Basescu: Avem resurse pentru depasirea crizei

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, inainte de plecarea la Bruxelles, ca, in mod cert Romania nu va ramane in afara efectelor crizei financiare mondiale, dar ca dispune de resursele necesare pentru depasirea ei, iar amenintarea crizei nu trebuie sa impiedice continuarea reformelor. Presedintele Traian Basescu a tinut sa faca, vineri, la Aeroportul Otopeni, cateva remarci cu privire la modul in care Romania va fi afectata de criza financiara si economica mondiala, relateaza. "Cu certiudine, nu vom ramane in afara efectelor acestei crize", a spus Basescu, adaugand ca tara noastra "dispune de resuresele necesare pentru depasirea acestei situatii".



Citeste mai mult...

Cererea de carburanti va creste anul viitor intr-un ritm inferior celui din 2008

Cererea de carburanti va creste anul viitor intr-un ritm inferior celui din 2008, iar cea mai prudenta estimare indica o mentinere a volumelor vandute la nivelul din acest an, cu o marja de +/- 5%, a declarat, agentiei Mediafax, directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe. "Cred ca aceasta crestere pe care am realizat-o in acest an, de 25% pe statie, este greu de realizat in 2009. Ne asteptam, sigur, la scaderea cresterii cererii de carburanti.



Citeste mai mult...

Fonduri pentru dezvoltarea centrelor urbane de 503,60 milioane euro

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a lansat joi cererea deschisa de proiecte, cu termen limita de depunere, pentru Axa 1 a Regio-Programul Operational Regional "Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere", domeniul major de interventie "Planuri integrate de dezvoltare urbana", sub-domeniul "Centre urbane", informeaza AGERPRES.



Citeste mai mult...

Romania a depasit un milion de mp de spatii comerciale

Romania a depasit, cu cele 53 centre comerciale functionale la 1 noiembrie 2008, un milion de metri patrati de spatii comerciale, adica 53 mp/1. 000 locuitori, se arata intr-un raport privitor la piata de retail din Europa, European Retail Marketbeat, realizat de consultantul global in real estate, Cushman & Wakefield, remis AGERPRES. 15 centre comerciale si extinderi au fost inaugurate in 2008, in orase precum Bucuresti, Brasov, Constanta, Iasi, Vaslui, Buzau, Tulcea, Pitesti, Oradea, Focsani. Pentru 2009, se afla deja in constructie 18 centre comerciale si patru extinderi, reprezentand un total de 712. 000 mp inchiriabili.



Citeste mai mult...

Numarul inchirierilor de locuinte, in crestere

Numarul tranzactiilor de inchiriere a locuintelor este in crestere fata de toamna anului trecut, intrucat persoanele care vor sa cumpere un apartament sau o casa au acces dificil la credite sau sunt derutate de evolutia pietei si prefera sa inchireze intre timp, potrivit companiei Coldwell Banker. "Fata de aceeasi perioada a anului trecut, remarcam o crestere a numarului de chirii cu aproximativ 15% si o crestere cu 20% a procentului de inchirieri din totalul tranzactiilor noastre. (. . .



Citeste mai mult...

Profitul British Airways a scazut cu aproape 92% in prima jumatate a anului fiscal

Operatorul aerian British Airways a anuntat vineri o diminuare a profitului inregistrat in prima jumatate a anului fiscal (perioada aprilie-septembrie) de la 616 milioane de lire sterline in perioada similara a anului trecut la 52 milioane de lire sterline, tranzamite Reuters. Potrivit lui Willie Walsh, directorul executiv al companiei, aceasta scadere s-a datorat pretului ridicat al combustibilului si crizei financiare.   Acesta a mai spus ca, in acest an, cheltuielile cu achizitionarea combustibilului vor ajunge la circa trei miliarde de lire, in ciuda scaderii pretului petrolului.

Cuvinte cheie: lire, airways, british


Citeste mai mult...

Lafarge a inregistrat o crestere cu 8% a profitului net in al treilea trimestru

Producatorul de ciment Lafarge a afisat o crestere cu 8% a profitului net in al treilea trimestru si a anuntat ca va reduce investitiile anul viitor pentru asigurarea de lichiditati, in contextul scaderii cererii pe piata americana si din Europa, potrivit NewsIn care citeaza Bloomberg. Profitul net trimestrial al celui mai mare producator mondial de ciment a urcat astfel la 647 milioane de euro, fata de 600 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut. Analistii chestionati de Bloomberg estimasera un profit net de 597 milioane de euro. Vanzarile companiei au crescut cu 9%, la 5,32 miliarde de euro, in timp ce profitul operational a urcat cu 9%, la 1,18 miliarde de euro.



Citeste mai mult...

Neil Coupland, noul manager general al JTI Romania

Incepand din data de 1 noiembrie 2008, Neil Coupland va conduce operatiunile Japan Tobacco International in Romania, Bulgaria si Croatia. Neil il inlocuieste pe Martin Southgate, care a condus organizatia JTI din Romania in ultimii doi ani, arata un comunicat al companiei. Neil Coupland are 18 ani de experienta in industria tutunului, in diferite zone ale lumii – Europa, America Latina, Asia si Africa. In ultimii 3 ani, acesta s-a ocupat de vanzari si business development in divizia “Alcool-Tutun” a SICPA Product Security SA. Coupland a absolvit Huddersfield University si Chartered Institute of Marketing din Marea Britanie, transmite JTI.

Cuvinte cheie: jti, coupland, japan


Citeste mai mult...

Panasonic a inceput discutiile pentru preluarea Sanyo

Pansonic a inceput oficial discutiile cu Sanyo, in vederea preluarii companiei, pentru o suma care ar putea depasi opt miliarde dolari, noteaza CNN. Directorii celor doua companii s-au intalnit vineri, de acum vor incepe serii intense de discutii si evaluari, iar cele doua conglomerate ar ptea bate palma pana la finele anului. "Panasonic si Sanyo vor crea echipe de proiect care vor incepe imediat discutii intense legate de alianta economica si de capital dintre cele doua companii, bazate pe premisa ca Sanyo sa devina o filiala a Panasonic, cu o serie de optiuni", mentioneaza o declaratie comuna a celor doua parti.

Cuvinte cheie: sanyo, doua, panasonic


Citeste mai mult...

Jurnalul economic RFI - HotNews.ro: FMI anticipeaza scadere economica in zona Euro;

BCE a redus dobanda cheieBanca Centrala Europeana  a redus, joi, dobanda de politica monetara cu 0,5  procente, la 3,25%, cel mai scazut nivel din ultimii doi ani. Este a doua reducere facuta in mai putin de o luna, iar preÅŸedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, nu a exclus o nouă relaxare a politicii monetare. Tot ieri, Banca Angliei a surprins pietele cu cea mai mare scadere de dobanda din 1981. Reducerea dobanzii de politica monetara a fost de 1,5 la suta, intr-o incercare dramatica de a-si salva economia. Si Bancile nationale din Elvetia, Danemarca si Cehia au redus dobanzile cheie.

Cuvinte cheie: nbsp, dolari, redus


Citeste mai mult...

Cursul BNR a urcat vineri la 3,7271 lei/euro

Moneda nationala s-a depreciat usor vineri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) publicand un curs de referinta de 3,7271 lei pentru un euro, nivel cu 1,23 bani mai mare decat cel din ziua anterioara. Joi, un euro era cotat de canca centrala la 3,7148 lei. Dolarul american a castigat peste trei bani in fata monedei nationale, pana la 2,9135 lei pentru un dolar, fata de 2,8828 lei pentru un dolar, cat era joi. Francul elvetian a fost cotat vineri la 2,4827 lei, cu 1,08 bani mai mult decat joi, in timp ce 100 de yeni japonezi au fost cotati la 2,9933 lei, dupa ce in ziua anterioara cursul bancii centrale era de 2,9488 lei pentru 100 de yeni.

Cuvinte cheie: lei, bani, joi


Citeste mai mult...

Business Report: Telecabina intre Giurgiu si Ruse; Cutremur in PR: Bugetele din 2009 scad cu 40%; Medicii romani din strainatate, tentati cu 10.000 de € de privati; VW pregateste un rival pentru Smart Fortwo! Cumparatorii de apartamente s-au orientat spre inchiriere, iar Lamborghini Estoque poate primi si porpulsie diesel

Miliardara Susanne Klatten vrea sa preia complet concernul de chimie speciala Altana, spune FTD. SKion GmbH, care apartine imperiului Klatten, vrea sa plateasca 13 euro pe fiecare actiune Altana, a anuntat joi firma, la Kesel. Pretul oferit reprezinta cursul de miercuri al actiunii, plus un bonus de 38,4%. Klatten detine deja majoritatea la Altana, cu 50,1% din actiuni. Restul de actiuni ar costa cca 910 milioane de euro. Conducerea Altana a anuntat ca va analiza propunerea. In urma acestei propuneri, actiunea Altana a crescut joi la bursa cu 38%, atingand 37,17 euro. (Dani Rockhoff – Germania) Telecabina intre Giurgiu si Ruse.

Cuvinte cheie: euro, romania, piata


Citeste mai mult...

Fermierii romani ar putea depune on-line cererile pentru platile pe suprafata

Fermierii romani ar putea depune on-line, din 2009, cererile pentru platile directe pe suprafata, a declarat, joi, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Dan Gherghelas, potrivit AGERPRES. "La ora actuala suntem in faza de negociere directa cu cele doua consortii ramase la licitatie pentru adaptarea softului in vederea depunerii on-line a cererii. Vrem ca din 2009 sa existe posibilitatea depunerii cererilor pe Internet, dar acest lucru depinde de cand vom semna contractul cu dezvoltatorul", a precizat Gherghelas. Acesta a estimat ca la 1 decembrie ar putea avea semnat contractul cu dezvoltatorul.



Citeste mai mult...

SocGen si BNP Paribas au fost amendate cu cate 500.000 euro 

Autoritatea franceza de supraveghere a pietelor financiare (AMF) a amendat bancile Societe Generale (SocGen) si BNP Paribas cu cate 500. 000 euro, din cauza greselilor comise in cadrul listarii la bursa a companiei energetice EDF, in 2005, anunta NewsIn care citeaza Reuters. AMF a anuntat ca amenzile au fost aplicate din cauza unor erori precum promovarea ofertei de actiuni EDF catre clientii bancilor de retail, inainte ca prospectul privind listarea companiei energetice sa fie aprobat. Reprezentantii ambelor companii au declarat ca regreta incidentele, adaugand ca acestea au avut loc in cadrul unor filiale si au fost in contradictie cu politicile bancilor.

Cuvinte cheie: socgen, euro, cadrul


Citeste mai mult...

BCR va inchide conturile curente inactive

Banca Comerciala Romana (BCR) va inchide, in perioada 8-9 noiembrie, conturile inactive apartinand persoanelor, se arata intr-un comunicat al institutiei de credit. Procesul presupune inchiderea conturilor curente prin care clientii persoane fizice nu au efectuat operatiuni bancare in ultimele sase luni calendaristice consecutive si in care nu se regasesc sume de bani. "Clientii carora li se vor inchide conturile curente inactive nu vor avea de suportat nici un cost pentru aceasta operatiune", se mai arata in comunicat.



Citeste mai mult...

UPDATE: Vineri: Principalele burse asiatice se prabusesc din nou. Pretul petrolului a caborat sub 60 de dolari

UPDATE: Bursa din Tokyo a inchis in scadere cu 3,55%, pe o piata dominata de teama rpivind recesiunea mondiala. Indicele Nikkei a pierdut 316,14 puncte, pana la 3. 583,00 puncte, pe fondul previziunilor tot mai sumbre anuntate de marile companii japoneze, intre care si gigantul Toyota. Dupa o cadere in deschidere de peste 3%, bursa din  Hong Kong urcat cu 1,35%, iar cea din Shanghai cu 2,23%. Principalele burse din zona Asia-Pacific au deschis, vineri dimineata, in cadere masiva urmand tendinta bursei de pe Wall Street. Indicele bursei din Hong Kong a pierdut 3,14%, vineri, in deschiderea sedintei bursiere.

Cuvinte cheie: bursa, cadere, pierdut


Citeste mai mult...

Liderii de sindicat recomanda amanarea grevei de la CFR

Liderii de sindicat recomanda angajatilor din caile ferate, dupa negocierile avute cu ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, sa amane greva pentru o perioada de maxim doua saptamani. In cursul zilei de astazi liderii sindicali vor avea raspunsul membrilor de sindicat daca vor intrerupe vineri lucrul sau nu pentru o perioada de maxim sase ore, incepand cu ora 7,00, informeaza AGERPRES. Recomandarea liderilor sindicali catre angajati este de a amana actiunea de protest pentru o perioada de maxim doua saptamani.



Citeste mai mult...

Romgaz a inregistrat un profit de 442,04 milioane lei in primele noua luni

Profitul Romgaz a urcat in primele noua luni ale acestui an cu 77,62%, la 442,04 milioane de lei, datorita reducerii cheltuielilor, se arata intr-un comunicat al companiei. In aceeasi perioada, cifra de afaceri a companiei a fost de 2,38 milioane de lei. In aceesi perioada a anului trecut, Romgaz a inregistrat un profit de 248,86 milioane de lei, aferent unei cifre de afaceri de 2,28 miliarde de lei. "Cresterea cifrei de afaceri fata de aceeasi perioada a anului anterior, se datoreaza cresterii cantitatii de gaze livrate, cresterii pretului de livrare si a cresterii cantitatii de gaze inmagazinate.

Cuvinte cheie: romgaz, lei, perioada


Citeste mai mult...

Ministerul Mediului: Se simplifica obtinerea Avizelor "Natura 2000" pentru proiectele cu fonduri UE

Cei care au castigat finantare prin programele europene post-aderare nu mai trebuie sa stea la coada la ministerul mediului pentru a obtine avizul Natura 2000. Oficialii din minister au declarat pentru HotNews. ro ca se pregateste o procedura simplificata, prin care proiectele vor putea fi evaluate de agentiile locale si regionale de protectie a mediului. Ordonanta de modificare ar putea fi adoptata in sedinta de Guvern de saptamana viitoare.



Citeste mai mult...

Petrom si-a sporit profitul pe noua luni cu 48%, in ciuda crizei financiare. OMV anunta rezultate bune pentru aceeasi perioada

Cea mai mare companie din Romania, Petrom, a obtinut in primele noua luni ale anului un profit net de 2,29 miliarde lei, in crestere cu 48% fata de perioada similara din 2007, in pofida inrautatirii mediului macroeconomic si a provizioanelor mari pentru rafinaria Arpechim, potrivit datelor publicate de companie si citate de NewsIn. Evolutia buna a Petrom si preturile ridicate la petrol au permis actionarului principal al companiei, OMV, sa anunte un profit aferent aceleiasi perioade in crestere cu 26%. In primele trei trimestre din 2007, Petrom obtinuse un castig net de 1,548 miliarde lei.

Cuvinte cheie: miliarde, lei, petrom


Citeste mai mult...

Update: Bursa se mentine pe scadere la jumatatea sedintei, indicele compozit coborand cu peste 2%

Indicii bursieri si-au adancit pierderile la jumatatea sedintei de tranzactionare de joi, piata inregistrand o scadere de ansamblu de peste 2%, pe fondul persistentei temerilor privind criza financiara pe bursele internationale. Companiile energetice continuau sa inregistreze cele mai mari pierderi. Update 1: La ora 13:00, indicele compozit scadea cu 2,43%, iar BET cobora cu 2,56%. Actiunile celor cinci societati de investitii financiare se depreciau, in medie, de 2,81%. BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de titluri listate, scadea cu 2,31%, in vreme ce indicele sectorial al companiilor energetice pierdea 4,27%.



Citeste mai mult...

Franta revizuieste in jos cresterea economica pentru 2009, la 0,2 - 0,5% din PIB

Franta a revizuit in scadere previziunea de crestere economica pentru 2009, estimand o majorare cuprinsa intre 0,2% si 0,5%, fata de tinta initiala de 1%. Si pentru 2010, tinta de crestere economica a fost revizuita in jos, la 2%, fata de nivelul initial de 2,5%, a anuntat joi ministrul economiei, Christine Lagarde, citat de AFP. "Este o previziune lucida", a afirmat Lagarde, in fata camerei superioare a Parlamentului. Noua estimare ia in calcul agravarea crizei financiare, ale carei efecte "incep sa se faca simtite si care ar putea dura mai multe trimestre", a subliniat ministrul.



Citeste mai mult...

Activele Raiffeisen in Romania si Moldova au crescut cu 15% in primele noua luni, la 6,4 miliarde euro

Activele diviziei internationale a grupului financiar austriac Raiffeisen in Romania si Moldova au ajuns la finalul trimestrului al treilea la 6,4 miliarde de euro, in crestere cu 15,1% fata de sfarsitul anului 2007, se arata in raportul grupului citat de NewsIn. Activele totale ale grupului austriac se ridicau, la 30 septembrie, la 87,25 miliarde de euro, cu 19,9% mai mult decat la finele anului trecut. Raiffeisen International a obtinut in primele noua luni ale acestui an un profit consolidat dupa impozite si interese minoritare de 861,5 milioane euro, in crestere cu 37,7% fata de acelasi interval din 2007.



Citeste mai mult...

Gabriel Resources spera ca proiectul Rosia Montana va avansa

Presedintele companiei Gabriel Resources, Alan R. Hill, are "incredere ca, in urma alegerilor generale, proiectul Rosia Montana va avansa" si asteapta ca "noul guvern sa aprobe analiza acestuia in mod obiectiv si transparent", se arata intr-un comunicat dat, miercuri, publicitatii. In septembrie 2007, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a anuntat ca deocamdata procedura de evaluare in ceea ce priveste proiectul Rosia Montana nu va continua, intrucat certificatul de urbanism care trebuie introdus in aceasta procedura este suspendat de drept.



Citeste mai mult...

Germania are un plan de stimulare a economiei de 50 miliarde de euro

Cabinetul condus de cancelarul Angela Merkel a pus la punct, miercuri, un pachet ambitios de masuri destinat stimularii economiei Germaniei pe fondul crizei globale, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres. Programul pe doi ani, in valoare de 50 miliarde de euro, cuprinde o gama larga de masuri care variaza de la reduceri de taxe pentru cei care achizitioneaza un nou automobil pana la cresterea ajutoarelor financiare pentru imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor, potrivit unui document conceput de Ministerul de Finante si Ministerul Economiei, din care Bloomberg News a obtinut o copie.



Citeste mai mult...

Ciolos: vom obtine o prelungire de un an pentru Sapard

Romania ar putea obtine prelungirea alocarii financiare pe programul Sapard aferenta anului 2006 dupa ce Comisia Europeana va analiza Raportul de audit intocmit de Curtea de Conturi si certificatul Fondului National care atesta implementarea masurilor solicitate, relateaza Agerpres. "Pe baza Raportului preliminar trimis Comisiei Europene, avem semnale din partea comisarului european pe agricultura ca vom obtine o prelungire de un an pentru absorbtia fondurilor europene din programul Sapard aferente anului 2006", a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.



Citeste mai mult...

ArcelorMittal isi reduce productia globala cu o treime

Profitul ArcelorMittal in trimestrul trei din 2008 a crescut cu 29 la suta, dar compania va reduce productia cu aproape o treime deoarece incetinirea economica a redus cererii de otel pe plan mondial, transmite AP. Exprimandu-si ingrijorarea pentru vremurile dificile ce vor veni, cel mai mare producator mondial de otel a anuntat miercuri ca este nevoie "sa reechilibram cererea si oferta" prin amanarea planurilor de extindere care ar fi dus la cresterea productiei pana in 2010, transmite Agerpres. In perioada iulie-septembrie 2008, ArcelorMittal a obtinut un profit de 3,8 miliarde de dolari, in crestere fata de trei miliarde de dolari in urma cu un an.



Citeste mai mult...

Fostele tari comuniste sunt indatorate in valuta

Fostele tari comuniste din Europa de Est, care in ultimul deceniu au reprezentat motorul cresterii economice a Uniunii Europene, se afla acum expuse in fata crizei financiare internationale, in special din cauza indatorarii in valuta, relateaza agentia EFE. Tara cea mai expusa este, fara indoiala, Ungaria, care, la finele lui octombrie a fost pe punctul de a declara incetarea de plati, dupa o puternica depreciere a monedei nationale, forintul, transmite Agerpres. Peste jumatate din creditele acordate de bancile din Ungaria sunt denominate in monede straine, in special in euro, dar si in franci elvetieni.

Cuvinte cheie: suta, tara, euro


Citeste mai mult...

Bancile isi pot calcula un indice propriu de dobanda in relatia cu clientii

Bancile comerciale ar putea sa isi calculeze un indice propriu privind dobanda de baza in relatia cu clientii, a declarat luni, la o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. "Cel putin bancile mari isi pot promova propriul indice al dobanzii. Ele nu se vor multumi sa calculeze dobanda de baza in legatura cu dobanda de pe piata monetara", a precizat guvernatorul BNR, preluat de Agerpres. Referindu-se la "miscarile" din piata interbancara, oficialul BNR a afirmat ca bancile comerciale nu pot transfera anomaliile din piata interbancara in relatia cu clientii si sa-si afecteze portofoliul.

Cuvinte cheie: piata, bnr, comerciale


Citeste mai mult...

Ucraina: cablistii, divizati de ordinul prin care este interzisa difuzarea posturilor TV din Rusia

Operatorii de cablu din Ucraina care au refuzat sa se supuna dispozitiei Consiliului National al Audiovizualului (CNA) ce interzice difuzarea emisiunilor canalelor rusesti de televiziune, vor fi pedepsiti, au anunat reprezentantii CNA ca raspuns la actiunea de nesupunere, declansata in regiunile sud-estice ale tarii. In replica, scrie Vzgliad, Consiliul municipal al Sevastopolului, oras cu o importanta minoritate rusa, a depus o plingere la Curtea Constitutionala a Ucrainei.

Cuvinte cheie: cna, ucraina, refuzat


Citeste mai mult...

In sfarsit, rezultatele evaluarii proiectelor depuse de microintreprinderi pentru finantare UE

Pe siteul www. inforegio. ro au fost publicate, in sfarsit, proiectele selectate pentru finantare in cadrul componentei "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” din cadrul Programului Operational Regional (POR), la sase regiuni de dezvoltare din opt. La agentiile de dezvoltare regionala (ADR) Vest si Centru, "din cauza numarului mare de proiecte, finalizarea evaluarii a avut loc pe data de 30 octombrie", dupa cum transmite Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.



Citeste mai mult...

Banca Australiei a redus rata dobanzii la 5,25

Banca Centrala a Australiei a anuntat marti reducerea ratei dobanzii de referinta cu 0,5 la suta, peste asteptarile analistilor, din cauza crizei financiare care ar putea duce la intrarea tarii in recesiune, transmite AP. Decizia vine dupa ce, saptamana trecuta, rata dobanzilor a fost redusa si in Statele Unite, China si Japonia, iar analistii se asteapta ca o decizie similara sa fie luata saptamana aceasta in tarile din zona euro si in Marea Britanie, transmite Agerpres.



Citeste mai mult...

Doua proiecte rezidentiale "suspendate" oficial de catre dezvoltatori

Doi dezvoltatori imobiliari au anuntat ca au probleme cu derularea unor proiecte rezidentiale. Astfel, compania RomReal, inregistrata in insulele Bermude, a publicat marti pe site-ul propriu un comunicat, citat si de ZF, potrivit caruia doua banci au respins finantarea pentru proiectele imobiliare ale firmei. In acelasi timp, Newarch Investments a declarat pentru Mediafax, via Curierul National, ca "a amanat inceperea dezvoltarii a doua proiecte rezidentiale in Bucuresti pana in momentul in care cererea isi va reveni".



Citeste mai mult...

SIF-urile au castigat peste 14% pana la finele sedintei de tranzactionare de marti. Bursele europene au inchis in crestere puternica

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inchis sedinta de tranzactionare de marti in crestere puternica, cu un avans mai important pe sectorul societatilor de investitii financiare. Lichiditatea pietei reglementate a BVB a urcat cu 36,5%, la 27,06 milioane de lei, echivalentul a 7,34 milioane de euro. Indicele compozit al BVB a inregistrat o crestere de 5,85%, la 2. 370,83 puncte, iar indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, s-a apreciat cu 7,13%, pana la 3. 177,06 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a urcat cu 14,04%, la 13. 134,63 puncte.

Cuvinte cheie: lei, indicele, puncte


Citeste mai mult...

SIF-urile se apreciau cu peste 7% la jumatatea sedintei bursiere

Societatile de investitii financiare inregistrau cresteri importante la jumatatea sedintei bursiere de marti, pe fondul unui avans al pietei de peste 3%. Bursa de Valori Bucuresti a avut o evolutie nehotarata in debutul acestei sedinte, dupa ce a deschis pe plus, a trecut pe minus dupa cateva minute, pentru ca in jurul orei 10:40 sa intre pe un trend ascendent. Marile burse europene inregistrau cresteri importante, dupa au deschis nehotarat sedinta de marti. Update 1: BET-C urca cu 3,68% la jumatatea sedintei de tranzactionare, iar indicele BET se aprecia cu 3,88%. Indicele societatilor de investitii financiare consemna cel mai important aavans, de 7,76%.



Citeste mai mult...

Cercul vicios al interventiei statului in economie

Mai intai, guvernele au dat asigurari ca vor rezolva ele problemele din sistem. Dupa care au realizat ca nu au cum si ca trebuie sa se imprumute pentru asta. Nu pot sa ia simplu toti banii din bugetele de stat, pentru ca ar falimenta. Prin urmare, trebuie sa iasa pe piata internationala sa caute bani. Asta, insa, va duce la cresterea deficitelor finantelor publice, pe care guvernele vor trebui sa le rezolve prin marirea impozitelor sau prin reducerea cheltuielilor publice (pentru salarii, pensii, sanatate, educatie, transporturi etc. ) sau prin adoptarea ambelor in acelasi timp, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

Cuvinte cheie: guvernele, pot, duce


Citeste mai mult...

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 7,9% in primele noua luni ale anului

Volumul cifrei de afaceri din industrie a crescut cu 7,9% in primele noua luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului anterior, avans sustinut de industria energiei electrice si termice, gaze si apa, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cresterea cifrei de afaceri in industria energiei electrice si termice, gaze si apa a fost de 24,8% in perioada mentionata, in vreme ce in industria prelucratoare aceasta a urcat cu 6,3%. Industria extractiva a scazut cu 1,6%.



Citeste mai mult...

Aproximativ 3.000 de angajati ai combinatului Mechel Targoviste sunt in somaj tehnic

Aproximativ 3. 000 de angajati ai combinatului Mechel Targoviste sunt, de la inceputul lunii, in somaj tehnic, iar productia de la Erdemir Targoviste a scazut cu aproape 2. 000 de tone pe fondul crizei economice care se face resimtita la nivel mondial. Liderului de sindicat de la Mechel Targoviste, Mihai Toma, a declarat, marti, ca nu exista disponibilizari de personal, dar aproape toti angajatii au fost trimisi acasa, in somaj tehnic, fiind platiti cu 75% din salariu, relateaza NewsIn. "Noi avem oprita activitatea pana pe data de 10 noiembrie, in principiu. Inca nu ni s-au comunicat toate deciziile pentru toate sectiile.



Citeste mai mult...

Swiss Re a consemnat pierderi de 304 milioane franci elvetieni in trimestrul trei

Swiss Re, al doilea mare asigurator la nivel global, a inregistrat in cel de-al treilea trimestru al acestui an pierderi de 304 milioane de franci elvetieni (263,2 milioane de dolari), in vreme ce analistii estimau un profit net de 236 milioane de franci, potrivit Reuters. Compania cu sediul la Zurich a anuntat ca a redus cu 572 milioane de franci elvetieni valoarea unor active si a raportat o pierdere de 289 milioane de franci din cauza unor investitii in instrumente derivate. Excluzand pierderile legate de investitii, compania a inregistrat un profit operational de 22 milioane de franci, fata de 868 milioane de franci in trimestrul anterior.



Citeste mai mult...

Romania are nevoie de finantare de 5-7 miliarde lei pana la sfarsitul anului 2008 - Vosganian

Romania ar avea nevoie de o finantare de 5-7 miliarde lei pana la sfarsitul acestui an, bani pe care ii poate obtine fie din rezervele Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), fie din alte surse, a anuntat, marti, ministrul Varujan Vosganian. "Pentru sfarsitul acestui an, avem nevoie de finantare intre 5 si 7 miliarde lei. Nu ne facem insa griji, deoarece putem sustine aceasta finantare, din rezervele MEF, pe care, totusi, nu vrem sa le utilizam. O parte din bani va fi obtinuta din reducerea RMO-urilor in lei (rezervelor minime obligatorii - n. r. ) de catre banca centrala, iar pentru restul nu exista niciun pericol sa nu gasim finantare la o dobanda sub dobanda Lombard.

Cuvinte cheie: lei, stat, finantare


Citeste mai mult...

Jurnalul economic RFI - HotNews.ro: Cat va fi inflatia in 2009; pierderi-record la burse: 16.000.000.000.000 dolari in 12 luni

Isarescu BNR Banca Nationala revizuieste in sens negativ prognoza privind inflatia pentru anul acesta de la 6,6 la suta la 6,7, a anuntat ieri Mugur Isarescu. Si pentru 2009 revizuiri negative. Cifrele sunt 4,5% pentru inflatie si, sub 5,5% din PIB pentru cresterea economica. Se vor mentine volatile atat cursul de schimb cat si preturile la marfurile alimentare. Vestile bune sunt legate de cresterea rezervelor valutare ale Bancii Nationale la 27,3 miliarde de euro, in pofida atacului speculativ asupra leului. Curs leuUn euro este cotat pentru astazi la 3,68 lei.

Cuvinte cheie: euro, ieri, miliarde


Citeste mai mult...

Salariul mediu net din Romania, cu 19 lei mai mare decat in august

Salariul mediu net a ajuns la 1. 296 lei in luna septembrie a acestui an, in crestere cu 1,5% (19 lei) fata de luna precedenta din acest an si cu 24,6% fata de perioada similara din 2007, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cele mai mari valori si cresteri salariale s-au inregistrat in activitatile de extractia hidrocarburilor si servicii anexe (3. 380 lei), iar cele mai mici salarii au fost in domeniul fabricarii articolelor de imbracaminte (740 lei). Salariile din activitatile de extractia hidrocarburilor si servicii anexe au fost cele mai ridicate din piata in luna septembrie (3. 380), inregistrand in acelasi timp si cele mai mari cresteri (40%).

Cuvinte cheie: lei, luna, septembrie


Citeste mai mult...

Euro a fost cotat marti la 3,6838 lei, nivel apropiat de cel din ziua anterioara

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat marti un curs de referinta de 3,6838 lei pentru un euro, nivel apropiat de cel din ziua anterioara. Luni, un euro a fost cotat de banca centrala la 3,6844 lei. Fata de dolarul american, moneda nationala s-a depreciat cu aproape doi bani, pana la 2,8867 lei pentru un dolar, de la 2,8677 lei pentru un dolar, cat era luni. Francul elvetian a fost cotat marti la 2,4704 lei, cu aproape un ban mai putin decat luni, in timp ce 100 de yeni japonezi au fost cotati la 2,9060 lei, dupa ce in ziua anterioara cursul bancii centrale era de 2,8901 lei pentru 100 de yeni.

Cuvinte cheie: lei, luni, marti


Citeste mai mult...

Bogdan Mihoc ar putea demisiona din functia de director al UniCredit Tiriac Bank

Bogdan Mihoc ar putea demisiona din functia de director al trezoreriei UniCredit Tiriac Bank, in urma scandalului privind operatiunile derulate de unele banci in ultimele doua - trei saptamani, au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare. In varsta de 35 ani, Mihoc a fost ales la finele anului trecut presedinte al ACI Romania, asociatia profesionala a dealerilor din Romania, relateaza.

Cuvinte cheie: piata, banci, privind


Citeste mai mult...

Dorin Badea e noul director al Unicredit Tiriac Bank

Bogdan Mihoc a demisionat luni din functia de director al trezoreriei Unicredit Tiriac Bank, in locul lui fiind numit Dorin Badea, a anuntat banca. Badea a ocupat anterior functia de director adjunc al trezoreriei Unicredit Tiriac Bank. "Dorin Badea a fost numit director al trezoreriei, dupa ce Bogdan Mihoc a decis sa demisioneze", a declarat luni pentru MEDIAFAX directorul de comunicare al bancii, Ioana Paun Ivancenco. Anuntul confirma informatiile publicate vineri de MEDIAFAX.



Citeste mai mult...

Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 1,29 mld. euro

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au crescut, in octombrie, cu 1,29 miliarde euro, la 27,3 miliarde euro, desi iesirile au totalizat 3,1 miliarde de euro, triplu fata de nivelul din septembrie, fiind compensate de intrari fara precedent, de 4,4 miliarde euro. Rezervele valutare ale bancii centrale erau, la sfarsitul lunii septembrie, de 26,02 miliarde euro, relateaza. BNR a inregistrat, in octombrie, intrari la rezerva valutara de 4,4 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, operatiuni pe piata interbancara si venituri din administrarea rezervelor internationale.



Citeste mai mult...

Tariceanu pregateste o pozitie impotriva speculatiilor bancare

Premierul Tariceanu a anuntat ca va decide cu prim-ministrii din Ungaria si Polonia, tari afectate de speculatii pe piata interbancara, o pozitie comuna impotriva bancilor care, sustinute in alte state cu fonduri publice, deruleaza astfel de operatiuni speculative si impotriva leului. El a precizat ca se va consulta in acest sens, luni, cu prim-ministrul ungar si, marti, cu premierul polonez, pentru a stabili o pozitie comuna impotriva unor astfel de operatiuni cu caracter speculative, relateaza.



Citeste mai mult...

Barclays va strange 12,1 miliarde dolari de la investitori din Qatar si Abu Dhabi

Banca britanica Barclays Plc isi va majora capitalul social cu 7,3 miliarde de lire sterline (12,1 miliarde de dolari), suma provenind de la investitori din Qatar si Abu Dhabi, pentru a evita un imprumut public, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Fondurile vor fi atrase prin intermediul unor instrumente financiare complexe, investitorii din Orientul Mijlociu urmand sa detina aproape o treime din institutia bancara. Barclays va strange pana la 3,5 miliarde lire sterline de la seicul Mansour Bin Zayed Al Nahyan, membru al familiei regale din Abu Dhabi. Suma reprezinta echivalentul a 16,3% din actiunile bancii.



Citeste mai mult...

Cei trei giganti bancari japonezi recunosc ca sunt afectati de criza financiara

Cei trei giganti ai lumii bancare japoneze, Mitsubishi UFJ, Mizuho si Sumitomo Mitsui, au operat reduceri drastice ale previziunilor privind profiturile aferente anului 2008-2009, admitand, in cele din urma, ca prosperitatea le este afectata de criza financiara, relateaza AFP. Pana in aceasta saptamana, cei trei mastodonti ai finantelor au sperat, inca, sa inchida exercitiul financiar, in 31 martie, in crestere. Dar cataclismul care a zguduit finantele mondiale le-a redus dramatic optimismul.

Cuvinte cheie: miliarde, yeni, pana


Citeste mai mult...

Banca Japoniei a redus dobanda cheie la 0,3%

Banca centrala a Japoniei a redus, pentru prima data in ultimii sapte ani, dobanda de politica monetara cu 0,20 puncte procentuale, la 0,30%, alaturandu-se altor banci centrale in incercarea de a atenua impactul crizei financiare asupra economiei, potrivit AP. Banca Japoniei a redus ultima data dobada de politica monetara in martie 2001. Potrivit NewsIn, Banca Japoniei a redus si estimarile privind cresterea economica la 0,1% pentru anul bugetar 2008 - 2009, fata de prognoza anterioara de 1,2%. "Activitatea economica nationala a scazut puternic din cauza pretului ridicat al energiei si materiilor prime si scaderii exporturilor", se arata intr-un raport al bancii centrale.

Cuvinte cheie: japoniei, banca, redus


Citeste mai mult...

Criza financiara ar putea marca sfarsitul suprematiei dolarului

Traim vremuri de haos economic. Banci, case, slujbe si afaceri sunt confruntate cu riscuri enorme. Si totusi, in mod curios, singurul lucru care pare a ramane stabil este dolarul - simbolul puterii si dominatiei americane, perceput adesea, in timpuri de criza, drept un refugiu sigur. Si totusi, o serie de experti sustin ca actuala criza financiara va marca, pe termen lung, un punct de cotitura in ceea ce priveste suprematia bancnotei verzi in finantele mondiale, scrie profesorul Ngaire Woods, analist la BBC Radio 4.



Citeste mai mult...

Consiliul Concurentei investigheaza o posibila intelegere intre banci

Consiliul Concurentei a declansat din oficiu o investigatie avand ca obiect o posibila intelegere intre anumiti agenti economici activi pe piata serviciilor bancare si inerbancare, practica interzisa de Legea Concurentei (21/1996), anunta un comunicat al institutiei. „Investigatia are la baza suspiciuni privind posibilul schimb de informatii, precum si anumite conduite comerciale evidentiate, de altfel si de mass-media, in acest sector”, a declarat domnul Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei. In cadrul acestei investigatii, inspectorii Consiliului Concurentei au realizat o serie de inspectii inopinate la sediile principalilor actori din piata.



Citeste mai mult...

Presedintele Traian Basescu trimite spre reexaminare legea care da dreptul ANAF sa retina 7% din creantele stinse

Presedintele Traian Basescu a trimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 47/2007 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale, considerand ca   retinerea, de catre ANAF sau de catre autoritatile administratiei publice locale, dupa caz, a unei cote de 7% din valoarea creantelor stinse in baza art. 141 alin. (10) din Codul de procedura fiscala transforma o institutie publica bugetara intr-una bazata pe profit. Articolul I, pct.



Citeste mai mult...

Stefan Vasilachi, director de creatie la GMP

Stefan Vasilachi este noul director de creatie al agentiei GMP, venind in aceasta pozitie dupa aproape doi ani in care a fost associate creative director la Grey Worldwide Romania, informeaza un comunicat GMP. Vasilache preia pozitia ocupata pana in vara de Carmen Tiderle, in prezent director de creatie la Leo Burnett. Stefan Vasilachi a lucrat doi ani la McCann Erickson, apoi trei ani la Leo Burnett, iar ulterior a trecut la Grey Worldwide Romania. A contribuit la campanii pentru clienti precum Altex, Bergenbier, Connex, Academia Catavencu, Romtelecom. Cea mai noua campanie la care a contribuit a fost cea realizata de Grey pentru Romtelecom Business Solutions.

Cuvinte cheie: director, ani, grey


Citeste mai mult...

Standard & Poor's a revizuit in sens negativ ratingul Transelectrica, si a diminuat calificativul Transgaz

Standard & Poor's a revizuit perspectiva ratingului companiei Transelectrica, de la "pozitiv" la "negativ", ca urmare a scaderii calificativelor de tara a Romaniei, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. In acelasi timp, Standard & Poor's a reafirmat calificativul "BB plus" pentru imprumuturile pe termen lung in valuta si in moneda nationala. "Actiunea vine dupa degradarea ratingurilor Romaniei, si reflecta vulnerabilitatea Transelectrica la potentialele deteriorari ale conditiilor macroeconomice", a declarat Tania Tsoneva, analist la Standard & Poor's.



Citeste mai mult...

Studiu: Bancile romanesti, lipsite de transparenta pe internet

Bancile din Romania sufera, in general, la capitolul transparenta in comunicarea online, nu raspund nevoilor de informare ale jurnalistilor si nu dau explicatii menite sa linisteasca opinia publica, in contextul unor ingrijorari publice majore la adresa acestui sector. Acestea sunt concluziile unei cercetari ale firmei de consultanta Selenis privind eficienta site-urilor de prezentare corporatista ale primelor 20 de banci din Romania, selectate in functie de cota de piata.



Citeste mai mult...

4.400 de proiecte depuse, pe fonduri structurale. Cu multe dureri de cap pentru solicitanti

277 proiecte in valoare de 2 miliarde de euro au fost aprobate, pana in prezent, in cadrul programelor finantate prin fonduri structurale, din cele peste 4. 400 depuse. "Numarul de proiecte a fost foarte mare", a declarat Razvan Cotovelea, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor structurale pentru HotNews. ro, la finalul dezbaterii cu tema "Realitati economice generate de accesarea sau inaccesarea fondurilor structurale". Principala problema a beneficiarilor este intarzierea rezultatelor evaluarii. Cotovelea a solicitat autoritatilor de resort sa angajeze mai multi evaluatori din piata.



Citeste mai mult...

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe piata distributiei de produse farmaceutice

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie din oficiu pe piata distributiei de produse farmaceutice din Romania, avand ca obiect posibila incalcare a Legii Concurentei de catre membrii asociatiilor de profil din Romania, se arata intr-un comunicat al autoritatii de concurenta. Astfel, inspectorii Consiliului Concurentei au realizat o serie de controale inopinate la sediile principalilor actori din piata.



Citeste mai mult...

Rusia si-a redus estimarile privind cresterea economica

Rusia, cel mai mare producator mondial de energie, si-a redus estimarile referitoare la cresterea economica din acest an, dupa ce criza financiara a grabit retragerea capitalului si pretul petrolului a scazut, transmite AGERPRES. Produsul Intern Brut va creste probabil cu 7,3 la suta in 2008, fata de o estimare anterioara de 7,8 la suta, a anuntat miercuri Ministerul rus al Economiei. "Inrautatirea situatiei lichiditatilor pe pietele financiare mondiale" a grabit retragerea capitalului din Rusia si "a limitat accesul bancilor rusesti la imprumuturile de pe pietele straine", sustine ministerul.

Cuvinte cheie: suta, si-a, redus


Citeste mai mult...

Economia americana s-a contractat in trimestrul trei cu 0,3%

Produsul Intern Brut al Statelor Unite s-a redus cu 0,3% in cel de-al treilea trimestru, in contextul in care consumatorii si-au redus cheltuielile iar investitorii au parasit piata dominata de temerile privind o posibila recesiune, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Departamentul pentru Comert a anuntat ca economia americana a scazut in al treilea trimestru cu cea mai mare rata din 2001, usor sub estimarile analistilor de pe Wall Street, ce prognozasera o scadere a PIB-ului cu 0,5%. In al doilea trimestru, economia Statelor Unite crescuse cu 2,8%.



Citeste mai mult...

BNR a mentinut dobanda cheie la 10,25%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut rata dobanzii de politica monetara la 10,25%, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Reprezentantii BNR sunt de parere ca riscurile macroeconomice la adresa dezinflatiei, in special a celor legate de politica de venituri si de majorarea cheltuielilor bugetare se mentin ridicate, in conditiile unui grad sporit de incertitudine referitoare la efectele crizei financiare globale. In acest context, sunt necesare pastrarea unei conduite ferme a politicii monetare dar si un sprijin consistent din partea celorlalte componente ale mixului de politici macroeconomice.



Citeste mai mult...

S&P coboara ratingul Bulgariei la 'BBB', nivel din categoria investment grade

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a coborat, joi, ratingul Bulgariei de la "BBB plus" la "BBB", cu perspectiva negativa, invocand ingrijorarile legate de dezechilibrele externe si de temperarea cresterii economice, potrivit NewsIn. In ciuda coborarii ratingului, acesta ramane unul de categoria investment grade, fiind cu doua trepte peste calificativul acordat de S&P Romaniei. "Coborarea ratingului reflecta ingrijorarile noastre din cauza vulnerabilitatilor externe accentuate ale Bulgariei", spune analistul Marko Mrsnik, de la Standard & Poor's.

Cuvinte cheie: sampp, bulgaria, putea


Citeste mai mult...

EDS investeste 20 de milioane euro in domeniul tipografic din Romania

EDS Romania, parte a grupului german Euro-Druckservice (EDS), a finalizat constructia unei tipografii la Ghimbav, langa Brasov, specializata in tiparirea de brosuri comerciale si reviste periodice de mare tiraj, se arata intr-un comunicat al companiei. Tipografia EDS a fost dezvoltata ca proiect greenfield in urma unei investitii de 20 de milioane de euro. Albert Andras, directorul executiv al EDS Romania, este de parere ca “domeniul tipografic din Romania a evoluat foarte mult dar exista inca foarte mult potential nevalorificat”. "Am inceput acest proiect din perspectiva dezvoltarii unui business profitabil.



Citeste mai mult...

Bursa a crescut cu peste 4% in sedinta de miercuri, cu un avans mai important pe sectorul energetic

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a incheiat sedinta de tranzactionare de miercuri in crestere, pentru a doua zi consecutiv, un avans mai important inregistrandu-l sectorul companiilor energetice. Lichiditatea pietei reglementate a BVB a urcat usor, la 24,09 milioane de lei, echivalentul a 6,57 milioane de lei. Indicele general al pietei, BET-C, inregistra la finele sedintei de miercuri un avans de 4,53%, pana la 2. 139,26 puncte, iar BET, indicele care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, a castigat 3,98%, ajungand la 2. 842,20 puncte. Actiunile celor cinci societati de investitii financiare s-au scumpit in sedinta de miercuri cu 1,74%, pana la 10. 941,96 puncte.

Cuvinte cheie: lei, milioane, puncte


Citeste mai mult...

Banii din fondurile structurale vor putea ajunge, in curand, la beneficiari

UPDATE: Ordinul ministerial care stabileste normele metodologice pentru prefinantare si cofinantare, in cadrul fondurilor structurale, a fost semnat de Ministrul de finante si a fost transmis la Monitorul Oficial, au declarat reprezentantii institutiei.  Pentru proiectele in domeniul resurselor umane, prefinantarea poate ajunge chiar la 40%, potrivit documentului de lucru al Ordinului de ministru obtinut de HotNews. ro-EurActiv. ro. In prezent, circa 130 de beneficiari asteapta, de doua luni, normele amintite pentru a-si putea primi avansul si a incepe derularea proiectelor.



Citeste mai mult...

Ministerul Turismului a demarat procedura de listare a sapte societati din domeniul turismului

Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL) a demarat procesul de listare la bursa a sapte societati din domeniul turismului si a desemnat casa de avocatura Bostina si Asociatii consultant in acest proces, potrivit NewsIn. Cele sapte companii ce urmeaza a fi listate sunt Athenee Palace Bucuresti, Lido Bucuresti, Predeal SA, Robinson SA Predeal, Litoral Constanta, Mamaia SA Constanta si Neptun–Olimp. Decizia si momentul listarii vor fi stabilite de catre consultant, in urma evolutiei de ansamblu a pietei nationale de capital si a pietelor internationale.

Cuvinte cheie: avocatura, casa, sapte


Citeste mai mult...

Vanzarile General Motors au scazut cu 11,4% in trimestrul al treilea

General Motors (GM) a raportat o scadere cu 11,4% a vanzarilor in cel de-al treilea trimestru, pe fondul scaderii cererii pe piata nord americana si a presiunilor economice din Europa, potrivit Reuters. Astfel, GM a vandut 2,1 milioane de vehicule in trimestrul trei, insa vanzarile de pe cea mai mare piata a sa, cea din America de Nord, au coborat cu 18,9%. In cele noua luni ale acestui an, producatorul auto a inregistrat o scadere a vanzarilor cu 5,8%, la 6,6 milioane de unitati, pe fondul presiunilor economice din Statele Unite si Europa Occidentala. Rivalul sau, compania nipona Toyota, a vandut in aceeasi perioada 7,05 milioane de autovehicule.



Citeste mai mult...

Coruptia a jucat un rol semnificativ in criza financiara - Transparency International

Coruptia din interiorul institutiilor financiare a jucat un rol semnificativ in declansarea crizei cu care se confrunta in prezent economia mondiala, a declarat miercuri, la Atena, un responsabil al Transparency International, Barry O'Keefe, presedinte al Conferintei internationale anti-coruptie. "Coruptia a jucat un rol foarte important in criza sub-prime, care a degenerat in actuala criza financiara", a afirmat O'Keefe, citat de AFP. Bancile si institutiile financiare "stiau foarte bine ca nu dispun de evaluari corecte" ale veniturilor si patrimoniului persoanelor care au contractat credite cu risc ridicat, a declarat fostul judecator australian.

Cuvinte cheie: jucat, o39keefe, rol


Citeste mai mult...

Guvernul a modificat ordonanta de atribuire a contractelor de achizitie publica

Guvernul a modificat si completat Ordonanta de Urgenta privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii in scopul perfectionarii si flexibilizarii sistemului achizitiilor publice, informeaza un comunicat remis AGERPRES.



Citeste mai mult...

Ambasada Romana din Londra sustine GCC Europe Expo

GCC Europe Expo reprezinta un program care cuprinde o expozitie si un seminar care se adreseaza tuturor persoanelor interesate sa faca afaceri in regiunile din Golf: Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudita si UAE (Abu Dhabi si Dubai). Evenimentul va promova o manifestare cu portile deschise si un seminar pe parcursul a doua zile, sustinute de experti din industriile de varf care vor vorbi despre ultimele cauze care afecteaza tranzactiile din Golf si UE. Acest eveniment este sustinut de primul ministru britanic Gordon Brown si de nou numitul secretar de stat pentru afaceri, intreprinderi si reforma regulatorie, Peter Mandelson.

Cuvinte cheie: seminar, afaceri, golf


Citeste mai mult...

Bugetul de Stat pe 2009 a fost aprobat de Guvern

Executivul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru 2009, care prevede o crestere economica de 6 la suta si un deficit bugetar de maxim 2 la suta, a anuntat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa sedinta de Guvern. "Bugetul de stat pe 2009 prevede inghetarea cheltuielilor institutiilor publice la nivelul din anul 2008. Am decis plafonarea cheltuielilor unora dintre institutiile publice. Astfel, am acordat Ministerului Agriculturii 500 milioane lei in plus pentru combaterea secetei.

Cuvinte cheie: lei, suta, stat


Citeste mai mult...

Modificarile legislative privind fondurile de pensii, publicate in Monitorul Oficial

Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 112/2007 pentru modificarea si completarea legislatiei cadru privind fondurile de pensii administrate privat si fondurilor de pensii facultative a fost publicata ieri in Monitorul Oficial, informeaza Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private /CSSPP/.



Citeste mai mult...

Tariceanu: Am multe rezerve in ceea ce priveste Standard&Poor"s

Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca are multe rezerve in ceea ce priveste decizia Agentiei de evaluare financiara Standard&Poor"s, care a redus ratingul Romaniei la imprumuturile in moneda straina pe termen lung si pentru creditele pe termen scurt, conform Agerpres. "Am multe rezerve in ceea ce priveste Standard&Poor"s", a spus Tariceanu, la incheierea sedintei de Guvern. Standard&Poor"s a anuntat, luni, reducerea ratingului Romaniei pentru imprumuturi in moneda straina pe termen lung la BB+, de la BBB-, si calificativul pentru creditele pe termen scurt la B, de la A-, ambele fiind plasate la perspectiva "negativa".



Citeste mai mult...

Sanatatea va primi patru la suta din PIB, in 2009

Prin bugetul de stat pe anul 2009 Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Sanatate vor primi patru la suta din PIB, o suma mai mare cu 800 de milioane de euro decat in 2008, a anuntat vineri, Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, la lucrarile celui de al saselea Congres al Federatiei Sanitas, ale carui lucrari se desfasoara in aceste zile la Bucuresti. Administratia Ministerului Sanatatii si conducerea Sanitas au reluat negocierile amanand derularea actiunilor de protest anuntate. Ministrul Sanatatii i-a informat pe participantii la Congres ca este dispus sa incheie un acord cu sindicatele care sa prevada o serie de solutii care sa aiba in vedere si cresteri salariale semnificative.



Citeste mai mult...

Lobby pentru banii din planul de salvare a sectorului financiar

Banii din planul de salvare a sectorului financiar din SUA au generat in prezent cel mai "fierbinte" joc de lobby la Washington, noteaza AGERPRES. Companiile de asigurari, producatorii de automobile si filialele americane ale bancilor straine doresc toate ca Departamentul Trezoreriei sa le taie cate o bucata din cel mai mare plan financiar de salvare din istoria SUA. Miza este aceea ca multi dintre cei care stau acum cu mainile intinse vor avea succes, mai ales in contextul actual al pietelor financiare ajunse la "fundul sacului" si al prognozelor despre economie care indica recesiunea.



Citeste mai mult...

Banca Centrala Europeana ar putea reduce, din nou, dobanda de politica monetara - Jean-Claude Trichet

O noua reducere a dobanzii de politica monetara este posibila in cadrul urmatoarei reuniuni a consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene, a declarat luni, la Madrid, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet. "Cred ca este posibil ca, la urmatoarea reuniune din 6 noiembrie, consiliul guvernatorilor sa reduca inca o data dobanda de politica monetara", in conditiile in care presiunile inflationiste s-au diminuat, a comentat Trichet, citat de AFP. Presedintele BCE a subliniat insa ca o reducere a dobanzii "este o posibilitate, dar nu si o certitudine".

Cuvinte cheie: bce, dobanda, centrale


Citeste mai mult...

Vanzarile de case noi au crescut in SUA in luna septembrie

Vanzarile de case noi au crescut in Statele Unite in luna septembrie, insa preturile au scazut la cel mai mic nivel din ultimii patru ani, pe fondul adancirii crizei financiare, potrivit Reuters. Astfel, in septembrie s-au vandut 464. 000 de locuinte, cu 2,7% mai multe decat in aceeasi luna a anului trecut, arata datele Departamentului de Comert. Analistii intervievati de Reuters estimau ca in perioada mentionata se vor vinde 450. 000 de locuinte noi. Pretul mediu de vanzare al unei case a fost de 218. 400 dolari, cel mai scazut nivel din septembrie 2004, cand o casa se vindea, in medie, cu 211. 600 dolari.



Citeste mai mult...

Slovacia garanteaza in intregime depozitele bancare

Parlamentul slovac a aprobat, vineri, propunerea guvernului referitoare la garantarea in intregime a depozitelor bancare, dupa ce criza financiara internationala a obligat o parte din statele membre ale Uniunii Europene sa adopte masuri similare, transmite AGERPRES. Guvernul condus de prim-ministrul Robert Fico, care se ocupa de pregatirile necesare pentru ca Slovacia sa poata adera la zona euro la 1 ianuarie 2009, a subliniat in repetate randuri ca sectorul bancar din Slovacia este unul stabil si nu are nevoie de masuri extraordinare din partea guvernului sau a Bancii Centrale.



Citeste mai mult...

2009 va fi un an dificil pentru industria alimentara din Romania

Anul 2009 va fi un an dificil pentru industria alimentara din Romania din cauza cresterii costurilor de productie, a scumpirii creditelor si stagnarii consumului, a declarat, vineri, directorul executiv al Federatiei Romalimenta, Mihai Visan. "In ultimii ani, industria alimentara s-a dezvoltat foarte mult, fiind principalul beneficiar al fondurilor europene prin programul Sapard. Acest lucru nu se va intampla si in 2009, pentru ca trebuie sa ne gandim cum sa tinem cat mai mult la acelasi nivel costurile de productie pentru ca populatia sa isi permita sa cumpere.



Citeste mai mult...