimand pentru 2008 un grad de ocupare de 84%, potrivit datelor furnizate de companie."Wizz Air va opera o retea de zbor cu 10 destinatii din Capitala, la numai un an dupa zborul inaugural. Cursa Bucuresti-Cluj si retur va fi lansata vineri, fiind primul zbor intern low cost din Romania", a mentionat compania, citata de NewsIn. Operatorul low-cost lanseaza joi si primele curse Bruxelles-Milano si Bucuresti-Venetia.Zborul intern catre Cluj va fi operat de 4 ori pe saptamana, in timp ce zborurile catre Milano si Bruxelles se vor lansa initial cu o frecventa de 3 curse saptamanal.


Citeste mai mult...

Microsoft ar putea fi amendat cu 1,5 miliarde euro de catre Comisia Europeana

Comisia Europeana ar putea amenda miercuri gigantul informational american Microsoft cu o amenda de amploare, de pana la 1,5 miliarde euro, pentru lipsa de transparenta a programelor proprii, finalizand o ancheta inceputa in 2004, au declarat surse avizate pentru AFP. Purtatori de cuvant al serviciilor europene pentru concurenta si ai grupului Microsoft au refuzat sa comenteze aceasta informatie. Intr-un document remis in ianuarie Comisiei pentru burse si valori mobiliare (SEC) din Statele Unite ale Americii, ca se asteapta la o amenda ce s-ar putea ridica pana la 1,5 miliarde euro in cadrul acestui dosar.


Citeste mai mult...

UE a amendat Microsoft cu 899 milioane euro

Comisia Europeana a impus miercuri o noua amenda record, de 899 milioane euro, gigantului informational american Microsoft, pentru ca nu a oferit o mai mare transparenta privind propriile programe, ceruta din 2004 de catre Bruxelles, informeaza AFP. Intr-un document remis in ianuarie Comisiei pentru burse si valori mobiliare (SEC) din Statele Unite ale Americii, ca se asteapta la o amenda ce s-ar putea ridica pana la 1,5 miliarde euro in cadrul acestui dosar. Bruxellesul a condamnat grupul Microsoft pentru abuz de pozitie dominanta in martie 2004, impunand o amenda record de 497 milioane euro, ce se adauga celei decisa miercuri de executivul european.


Citeste mai mult...

Doar jumatate din populatia Romaniei are acces la apa curenta si canalizare

Jumatate din apele uzate din Romania nu sunt epurate, 47 de localitati mari deverseaza apele uzate direct in natura si doar putin peste jumatate din populatia tarii are acces la alimentare cu apa si la canalizare, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Attila Korodi. Prezent la lansarea unei finatari Phare, destinata sectoarelor prioritare de mediu, ministrul Mediului, Attila Korodi, a spus ca, potrivit unui studiu UE, Romania se afla pe locul doi, dupa Polonia, in ceea ce priveste deficitul structurilor de alimentare cu apa si de canalizare, pentru care este nevoie de investitii majore, iar Romania trebuie sa recupereze in urmatorii ani decalaje importante in raport cu tarile UE.


Citeste mai mult...

Analistii UniCredit: deficitul bugetar al Romaniei va depasi tinta programata in 2008

Deficitul bugetar al Romaniei va fi de circa 3% din produsul intern brut (PIB) in acest an, peste nivelul prevazut in Legea bugetului aprobata de parlament, ca urmare a majorarii excesive a cheltuielilor sociale in an electoral si supraestimarii incasarilor, se arata intr-un raport al Unicredit."Pare ca deficitul fiscal planificat la 2,7% din PIB pentru 2008 (circa 3,2% calculat conform ESA95) se bazeaza pe o programare bugetara foarte optimista, care estimeaza venituri la un nivel de 39,3% din PIB si o crestere economica de 6%.


Citeste mai mult...

Caramida s-ar putea scumpi cu pana la 10%, in 2008

Pretul unui metru cub de caramida ar putea creste anul acesta cu un procent de pana la 10% ca urmare a scumpirii tarifelor la energie si carburanti, a declarat miercuri directorul general al companiei Ceramica SA, Iulian Mangalagiu. Potrivit directorului Ceramica, in prezent un metru cub de caramida costa circa 350 lei, iar pentru anul acesta ar putea inregistra o crestere de zece procente. "Cresterea va avea drept cauza in special preturile tot mai mari la energia electrica, gaze naturale si carburanti.


Citeste mai mult...

Ascenta va derula un proiect european de training cu un buget de circa 100.000 euro

Divizia de consultanta si servicii IT a Grupului Softwin, Ascenta, va derula in parteneriat cu firma germana Wbs Training un program european de training si specializare cu un buget de aproximativ 100.000 euro, potrivit unui comunicat. Programul de pregatire, denumit "Dezvoltarea competentelor de consultanta in software din piata romaneasca - Training SAP la Softwin" este desfasurat de Ascenta in parteneriat cu firma germana de instruire Wbs Ttraining, furnizor acreditat SAP, cu o experienta de peste 20 de ani in traininguri si implementari de solutii ERP (Enterprise Resource Planning)."Prin acest program dorim sa oferim un model de buna practica in dezvoltarea abilitatilor consultantilor de solutii IT&C, respectiv SAP, din adaptarea lor la cerintele mereu in schimbare ale mediului de afaceri", a precizat directorul comercial Ascenta, Horatiu Berdila.


Citeste mai mult...

Economia Romaniei va creste cu peste 5% in 2008

Ritmul de crestere al economiei romanesti va incetini in acest an, pana la putin peste 5%, pe fondul calmarii consumului, ceea ce indeparteaza riscurile de supraincalzire, a declarat editorul regional al Oxford Business Group, Paulius Kuncinas, cu ocazia prezentarii raportului anual de tara."Ramanem prudent optimisti in privinta cresterii economice din Romania, dar ne asteptam la o atenuare a acesteia, pe fondul diminuarii cererii de consum", a explicat Kuncinas. In privinta investitiilor straine directe in Romania, specialistul de la Oxford Business Group a spus ca se asteapta ca acestea sa acopere din ce in ce mai putin din deficitul de cont curent, de la niveluri de 90% in 2006, la 40 - 50% in viitor.


Citeste mai mult...

Bank of Cyprus vrea sa acorde, pana in 2010, credite de 1,5 miliarde lei in Romania

Bank of Cyprus vrea sa isi sporeasca in urmatorii trei ani portofoliul de credite din Romania pana la 1,5 miliarde euro si sa deschida 36 de unitati, fiind incurajata de cresterea economica din tara noastra, arata raportul financiar publicat de banca. Bank of Cyprus a raportat la finalul anului trecut o crestere a portofoliului de credite pe noile piete, din Romania si Rusia, la circa 342 milioane euro, in vreme ce pana in 26 februarie anul curent imprumuturile au urcat la 444 milioane euro, indicand perspective bune pentru volume mai mari.


Citeste mai mult...

BNR nu va sacrifica sustenabilitatea atinsa de cursul de schimb pentru coborarea fortata a inflatiei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) "nu va mai cadea in tentatia" de a cobori inflatia pana la nivelul prognozat pentru finalul anului trecut, daca acest lucru presupune reaprecierea cursului de schimb pana la niveluri nesustenabile, a declarat seful bancii centrale, Mugur Isarescu. Banca centrala si-a modificat in crestere asteptarile privind inflatia de la sfarsitul acestui an, respectiv cu 1,6 puncte procentuale, pana la 5,9%. Guvernatorul BNR a mai apreciat ca nivelul spre care leul a coborat din decembrie pana in prezent, este "sustenabil", mai ales comparativ cu nivelul de 3,10 lei/euro atins in vara anului trecut.


Citeste mai mult...

Nokia va folosi tehnologia video a Microsoft pe telefoanele mobile proprii

Grupul finlandez Nokia a anuntat marti ca va adauga tehnologia Silverlight a Microsoft, privind fisierele video, pe milioane de telefoane proprii, acesta fiind cel mai recent acord semnat de cei doi giganti ai tehnologiei globale, informeaza Reuters. Cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, Nokia, a precizat ca tehnologia Silverlight va fi disponibila pentru platforma de operare S60, folosita de telefoanele mai avansate, urmand apoi a fi disponibila si pentru platforma S40, utilizata de telefoanele mai ieftine produse de Nokia.


Citeste mai mult...

Peste 45.000 de locuinte au fost finalizate pe parcursul anului trecut in Romania

In anul 2007 au fost finalizate in Romania 45.867 locuinte, cu 7.689 mai multe fata de anul 2006, din care 22.806 in mediul urban si 23.061 in mediul rural, arata datele Institutului National de Statistica. Potrivit INS, in 2007 au fost finalizate 42.314 locuinte din fonduri private si doar 3.553 din fonduri publice. Repartitia pe fonduri de finantare a locuintelor terminate releva faptul ca in anul 2007 fata de anul precedent a crescut numarul locuintelor realizate din fonduri private cu 8.905 locuinte (respectiv cu 4,8 puncte procentuale).


Citeste mai mult...

Comisia Europeana, decisa sa sparga zidurile secretului bancar

Fraudele fiscale, printre care si evaziunea fiscala, sunt din ce in ce mai deranjante pentru Uniunea Europeana, aducand prejudicii multiple bugetelor statelor membre si nu numai. In aceste conditii, ministrii de finante sunt decisi sa puna piciorul in prag si sa elaboreze o metodologie comuna privind impozitarea castigurilor din depozite bancare. In momentul de fata legislatia in domeniu este destul de lacunara, directiva principala, adoptata in 2005, nefiind aplicata uniform. Practic paradisurile fiscale, cum ar fi Monaco, Cipru, Lichtenstein sau Hong Kong, dar si state in care secretul bancar este foarte strict pazit - Belgia, Elvetia sau Austria, si-au obtinut dreptul sa nu fie supuse directivei in cauza.


Citeste mai mult...

Presedintia UE va avertiza asupra politicilor inflationiste

Conducerea Uniunii Europene va atrage atentia saptamana urmatoare asupra "politicilor de denaturare" pentru a anula impactul inflationist al cresterii preturilor la alimente si energie, arata un plan al comunicatului Comisiei, citat de Reuters. Planul, pregatit de presedintia slovena a UE, mentioneaza ca recentele majorari semnificative ale preturilor la energie si alimente au contribuit la presiunile inflationiste."In aceasta privinta, Consiliul European reaminteste necesitatea evitarii politicilor de denaturare, care sunt un obstacol in calea ajustarilor pe care trebuie sa le faca agentii economici", arata planul.


Citeste mai mult...

Persoanele fizice se pot trezi platitoare de TVA

ANAF a facut un proiect de ordin care ii va permite sa inregistreze, din oficiu, persoanele fizice ca platitoare de TVA, noteaza Cotidianul. Persoanele fizice si juridice care depasesc venituri anuale de 35.000 de euro echivalent lei vor fi inregistrate din oficiu de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ca platitori de TVA. Potrivit unui proiect de Ordin emis ieri de ANAF, orice persoana fizica al carei venit anual brut depaseste 35.000 de euro si este facut din venituri comerciale, din profesii libere sau din drepturi de proprietate intelectuala va fi inregistrata ca platitoare de TVA, regim specific firmelor.


Citeste mai mult...

7 romani din 10 nu au o bere preferata

Putinii romani sunt fideli unei singure marci de bere, marea majoritate alegand produsul pe moment sau dupa pret. Ursus Breweries, al doilea mare producator de bere din Romania, apreciaza ca 70% dintre consumatorii de bere romani nu sunt loiali unei anumite marci. Diferenta de 30% este impartita intre cei loiali unei singure marci si cei care aleg berea mai ales in functie de pret, dupa cum a precizat Mihai Barsan, grup brand manager la Ursus Breweries, pentru revista Business Magazin. Raportat la nivel european, romanii au baut in 2007, in medie, circa 89 de litri de bere/cap de locuitor, de doua ori mai putin decat cehii, cu un consum individual mediu de 160 de litri.


Citeste mai mult...

Eurolease Auto vrea sa-si sporeasca afacerile de cinci ori in 2008, pana la 10 milioane euro

Eurolease Auto, parte a grupului bulgar Eurohold, estimeaza ca va finanta contracte de 10 milioane euro in 2008, de cinci ori mai mult decat in 2007, cand a facut finantari de circa 2 milioane euro, a declarat directorul general al Asitrans-EuroIns, Bogdan Stan."Asitrans Leasing si-a schimbat denumirea in Eurolease Auto, iar in prezent are doua noi linii de finantare obtinute de la bancile partenere in valoare de 4 milioane euro", a mentionat Bogdan Stan. El a adaugat ca Eurolease Auto se bazeaza in special pe o politica de "cross-selling" pentru dezvoltarea afacerilor, astfel incat compania sa lanseze un produs complet care sa includa si o asigurare Casco la un cost sub oferta pietei."Firma de asigurari are o retea de 95 unitati teritoriale si 5.000 de agenti, iar firma de leasing trebuie sa aiba doar servicii de finantare bune", a adaugat Bogdan Stan.


Citeste mai mult...

Exporturile vor creste mai rapid decat importurile in acest an

Ritmul de crestere a exporturilor l-ar putea depasi in acest an pe cel al importurilor, pentru prima data dupa 2002, astfel incat deficitul comercial ar urma sa scada ca pondere in produsul intern brut (PIB), arata estimarile publicate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Astfel, in 2008, exporturile de bunuri romanesti ar urma sa avanseze cu 17,4% fata de anul trecut, pana la 34,5 miliarde euro, in timp ce importurile (CIF) ar putea creste intr-un ritm mai lent, de 15,6%, pana la 58,8 miliarde euro, arata prognoza preliminara de primavara a CNP.


Citeste mai mult...

Cumparaturile - medicament antistres

Viteza cu care clientii strabat centrele comerciale este, in general, de 1 metru pe secunda, arata studiile. In magazin, privirile cumparatorilor nu se rotesc la mai mult de 150 de grade. O buna parte dintre cei care intra in mall-uri nu au, de fapt, nici cea mai mica intentie de a cumpara ceva, spun statisticile si sociologii. Unii ies la cumparaturi deoarece sunt tristi si subconstientul ii face sa cheltuiasca bani pentru ca starea de spirit sa li se imbunatateasca. Aceasta nu este deloc o fantezie, ci constatarea unor studii facute de-a lungul timpului - inclusiv al ultimului dintre ele, facut de americani.


Citeste mai mult...

Ce dividende vor acorda SIF-urile in acest an

Doua dintre cele cinci Societati de Investitii Financiare au anuntat ca anul acesta ar putea acorda actiuni gratuite drept dividende, iar celelalte - bani, noteaza Cotidianul. Valoarea dividendului la SIF-uri pentru anul financiar 2007 se situeaza la nivelul anilor trecuti, adica in medie 3% din valoarea din piata a actiunii. "Dividendul acordat de SIF-uri este unul multumitor. Adica aceste companii au profit si acorda si ceva din acest profit investitorilor. Dar rezultatele ar putea fi si mai bune", spune Petru Prunea, presedintele SSIF Broker Cluj.


Citeste mai mult...

OTP Fond de Pensii isi vinde portofoliul de aderenti catre BT Aegon cu un castig de cel putin 50%

OTP Fond de Pensii isi vinde portofoliul de aderenti la un pret cu minimum 50% peste investitia initiala estimata la 2-2,5 milioane euro, dupa ce a batut palma cu BT Aegon Fond de Pensii in urma cu o saptamana, au spus surse din piata pensiilor private."Actionarii OTP Fond de Pensii vor avea un profit de cel putin 50% peste investitia initiala, care a fost de aproximativ 2 - 2,5 milioane euro", au mentionat sursele citate. Potrivit acestora, un participant la fondul administrat de OTP Fond de Pensii a fost evaluat la peste 150 de euro, valoare mai mare de circa trei ori decat costul initial din campania de aderare, care a fost in jur de 50 de euro de persoana.


Citeste mai mult...

Millennium Bank vorbeste pe rand cu femeile si cu barbatii prin sistemul AddMirror

Millennium Bank deruleaza in perioada 11 martie - 11 aprilie campania "Pachet Exclusiv Retail Banking". Deoarece este necesara o targetare exacta pe sexe, Millennium Bank a cuprins in mediaplanul campaniei si sistemul de publicitate indoor AddMirror, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro."Pe o piata in dezvoltare, asa cum este Romania, competitia pentru a obtine atentia si increderea clientului este foarte dura. De aceea, comunicarea trebuie sa fie eficienta in raport cu factorii: sex, varsta, venit, stil de viata si alti factori demografici si psihografici.


Citeste mai mult...

Cum isi pacalesc hipermarketurile cumparatorii: tepele de promotie

Scandalul hipermarketurilor din Romania continua, iar in vizor sunt tot preturile. De data asta, capcana pe care hipermarketurile o intind cumparatorilor este legata de promotii. Nu de putine ori se intampla ca la raft sa fie afisat un pret, iar la casa - altul, mai mare. Viata dulce a hipermarketurilor nu va tine insa la nesfarsit. Deputatii Comisiei Economice cer declansarea unei anchete parlamentare privind toate neregulile din marile lanturi de magazine. De la inceputul anului, numai in Bucuresti 5.500 de cumparatori au reclamat la Protectia Consumatorilor ca au fost pacaliti.


Citeste mai mult...

Sucursale de banci pentru baietii de cartier

Razboiul chiriilor, pornit de banci, face victime in randul micilor magazine, care nu isi permit chirii atat de mari, noteaza Gandul. Fiindca Raiffeisen Bank a oferit o chirie mai mare pentru acelasi spatiu de pe bulevardul Ion Mihalache, Depozitul de Calculatoare a dat coltul si s-a oprit pe o straduta laterala din apropiere, unde plateste mai putin. Magazinul de haine Modexim, situat vizavi de acelasi Raiffeisen Bank, are contract pana in noiembrie. "Dupa aceasta data, o sa ne mareasca de mai mult de zece ori chiria, asa ca o sa plecam.


Citeste mai mult...

Vaporii de la autoturismele cu motorina provoaca stres cerebral

Expunerea la gazele de esapament emise de vehiculele cu motoare diesel, chiar si de scurta durata, provoaca stres cerebral, potrivit unui studiu publicat in revista britanica Particle and Fibre Toxicology. La studiu, coordonat de profesorul Paul Borm, de la Universitatea Zuyd din Olanda, au participat 10 voluntari. Unii dintre acestia au fost inchisi intr-o camera unde au respirat vapori emanati de un motor diesel, iar ceilalti au respirat, intr-o alta camera, aer proaspat. Pe timpul experimentului si inca o ora dupa incheierea acestuia, voluntarilor li s-au efectuat encefalograme.


Citeste mai mult...

Lufthansa lanseaza serviciul de private jet

Compania aeriana Lufthansa a intrat in acest program in 2005, in parteneriat cu Net Jets. Se pare ca afacerea este una extrem de profitabila, (anul trecut numarul zborurilor private a crescut cu 26%) din moment ce operatorul a decis sa inaugureze propria flota aeriana destinata exclusiv curselor private. Lufthansa va achizitiona sapte avioane din clasa business, de la producatorul nord-american Cessna, devenind astfel primul operator aerian din Europa ce va pune la dispozitia clientilor, din aceasta vara, exclusivistul serviciu de private jet.


Citeste mai mult...

Top 5 al celor mai frumoase telefoane mobile

Cand intri intr-un magazin GSM cu scopul declarat de a-ti inlocui telefonul uzat fizic si moral - principalul vinovat de intalnirile tale ratate si de convorbirile intrerupte - primul lucru pe care ar trebui sa-l faci ar fi sa ceri sau sa cauti un telefon excelent ca functionalitate si performante, potrivit Go4It. Si totusi, nu poti sa treci cu vederea designul, factorul care de cele mai multe ori este decisv in achizitionarea unui dispozitiv mobil. Cu toate ca imaginatia noastra merge foarte departe cand vine vorba de cum trebuie sa arate si sa functioneze un telefon (vezi tot felul de concepte, care mai de care mai ciudate), marii producatori foarte rar scot pe piata astfel de exemplare.


Citeste mai mult...

Concurenta auto creste bugetele de publicitate

Cursa automobilelor pe "autostrada publicitatii" continua si in acest an, mai ales pe micile ecrane, noteaza Adevarul. In primele doua luni ale anului 2008, au fost difuzate pe televiziunile noastre 21.941 de spoturi pentru marcile de automobile. In fruntea "plutonului" se afla marcile Citroen (cu 3.851 de insertii tv), Toyota (3.414) si Renault (2.117). Campaniile de promovare ale celor trei marci au adunat si cele mai multe puncte de audienta in mediul urban (Gross Rating Point - GRP). Nici piata de televiziune, principalul suport pe care se promoveaza marcile auto, nu a ramas spectatoare la aceasta cursa (infernala).


Citeste mai mult...

Doar 4% din romani platesc masa cu cardul

Romanii considera cardul de debit - care acopera cheltuieli ce depasesc salariul lunar (overdraft) - drept card de credit, deoarece uneori sumele extrase sunt mai mari decat limitele unui card de credit, potrivit unui studiu prezentat de ING Bank. Adrian Apolzan, director in ING Romania, spune ca unul din trei romani foloseste cardul pentru orice fel de cumparaturi, in timp ce unul din cinci romani utilizeaza astfel de instrumente pentru plata facturilor. Cardul a ramas un instrument pentru scoaterea banilor din salarii de la bancomate pentru trei sferturi (78%) dintre posesori.


Citeste mai mult...

ING Asigurari de Viata vrea sa-si sporeasca afacerile cu 22% in 2008, pana la 610 milioane lei

ING Asigurari de Viata si-a propus sa isi sporeasca afacerile cu 22% in 2008, la 610,8 milioane lei, ca urmare a cresterii numarului de clienti pe segmentul de asigurari de viata si pensii facultative prin vanzari "cross-selling", a spus directorul general adjunct al companiei, Cornelia Coman. In 2007, ING Asigurari de Viata a inregistrat prime brute subscrise de 501,1 milioane lei."Pentru acest an, estimam un profit brut de circa 50 milioane lei, in crestere cu 60,7% fata profitul inregistrat in 2008, de 31,1 milioane lei", a mentionat Coman.


Citeste mai mult...

Consumul populatiei a contribuit cel mai mult la cresterea economica, pe partea utilizarii PIB

Consumul populatiei a contribuit cel mai mult (8%) la cresterea produsului intern brut al Romaniei in 2007, din punct de vedere al utilizarii acestuia, atat ca urmare a ponderii mari de 77% pe care o detine in utilizarea PIB, cat si pe seama majorarii volumului acesteia, arata datele Statisticii. Alte contributii pozitive la partea de utilizare a PIB, in afara de consumul final individual al gospodariilor populatiei (8%), au avut si formarea bruta de capital fix (7,4%) si consumul final colectiv al administratiilor publice (0,5%), in vreme ce exportul net a tras in jos cresterea economica cu 8,7%, iar variatia de stoc a avut un impact negativ de 1,2%.


Citeste mai mult...

Exportatorii europeni nu au alta solutie decat sa se adapteze la aprecierea euro, sustin analistii

In contextul in care euro doboara record dupa record, Europa corporatista pare sa nu aiba alta solutie decat sa accepte faptul ca aprecierea monedei afecteaza exporturile companiilor din zona euro, precum producatorul de aeronave Airbus, relateaza Reuters. In lipsa unor reduceri ale dobanzii de politica monetara sau a unor interventii in piata ale Bancii Centrale Europene (BCE), companiile europene trebuie sa se adapteze la handicapul conferit preturilor pe pietele mondiale de export de intarirea euro, sustin analistii. "Nu sunt sigur daca in Europa se poate pune problema de "supravietuire" deocamdata", a declarat un analist din cadrul Bank of America, Gilles Moec.


Citeste mai mult...

UniCredit si-a sporit anul trecut castigurile pe piata romaneasca cu 60%, la 41 milioane euro

Afacerile din Romania ale grupului financiar UniCredit au adus, anul trecut, un profit net de 41 milioane de euro, in crestere cu 60,1% peste castigurile din 2006, se arata in raportul financiar al grupului publicat joi. Afacerea din Romania a contribuit, anul trecut, cu 4,2% la castigurile obtinute de grupul financiar-bancar italian in Europa Centrala si de Est, cea mai mare contributie fiind a Turciei, de 228 milioane euro, in crestere cu 6% fata de 2006. Veniturile realizate de Unicredit in Romania au insumat, anul trecut, 258 milioane euro, in crestere cu 14,2% fata de rezultatul obtinut in 2006, "avansul datorandu-se cresterii diferentialului de dobanda si castigurilor din operatiuni de tranzactionare", se mai arata in raportul grupului.


Citeste mai mult...

UniCredit Leasing si-a sporit finantarile cu 25% in 2007, la 500 milioane euro

UniCredit Leasing a finantat bunuri de peste 500 milioane euro in 2007, cu circa 25% mai mult decat in 2006, pe fondul cresterii segmentului auto si al autovehiculelor comeriale usoare, care detinea o pondere de 58% din totalul finantarilor, a declarat directorul executiv al companiei. In 2006, VB Leasing si UniCredit Leasing au finantat, cumulat, bunuri in valoare de circa 400 milioane euro. Din 5 ianuarie 2007, activitatea societatii de leasing HVB Leasing Romania IFN SA a fost integrata in compania ce opereaza in Romania sub umbrela UniCredit Leasing."Am depasit baremul de 500 milioane euro in ce priveste valoarea bunurilor finantate pana la sfarsitul lui 2007 si am incheiat peste 17.000 de contracte noi de leasing", a precizat directorul executiv al companiei, Septimiu Postelnicu.


Citeste mai mult...

Seful sindicatelor europene doreste sa fie luate masuri pentru temperarea cresterii euro

Seful sindicatelor europene a declarat joi ca spera sa se ia masuri pentru a controla intarirea euro, care a atins un nou nivel record in fata dolarului in prima parte a sedintei, relateaza Reuters."Consideram ca euro si dolarul pot fi puncte slabe in viitor si sper ca se va face ceva in legatura cu evolutia acestora", a declarat presedintele Business Europe, Ernest-Antoine Seilliere. Declaratiile au fost facute dupa ce presedintele sindicatelor a avut o intrunire cu oficialii Uniunii Europene si cu guvernatorul Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, inainte de summitul liderilor europeni ce va avea loc la Bruxelles."Cred ca BCE considera acum, asa cum a spus si Trichet, ca euro este intr-adevar prea puternic", a spus Seilliere in legatura cu politica monetara a Bancii Centrale Europene.


Citeste mai mult...

Profitul net al Skoda a urcat in 2007 cu 44%, la 980 milioane dolari

Unitatea ceha Skoda Auto, a grupului Volkswagen AG a afisat joi o crestere de 44% a profitului net in 2007, sustinuta de vanzarile puternice la modele recent lansate, precum Roomster compact MPV, relateaza Reuters. Skoda a anuntat ca tinteste sa vanda peste 700.000 vehicule in acest an, fata de 630.000 de unitati in 2007, pe fondul unei cresteri in Europa Centrala si de Est care a compensat stagnarea pietelor din Europa de vest."Am majorat vanzarile cu aproape 18% in primele doua luni si evolutia pare buna si in martie", a declarat seful de vanzari si marketing din cadrul Skoda, Fred Kappler, in cadrul unei conferinte de presa.


Citeste mai mult...

Radiatiile telefoanelor nu ne afecteaza?

Comisarul european pentru societatea informationala si mass-media, Viviane Reding, a declarat, astazi, la Bucuresti, ca nivelul radiatiilor electromagnetice emise de antenele GSM nu afecteaza sanatatea persoanelor expuse, neexistand dovezi stiintifice care sa dovedeasca contrariul."Temerile populatiei nu au niciun fundament logic. Daca vreti sa aveti o dezbatere isterica, atunci nu mai vorbiti despre studii stiintifice", a declarat Viviane Reding in timpul unei intalniri cu membrii Comisiei pentru comunicatii si tehnologia informatiilor din Camera Deputatilor si ai Comisiei economice din Senatul Romaniei.


Citeste mai mult...

Mozilla a anuntat lansarea versiunii a treia a browserului Firefox

O noua versiunea a browserului Firefox, produs de Mozilla, poate fi descarcata de utilizatori, aceasta beneficiind de imbunatatiri a securitatii si a utilizarii memoriei, Mozilla incercand prin aceasta lansare sa concureze cu browserul Internet Explorer, produs de Microsoft, informeaza Reuters. Creatorii browserului au declarat pentru Reuters ca cea mai recenta versiune a acestuia, Firefox 3, este gata si poate fi descarcata, dupa mai multe luni de dezvoltare. Pana in acest moment, compania a descurajat utilizatorii sa treaca la versiunea Firefox 2, ce a fost lansata in octombrie 2006."In multe feluri, Firefox 3 este mult mai stabil decat orice alt browser existent pe piata", a declarat vice-presedintele diviziei de inginerie a Mozilla Corp, Mike Schroepfer, intr-un interviu.


Citeste mai mult...

Targul Angajatori de top ofera peste 3.000 de slujbe

Tinerii absolventi, cu cel mult sapte ani de experienta, isi pot gasi un loc de munca intr-o companie de renume din Romania, la targul de joburi "Angajatori de top", la care 114 firme ofera peste 3.000 de slujbe, atat pentru pozitii de entry-level, cat si pentru manageri. Targul de cariera "Angajatori de top", dedicat tinerilor profesionisti care vor sa urmeze o cariera intr-una din companiile de renume din tara, s-a deschis vineri, la Sala Palatului, organizatorii asteptandu-se la o participare de peste 13.000 de persoane."Una din noutatile de la aceasta editie este ca tinerii participanti pot avea pana la sapte ani de experienta, si nu cinci, ca la editiile precedente, pentru a oferi celor interesati posibilitatea sa se angajeze pe o pozitie mai inalta, poate chiar de manager.


Citeste mai mult...

Compania Tarom va adera la alianta Sky Team

Tarom va adera la alianta Sky Team a companiilor aeriene, a declarat, vineri, la Forumul "Infrastructura si transporturile romanesti in context european", ministrul transporturilor, Ludovic Orban. Tarom se afla in faza finala de negociere cu alianta Sky Team, tratativele urmand a fi finalizate intr-o luna. Potrivit ministrului transporturilor, companiile aeriene care nu fac parte din nicio alianta internationala risca sa isi reduca perspectivele de dezvoltare."Plasarea Tarom in Alianta va oferi o dezvoltare globala a companiei", a precizat ministrul.


Citeste mai mult...

Sistemul bancar din Europa si SUA, in criza de incredere

Greselile traderilor si pierderile cauzate de deprecierea activelor afecteaza credibilitatea grupurilor financiare din intreaga lume, noteaza Adevarul. Criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA a adus bancilor din intreaga lume pierderi de zeci de miliarde de dolari. Insa poate cea mai grea lovitura este ca increderea investitorilor in siguranta serviciilor bancare a fost puternic zdruncinata. Incapacitatea de a evita situatiile de criza a unor grupuri financiare ca Northern Rock si Bear Stearns, dar si lipsa unui mecanism de control care sa previna frauda nu fac altceva decat sa adanceasca dezamagirea investitorilor.


Citeste mai mult...

Primul vehicul produs de Ford la Craiova va fi Transit Connect

Primul vehicul Ford produs in Romania va fi Transit Connect si va iesi de pe linia de productie la jumatatea anului 2009, a declarat, vineri, presedintele Ford Europa, John Fleming."Au fost foarte multe speculatii, atat in Romania, cat si in alte parti, cu privire la primul autovehicul care se va construi aici. Permiteti-mi sa pun punct acestor speculatii, anuntandu-va astazi ca, incepand de anul viitor, vom produce aici in Craiova, mult-premiatul Transit Connect", a declarat John Fleming la ceremonia de vineri.


Citeste mai mult...

Ericsson cauta ingineri IT romani pentru centrul din Bucuresti

Compania suedeza are in plan recrutarea a citeva sute de ingineri si specialisti in telecomunicatii pina la sfirsitul anului, noteaza Cotidianul. Studentii si absolventii facultatilor, specializati pe IT, au la dispozitie zece pozitii la centrul de distributie al companiei suedeze Ericsson, deschis in Bucuresti, in urma cu aproape un an. Alan Triggs, vicepresedinte al Managed Services IT & GSDC Romania Ericsson, a spus ca firma are in plan sa mai angajeze "citeva sute de persoane" pina la sfirsitul anului pentru a completa personalul din centrul proaspat lansat in Capitala.


Citeste mai mult...

Protectie pe dobanzi

Raiffeisen a limitat variatia maxima a dobanzii la creditele pentru locuinte. BCR se gandeste la instrumente care sa puna la adapost clientii, noteaza Evenimentul Zilei. Bancile au inceput sa ia masuri pentru protectia clientilor de dobanzile mari care vin dupa ce se incheie perioada in care este perceputa dobanda fixa si mica. Dupa aceasta perioada, trecerea pe dobanda variabila se traduce prin aplicarea unei dobanzi mai mari. Consecinta: daca in prima perioada de rambursare a imprumutului ratele lunare sunt mici, in cea de a doua acestea se umfla.

Citeste tot articolul Protectie pe dobanzi

Citeste mai mult...

iPhone, vandut ilegal in Carrefour Orhideea

Magazinul Carrefour Orhideea, din cartierul bucurestean Grozavesti, comercializa ieri telefonul iPhone cu conectare in retelele Orange, Vodafone si Cosmote, impotriva politicii Apple de a-l vinde doar prin operatori autorizati, noteaza Evenimentul Zilei.iPhone 8GB de la Apple - un dispozitiv multimedia, care imbina un telefon mobil cu un player muzical - se vindea, la prima ora, cu 2.099 lei pentru contractul cu abonament si cu 2.299 fara conectare. "Se vinde bine si mai avem. Clientii aleg mai ales telefoanele cu abonament", ne-a spus responsabilul de raion al magazinului.


Citeste mai mult...

Dobanzile la depozite prind din urma inflatia

In ultima luna, dobanda medie anuala la economiile in lei a crescut cu aproape jumatate de punct procentual, noteaza Adevarul. Dupa ce, in ultima jumatate a anului trecut, dobanzile la depozite s-au situat semnificativ sub nivelul inflatiei, in momentul de fata, acestea au inceput sa recupereze din diferenta fata de cresterea preturilor. Impulsionate atat de marirea dobanzii-cheie, cat si de lipsa de lichiditati, tot mai multe banci au majorat, in ultima perioada, dobanzile aferente economiilor.


Citeste mai mult...

Cele mai bune rate de schimb valutar la banci

RIB cumpara cel mai scump, in timp ce, la vinzare, cotatiile sint foarte strinse, cu un usor avantaj pentru Piraeus, CEC si Romexterra. Varianta schimbului valutar prin intermediul ghiseelor bancare este mai buna, cel putin din perspectiva sigurantei, decit cea a caselor de schimb. Cotidianul a realizat o evidenta a cursurilor practicate de banci pe parcursul unei saptamini. Exceptind doua, trei nume, majoritatea bancilor isi rezerva o marja (dintre pretul de vinzare si cel de cumparare) aproape identica ce se invirte in jurul valorii de zece bani.


Citeste mai mult...

Cine isi permite casa fara avans?

25% din valoarea achizitiei era avansul standard obligatoriu solicitat de orice banca pentru un credit ipotecar, noteaza Curierul National. In prezent, bancile si-au flexibilizat conditiile de acordare, finantand achizitii de case chiar si fara a solicita avans. Nu va bucurati imediat, pentru ca, din pacate, aceste oferte pot fi cu usurinta denumite "exclusiviste". Aceasta pentru ca se adreseaza solicitantilor cu venituri substantiale, in medie peste 1.200 euro si care pot aduce garantii suplimentare in sprijin.

Citeste tot articolul Cine isi permite casa fara avans?

Citeste mai mult...

Unde isi petrec romanii vacanta de Paste?

A trecut moda sarbatorilor petrecute acasa, in familie. In ultimii ani, tot mai multi romani fac din Paste o mini-vacanta. Cererea este tot mai mare: agentiile de turism au vandut deja peste 80 la suta din locuri. Cele mai cautate destinatii pentru sarbatori raman Grecia, Bulgaria, Croatia si Turcia. Un sejur costa intre 150 si 500 de euro, la hoteluri de 3 si 4 stele, cu masa de Paste inclusa. Foarte multi turisti vor sa se bucure de mare. Asa ca insulele grecesti, Tenerife sau Egipt sunt printre cele mai atractive destinatii.


Citeste mai mult...

Brokerul pentru listarea la bursa a 5% din actiunile Aeroportului Otopeni va fi anuntat saptamana vi

Ministerul Transporturilor (MT) va anunta, saptamana viitoare, numele firmei care va intermedia listarea pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a unui pachet de actiuni al Aeroportului International "Henri Coanda". Totodata, in cursul lunii aprilie se va publica anuntul pentru selectarea brokerului care va intermedia listarea la BVB a sapte companii aflate in subordinea MT."Procedura de listare a celor sapte societati va demara in bloc, insa ordinea in care acestea vor intra la Bursa va fi stabilita prin strategii bine fundamentate", a declarat Dragos Tanasoiu, secretarul general al MT.


Citeste mai mult...

Cardurile de credit cu cea mai lunga perioada de gratie

CEC, Raiffeisen si Banca Transilvania ofera aproape doua luni fara dobinda pentru cheltuielile pe care le are posesorul de card, noteaza Cotidianul. Pentru cei care aleg sa-si faca un card, perioada de gratie oferita este poate cel mai important element de luat in seama. Asta pentru ca dobinzile practicate de banci sint imense si ajung pina la 30-35% pentru lei si 20-25% pentru euro. Ceea ce trebuie precizat este faptul ca bancile practica un interval de acordare a acestei perioade de gratie. Atunci cind calculeaza perioada de gratie, acestea pornesc de la premisa ca tranzactiile se efectueaza in prima zi a lunii.


Citeste mai mult...

Numarul de IMM-uri infiintate in 2007 a fost mai mare decat cel al falimentelor

Numarul de IMM-uri infiintate in anul 2007 l-a depasit pe cel al firmelor care au dat faliment in aceeasi perioada, fapt ce a determinat o crestere a numarului firmelor mici si mijlocii cu peste 5%, fata de 2006, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR."Intrarea Romaniei in spatiul comunitar a avut ca efect cresterea numarului de IMM-uri care au dat faliment, insa volumul firmelor care au intrat pe piata in acelasi an a fost mai mare. Astfel ca, in 2007, numarul total al firmelor mici si mijlocii a integistrat o crestere de cinci procente fata de 2006.


Citeste mai mult...

Noul Ford Focus va fi comercializat de joi in Romania

Importatorul Ford in Romania, Romcar SRL, va comercializa, incepand de joi, noul model Ford Focus pe piata autohtona, in toate cele 30 de showroom-uri ale retelei de distribuitori ai acestei marci in tara, informeaza un comunicat al companiei. Noul Focus va fi disponibil in toate cele patru variante de caroserie, cu trei, patru, cinci usi si break, iar gama de sisteme de propulsie acopera atat motorizarea pe benzina, cat si diesel. Toate motoarele pe benzina "Duratec" au valori standard ale capacitatilor cilindrice ce variaza de la 1,4 la 2,5 litri, respectiv de la 80 CP (59 kW) la 145 CP (107 kW).


Citeste mai mult...

UE este ingrijorata de aprecierea euro, mentinand estimarile de crestere pentru 2008

Comisia Europeana si-a facut publice, miercuri, ingrijorarile legate de aprecierea monedei europene, ce se alatura obstacolelor deja existente in calea dezvoltarii zonei euro, insa si-a mentinut estimarile privind o crestere economica de 1,8% pentru anul 2008, informeaza Reuters. Intr-un raport trimestrial privind economia celor 15 state din zona euro, Comisia Europeana (CE) a subliniat un nivel ridicat de incertitudine in ceea ce priveste durata turbulentelor de pe pietele financiare, costurile crizei si care institutii vor fi afectate mai mult.


Citeste mai mult...

Steve Jobs, omul de succes care face totul pe dos

Sfidand orice model de afacere practicat de concurenta, americanul nonconformist a transformat compania Apple intr-un succes la nivel mondial, noteaza Evenimentul Zilei. Steve Jobs, directorul companiei Apple, nu este un om obisnuit. Toti cei care il cunosc spun ca managerul Apple e un om "ciudat", care nu cunoaste sensul unor termeni precum "conformism" sau "normalitate". Exista o multime de povesti despre parcarea companiei Apple din Cupertino, California. Toti angajatii parcheaza pe unde apuca, deoarece nimeni nu are loc rezervat.


Citeste mai mult...

Un nou telefon Nokia: conceptul Helsinki

Trebuie sa recunoastem ca Nokia ne onoreaza cu cele mai aratoase concepte, dar din pacate putine dintre acestea se transforma in terminale reale. Dupa ce am admirat Nokia 98 si 88, a venit momentul sa ne intoarcem in trecut si sa ne "clatim" ochii cu cameraphone-ul Helsinki. Creat de catre Phil Bartoszewicz si postat pe Coroflot si Concept Phones, Nokia Helsinki este dotat cu o camera de 3.2 megapixeli si un design curbat si sexy care aminteste de telefoanele Nokia mai "old-school". Avem de-a face cu un telefon ergonomic si usor de utilizat, cu un singur defect, pe care unii nu il vor considera o problema: joystickul sau navigational.


Citeste mai mult...

Inmatricularile de vehicule comerciale in Romania au crescut in primele doua luni din 2008 cu 20,89%

Inmatricularile noi de vehicule comerciale in primele doua luni ale anului 2008 in Romania au ajuns la 7.343 unitati, in crestere cu 20,89% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost inmatriculate 6.074 vehicule, se arata in statisticile publicate de catre ACEA. Potrivit datelor Asociatiei Europene a Producatorilor de Automobile (ACEA), inmatricularile de vehicule comerciale usoare (cu masa de pana la 3,5 tone) in primele doua luni ale anului 2008 in Romania au crescut cu 59,4%, atingand un numar de 5.638 unitati inmatriculate, fata de 3.537 vehicule comerciale usoare inmatriculate in aceeasi perioada a anului precedent.


Citeste mai mult...

Frauda bancara la BCR de peste 5 miliarde de lei, cu ajutorul unei angajate a bancii

Politistii Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Craiova au depistat un grup infractional care se ocupa cu obtinerea de credite prin utilizarea de documente falsificate. Astfel, banca fraudata cu peste 5 miliarde de lei este BCR. Oamenii legii au depistat pana in prezent 17 persoane implicate in aceasta frauda bancara, printre care o avocata si o functionara la BCR Craiova. Importiva lor s-a inceput urmarirea penala, acestea riscand sa stea dupa gratii pana la 20 de ani. Banca Comerciala Romana, filiala Craiova, a fost fraudata cu peste 5 miliarde de lei, in aproape sase luni.


Citeste mai mult...

Ora Pamantului a stins peste 1,5 milioane de becuri in Romania

Ora Pamantului a diminuat consumul cu pana la 150 de megawati, sambata, in intervalul 20.00-21.00, ceea ce inseamna ca aproximativ 1, 5 milioane de becuri au fost stinse in intreaga tara, a declarat, duminica, pentru NewsIn, director in cadrul DEN, Marian Cernat."Consumul s-a redus, sambata, in intervalul 20.00-21.00, dar nu se poate spune ca toata reducerea s-a datorat actiunii Ora Pamantului. Totusi, se poate aprecia ca acest eveniment a diminuat consumul cu pana la 150 de megawati, ceea ce echivaleaza cu aproximativ 1,5 milioane de becuri",  a spus directorul adjunct al Dispeceratului Energetic National (DEN).


Citeste mai mult...

Atentie la bondurile cu dobanzi fixe!

Cele trei emisiuni au dobanzi fixe, cel mai bun randament fiind pentru BCR (7,25%), iar cel mai slab pentru Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (6,25%), noteaza Romania Libera. In ianuarie 2008 inflatia anualizata a fost insa de 7,26%, peste randamentele celor trei emisiuni de obligatiuni, iar estimarile pentru perioada urmatoare nu sunt deloc optimiste, cresterea preturilor putand depasi conjunctural 8%, tinta BNR pentru 2008 fiind insa de 5,9%. Este posibila insa o reviziuire in sus, o data cu ascensiunea preturilor la energie.


Citeste mai mult...

Sistemul american BATS Trading vrea sa lanseze o platforma europeana de tranzactionare in acest an

Sistemul american de tranzactionare pe pietele de capital, BATS Trading, a anuntat crearea BATS Trading in Europa si planurile de lansare a platformei europene in cursul acestui an, informeaza Reuters. Aceasta miscare vine dupa ce concurentul Nasdaq OMX Group Inc a decis sa deschida o piata pan-europeana in septembrie, ca urmare a introducerii noilor piete europene in directiva instrumentelor financiare (MiFID), menita sa sustina competitia. BATS cu sediul in Kansas a atras 10% din pietele de capital americane, la doar doi ani de la lansare.


Citeste mai mult...

Libra Bank mareste dobanzile la depozitele in lei cu pana la 1,25%

Libra Bank mareste de marti dobanzile pentru depozitele in lei ale populatiei si firmelor cu 0,25-1,25%, in functie de scadenta, pana la un nivel maxim de 9,5% pe an la depozitele constituite pe trei si sase luni cu dobanda variabila sau fixa, a anuntat banca. Dobanzile practicate de banca se majoreaza cu 1,25% la depozitele cu dobanda variabila si plata la scadenta, constituite pe trei luni. Pentru depozitele cu maturitate la sase luni, banca plateste o dobanda mai mare cu 1%, iar pentru cele constituite la noua luni, dobanda creste cu 0,25%, se arata in comunicat.


Citeste mai mult...

Masinile Diesel cu filtre de praf vor primi o reducere de 25% din taxa auto pe autovehicul

Noua formula a taxei auto, dezbatuta luni, de Executiv, intr-o prima lectura, prevede solutii tehnice pentru posesorii de masini cu motoare Diesel, dotate cu filtre de particula de praf, care vor primi o reducere de 25% din taxa pe autovehiculul respectiv, a declarat ministrul Mediului Attila Korodi."Am luat in considerare nu doar emisiile de noxe privind standardul euro 0, euro 4, dar si emisiile de praf", a spus Korodi. "Exista solutii tehnice, la ora actuala, care adauga un plus in retinerea particulei de praf.


Citeste mai mult...

Taxa auto va fi rambursata daca masina va fi vanduta in alt stat membru sau daca va fi radiata

Potrivit celei de-a treia formule a taxei auto, dezbatute, intr-o prima lectura, luni, de Executiv, s-a definit si sistemul de rambursare a taxei, daca autoturismul va fi vandut in alt stat membru, sau daca acesta va fi radiat dupa un accident, a precizat ministrul Mediului, Attila Korodi."In concordanta cu legislatia europeana, documentul nostru (noua taxa de prima inmatriculare - n.r.) raspunde la articolul 90 din Tratatul de Instituire al UE. S-a definit si asigurarea unui sistem de rambursare a taxei reziduale, in cazul vanzarii autovehicului intr-un alt stat membru, al exportului acestui vehicul sau in cazul accidentarii, urmate de radierea autovehiculului", a spus ministrul Korodi.


Citeste mai mult...

Piraeus Bank Romania lanseaza un depozit cu 10,5% dobanda pentru lei

Piraeus Bank Romania lanseaza depozitul Star cu dobanda de 10,5% pentru lei, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Cu o perioada de maturitate de 3 luni, depozitul Star asigura o dobanda de 10,5% pentru economiile in RON si 5% pentru cele EUR."Depozitul Star este un produs care se adreseaza persoanelor cu venituri medii si mari, care vor sa economiseasca sume importante de bani si sa beneficieze de dobanzi pe masura. Creat dupa o analiza riguroasa a preferintelor si exigentelor unui segment important de clienti ai bancii, noul tip de depozit este personalizat astfel incat sa raspunda nevoilor specifice exprimate de publicul tinta.", a declarat Catalin Parvu, director general retail banking si operatiuni, Piraeus Bank Romania.


Citeste mai mult...

UniCredit Tiriac Bank vrea sa deschida 30 de unitati self-banking pana in 2009

UniCredit Tiriac Bank anunta incheierea primului trimestru al anului cu o retea de 152 de sucursale si agentii, in urma deschiderii in luna martie a 10 noi unitati, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Conform proiectului strategic de extindere a retelei teritoriale, banca se va dezvolta anul acesta prin deschiderea a cel putin 70 de unitati in orasele de dimensiuni mari si medii din intreaga tara."Un alt proiect al bancii care va contribui la eficientizarea activitatii este dezvoltarea conceptului de self banking si deschiderea, pana la sfarsitul anului 2008, a circa 30 de unitati bancare care sa incorporeze acest concept, in Bucuresti si in tara", a declarat Robert Serbanescu, Director de Optimizare a Retelei in cadrul UniCredit Tiriac Bank.


Citeste mai mult...

Telefon mobil cu 1 leu in magazinele Romtelecom pentru abonamente Cosmote

In perioada 1 aprilie -15 mai, cei care se aboneaza la Cosmote in magazinele Romtelecom, primesc un telefon Motorola L6 la pretul de numai 1 leu, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Telefonul Motorola L6 este dotat cu tehnologie bluetooth, mini port USB, camera foto si ecran color. Aparatul este disponibil la tariful promotional de 1 leu, TVA inclus, numai pentru abonamentele de telefonie mobila Cosmote pe o perioada de minim 2 ani, incheiate in magazinele Romtelecom."In magazinele noastre am creat inca de anul trecut o zona dedicata exclusiv ofertelor Cosmote.


Citeste mai mult...

Banca Romaneasca vrea sa isi majoreze capitalul social cu 43,8% pana la 565,71 milioane lei

Actionarii Bancii Romanesti, membra a grupului National Bank of Greece, au decis majorarea capitalului social cu 172,5 milioane lei (circa 46,27 milioane euro) pana la 565,71 milioane lei (151,76 milioane euro), prin aport in numerar, potrivit hotararii AGA publicata in Monitorul Oficial. Banca Romaneasca are in prezent un capital social de 393,21 milioane lei (circa 105,48 milioane euro). Banca va emite 86,25 milioane actiuni cu valoarea nominala de 2 lei pentru majorarea capitalului social, la care vor putea participa persoanele inscrise in registrul actionarilor, proportional cu detinerea pe care o aveau in cadrul companiei la 18 martie 2008, se precizeaza in hotararea adunarii generale a actionarilor (AGA) din 20 martie 2008.


Citeste mai mult...

Auchan si Real au incetat comercializarea alimentelor modificate genetic

Hipermarketurile Real si Auchan Romania nu vor mai comercializa alimente etichetate cu OMG (organisme modificate genetic ), alaturandu-se astfel altor retaileri prezenti pe piata nationala, precum Billa, Kaufland sau Penny, potrivit reprezentantilor organizatiei Greenpeace."Auchan si Real garanteaza ca nu comercializeaza niciun aliment etichetat cu OMG. Industria OMG pierde teren in Romania pe zi ce trece. Sondajele spun ca romanii nu vor OMG in mamaliga, supermarket-urile scot alimentele modificate genetic de pe rafturi, iar Ministerul Mediului ia masuri concrete in vederea interzicerii porumbului MG", a spus coordonatorul de campanii Greenpeace, Gabriel Paun.


Citeste mai mult...

Produsele traditionale romanesti nu sunt inca protejate pe piata europeana

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) nu a primit nicio solicitare pentru protectia denumirii unui aliment, insa infiintarea unui Oficiu pentru produse traditionale va ajuta producatorii romani sa-si valorifice produsele pe piata UE, a declarat vineri Tudorel Balta."Pana in prezent, niciun producator nu a solicitat protectia denumirii unui produs alimentar. Nu este ceva nefiresc, sunt state care au aderat in 2004 si abia acum au inceput sa ceara protectia pentru anumite produse. Important este ca producatorii romani au inteles care sunt avantajele oferite de protectia denumirii.


Citeste mai mult...

Bursa de la Bucuresti face tranzactii prin sistemul Arena Gateway

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a lansat vineri noua versiune a sistemului de tranzactionare al BVB, Arena Gateway, prin care schimbul de informatii intre sistemele intermediarilor si cele ale Bursei sunt efectuate la un nivel tehnologic superior, prin utilizarea unei interfete programabile (API). Astfel, toate functiile operatiunilor de tranzactionare din sistemul central devin accesibile si se pot integra in sistemele participantilor, optimizand fluxul operational cu platformele de tranzactionare on-line administrate de intermediari si sporind eficienta in utilizarea capacitatii liniilor de comunicatie dintre sistemul BVB si participanti."Noua aplicatie bursiera reprezinta un pas important in stabilirea unei cai de comunicatie eficienta cu participantii la piata si investitori.


Citeste mai mult...

Companiile de leasing cauta sectoare de nisa

Desi leasingul auto va continua sa domine piata romaneasca si in urmatorii ani, finantarile de echipamente si cele din sectorul imobiliar incep sa prinda teren, noteaza Adevarul. Din pacate, legislatia si lipsa de educatie financiara a populatiei pun bete in roate companiilor care incearca sa-si canalizeze atentia si spre alte segmente de activitate. Leasingul auto a dominat piata de profil, de-a lungul timpului, in toate statele din Uniunea Europeana. Traditia se mentine si in prezent, doar ca suprematia sectorului auto s-a mai atenuat, odata cu dezvoltarea altor categorii de finantari.


Citeste mai mult...

FMI isi reduce a doua oara anul acesta estimarile de crestere economica globala pentru anul 2008

Fondul Monetar International (FMI) si-a redus estimarile legate de cresterea economica la nivel mondial in 2008 a doua oara anul acesta, aratand ca problemele provocate de criza creditelor din Statele Unite ale Americii au un impact puternic asupra economiei globale, informeaza Reuters. FMI estimeaza ca ritmul cresterii economice la nivel global va scadea la 3,7% in 2008, fata de 4,1% cat estimase in ianuarie, si sub 4,8% cat estimase in octombrie 2007. Ultimele date confirma ca ritmul de crestere economica a atins cel mai scazut nivel din 2002, cand rata de crestere era de 3,1%, potrivit FMI.


Citeste mai mult...

Semnatura digitala, buletin virtual

Cu cel mult 130 de euro, oricine isi poate cumpara o semnatura electronica, noteaza Evenimentul Zilei. Tranzactii incheiate pe internet, documente transmise on-line catre autoritatile statului si e-mailuri oficiale sunt doar cateva dintre solutiile prin care castigam timp si bani datorita tehnologiilor moderne. Ca in toate domeniile, riscul de furt si frauda nu este exclus, fiind chiar mai mare pe internet. Specialistii au gasit rezolvare si pentru aceasta problema: semnatura electronica. Este un fel de "buletin virtual" compus din date electronice de identificare a unei persoane, care se ataseaza unui document.


Citeste mai mult...

Peste 300.000 de noi domenii web

Companiile, organizatiile neguvernamentale si persoanele cu resedinta in UE au obtinut, in ultimii doi ani, peste 2,8 milioane de domenii web ".eu", tara cu cele mai multe inregistrari fiind Germania, cu aproape o treime din total, urmata de Tarile de Jos si Marea Britanie. Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene (CE), domeniul web ".eu" este pe locul patru intre cele mai populare domenii din Europa si pe locul noua in lume. Totodata, peste 300.000 de noi domenii au fost create anul trecut.

Citeste tot articolul Peste 300.000 de noi domenii web

Citeste mai mult...

Credit Europe Asigurari a intrat pe profit dupa sase luni de activitate

Credit Europe Asigurari a afisat prime brute subscrise de 5,75 milioane lei in cele sase luni de activitate in 2007 si a intrat pe profit in acest an, mai ales datorita orientarii afacerii catre asigurarile de cladiri si bunuri, a declarat directorul general adjunct al companiei. Credit Europe Asigurari, parte a grupului financiar turc FIBA, a fost autorizata de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sa practice activitati de asigurari generale din luna iulie 2007."Compania a obtinut profit dupa mai putin de sapte luni de la data obtinerii autorizatiei de functionare ca asigurator, in ciuda tuturor investitiilor aferente perioadei de inceput", a mentionat directorul general adjunct al companiei, Radu Manoliu, care a precizat ca societatea a inregistrat profit in ianuarie si februarie.


Citeste mai mult...

Medicii din Romania pot castiga peste 5.500 de euro, lunar, in Marea Britanie

Medicii, moasele sau asistentele medicale din Romania, care vor sa munceasca in Marea Britanie, Irlanda sau Slovenia pot accesa portalul de recrutare EURES, unde angajatorii au depus o oferta de 38 de locuri de munca pentru personal medical, potrivit site-ului citat. Romanii cel mai bine platiti, care isi pot gasi un loc de munca prin intermediul EURES, sunt medicii, ale caror venituri anuale se pot ridica la 53.500 de lire sterline (aproximativ 68.000 de euro). Astfel, o clinica din Manchester angajeaza 25 de medici romani, care au o experienta de cel putin trei ani si cunosc limba engleza foarte bine.


Citeste mai mult...

Iuliu Winkler: Romania are alocati de la UE 19,6 miliarde de euro pentru politici regionale

Europarlamentarul Iuliu Winkler a declarat sambata, la Sovata, ca fondurile Uniunii Europene alocate Romaniei pentru politici regionale si de coeziune sunt de 19,6 miliarde de euro."In domeniul politicii regionale si de coeziune, Romania are rezervate 19,6 miliarde de euro pana in 2013. Acesti bani sunt destinati Romaniei, insa nu ii va primi decat atunci cand vom avea regiuni eficiente, daca putem croi programe cu adevarat consistente si sa ii putem folosi pentru modernizarea tarii. Eu cred ca este posibil, dar factorul de care depinde este aceasta noua structura regionala.


Citeste mai mult...

Alpha Bank majoreaza dobanzile platite pentru depozitele in lei si euro

Alpha Bank Romania majoreaza, de luni, dobanzile platite pentru depozitele la termen si certificatele de depozit pentru populatie, acestea ajungand la 9,75% pe an pentru economiile in lei pe sase luni si la 5% pentru economiile in euro pe trei sau sase luni, a anuntat, duminica, banca. In plus, noile dobanzi pentru produsul destinat populatiei "Alpha Progressive" ating, pentru ultima luna inainte scadenta depozitului, nivelul de 15,50% pe an pentru economiile in lei si 9% pe an pentru cele in euro.


Citeste mai mult...

Credit Europe Bank a lansat un credit pentru constructii cu scadenta pana la 15 ani

Credit Europe Bank a lansat creditul Construct IMM prin care se pot finanta constructii, extinderi si amenajari imobiliare pe o perioada de pana la 15 ani, a anuntat banca. "Produsul ofera clientilor bancii posibilitatea construirii, extinderii sau modernizarii spatiilor de birouri, de productie, depozitare sau comercializare", a declarat vicepresedintele adjunct pentru divizia IMM a Credit Europe Bank, Cemal Yildirim.  Construct IMM este un credit de investitii, destinat finantarii oricaror tipuri de constructii, extinderi sau amenajari imobiliare ale companiilor mici si mijlocii, precum si refinantarii creditelor cu destinatie similara acordate de alte institutii financiare.


Citeste mai mult...

Romania, pe locul 3 in Europa Centrala si de Est ca volum al investitiilor imobiliare din 2007

Volumul total al investitiilor imobiliare din 2007 a atins nivelul 2,2 miliarde de euro, incluzand tranzacatiile de tip forward sale si plaseaza Romania pe locul al treilea in Europa Centrala si de Est, arata ultimul raport din luna martie al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle. Potrivit analistilor imobiliari ai Jones Lang LaSalle (JLL), investitiile au crescut cu 144% fata de anul 2006 si au fost reprezentate de 49% (peste un milliard de euro) tranzactiile pe piata de retail, 34% pe piata birourilor, 8%  pe piata logistica, iar restul de 8% pe piata hoteliera.


Citeste mai mult...

Veniturile bugetare au sporit in primele trei luni cu 51,1% la 37,05 miliarde lei

Veniturile bugetului consolidat au crescut cu in primele trei luni ale acestui an cu 51,1% fata de perioada similara din 2007, pana la 37,047 miliarde lei (circa 10 miliarde euro), potrivit datelor afisate pe pagina de internet a Ministerului Economiei si Finantelor (MEF). Veniturile raportate de MEF reprezinta circa 7,8% din produsul intern brut (PIB) al acestui an, estimat ultima oara la 475 miliarde lei, la o crestere economica de 6,5%, potrivit ultimelor previziuni ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).


Citeste mai mult...

Romania ramane subdezvoltata din punctul de vedere al spatiilor comerciale moderne

Romania ramane in continuare subdezvoltata din punct de vedere al spatiilor comerciale moderne in comparatie cu alte tari din Europa Centrala si de Est, iar pentru a compensa acest lucru dezvoltatorii au anuntat deja zeci de proiecte, arata ultimul raport al companiei Jones Lang LaSalle."Bucurestiul, o capitala europeana importanta, ramane slab reprezentata la acest capitol, cel al spatiilor comerciale moderne in comparatie cu alte tari din Europa Centrala si de Est. Ca urmare, interesul dezvoltatorilor a crescut rapid, ajungandu-se la o posibila aglomerare a centrelor comerciale in cazul in care toate proiectele propuse in tara vor fi finalizate", se arata in raportul JLL.


Citeste mai mult...

UniCredit Tiriac Bank a marit dobanzile la depozitele in lei si le-a micsorat la cele in dolari

UniCredit Tiriac Bank a majorat, de la 1 aprilie, dobanzile la economiile populatiei in lei cu jumatate de punct procentual si le-a micsorat pe cele la depozitele in dolari cu pana la 0,30 puncte procentuale, in functie de perioada de maturitate a acestora, a anuntat banca. Astfel, dobanda la depozitele in lei la o luna a urcat de la 6,75% la 7,25% pe an, iar pentru cele cu scadenta la trei luni a fost majorata de la 7% la 7,50% pe an. Dobanda anuala pentru depozitele pe sase luni a fost marita de la 7,25% la 7,75%.


Citeste mai mult...

Construirea pe verticala a proiectelor rezidentiale - noua tendinta a dezvoltatorilor

Construirea pe verticala este noua tendinta a dezvoltatorilor de noi proiecte rezidentiale, aparuta pentru a mentine echilibrul intre costurile de constructie si preturile de vanzare, in special pentru proiectele destinate populatiei cu venituri medii, sustin analistii companiei Atisreal."Potrivit planului de urbanism al orasului, terenurile situate in zone precum Titan, Drumul Taberei, Vacaresti si Piata Victoriei sunt potrivite pentru construirea de cladiri rezidentiale multietajate. Cu toate acestea, dezvoltatorii raman interesati si de achizitionarea de terenuri cu regimuri urbanistice favorabile situate in proximitatea orasului", arata analistii imobiliari in ultimul raport despre piata spatiilor rezidentiale din Capitala.


Citeste mai mult...

Retailerul de mobila Kika ar putea investi pana la 250 mil. euro in Romania, in urmatorii cinci ani

Retailerul austriac de mobila Kika ar putea investi intre 144 si 250 milioane euro, in urmatorii cinci ani, pentru deschiderea a opt magazine in tara, din care cel putin unul in Bucuresti, au declarat marti, reprezentantii companiei."Vrem sa deschidem opt magazine in Romania inclusiv cel din Bucuresti in urmatorii cinci ani, investitia medie pentru o unitate de dimensiuni mari fiind curpinsa intre 18 si 25 milioane euro. In decembrie 2008, vom deschide primul magazin din Bucuresti, iar apoi in Oradea, Timisoara si Constanta unde am achizitionat deja terenurile.


Citeste mai mult...

ArcelorMittal Galati anunta investitii de 223 milioane de dolari in 2008

Compania siderurgica ArcelorMittal Galati pregateste investitii de 223 milioane de dolari pentru anul in curs, a declarat directorul general al companiei, Augustine Kochparampil."Desi compania trebuia sa investeasca 350 de milioane de dolari pana in 2010, la finele lui 2007, ArcelorMittal Galati a investit peste 533 milioane de dolari", a declarat Kochparampil. Din anul 2000 si pana in prezent, compania a investit 108 milioane de dolari in programe pentru protectia mediului, iar in 2007, investitiile de mediu au totalizat 38 de milioane de dolari.


Citeste mai mult...

Isarescu: BNR nu tinteste un nivel al cursului de schimb pentru ca nu poate

Banca Nationala a Romaniei nu tinteste un anumit nivel al cursului de schimb, deoarece in contextul deschiderii contului de capital si al convertibilitatii totale a leului, acest lucru nu ar fi posibil, dar pentru a stabiliza situatia macroeconomica a tarii tinteste inflatia, a spus marti seful BNR. Se pune, insa, problema "daca Romania era pregatita pentru convertibilitatea totala a cursului de schimb in momentul in care a adoptat-o", a precizat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.


Citeste mai mult...

Lufthansa si Air Berlin nu vor sa permita folosirea telefoanelor mobile in avion

Companiile germane de transport aerian Lufthansa si Air Berlin nu au de gand sa permita folosirea telefoanelor mobile in avioanele lor, cei mai reticenti fiind pasagerii, au declarat, marti, pentru AFP, purtatori de cuvant ai celor doua firme."Suntem rezervati", a afirmat un purtator de cuvant al companiei low-cost Air Berlin, dupa ce Comisia Europeana a prezentat, saptamana aceasta, reguli noi destinate sa extinda folosirea telefoanelor mobile in avion. Lufthansa, cea mai mare companie de transport aerian din Germania, este "relativ rezervata", a informat un purtator de cuvant.


Citeste mai mult...

Grupul IKEA, afectat de declinul pietei imobiliare

Presedintele lantului de magazine Ikea, Anders Dahlvig, a declarat intr-un interviu pentru publicatia Telegraph ca grupul suedez de mobilier va fi afectat negativ de declinul pietei locuintelor. Totusi, grupul Ikea va fi afectat intr-o masura mai mica decat companiile concurente. "Consumatorii cheltuiesc mai putin pentru casele lor. Consumul total este intotdeauna mai mic cand piata locuintelor scade", a spus Dahlvig. Vanzarile Ikea au avansat anul trecut cu 14%, dar presedintele companiei este constient ca mediul de afaceri si piata locuintelor incetinesc rapid si ca aceasta scadere "va dura peste un an".


Citeste mai mult...

Libra Bank a dat credite de 1,2 milioane lei medicilor stomatologi in mai putin de o saptamana

Libra Bank, controlata de fondul de investitii New Century Holdings, a dat credite in valoare de peste 1,2 milioane lei medicilor stomatologi in perioada expozitiei de medicina dentara desfasurata in perioada 9 -12 aprilie, a anuntat banca. Libra Bank a aprobat 47 de dosare de credit Hipocrate pentru investitii in perioada expozitiei de medicina dentara Denta 2008. Cererile au venit din partea cabinetelor stomatologice si laboratoarelor de tehnica dentara, atat in varianta cu discont de la furnizori, cat si in varianta standard, se arata in comunicat.


Citeste mai mult...

Romania, pe locul patru in UE, la cresterea productiei industriale in februarie

Productia industriala din Romania a crescut cu 1,8% in februarie, comparativ cu luna precedenta, pe locul al patrulea printre tarile membre ale Uniunii Europene (UE) pentru care exista date publicate, arata Oficiul European de Statistica, Eurostat. Romania este pe locul al patrulea printre statele membre ale UE din punctul de vedere al cresterii lunare a productiei industriale ajustate sezonier, dupa Slovenia (4,5%), Lituania (3,6%) si Polonia (2,2%). Productia industriala a crescut in februarie, cu 7,2% fata de prima luna a anului, sustinuta de industriile prelucratoare si extractiva, mai putin de energia electrica si termica, gaze si apa, care a a scazut cu 6,9%, transmitea, in 11 aprilie, Institutul National de Statistica (INS).


Citeste mai mult...

BNR poate majora din nou dobanda cheie in acest an, dar decizia depinde de inflatie si curs

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea majora din nou dobanda cheie, pana la cel putin 10%, dupa ce inflatia s-a accentuat pana la 8,63% in martie, usor peste estimarile pietei, pe fondul cresterii puternice a preturilor la bunurile nealimentare si servicii, estimeaza analistii de la CitiGroup."Credem ca BNR isi va mentine tendinta de inasprire a conditiilor de politica monetara pentru restul anului si este posibil ca banca centrala sa majoreze dobanda cheie cu cel putin 0,5 puncte procentuale, pana la 10%, pentru a cobori inflatia mai aproape de tinta de 3,8%, plus sau minus un punct procentual", spun analistii de la Citigroup, intr-un raport publicat luni."Nu excludem nici o majorare peste acest nivel, care va depinde insa de evolutia preturilor si de reactia cursului de schimb la majorarile dobanzii cheie, printre alti factori", se mai mentioneaza in raport.


Citeste mai mult...

Bursa de Valori Bucuresti a lansat astazi tranzactiile cu produse derivate

Bursa de Valori Bucuresti a lansat astazi tranzactiile cu produse derivate. Astfel, contractele la termen futures vor fi disponibile pentru tranzactionare la BVB pe activele suport ale actiunilor Erste Bank, Petrom, Transelectrica, Transgaz, Banca Transilvania, SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia, SIF Oltenia si pe cursul leu/euro si leu/dolar. In prima etapa, investitorii vor putea incheia contracte pe actiunile celor zece companii pentru scadentele iunie si septembrie.


Citeste mai mult...

Explozia de ipoteci ingrijoreaza Banca Nationala a Romaniei

Notarii au aratat BNR ca numarul de garantii imobiliare a fost cu peste 30% mai mare in 2007 fata de anul anterior, noteaza Adevarul. In Romania, tot mai multe bunuri imobiliare sunt puse ca garantie pentru obtinerea creditelor bancare, numarul acestora crescand de la 176.666 in anul 2006 la peste 230.800 in 2007. Aceste cifre, ca si alte date statistice privind evolutia pietei imobiliare au fost puse ieri la dispozitia bancii centrale de catre liderii notarilor publici. Intalnirea de ieri dintre oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si cei ai Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a fost doar una de principiu, de curtoazie.


Citeste mai mult...

Cumpararea Asiban de catre Groupama va echilibra piata asigurarilor

Actiunile companiei de asigurari Asiban au fost cumparate integral de societatea de asigurari Groupama din Franta, la licitatie aceasta oferind cea mai mare suma, de 350 milioane euro, noteaza Gandul. Asiban a subscris in 2007 prime de asigurare in valoare de 186 milioane de euro si avea la finele anului precedent o cota de piata de aproape 9%. In urma acestei tranzactii grupul francez va ajunge la o cota de 13% din piata locala de asigurari echilibrand oarecum balanta pietei de profil. Primii trei mari jucatori de pe piata romaneasca a asigurarilor detin impreuna o cota de piata de peste 65%.


Citeste mai mult...

Bancile umbla cu promotia vopsita

Ofertele cu dobinda fixa pe un an ale bancilor au acum costuri mai mari decit variantele cu dobinda direct variabila, noteaza Cotidianul. Dobinda introductorie nu este intotdeauna atit de "promotionala" cit am fi tentati sa credem Diferenta dintre Dobinda Anuala Efectiva la creditele cu dobinda fixa un an si cele cu dobinda variabila ajunge pina la un punct procentual in favoarea celei de-a doua variante. Acest lucru se intimpla in ciuda faptului ca situatia ar fi trebuit sa fie exact invers in contextul in care, in Romania, dobinda fixa a ajuns sa fie considerata promotionala.

Citeste tot articolul Bancile umbla cu promotia vopsita

Citeste mai mult...

Merita romanii salarii mai mari?

Salariul minim din Romania a inregistrat in ultimii 4 ani unul dintre cele mai ridicate ritmuri de crestere din Uniunea Europeana, noteaza Bloombiz. Cu toate acestea, nivelul atins il plaseaza inca la coada clasamentului, respectiv de circa 10 ori mai redus decat valoarea maxima atinsa la nivelul UE. Asadar, din punct de vedere statistic mai e loc de crestere. Pe acest considerent, dar si raportat la nivelul puterii de cumparare, salariatii din Romania par indreptatiti sa ceara mai mult. Cand ne uitam insa la raportul salarii-productivitate lucrurile se schimba.

Citeste tot articolul Merita romanii salarii mai mari?

Citeste mai mult...

Cum se depune declaratia fiscala online

De anul acesta, firmele din orice judet pot depune declaratiile fiscale online, iar pentru a priceda astfel trebuie sa parcurga niste pasi, noteaza Cotidianul. Prima etapa care trebuie parcursa pentru a putea depune la Fisc declaratia online este obtinerea certificatului digital. Primul pas este crearea unui cont de utilizator pe pagina ANAF, la adresa anaf.mfinante.ro. Apoi se completeaza Formularul 140 "Cerere pentru obtinerea certificatului digital", gasit tot pe site-ul ANAF, si se transmite pe cale electronica spre ANAF.


Citeste mai mult...