Microsoft contesta in justitie amenda de 899 milioane primita de la Uniunea Europeana

Gigantul informational Microsoft a anuntat vineri ca va face apel impotriva unei amenzi record, de 899 milioane euro (1,39 miliarde dolari) impusa de Comisia Europeana pentru utilizarea de preturi ridicate menite a descuraja concurenta, informeaza Reuters."Microsoft a depus azi la Curtea Europeana de Prima Instanta o cerere privind anularea deciziei Comisiei Europene luata la data de 27 februarie", a precizat gigantul american intr-un comunicat."Am depus acest apel ca parte a unui efort constructiv menit a cere o mai mare claritate de la acest tribunal", afirma comunicatul.


Citeste mai mult...

Un euro, aproape 3,7 lei

Moneda nationala incheie sedinta de tranzactionare in depreciere cu trei bani fata de seara precedenta, la cotatii de peste 3,6950 lei/euro, pe fondul aversiunii fata de risc a investitorilor. Leul s-a depreciat semnificativ inca din prima parte a sedintei valutare de joi, de la 3,6463 la 3,6857 lei/euro, iar dupa ora 11:30 leul si-a revenit usor pana la 3,6710 lei/euro. Ulterior, leul a reinceput sa piarda teren, depreciindu-se pana la 3,6955 lei/euro. Cursul de referinta afisat joi de banca centrala indica o depreciere cu 0,55% a monedei nationale fata de cea europeana, pana la 3,6816 lei/euro, respectiv o scadere mai accentuata a leului fata de dolarul american, cu 1,3%, pana la 2,3980 lei/dolar, de la 2,3670 lei/dolar in ziua precedenta.

Citeste tot articolul Un euro, aproape 3,7 lei

Citeste mai mult...

Societe Generale va demara un amplu proces de restructurare, la trei luni dupa afacerea Kerviel

La trei luni dupa incheierea cazului Kerviel, traderul ce a provocat o pierdere de 4,9 miliarde euro grupului Societe Generale, banca va demara un amplu proces de reorganizare interna, ce va intra in vigoare de luni, informeaza AFP. Consiliul general al bancii va oficializa luni separarea functiilor de presedinte si director general. Daniel Bouton, ce detine in prezent cele doua functii, va ceda conducerea generala a bancii lui Frederic Oudea, insa va continua sa prezideze consiliul de administratie.


Citeste mai mult...

Asirom a afisat pierderi de 31,8 milioane lei pentru anul trecut

Asirom a afisat pentru anul trecut pierderi de 31,8 milioane lei, dupa castigul de14 milioane lei din anul precedent, care vor fi acoperite din profiturile ce ar urma sa fie obtinute pe segmentele de asigurari generale si de viata in urmatorii cinci ani, arata o decizie a actionarilor. In 2006, Asirom SA obtinuse un profit net de 14 milioane lei, pe seama cresterii veniturilor cu aproape 8%. In 2005, Asirom raportase pierderi. Actionarii asiguratorului au decis ca pierderile sa fie acoperite din profitul obtinut pe segmentele de asigurari de viata si asigurari generale in urmatorii cinci ani, incepand cu exercitiul financiar al anului 2008.


Citeste mai mult...

Economisirea prin intermediul depozitelor bancare, in regres

Gradul de utilizare a produselor de economisire in randul populatiei cu varsta de peste 15 ani a scazut cu 9 puncte procentuale in perioada 2001-2007, la 7%, in timp ce creditarea a avansat cu 19 puncte procentuale, la 22% la finele anului precedent, potrivit datelor Financial Markets Data Service (FMDS) Romania, citate de Anca Zamfirescu, analist Gfk Romania. Totodata, avansul imprumuturilor a fost stimulat de creditele de consum, a caror tendinta de crestere s-a manifestat mai puternic incepand cu anul 2004.


Citeste mai mult...

Guvernul analizeaza modificarea legii pensiilor, pentru eliminarea inechitatilor pe grupele de munca

Cea mai mare problema a sistemului public de pensii, in opinia ministrului Muncii, Paul Pacuraru, nu este nivelul compensatiilor, ci inechitatile dintre grupele de munca, de aceea Guvernul va analiza, potrivit unui memorandum semnat miercuri, modificarea legii privind sistemul public de pensii."Pe vechea lege a pensiilor, problema grupelor avea o anumita abordare si o recunoastere in ceea ce priveste atat reducerea stagiului de contributie cat si formula de calcul a pensiei, in schimb, in legea 19, grupa de munca, anii de activitate desfasurati in grupa de munca, grupa I sau a II-a, au avut o recunoastere doar in ceea ce priveste reducerea stagiului", a declarat ministrul dupa sedinta de miercuri a Executivului.


Citeste mai mult...

FMI: economia mondiala nu isi va reveni inainte de 2009

Fondul Monetar International (FMI) nu se asteapta ca economia globala sa isi revina inainte de 2009, chiar daca "o mare parte" din criza financiara s-ar fi incheiat, a declarat directorul FMI Dominique Strauss-Kahn, informeaza Reuters."Este prea devreme ca sa stim daca intr-adevar criza financiara este in urma noastra", a spus Strauss-Kahn in cadrul unei conferinte care a avut loc la Ierusalim, cu ocazia celebrarii a 60 de ani de la fondarea Israelului in 1948."Probabil o mare parte a crizei financiare a trecut, insa, este dificil de stiut daca s-a incheiat complet", a spus directorul in cadrul unei sedinte cu privire la economia globala.


Citeste mai mult...

Peste 13.500 de firme au solicitat anul trecut inregistrarea propriei marci

Peste 13.500 de firme au solicitat anul trecut inregistrarea propriei marci la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), din totalul acestora 883 de societati reprezentand firme straine, a declarat Valeriu Geambazu, purtatorul de cuvant al institutiei."La nivelul anului 2007 la OSIM au fost primite 10.988 de solicitari de inregistrare de marca din partea firmelor romanesti si 883 din partea celor straine. Tot anul trecut am primit la Oficiu 1.673 de cereri de reinnoire a contractului. Fata de 2006 numarul de cereri a crescut semnificativ, iar pentru anul acesta ne astetam la un flux mult mai mare de solicitari din partea IMM, asta datorita numarului mare de programe de finantare de care beneficiaza acestea", a precizat reprezentantul OSIM.


Citeste mai mult...

SUA: Monedele de un penny ar putea fi scoase din uz

Costurile ridicate ale materiilor prime necesare pentru baterea banilor ii determina pe oficialii SUA sa se gandeasca la scoaterea din uz a monedelor penny (un cent), noteaza Evenimentul Zilei. Statele Unite cauta in acest moment solutii pentru a-si fabrica mai ieftin monedele, in conditiile in care costurile de productie depasesc valoarea in sine a banilor, potrivit AFP. Astfel, pentru productia din zinc a unui penny, moneda de un cent, se platesc 1,3 centi, iar fabricarea din aliaj de nichel a unui "nickel", adica moneda de 5 centi, costa in prezent 7,7 centi.


Citeste mai mult...

Bucurestenii lasa la restaurant cele mai mari bacsisuri, in medie 9,21 lei

Romanii lasa in medie la restaurant un bacsis de 6,83 lei, bucurestenii fiind cei mai darnici cu 9,21 lei, iar ardelenii cei mai economi cu 5,51 lei, informeaza un studiu al Visionwise (divizie a Daedalus). Potrivit studiului mentionat, 32% dintre subiectii chestionati lasa un bacsis de cinci lei sau mai putin, 20,6% intre 5-15 lei, iar 11,7% peste 15 lei. Apropae 9% au declarat ca nu lasa bacsisi. Conform sursei citate, intalnirile de afaceri genereaza cele mai mari bacsisuri, cu o medie de 8,06 lei.


Citeste mai mult...

Conturile goale ar putea reduce incasarile de pe pilonul II cu pana la o cincime

Marii jucatori de pe piata pensiilor obligatorii (pilonul II) mizeaza sa incaseze intre 4,5 si 8,20 euro pe client pe 20 mai, cand vor fi virate primele contributii ale participantilor, sumele depinzand de numarul de conturi care se vor dovedi "goale", spun sefii companiilor. Primele viramente catre fondurile de pensii obligatorii, aferente lunii martie, vor fi facute pe 20 mai. Administratorii se asteapta sa incaseze, lunar, contributii in valoare de aproximativ 72 milioane lei (19,6 milioane euro), potrivit estimarilor facute de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS)."ING Fond de Pensii, care detine o treime din piata (33,2%), se asteapta sa incaseze aproximativ 8 milioane de euro pe 20 mai", a spus directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu.


Citeste mai mult...

Valoarea investitiilor straine in Romania, in 2007, cu 1,8 miliarde euro mai mica decat in 2006

Investitiile straine directe in Romania, in 2007, s-au ridicat la 7,3 miliarde euro, fata de 9,1 miliarde euro cat insumau in 2006, potrivit biroului european de statistica Eurostat, in timp ce valoarea investitiilor in tara vecina, Bulgaria, au fost in crestere cu cel putin 100 de milioane euro. Principalul investitor in Romania a fost, si in 2007, si in 2006, Elevetia, cu 400 milioane euro investiti anul trecut si cu 300 milioane de euro in 2006. Ca investitori extracomunitari, SUA si Canada au investit, fiecare, anul trecut si in urma cu doi ani, cate 100 milioane euro, mai arata Eurostat.


Citeste mai mult...

Casa Nationala de Pensii va publica listele cu angajatorii care nu au depus declaratiile individuale

Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), va cere caselor de pensii din fiecare judet liste cu angajatorii care nu au depus, inca, declaratiile individuale de aderare la pilonul II si le va face publice, a declarat presedintele CNPAS, Mariana Campeanu."Vom lua masuri pentru a afla care sunt angajatorii care nu si-au facut datoria. Sunt foarte multe firme care nu au depus la timp declaratiile nominale pentru angajati si care trebuie sa inteleaga ca acum este mult mai stringent ca inainte sa respecte termenele", a adaugat presedintele CNPAS.


Citeste mai mult...

BNR nu poate interzice creditele in franci elvetieni, dar vrea ca bancile sa nu le mai acorde

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu poate sa interzica bancilor comerciale sa dea credite in franci elvetieni, care se pot dovedi scumpe pe termen lung, insa ar fi de dorit ca bancile sa renunte singure sa le mai acorde, a declarat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa."Francul elvetian poate fi scump in timp, iar oamenii ar trebui sa fie foarte prudenti in privinta aceasta", a spus Popa, la un seminar despre stabilitate financiara organizat in cadrul reuniunii BERD de la Kiev. Oficialul BNR a mentionat ca, in cazul in care banca centrala ar lua masuri administrative care sa limiteze creditele in "monede exotice" precum francul elvetian, bancile din alte state membre ale Uniunii Europene pot oricand sa acorde astfel de credite prin deschiderea unor simple birouri locale.


Citeste mai mult...

Romania ar putea inregistra o crestere economica peste estimari in acest an

Estimarea initiala a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind cresterea economica din acest an, de 5,5-6%, ar putea fi considerata una conservatoare, dupa ce in primul trimestru produsul intern brut (PIB) a avansat cu circa 7,5%, a spus viceguvernatorul BNR Cristian Popa. Oficialul bancii centrale a comentat, intr-un seminar care a avut loc in cadrul reuniunii BERD de la Kiev, ca in acest an este putin probabil sa aiba loc o incetinire a ritmului de crestere economica, prognozata de institutii financiare internationale precum BERD sau FMI.


Citeste mai mult...

Arbitrul pensiilor private mizeaza pe contributii de circa 7 miliarde euro in 2018

Arbitrul pensiilor private se asteapta ca valoarea contributiilor la pensiile private obligatorii sa ajunga la circa 7 miliarde euro in 2018, in conditiile in care contributia pentru prima luna va fi de 88,19 milioane lei (24,1 milioane euro), a spus luni presedintele CSSPP, Mircea Oancea. Primele viramente catre fondurile de pensii obligatorii administrate privat, aferente lunii martie, vor fi facute marti, 20 mai, si se ridica la 88,19 milioane lei, peste estimarile anterioare, conform datelor presedintelui Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Mariana Campeanu.


Citeste mai mult...

Piraeus Bank contrazice CNPAS si spune ca a depus declaratiile cu contributiile de asigurari sociale

Piraeus Bank Romania a dezmintit acuzatia de luni a presedintelui Casei Nationale de Pensii, potrivit careia banca nu a depus declaratia nominala privind contributia de asigurari de stat, si a precizat ca demersul a fost facut in termenul prevazut de lege, arata un comunicat remis de banca."Piraeus Bank Romania a depus declaratiile nominale privind contributiile de asigurari sociale ale angajatilor in termenul prevazut de lege", se arata in comunicat. Reprezentantii Piraeus au precizat ca, in ultima zi a termenului stabilit, contravaloarea obligatiei datorate pentru luna martie a fost retinuta si virata catre bugetul asigurarilor sociale si fonduri speciale, deschis la Trezoreria Municipiului Bucuresti.


Citeste mai mult...

Allianz-Tiriac: Actionarii asiguratorilor din Romania vor miza pe profit din 2009

Actionarii societatilor de asigurare din Romania vor pune presiune pe profit incepand cu anul viitor, iar competitia dintre asiguratori se va reduce semnificativ in conditiile in care nu se urmareste doar cota de piata, a spus directorul general Allianz-Tiriac, Cristian Constantinescu."Va fi un moment extrem de dificil atunci cand majoritatea societatilor de asigurare din Romania se vor concentra pe profit, in contextul in care cea mai simpla modalitate de a trece pe profit este majorarea cotatiei de prima", a mentionat seful Allianz-Tiriac.


Citeste mai mult...

Comisia Europeana a lansat o noua baza de date a ingredientelor produselor cosmetice

Comisia Europeana a lansat o noua baza de date online a ingredientelor folosite in fabricarea produselor cosmetice, simplificand accesul companiilor la informatii de ultima ora legate de substantele necesare dezvoltarii unor produse noi sau imbunatatirii celor existente, arata un comunicat al CE. Noua baza de date, numita "CosIng" (Cosmetics Ingredients), inlocuieste vechiul document in format pdf, unul dintre cele mai accesate documente de pe pagina de internet a DG Enterprise. Cu ajutorul CosIng, companiile si autoritatile pot verifica daca si in ce fel este reglementata o anumita substanta la nivelul Uniunii Europene, de cand si in ce forma a fost reglementata de-a lungul timpului si care sunt opiniile Comitetului Stiintific al Produselor de Consum (SCCP), cel ce impune aceasta legislatie.


Citeste mai mult...

Intesa Sanpaolo Bank isi majoreaza capitalul social cu 100 de milioane de euro

Intesa Sanpaolo Bank isi majoreaza capitalul social cu 100 milioane euro (echivalent in lei), prin aport in numerar al grupului Intesa Sanpaolo, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. In urma acestei majorari, capitalul social al bancii a crescut de peste 3 ori pana la peste 500 milioane lei de la 140 milioane lei. Cresterea substantiala a capitalului social va sustine strategia de dezvoltare organica a bancii pe piata locala pana in 2010. Nicola Calabro, Chief Executive Officer (CEO) Intesa Sanpaolo Bank declara: "Grupul Intesa Sanpaolo se afla in topul primelor 5 banci in majoritatea celor 12 tari din regiunea Europei Centrale si de Est in care a investit.


Citeste mai mult...

Distrigaz Sud estimeaza ca va avea primul client de electricitate pana la sfarsitul anului

Directorul comercial al Distrigaz Sud, Cristian Dandu, a declarat ca, pana la finele anului, compania estimeaza ca va avea primul client de electricitate."Primul pas a fost obtinerea licentei de furnizare a electricitatii, iar in prezent construim ofertele. Nu suntem in negocieri deocamdata cu niciun potential client, acum nu avem niciun client, insa dorim ca pana la finele acestui an sa avem primul consumator de electricitate, a precizat Cristian Dandu. Acesta a precizat ca Distrigaz Sud nu intentioneaza momentan sa intre pe piata producerii de electricitate.


Citeste mai mult...

Carrefour va deschide doua hipermarketuri la Baia Mare si Satu Mare, anul viitor

Carrefour Romania va deschide doua hipermarketuri la Baia Mare si Satu Mare, in cadrul unor proiecte dezvoltate de RED Management Capital, ce au necesitat investitii totale de 150 milioane euro, potrivit unui comunicat. RED a semnat doua noi contracte de inchiriere cu retailerul Carrefour pentru proiectele Radius Shopping Business & Arts din Baia Mare si Centrul Comercial Armonia din Satu Mare. Carrefour a inchiriat o suprafata totala de 13.100 metri patrati la fiecare dintre cele doua noi locatii, ambele centre comerciale aflandu-se in stadiul final de realizare a proiectelor de design si arhitectura.


Citeste mai mult...

Codul de Bune Practici va interzice vanzarea produselor agroalimentare sub pretul de achizitie

Reprezentantii retailerilor si ai producatorilor din industria alimentara s-au intalnit, marti, la Ministerul Agriculturii pentru a definitiva problema infiintarii Codului de Bune Practici care va explica formarea pretului de achizitie si va interzice vanzarea produselor sub acest pret."In forma actuala, Codul de Bune Practici ce urmeaza a fi infiintat defineste clar ce inseamna pretul de achizitie si va interzice vanzarea produselor sub acest pret. In plus, codul va interzice practicarea anumitor taxe precum cele de deschidere sau renovare" a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea.


Citeste mai mult...

Chiriile spatiilor de birouri vor scadea in urmatorii ani pe fondul cresterii stocului

Stocul de spatii de birouri va atinge in primul trimestru al anului 2010 aproximativ doua milioane de metri patrati, iar acest lucru va genera implicit si o scadere a chiriilor pe anumite segmente, potrivit reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara CBRE Eursiko."Daca livrarile anuntate pentru urmatorii ani, 440.000 mp pentru 2008 si 562.000 mp pentru 2009, se vor concretiza, pana la inceputul anului 2010 Bucurestiul va avea un stoc total de birouri de peste 1,95 milioane mp. Pipera va fi in continuare cea mai solicitata zona, pentru urmatorii doi ani fiind anuntati aproximativ 370.000 mp birouri noi.


Citeste mai mult...

Timpul de calatorie pe calea ferata spre Constanta se va reduce cu aproximativ 30-35 de minute

Compania Nationala de Cai Ferate anunta ca, incepand de miercuri, timpul de calatorie spre litoral se va reduce cu aproximativ 30-35 de minute datorita terminarii lucrarilor la infrastructura pe tronsonul Baneasa."Timpul de calatorie s-a redus deoarece CFR Infrastructura a terminat lucrarile pe tronsonul Baneasa", a declarat directorul general CFR Calatori, Alexandru Noaptes. Lucrarile de reabilitare pe relatia Bucuresti Nord-Baneasa, demarate in 2006 si avand termen de finalizare in 2008, au impus ca circulatia feroviara sa se desfasoare pe ruta ocolitoare Bucuresti Nord- Chitila-Mogosoaia- Voluntari- Pasarea- Fundulea- Constanta.


Citeste mai mult...

Ericsson vizeaza piata serviciilor de telecom din Romania

Ericsson vizeaza piata serviciilor de telecom din Romania, a declarat country manager-ul Ericsson Romania & Republica Moldova, Maurizio De Dominicis."Centrul Global de Servicii, infiintat anul trecut in Romania este rezultatul dezvoltarii segmentului de servicii Ericsson si are stransa legatura cu planul companiei de a continua extinderea la nivel global si local a serviciilor si capacitatilor de livrare. Prin infiintarea centrului Ericsson GSDC (Global Service Delivery Center) in Bucuresti, compania si-a consolidat pozitia pe piata serviciilor de telecom din Romania", a spus Maurizio De Dominicis.


Citeste mai mult...

CE actualizeaza normele privind garantiile si ofera posibilitati simplificate pentru IMM

Comisia Europeana (CE) a adoptat o noua comunicare privind ajutoarele de stat sub forma de garantii, textul stabilind metode transparente de calculare a elementului de ajutor al unei garantii si ofera norme simplificate pentru IMM, se arata intr-un comunicat al CE."Noua comunicare reprezinta un progres important pe calea unei utilizari mai transparente a garantiilor, in special pentru facilitarea sprijinului financiar destinat IMM", a declarat comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes.


Citeste mai mult...

Pretul petrolului a atins un nou record, de 129,60 dolari/baril, pe piata americana

Petrolul s-a scumpit, marti, pana la aproape 130 dolari/baril, sustinut de reticenta Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a majora productia, de stirile cu privire la diminuarea rezervelor mondiale si de posibilitatea ca acestea sa se termine mai rapid decat era estimat, scrie AFP. Scumpirea petrolului pare sa nu se mai sfarseasca. Dupa ce pretul titeiului a crescut in ianuarie pana la 100 dolari/baril, a inregistrat record dupa record: 110 dolari/baril pe 13 martie, 116 dolari/baril pe 16 aprilie, 120 dolari/baril pe 5 mai si 125 dolari/baril pe 9 mai. Marti, cotatia petrolului s-a apropiat de pragul de 130 dolari/baril, pretul titeiului inregistrand un nou record pe piata new-yorkeza, de 129,60 dolari/baril.


Citeste mai mult...

Termenul de punere in circulatie a pasapoartelor electronice, amanat pentru 31 decembrie 2008

Termenul de punere in circulatie a pasapoartelor biometrice va fi amanat a patra oara, pentru 31 decembrie 2008, urmand ca RA-APPS sa organizeze o noua licitatie pentru selectarea firmei producatoare, dupa ce caietul de sarcini va fi refacut, pentru a reduce costul realizarii pasapoartelor."Trebuie sa reluam licitatia in urma respingerii de catre CNSC a contestatiilor depuse de firmele care au participat la licitatia anterioara. Caietul de sarcini ar trebui sa fie refacut de o firma specializata, pentru a reduce suma necesara producerii pasapoartelor cu 40-50%", a declarat secretarul general al Guvernului, Gabriel Berca.


Citeste mai mult...

Constructorii de locuinte, in pragul falimentului

Au construit prea repede, mentin preturile la un nivel ridicat si nu mai pot sa vanda locuintele. Din aceasta cauza, unii dezvoltatori imobiliari sunt in pragul falimentului. O spun chiar marii agenti imobiliari, care se straduiesc sa le vanda apartamentele. Nu e ca in America, dar avem si noi mari probleme. Unii dezvoltatori au construit mult si, de multe ori, prost, iar acum nu mai pot returna banii catre banci si nici nu se mai pot imprumuta."Ne asteptam sa apara falimente la periferie, unde mai este lipsa de profesionalism si persoane care vin din alte industrii mizand pe faptul ca se castiga bine orice ai face si oricum, pe acest segment", a declarat Gabriel Zamfir, presedinte Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM).


Citeste mai mult...

BERD imprumuta BRD SocGen cu 10 milioane euro ca sa finanteze proiecte de eficienta energetica

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imprumutat BRD SocGen cu 10 milioane euro pentru finantarea companiilor industriale private din Romania care implementeaza proiecte de eficienta energetica, a anuntat BERD. Imprumutul acordat BRD SocGen face parte din Facilitatea pentru Eficienta Energetica acordata de Uniunea Europeana (UE) si BERD, care prevede acordarea de credite de pana la 100 milioane euro catre banci implicate in proiectele de eficienta energetica din Romania si Bulgaria.


Citeste mai mult...

Bancile isi vor inaspri conditiile de creditare pentru populatie si companiile private

Accesul la credite va deveni din ce in ce mai dificil. Oficialii Bancii Nationale estimeaza ca in urmatoarele trei luni, bancile isi vor inaspri conditiile de creditare, atat pentru populatie cat si pentru companiile private. Economistii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat un chestionar la care au raspuns majoritatea institutiilor bancare. Potrivit chestionarului BNR, institutiile bancare considera ca in prima parte a acestui an, standardele de creditare pentru populatie au fost mai relaxate, comparativ cu anul anterior.


Citeste mai mult...

Ministerul IMM-urilor va elabora un sistem de notificare a practicilor administrative excesive

Ministerul pentru IMM-uri trebuie sa elimine 25 de autorizatii si sa elaboreze un mecanism prin care firmele si cetatenii pot notifica practicile administrative excesive, potrivit memorandumului privind Planul de actiuni pe 2008 al Programului National de Reforme, adoptat miercuri de Executiv. Planul stabileste responsabilitatile exacte ale fiecarei institutii, precum si termenele pana la care masurile trebuie puse in practica. Astfel, ministerul pentru IMM-uri trebuie sa identifice si sa elimine un numar de 25 de autorizatii - masura complementara celei privind aprobarea tacita a avizelor si autorizatiilor, in situatia in care acestea nu sunt eliberate in termenul legal.


Citeste mai mult...

Politicienii europeni de stanga sustin ca autoreglementarea sistemului bancar a esuat

Criza creditelor arata ca industria financiara nu isi poate pastra ordinea interna, motiv pentru care e nevoie de masuri suplimentare pentru protejarea economiei in fata declinului pietei, au declarat, miercuri, mai multi politicieni europeni de centru-stanga, relateaza Reuters. Politicienii europeni de stanga sunt furiosi ca bratul executiv al UE, Comisia Europeana - singura din Uniunea Europeana care are dreptul sa propuna reglementari financiare - o optat cu precadere pentru solutii de autoreglementare in sectorul financiar pentru a rectifica defectele evidentiate de turbulentele de pe piata."Criza este un esec al pietelor slabe sau deloc reglementate si ne arata, inca o data, ca piata financiara nu este capabila de autoreglementare", arata o scrisoare comuna a politicienilor europeni, trimisa presedintelui sloven al UE.


Citeste mai mult...

Riscul de neplata a creditelor ar putea creste in urmatorii ani

Riscul de neplata a creditelor este asteptat sa creasca in urmatorii ani, in conditiile in care tendinta este de indatorare pe termen din ce in ce mai lung, iar creditarea in valuta avanseaza in continuare, intr-un ritm alert, a spus seful directiei de stabilitate financiara din BNR, Ion Dragulin."In conditiile in care indatorarea se face cu scadente cat mai lungi, ne asteptam ca si indicatorii de performanta sa scada. Fenomenul este insa relativ normal si trebuie analizat sistematic", a mai spus Dragulin, prezent la seminarul "Cresterea dobanzilor - frana pentru creditare sau doar temperare.", organizat de Ziarul Financiar.


Citeste mai mult...

Romanii vor case, dar nu si le permit

Aproape un sfert dintre romani intentioneaza sa cumpere o casa in urmatorii zece ani, dar in prezent doar 7,5% dintre acestia au si potentialul de finantare necesar, pe baza venitului declarat, se arata intr-un studiu al UniCredit Tiriac Bank. Numeric vorbind, din 5,5 milioane de romani care viseaza la o casa proprie, numai aproximativ 400.000 au si potentialul de finantare necesar. Marea majoritate a celor interesati sunt tineri, cu varsta sub 29 de ani, cu venituri mici in prezent, dar cu potential de crestere, se mai precizeaza in studiu.


Citeste mai mult...

Tarile din America de Sud vor avea moneda si banca centrala comune

Dupa lansarea Uniunii Natiunilor Sud-Americane (Unasur), care a avut loc vineri in Brazilia, regiunea se indreapta in prezent catre crearea unei monede si a unei banci centrale comune, a declarat presedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, relateaza AFP."Inca mai avem lucruri de facut. Momentan vrem sa formam banca Americii de Sud. Va trebui ca in viitor sa avem o banca centrala unica, o moneda comuna. Este un proces, nu un lucru care sa se faca rapid", a spus Lula de Silva, in cadrul unei emisiuni la radio. Unasur, un forum de dialog politic intre 12 state din regiune, "este implinirea unui vis", a declarat presedintele brazilian, adaugand ca regiunea a cunoscut "o evolutie extrordinara" pe parcursul ultimilor ani.


Citeste mai mult...

Cate 'parale' face industria de publicitate?

In Romania, nu exista inca o institutie unanim acceptata de piata care sa masoare cu precizie valoarea neta a investitiilor publicitare, noteaza Adevarul. Cheltuielile nete de publicitate in Romania sunt estimate, in acest an, la 625 milioane de euro. Valoarea este cu 32% mai mare decat cea din 2007. Cati bani se investesc in piata de publicitate din Romania. Orice om de publicitate care se respecta ar trebui sa stie raspunsul chiar si atunci cand este trezit din somn. Pentru ca aceasta cifra de bilant reprezinta un reper in afacerile publicitare.


Citeste mai mult...

Cele mai scumpe zece apartamente din Bucuresti costa 8,7 milioane de euro

Cel mai scump apartament din Bucuresti se afla in zona Dorobanti si se vinde cu 5.000 de euro/mpc, se arata intr-un top realizat de compania imobiliara Regatta, citat de Cotidianul. Apartamentul are trei camere, cu o suprafata construita de 240 mp, deci valoarea totala de vanzare ajunge la 1.200.000 de euro. Pe locul al doilea se claseaza un apartament elegant situat in zona Herastrau. Cu o suprafata de 193 mpc, acesta se vinde cu 4.900 de euro, fara TVA, si va ajunge la o valoare totala de 1.125.383 de euro.


Citeste mai mult...

ATEbank Romania: pierderi de 0,6 milioane euro in primul trimestru din 2008

ATEbank Romania a inregistrat, in primul trimestru din acest an, pierderi in valoare de 0,6 milioane euro, dupa ce, in perioada similara a anului trecut, obtinuse un profit net de 0,1 milioane euro, se arata in raportul bancii mama. Valoarea activelor bancii a avansat cu 64,3% in intervalul martie 2007 - martie 2008, pana la 166 milioane de euro, dar a scazut usor comparativ cu sfarsitul anului trecut, cand activele bancii se ridicau la 167 milioane euro. Profitul operational brut a avansat cu 37,5% in primul trimestru din 2008 fata de primele trei luni ale anului trecut, pana la 2,2 milioane euro.


Citeste mai mult...

Omniasig a platit daune de peste doua ori mai mari in primul trimestru din 2008

Omniasig - Vienna Insurance Group a inregistrat in primul trimestru din 2008 o crestere de 68,5% a volumului primelor brute subscrise, pana la 332 milioane lei, si a platit daune de 154,3 milioane lei, cu 129% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat marti compania. In primele trei luni ale acestui an, Omniasig a inregistrat un profit brut de 2,93 milioane lei (794.000 euro). Cea mai mare crestere a afacerilor a venit pe segmentul asigurarilor de incendiu si calamitati naturale, cu un volum de prime brute subscrise de 49,7 milioane lei, cu 171% mai mare decat in aceeasi perioada a lui 2007.


Citeste mai mult...

Profitul operational Vodafone a avansat in anul financiar 2007-2008 cu 5,7%, la 10,1 miliarde lire

Profitul operational ajustat Vodafone a crescut in anul financiar ce s-a incheiat la 31 martie cu 5,7%, la 10,1 miliarde lire sterline, cu o contributie puternica din partea diviziei Verizon Wireless in Statele Unite, o piata inca atractiva, arata un comunicat emis marti de companie. Castigurile inainte de taxe, dobanzi, depreciere si amortizari (EBITDA) au avansat cu 10,2%, la 13,2 miliarde lire. Veniturile grupului au atins un nivel de 35,5 miliarde lire, in urcare cu 14,1%, echivelent cu o crestere de 4,2% pe o baza organica.


Citeste mai mult...

Notebook-urile au reprezentat 42,5% din numarul total de PC-uri livrate in trimestrul I 2008

Notebook-urile au reprezentat 42,5% din numarul total de PC-uri livrate in trimestrul I 2008, fata de 33% in anul 2007, iar cererea este cu 127,6% mai mare ca numar de unitati, respectiv cu 96,3% ca valoare, a anuntat marti compania de analiza International Data Corporation Romania (IDC)."Momentul in care notebook-urile vor deveni majoritare pe piata se apropie", a declarat analistul IDC Romania, Diana Preda. "Pe anumite canale de distributie, cum ar fi dealerii traditionali si comenzile online, ponderea notebook-urilor o depaseste deja pe cea a desktop-urilor.


Citeste mai mult...

Alpha Bank: Unul din trei angajati ai bancilor are mai putin de un an de experienta in sistem

Circa o treime din angajatii bancilor au, in medie, mai putin de un an de experienta in sistemul bancar, iar institutiile de credit vor trebui sa investeasca puternic in pregatirea acestora, ceea ce ridica probleme legate de costuri, a spus marti presedintele Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu."Peste 20.000 de oameni au, in medie, sub un an de experienta in sistemul bancar. Acest lucru va determina in perioada urmatoare investitii masive in pregatirea angajatilor, in conditiile in care intram intr-o etapa in care excelenta in serviciile bancare incepe sa conteze din ce in ce mai mult", a declarat Oprescu, in cadrul unui seminar despre retail banking organizat de Finmedia.


Citeste mai mult...

Bancherii vor sa se orienteze catre canalele alternative de distributie a serviciilor bancare

Bancile vor sa isi schimbe strategia de extindere prin orientarea spre canalele alternative de distributie a serviciilor, care ar putea fi vandute prin intermediul brokerilor sau prin internet, ceea ce ar presupune costuri mai mici decat deschiderea de noi agentii, sustin bancherii. Directorul diviziei de retail a Piraeus Bank Romania, Catalin Parvu, a explicat ca se poate ajunge foarte usor la un nivel de distributie a serviciilor bancare de 35-40% prin intermediul brokerilor si la 20% din tranzactii realizate prin internet."Aceasta crestere este posibila fara a calca foarte mult pedala de acceleratie", a declarat Parvu, la un seminar despre retail banking organizat de Finmedia.


Citeste mai mult...

Romania ocupa locul 4 in Europa la stocul de centre comerciale noi anuntate pentru 2008-2009

Romania ocupa locul IV in Europa la stocul de centre comerciale noi anuntate pentru 2008-2009, iar fata de stocul actual de 910 000 mp, in acest interval, proiectele anuntate vor insuma o suprafata de peste 1,8 milioane mp de centre comerciale noi, conform unui raport al Cushman & Wakefield. Datele statisice arata ca, in acest domeniu, Romania este depasita doar de  Rusia (3,2 milioane mp de proiecte noi),  Ucraina (2,8 milioane mp) si Spania (1,98 milioane mp). Tara noastra depaseste, insa, in aceasta privinta tarile dezvoltate din vestul Europei, dar si vecini precum Polonia (1,5 milioane mp), Bulgaria (0.5 milioane mp), Cehia (0,3 milioane mp) si Ungaria (0,2 milioane mp).


Citeste mai mult...

Top 5 cele mai importante femei de afaceri

Indra Nooyi ramane cea mai puternica femeie de afaceri, conform clasamentului Forbes intocmit pe anul trecut. PepsiCo, pe care il conduce deja de mai multi ani, a afisat rezultate in crestere, aducand si profit foarte bun pentru investitori. Achizitia Quaker Foods, in care Nooyi a jucat un rol cheie, dar si perfomanta Pepsi International, o prioritate pentru presedinta de origine indiana, au mentinut-o pe Indra Nooyi pe primul loc intre femeile presedinte de companie. Calificativele Xerox au inceput sa creasca, iar analistilor le place noua politica orientata catre crestere si expansiune, semne ca Xerox redevine ceea ce a fost.


Citeste mai mult...

Generali Asigurari si-a sporit afacerile cu 8,5% in primul trimestru, la 108,2 milioane lei

Generali Asigurari a afisat in primul trimestru prime brute subscrise de 108,2 milioane lei (29,3 milioane euro), in crestere cu 8,5% fata de acelasi interval din 2007, efect al avansului cu mai mult de o treime pe segmentul de asigurari de viata, a anuntat miercuri compania."Rezultatele obtinute in primul trimestru al anului curent sunt conform asteptarilor. Nu am planificat o crestere mai mare pe segmentul asigurarilor generale, pentru ca strategia pentru anul acesta prevede, in principal, o crestere profitabila, prin respectarea su strictete a regulilor de subscriere a politelor de asigurare", a declarat directorul general al companiei, Tudor Moldovan.


Citeste mai mult...

Depozitarul Central a stabilit limite pentru tarifele percepute si a introdus un nou comision

Actionarii Depozitarului Central au stabilit, pe 26 mai, limite minime si maxime pentru comisioanele de compensare-decontare percepute in prezent sub forma procentuala si au introdus un nou comision, a anuntat institutia printr-un comunicat. Comisionul nou introdus, de 0,008%, se aplica serviciilor de compensare si decontare a tranzactiilor rezultate in urma subscrierii in cadrul ofertelor publice secundare initiate de autoritati ale statului. Masurile au fost luate "in vederea alinierii graduale la tarifele percepute de institutiile similare din Uniunea Europeana", a anuntat  Depozitarul Central si a precizat ca, astfel, "isi continua politica de reducere a tarifelor si comisioanelor, care face parte dintr-o strategie de eficientizare a costurilor suportate de utilizatorii sistemului administrat de institutie".


Citeste mai mult...

Participantii la pensiile private facultative isi pot cere contributiile in caz de invaliditate

Arbitrul pensiilor private a lansat miercuri spre dezbatere publica proiectul normei cu privire la utilizarea activului net al participantului la un fond de pensii facultative, in caz de invaliditate si deces. Potrivit proiectului de norma, in cazul in care participantul beneficiaza de pensie de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii, acesta va avea dreptul sa primeasca contravaloarea activului sau personal net, strans in contul fondului de pensii facultative."Participantul va avea dreptul sa primeasca contravaloarea activului sau personal net aflat in contul fondului de pensii facultative, atunci cand se constata pierderea totala a capacitatii de munca (in cazul invaliditatii de gradul I sau II).


Citeste mai mult...

Clientii unui fond de pe pilonul II care fuzioneaza se pot muta fara penalizari la alt fond

CSSPP a aprobat norma privind protectia participantilor la fondurile de pensii administrate privat in cazul fuziunii unor fonduri din pilonul II, prin care contribuabilii se pot muta, fara penalizari, la alt fond de pensii, daca il refuza pe cel absorbant, a anuntat arbitrul pensiilor. Norma reglementeaza cadrul legal necesar desfasurarii procesului de fuziune, prin care un fond de pensii administrat privat este absorbit de catre un alt fond de pensii administrat privat si stabileste reguli privind protectia participantilor in aceasta situatie.


Citeste mai mult...

Consiliul Concurentei analizeaza preluarea Cargus de catre DHL

Consiliul Concurentei analizeaza operatiunea de concentrare economica realizata de catre DHL International Romania S. R. L. prin dobandirea controlului unic asupra S. C. Cargus International S. R. L., se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. DHL International Romania S. R. L., care face parte din grupul controlat de catre DEUTSCHE POST AG, va realiza aceasta operatiune  prin intermediul vehicolului sau S. C. CARGUS EXPRES CURIER S. R. L. Partile implicate in operatiunea notificata, DHL International Romania S.


Citeste mai mult...

Bancile isi fura angajatii intre ele in asaltul pe orasele mici

Bancile care isi deschid sucursale in orasele mici din provincie apeleaza mult mai mult la personalul cu experienta al institutiilor concurente decat o fac cele din Bucuresti sau din marile orase, potrivit companiei de consultanta Ernst & Young Romania."Spre deosebire de piata fortei de munca din Bucuresti, unde recrutarea se face folosind diverse surse din diverse sectoare (doar 15-25% dintre noii angajati provin din alte banci), in provincie, bancile sunt interesate sa atraga personal specializat care sa vina din mediul bancar sau al serviciilor financiare, proportia fiind si de 50%", a declarat Roxana Morozan, manager Human Capital, Performance and Rewards la Ernst & Young.


Citeste mai mult...

Fondul Proprietatea si MEF discuta vineri primirea restului de bani din privatizarea BCR

Fondul Proprietatea discuta vineri, 30 mai, cu Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) despre primirea restului de 160 milioane euro din privatizarea BCR, iar suma va fi scoasa in afara bilantului contabil al Fondului, a declarat joi directorul general al Fondului, Daniela Lulache. Fondul Proprietatea trebuie sa mai primeasca de la stat, din banii incasati din privatizarea BCR, inca 160 milioane euro, care reprezinta diferenta dintre valoarea pachetului de 4% din capitalul bancii si suma incasata deja de la stat.


Citeste mai mult...

Piata de papetarie si birotica din Romania valoreaza aproximativ 250 milioane euro

Piata de papetarie si birotica din Romania este de aproximativ 250 milioane euro, o piata aflata intr-o etapa de progres, cu un ritm de crestere de 10-15% anual, a declarat joi, directorul general al Austral, Emil Deliu."Piata de papetarie si birotica din Romania se dezvolta cu pasi mari, se modifica si obiceiurile clientilor, dar cel mai important lucru este ca firmele isi doresc furnizori de incredere, care sa ofere servicii integrate. Piata se dezvolta in sensul ca se gasesc si se acorda solutii din ce in ce mai complete de papetarie", a declarat pentru NewsIn, directorul general al Austral, Emil Deliu.


Citeste mai mult...

Timpul liber si o viata buna, mult mai importante decat banii

A trai bine, a avea tot confortul si mult timp liber sunt lucruri mult mai importante decat banii, a aratat un sondaj sociologic realizat in Noua Zeelanda. Doar 8% din cei chestionati sunt de parere ca banii sunt cei mai importanti pentru ei, anunta www.stuff.co.nz. 78% au spus ca o viata implinita este una linistita, iar ceilalti sunt de parere ca timpul liber reprezinta cheia unei vieti mai bune. Peste jumatate din cei care au raspuns intrebarilor sociologilor considera ca un copil este foarte important si necesar pentru a se simti impliniti.


Citeste mai mult...

Noul BMW X6 se lanseaza in Romania sambata

BMW va lansa in Romania pe data de 31 mai noul model X6. Toti dealerii din reteaua Automobile Bavaria vor avea in showroom-uri noul model al producatorului bavarez. Chiar din dotarea standard, BMW X6 este echipat cu tehnologia revolutionara xDrive de tractiune integrala si este primul automobil din lume care ofera Dynamic Performance Control (Control Dinamic al Performantei) pentru o agilitate unica, stabilitate a directiei, precizie si tractiune in orice situatie. Distributia variabila a puterii este astfel asigurata nu numai intre puntea fata si cea spate - prin intermediul xDrive -, ci si intre cele doua roti spate, datorita Dynamic Performance Control.


Citeste mai mult...

Inflatia din zona euro a revenit in mai la nivelul record de 3,6% atins in martie

Inflatia din zona euro s-a accentuat din nou in mai la un nivel record de 3,6%, au indicat datele publicate vineri, reducand posibilitatea ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa coboare dobanda de politica monetara, in ciuda unei incetiniri economice, relateaza Reuters. Cresterea preturilor in cele 15 state din zona euro s-a accelerat peste asteptari de la nivelul de 3,3% in aprilie, a anuntat Biroul European de Statistica, depasind tinta stabilita de BCE sub nivelul de 2%. Analistii chestionati de Reuters prevedeau un nivel al inflatiei de 3,5%, sub nivelul record al lunii martie, de 3,6%, cifra sustinuta de cresterea preturilor la alimente si energie."BCE va mentine nivelul dobanzii neschimbat pana aproape de anul viitor, insa isi vor inaspri atitudinea in cadrul intrunirii din iunie, cand vor indica inflatia ca principalul motiv petru politica monetara", a declarat co-directorul pentru economie europeana din cadrul Bank of America, Holger Schmieding.


Citeste mai mult...

Tour de l'Ile - un ceas de 1,6 milioane de dolari

Carate, claritate, culoare si contur. Acestia sunt cei patru C dupa care se ghideaza specialistii, atunci cand evalueaza bijuteriile. Cu toate ca o combinatie perfecta e aproape imposibila, variantele sunt multiple: un diamant natural albastru sau un smarald de mari dimensiuni pot fi atasate unor preturi uluitoare. Conform unui sondaj realizat la inceputul acestui an de Luxury Institute din New York, Harry Winston ramane cel mai luxos brand de bijuterii de pe continentul american si destinatia preferata a multi-milionarilor, lasandu-si in urma la fel de cunoscutii competitori Tiffany si Cartier.


Citeste mai mult...

Bursa de Valori Bucuresti isi prelungeste programul de tranzactionare cu doua ore din 9 iunie

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) isi va prelungi, din 9 iunie, programul de tranzactionare cu doua ore, pana la 16:30, dupa ce a primit unda verde de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), potrivit comunicatului transmis vineri de catre BVB. Noul orar al Bursei se va aplica pietelor spot, Rasdaq si pietei derivatelor."Prin prelungirea orarului de tranzactionare, Bursa de Valori Bucuresti se aliniaza la programul majoritatii burselor internationale. In acest fel,  investitorii beneficiaza de conditiile necesare pentru a reactiona la stirile financiare importante la nivel global, care, in general, devin publice inainte de ora 16:00, ora Romaniei", a declarat presedintelui si directorul general al BVB, Stere Farmache, citat in comunicat."Apreciem ca extinderea actualului orar de tranzactionare va determina cresterea eficientei, competitivitatii si accesibilitatii pietei bursiere si va stimula lichiditatea generala a pietei si atragerea de noi investitori", a adaugat Farmache.


Citeste mai mult...

Romania are 43 de companii in topul celor mai bogate 1.000 de firme din regiune

Romania are 43 de reprezentanti in top 1.000 cele mai mari companii din statele "Noii Europe" (New Europe), respectiv dintre cele 10 state nou aderate la UE incepand cu 2004 si Croatia, noteaza Gandul. Clasamentul, alcatuit de firma de cercetare economica Crossover Research, a luat in calcul veniturile obtinute in 2006 de cele mai mari companii din aceste state. Romania are doar cu o companie mai mult decat Bulgaria, care reprezentata de numai 42 de mari firme in acest top. Cea mai bine clasata companie locala este Petrom, cea mai mare companie din Romania, care ocupa locul 10 la general, cu venituri de 3,8 miliarde de euro.


Citeste mai mult...

ALD Automotive mizeaza pe afaceri de cel putin 15 milioane euro in acest an

ALD Automotive mizeaza pe o cifra de afaceri intre 15 si 20 milioane euro la sfarsitul lui 2008, cu cel putin 44% mai mare fata de nivelul de anul trecut, pe fondul cresterii flotei de autovehicule, a spus directorul general al ALD Automotive, Philippe Valigny. ALD Automotive, divizia de leasing operational si administrare de flote auto a grupului Societe Generale, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 10,4 milioane euro."Am incheiat luna aprilie a acestui an cu 3.340 de autovehicule in administrare.


Citeste mai mult...

Numarul masinilor din lume va creste de cel putin patru ori pana in 2050

Carlos Ghosn, directorul general al Renault si Nissan, a spus, vineri, ca numarul masinilor aflate in folosinta in lume va creste de mai mult de patru ori pana in 2050, iar acestea vor trebui sa aiba motoare ecologice, relateaza Reuters."Pana in 2050, cred ca in lume vor fi 2,9 miliarde de masini, iar cel putin 2 miliarde vor fi in tari in care in prezent abia daca exista masini", a declarat Ghosn, la cel mai vechi club automobilistic din lume - Automobile Club de France. In prezent, in lume exista in jur de 650 de milioane de autoturisme.


Citeste mai mult...

BCR finanteaza activitatea curenta a producatorilor agricoli

Banca Comerciala Romana (BCR) a lansat "Acordul de finantare pentru activitatea curenta de productie agricola", care se adreseaza producatorilor agricoli si firmelor care au productie agricola proprie, a anuntat banca."Noul produs este un angajament de finantare in lei a activitatilor curente de productie agricola, prin care banca pune la dispozitia clientilor sai credite in limita unui anumit plafon prestabilit", a declarat directorul executiv al Directiei Suport si dezvoltare produse corporate din cadrul BCR, Andra Topan.


Citeste mai mult...

Inflatia continua sa ameninte zona euro

Inflatia continua sa ameninte zona euro, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, intr-un interviu acordat publicatiei Le Monde, in care respinge acuzatiile potrivit carora BCE s-a concentrat prea mult pe stabilitatea preturilor, informeaza Reuters."Toata lumea poate vedea ca am creat o multime de slujbe, mai multe decat Statele Unite, de la inceputul aparitiei euro si ca majorarea preturilor creaza o reala problema", a declarat Trichet pentru Le Monde. BCE s-a confruntat mult timp cu critici din partea liderilor politici din Franta, potrivit carora banca se concentreza prea mult pe combaterea inflatiei, lucru ce afecteaza exportatorii europeni, permitand monedei europene sa se aprecieze prea mult fata de dolarul american.


Citeste mai mult...

Kiwi Finance da credite ipotecare romanilor care muncesc in Spania

Romanii care lucreaza cu contract in Spania pot obtine credite pentru cumpararea unei case in Romania prin intermediul sucursalei KIWI Finance deschisa in Madrid, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. KIWI Finance, care activeaza pe piata de brokeraj bancar din Romania, ofera solutii de creditare pentru romanii aflati la munca in Spania, fara ca acestia sa fie nevoiti sa se deplaseze in Romania, declara reprezentantii companiei. Tipurile de produse oferite clientilor de catre sucursala KIWI Finance din Spania sunt: creditele ipotecare si creditele personale cu garantie ipotecara.


Citeste mai mult...

Romania are cea mai mare pondere a alimentelor in cosul de consum din UE, de 34,5%

Ponderea produselor alimentare in cosul de consum a fost, in aprilie, de 14% la nivelul UE, Romania fiind pe primul loc, cu o proportie de 34,5%, preturile produselor alimentare accentuand inflatia din tara noastra cu 1,9% in luna respectiva, potrivit biroului european de statistica, Eurostat. In Aprilie 2008, preturile alimentelor au crescut cu 7,1% in Uniunea Europeana, fata de aceeasi luna a anului trecut. De la sfarsitul anului 2006, dar, in special, incepand cu iulie 2007, preturile alimentelor in UE au crescut peste ritmul inflatiei.


Citeste mai mult...

BNR a afisat o dobanda de referinta de 9,75% pentru luna iunie

Rata dobanzii de referinta a urcat cu 0,25 puncte procentuale in iunie, pana la 9,75% pe an, la acelasI nivel cu dobanda cheie, a anuntat Banca Nationala a Romaniei (BNR), pe pagina sa de internet. Banca centrala calculeaza dobanda de referinta sub forma de medie ponderata intre dobanzile de interventie practicate de banca centrala in luna precedenta. Astfel, pentru luna iunie 2008, nivelul ratei dobanzii de referinta a BNR este de 9,75% pe an, iar hotararea BNR este in conformitate cu statutul bancii centrale si tine seama de evolutiile macroeconomice si monetare recente.


Citeste mai mult...

CNCAN: Incidentul nuclear din Slovenia nu creeaza probleme Romaniei

Incidentul nuclear din Slovenia nu creeaza probleme pentru Romania, intrucat Slovenia este departe si vantul nu bate in directia noastra, a declarat miercuri seara presedintele Comisiei Nationale pentrru controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), Anton Coroianu."Am fost alertati de Comisia Europeana, dar nu sunt probleme pentru Romania. Este destul de departe Slovenia si vantul nici nu bate spre noi", a precizat presedintele CNCAN. Comisia Europeana a declansat miercuri sistemul european de alerta cu privire la riscurile radioactive, dupa un incident la centrala nucleara de la Krsko, in Slovenia, care este in curs de oprire, transmite AFP."Centrala a fost oprita preventiv timp de cateva ore, pentru a permite personalului sa determine cauzele defectiunii si pentru a o repara", potrivit unui comunicat al uzinei.


Citeste mai mult...

Tariceanu vrea ca Romania sa atinga nivelul de dezvoltare economica din Cehia si Slovacia

Premierul Tariceanu a declarat, miercuri, ca a cerut ministerului Finantelor sa stabileasca un set de masuri prin care Romania sa atinga un nivel de dezvoltare economica similar cu cele din Cehia si Slovacia, dar si un salariu mediu pe economie de 500 de euro."Am cerut ministerului Economiei ca, impreuna cu Departamentul pentru Afaceri Europene, sa stabileasca un set de masuri care sa permita ca Romania sa aiba acelasi nivel de dezvoltare economica cu Cehia si Slovacia, doua tari din centrul Europei care au plecat cu un avantaj in 1990, dupa caderea regimului comunist, dar cu o perioada de tranzitie mai scurta", a declarat Tariceanu.


Citeste mai mult...

Arbitrul pensiilor crede ca pana la sfarsitul anului vor fi active 11 fonduri de pensii facultative

Inca patru fonduri de pensii facultative vor fi active pana la sfarsitul acestui an, astfel incat numarul total al acestora va ajunge la 11, a spus joi presedintele arbitrului pensiilor private (CSSPP), Mircea Oancea. De altfel, un fond de pensii de pe pilonul III este deja in curs de autorizare, a precizat el."Anul 2008 poate fi anul pensiilor facultative in ce priveste atentia acordata de catre administratori si de comisie acestui sistem, insa efectele vor fi vazute in 2009 sau 2010", a spus Oancea.


Citeste mai mult...

BRD - Groupe Societe Generale incepe pe 9 iunie plata dividendelor aferente anului 2007

Luni, 9 iunie 2008, BRD - Groupe Societe Generale incepe plata dividendelor aferente anului 2007 catre actionarii sai, inregistrati in registrul actionarilor BRD la data de 9 mai 2008, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Actionarii posesori de carduri emise de BRD sau titulari de conturi curente deschise la BRD - Groupe Societe Generale vor primi dividendele pe cardul sau in contul curent respectiv. Actionarii care au solicitat plata intr-un cont deschis la alta banca comerciala vor incasa dividendele in contul indicat, conform optiunii exprimate.


Citeste mai mult...

Investitorii isi indreapta atentia catre China, insa Europa ramane o piata foarte atractiva

Investitorii isi indreapta din ce in ce mai mult atentia asupra Chinei si altor tari emergente pentru viitoarele proiecte, chiar daca practic Europa ramane prima tinta a investitiilor, arata un studiu publicat joi de Ernst & Young , citat de AFP. China este cea dintai pe lista celor mai atractive detinatii pentru investitiile a 47% dintre cele 834 persoane chestionate, depasind pentru prima oara Europa, potrivit studiului Ernst & Young publicat cu ocazia unei conferinte pe tema investitiilor internationale.


Citeste mai mult...

Tranzactiile online in segmentul turism-transporturi vor ajunge la 25 mil euro in 2008

In primele cinci luni ale anului 2008, vanzarile din tranzactiile online din segmentul turism-transporturi s-au ridicat la valoarea de 13 milioane de euro si vor depasi suma de 25 milioane de euro pana la finalul anului, potrivit datelor Gecad ePayment. Valoarea tranzactiilor online in segmentul turism-transporturi, in 2007 a fost de 15,5 milioane euro. Cea mai mare parte a tranzactiilor a fost reprezentata de achizitia de bilete de avion, o pondere mai mica revenind pachetelor turistice. Tranzactiile online din sectorul transportului si turismului au reprezentat 20% din numarul de tranzactii inregistrate in sistemul ePayment pentru anul 2007."Din ianuarie pana in prezent, vanzarile online in industria turismului si transporturilor au inregistrat o valoare de peste 13 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut.


Citeste mai mult...

Consumul populatiei a contribuit cel mai mult la cresterea economica

Consumul populatiei a contribuit cel mai mult la cresterea produsului intern brut al Romaniei in 2007, din punct de vedere al utilizarii acestuia, atat ca urmare a ponderii mari de 85,1% pe care o detine in utilizarea PIB, cat si pe seama majorarii volumului acesteia, arata datele INS. Alte contributii pozitive la partea de utilizare a PIB, in afara de consumul final individual al gospodariilor populatiei (12,5%), au avut si formarea bruta de capital fix (6,9%) si consumul final colectiv al administratiilor publice (0,3%), in vreme ce exportul net a tras in jos cresterea economica cu 10,3%, iar variatia de stoc a avut un impact negativ de 1,2%.


Citeste mai mult...

Serviciile au adus aproape jumatate din cresterea economica din trimestrul I din 2008

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut in trimestrul I din 2008 cu 8,2%, peste asteptarile analistilor, ca urmare a avansului general al tuturor resurselor de formare a PIB, cu exceptia agriculturii, care a avut, insa, o pondere si influenta nesemnificativa, arata datele Statisticii."Toate sectoarele au contribuit intr-o masura mai mica sau mai mare la cresterea produsului intern brut", a declarat, joi, presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu. El a explicat ca agricultura a avut o pondere aproape nesemnificativa in primul trimestru, motiv pentru care scaderea acesteia cu 0,5% nu a afectat aproape deloc evolutia economiei nationale.


Citeste mai mult...

BCE a mentinut dobanda cheie, in conformitate cu asteptarile analistilor

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, joi, dobanda cheie la 4%, in conformitate cu asteptarile analistilor, in conditiile in care reprezentantii institutiei iau in considerare inrautatirea perspectivelor inflationiste si nesigurantele privitoare la cresterea economica, relateaza Reuters. Dobanda de politica monetara din zona euro a fost mentinuta timp de 12 luni, dupa declansarea turbulentelor de pe pietele de credit, care au intrerupt o serie de decizii de inasprire a politicii monetare, care dublase costul creditului de la sfarsitul lui 2005 pana la mijlocul lui 2007.


Citeste mai mult...

Dolarul din Zimbabwe s-a prabusit sub pragul simbolic de 1 miliard unitati/dolar SUA

Moneda nationala din Zimbabwe s-a depreciat, joi, pana la un nou nivel minim record si s-a tranzactionat, in medie, la un curs de 1 miliard unitatii/dolar american, pe piata locala interbancara lansata recent, ceea ce a generat scumpiri masive in statul din sudul Africii, relateaza Reuters. Traderii au tranzactionat dolarul zimbabwean intr-un culoar cuprins intre 995 milioane unitati/dolar american si 1,45 miliarde unitati/dolar american, in prima parte a sedintei de tranzactionare de joi, in crestere comparativ cu nivelul mediu de 700 milioane unitati/dolar SUA de la inceputul saptamanii.


Citeste mai mult...

Un oras a adoptat saptamana de lucru de patru zile

Un oras din statul american Alabama a hotarat sa instituie saptamana de lucru de patru zile pentru functionarii publici, in scopul de a reduce costurile generate de cresterea preturilor la combustibili. Decizia a fost luata de autoritatile locale din Birmingham, Alabama (SUA), care au ajuns la concluzia ca, in acest fel, se vor putea economisi zeci de mii de dolari pe an. Aproximativ 4.000 de angajati din sectorul public vor lucra doar patru zile pe saptamana, incepand de la 1 iulie a.c, cand intra in vigoare noul program.


Citeste mai mult...

Capcanele vacantelor ieftine in strainatate

Peste 70% din plangerile turistilor romani se refera la excursiile ieftine in strainatate, noteaza Evenimentul Zilei. Acestia sunt nemultumiti, in special, de cazare si de transportul cu autocarul. O posibila epidemie de bruceloza, boala infectioasa grava, a produs panica printre turistii romani care intentioneaza sa-si petreaca vacanta in Grecia. Vestea a luat amploare dupa ce presa a informat, joi, ca autoritatile bulgare si-au avertizat cetatenii sa renunte temporar la calatoriile in tara vecina.


Citeste mai mult...

Romanii sufera de sindromul sefiei. Peste 70% dintre oameni alearga dupa un post de conducere

Sociologii de la Universitatea Bucuresti si companiile de training au constatat ca peste 70% dintre romani doresc sa ajunga sefi, fara a avea o pregatire adecvata, noteaza Gardianul. Salariatii prefera cursurile de perfectionare in alte domenii decat in cele care activeaza, iar cei care isi pierd drepturile sufera de boli patologice. Aproape trei sferturi dintre romani isi doresc un post de conducere intr-o intreprindere de succes, fara sa tina cont daca sunt sau nu pregatiti pentru o asemenea functie, potrivit psihologilor.


Citeste mai mult...

O majorare a dobanzii cheie a BCE ar putea aprecia euro peste 1,60 dolari

Mesajul socant al Bancii Centrale Europene (BCE) ca ar putea majora curand dobanda cheie a dus la o apreciere a euro si ar putea urca moneda unica europeana pana la noi recorduri fata de dolar, in contextul in care investitorii reevalueaza perspectivele pentru randamentul zonei euro, scrie Reuters. BCE a mentinut joi dobanda de politica monetera la 4%, dar presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet a lasat sa se inteleaga ca luna viitoare ar putea fi luata o decizie de inasprire a politicii monetare.


Citeste mai mult...

Cum faci venitul din chirie sursa pentru investitii

Ipoteza: ai doua apartamente; intr-unul locuiesti, pe celalalt il inchiriezi si mai faci un ban alb pentru batranete sau pentru alte proiecte de familie, noteaza Romania Libera. Sa zicem ca apartamentul de inchiriat face 100.000 de euro si iti aduce in jur de 5.000-6.000 de euro pe an de la chiriasi. Esti corect, platesti 16% impozit la stat si ramai cu 4.500-5.000 net. Asta echivaleaza cu o dobanda de 4,5-5% pe an daca ai depune aceeasi suma intr-un depozit bancar. Ai putea sa cheltui cei 5.000 de euro sau sa-i duci, la randul lor, la banca, de preferat lunar, eventual intr-un depozit pe termen de o luna (dobanzile la euro sunt totusi destul de mici) care se reinnoieste permanent, este suplimentat lunar si adauga un castig venitului din chirie.


Citeste mai mult...

Pretul petrolului ar putea atinge 150 dolari/baril in vara

Este posibil ca pretul petrolului sa ajunga la 150 de dolari pe baril in aceasta vara, deoarece scaderea livrarilor de petrol depaseste cererea, aflata in cadere, conform unui analist al Goldman Sachs, citat de Reuters."Cred ca sansele ca acest lucru sa se intample mai curand au crescut foarte mult", a spus analistul Goldman Sachs, Jeffrey Currie, referindu-se la un pret de 150 de dolari pe baril. Goldman Sachs, cea mai activa banca de investitii pe pietele energetice, a aratat, in mai, ca pretul petrolului ar putea atinge nivelul de 200 dolari, in urmatorii doi ani, ca parte a unei "super scumpiri".


Citeste mai mult...

De ce sa nu lucrezi de acasa

S-ar putea sa te deranjeze vecinii si chiar membrii familiei, sa muncesti in hopuri si sa fii tentat de treburi casnice, noteaza Evenimentul Zilei. Daca nu mai vrei sa mergi la serviciu zilnic, pentru ca te-ai saturat de traficul infernal sau pentru ca nu vrei sa-i mai vezi pe colegii si pe sefii care te enerveaza, o solutie ar fi o slujba "de la distanta". Insa, chiar daca ideea pare foarte atractiva, nu inseamna ca este si usor de aplicat. Expertii in resurse umane recomanda sa te gandesti de doua ori inainte de a face acest pas."Pentru un angajat, in prima faza aceasta varianta de lucru pare un ideal, judecand timpul castigat si aparenta libertatii de a-si indeplini sarcinile de serviciu in propriul ritm.

Citeste tot articolul De ce sa nu lucrezi de acasa

Citeste mai mult...

280.000 euro, cel mai mare salariu brut din Romania

Cel mai mare salariu in Romania este, in acest moment, de 280.000 de euro brut lunar, a anuntat directorul general al ING Life Insurance Romania, Bram Boon. Acesta a dezvaluit ca, in luna martie, un angajat din Romania a virat la fondul de pensii ING suma de 5.600 de euro drept contributie lunara. Pentru ca aceasta suma reprezinta 2% din venitul brut, rezulta un venit lunar brut de 280.000 de euro, adica circa 196.000 de euro net. Identitatea fericitului salariat este tinuta secreta, stiut fiind doar faptul ca acesta detine functia de director al unei mari firme specializate in comertul cu amanuntul.


Citeste mai mult...

De ce isi fac bancile cafenele?

Oamenii de afaceri nu au suficient timp si de multe ori intampina dificultati in prioritizarea activitatilor. De cativa ani, oamenii de afaceri din Romania beneficiaza de prezenta cafenelelor bancare in locuri centrale din orasele mari. Aici pot trimite un e-mail in timp ce isi asteapta partenerul de afaceri sau pot consulta rezultatele de la bursa. Insa, de ce isi deschid bancile cafenele. Ce castiga banca. Lansat in 2003 in Romania de catre BT, rolul conceptului de cafenea bancara este acela de a crea un mediu de afaceri neconventional.

Citeste tot articolul De ce isi fac bancile cafenele?

Citeste mai mult...

Doar trei romani din 100 au o pensie facultativa

Bucurestiul este orasul care are cei mai multi participanti la pensiile facultative (19%), urmat de zona Transilvaniei, cu 15%, noteaza Cotidianul. Dintre cele 3,2 milioane de romani contribuabili la Pilonul II de pensii, cel al pensiilor private obligatorii, doar 87.954 aveau si o pensie facultativa la finalul lunii mai, arata datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Cei mai multi participanti la fondurile facultative activeaza in domeniile financiar (23%), industrie (16%), comert (6%), constructii (3%) si administratie publica (2%).


Citeste mai mult...

Producatorii si procesatorii se vor grupa in organizatii interprofesionale pe filiera de produs

Producatorii si procesatorii din agricultura si industrie alimentara, precum si ditribuitorii se vor grupa in organizatii interprofesionale, unul dintre obiective fiind asigurarea transparentei in constituirea pretului pe filiera de produs, potrivit unui proiect de act normativ emis de MADR. Potrivit proiectului emis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), infiintarea Organizatiilor Interprofesionale pe Produse Agroalimentare (OIPA) are ca scop incheierea de acorduri interprofesionale intre partenerii din cadrul aceleiasi filiere de produs, respectiv producatori, procesatori si distribuitori.


Citeste mai mult...

Peste 90% din companiile active din Romania se confrunta cu dificultati in recuperarea datoriilor

Din cele 560.000 de companii active din Romania, 95% se confrunta cu intarzieri in recuperarea datoriilor, a declarat marti country manager Coface Romania, Cristian Ionescu."In Romania sunt 560.000 de companii active, iar 95% dintre acestea, printre care si Coface Romania, se confrunta cu intarzieri la incasarea platilor" a spus Cristian Ionescu. Acesta a mai precizat ca intarzierile la plata cu care se confrunta companiile romanesti au termene de 180- 200 de zile, iar cel mai ridicat termen este in agricultura unde acesta poate ajunge pana la 360 de zile.


Citeste mai mult...

Gazprom va fi compania cu cea mai mare valoare de piata din lume, in 7-8 ani

Gazprom va deveni cea mai mare companie a lumii, in 7-8 ani, nu numai din sectorul energetic, a declarat directorul general al monopolului rus, Aleksei Miller, citat de AFP. Dupa aceasta perioada, "capitalizarea bursiera a Gazprom va ajunge la 1.000 de miliarde de dolari, facand din Gazprom cea mai mare companie din lume, nu numai din domeniul energetic", a subliniat Miller. La ora actuala, Gazprom are o capitalizare de 343 de miliarde de dolari. Miller a subliniat ca pretul barilului de petrol va depasi 250 de dolari, fara a preciza cand se va intampla acest lucru.


Citeste mai mult...

Romania, printre tarile cu cele mai optimiste asteptari privind angajarea la nivel mondial

Romania are printre cele mai optimiste asteptari, intre statele lumii, privind angajarea de forta de munca in trimestrul al treilea al acestui an, previziunea de angajare atingand 26%, unul dintre cele mai bune niveluri, arata un studiu al companiei de resurse umane Manpower. Previziunea neta de angajare este calculata ca diferenta intre procentul angajatorilor care considera ca numarul total de angajari va creste si cel al angajatorilor care prevad scaderea acestuia. Nivelul de 26%, atins de Romania, este considerat unul dintre cele mai optimiste atat din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu, Africa), cat si din lume.


Citeste mai mult...

Posta Romana va achizitiona servicii de transport aerian

Posta Romana si-a propus achizitionarea unor servicii de transport aerian pentru imbunatatirea calitatii serviciilor postale si indeplinirea conditiilor de calitate recomandate de ANRCTI, potrivit reprezentantilor institutei. Potrivit Postei Romane, prin aceasta investitie, 85% din expedierile de corespondenta interna prioritare vor putea fi livrate in ziua imediat urmatoare intrarii trimiterii postale in reteaua postala. Tot in scopul imbunatatirii calitatii serviciilor postale, prioritara pentru Posta Romana este retehnologizarea.


Citeste mai mult...

Scurgere de apa radioactiva la o centrala din vestul Ucrainei

O scurgere de apa radioactiva a provocat oprirea unui reactor de la centrala nucleara din Rivne, vestul Ucrainei, au anuntat marti autoritatile ucrainene, relateaza AFP. Personalul centralei a descoperit "o scurgere" care "nu depaseste normele autorizate", a informat, fara sa explice originile scurgerii, societatea de stat Energoatom, care gestioneaza cele patru centrale nucleare in exploatare in Ucraina."Reactorul a fost oprit", nu s-a inregistrat nicio crestere a nivelului de radioactivitate la centrala si nici in zona, a asigurat Energoatom, fara alte precizari.


Citeste mai mult...

Bridgestone va deschide in 1 iulie un centru de vanzari in Romania

Bridgestone, producatorul belgian de anvelope, va deschide in data de 1 iulie un centru de vanzari in Romania, in paralel cu altele doua in Slovacia si Letonia, a anuntat compania, printr-un comunicat. Centrele vor fi localizate in Bucuresti (Romania), Bratislava (Slovacia) si Riga (Letonia). Potrivit companiei, noile centre vor fi responsabile de activitatile de vanzare si marketing pe cele trei piete si se vor ocupa, de asemenea, de oferirea unor servicii de calitate clientilor."Vanzarile noastre in Romania, Slovacia si statele baltice au crescut semnificativ in ultimii ani", a declarat vicepresedintele de vanzari si marketing al Bridgestone Europa, Gerry Duffy.


Citeste mai mult...

Rapitorii directorului companiei Alumil cer 30 de milioane de euro rascumparare

Rapitorii unui important om de afaceri grec, presedintele si directorul general al companiei Alumil, au cerut 30 de milioane de euro in schimbul eliberarii sale, au anuntat miercuri surse din politie, citate de AFP. Cererea de rascumparare a fost gasita in masina lui Giorgios Milonas, in varsta de 49 de ani,directorul celei mai mari companii producatoare de aluminiu din Grecia, Alumil. El a fost rapit de trei oameni inarmati in noaptea de luni spre marti, cand se intoarcea acasa cu sotia sa. Rapitorii, care si-au confirmat cererea printr-un telefon anonim, au acordat o saptamana familiei victimei pentru a strange banii.


Citeste mai mult...