Dezvoltatorii incep sa vanda locuintele fara finisaje

Dezvoltatorii imobiliari au inceput sa vanda in varianta nefinisata locuintele din ansamblurile rezidentiale, pentru a reduce preturile, masura care, alaturi de utilarea gratuita a bucatariilor si aplicarea de discounturi, reprezinta solutii pentru revigorarea vanzarilor, potrivit EuroMetropola. "Dezvoltatorii care dispun de resurse financiare pentru a finaliza proiectele incepute, si-au revizuit planurile si propun acum cumparatorilor locuinte nefinisate pentru a reduce pretul de vanzare la maximum. Un apartament «la gri» poate fi cu 10-20% mai ieftin decat unul finisat", se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta EuroMetropola.



Citeste mai mult...

Economia Romaniei va creste cu 8,85% in trimestrul al treilea si cu 3,75% in 2009

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va continua sa creasca accelerat in trimestrul al treilea din 2008, cu 8,85%, chiar daca mai multe state europene au anuntat intrarea in recesiune, insa anul viitor avansul va fi de doar 3,75%, potrivit mai multor economisti romani intervievati de Reuters. Cresterea anuala a activitatii economice din Romania va fi inferioara celei din trimestrul al doilea, de 9,3%, din cauza influentei problemele economiei mondiale, potrivitAnalistii se asteapta ca avansul PIB pentru 2008, estimat la 8,45%, sa fie cel mai mare din Europa, insa reducerea creditarii si politica monetara restrictiva vor diminua cresterea economica la doar 3,75% in 2009.

Cuvinte cheie: trimestrul, 2009, pib


Citeste mai mult...

Numarul autorizatiilor de constructie a scazut cu 7,9 la suta

Un numar de 5. 677 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale au fost eliberate in luna octombrie, in scadere cu 7,9 la suta fata de luna septembrie 2008 si in crestere cu 11,0 la suta fata de luna octombrie 2007, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS), preluat de Agerpres. Cea mai mare parte a autorizatiilor eliberate in octombrie, respectiv 61,6 la suta, au fost destinate zonei rurale, mentinandu-se trendul din luna precedenta. In doua din cele opt regiuni de dezvoltare s-a inregistrat o crestere a numarului de autorizatii eliberate pentru cladiri rezidentiale.



Citeste mai mult...

SNLO Targu-Jiu va exporta lignit

Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) Targu-Jiu va exporta, anul viitor, peste un milion de tone de lignit. Purtatorul de cuvant al SNLO Targu-Jiu, Doru Strambulescu, a declarat, miercuri, corespondentului AGERPRES ca, pentru anul 2009, societatea a incheiat un contract de livrare a cantitatii de 1. 250. 000 de tone de lignit unui beneficiar din Uniunea Europeana, in prezent aflandu-se in curs de perfectare modalitatile privitoare la transportul carbunelui de la subunitatile miniere producatoare la consumator.

Cuvinte cheie: snlo, anul, targu-jiu

Citeste tot articolul SNLO Targu-Jiu va exporta lignit

Citeste mai mult...

Peste 768 de milioane de euro, avans de la UE in 2009 pentru proiectele din fonduri structurale

Romania va primi 768,5 milioane de euro avans din fondurile structurale in 2009, odata cu decizia Comisiei - cuprinsa in Planul de relansare economica - de a suplimenta aceste sume. Avansul a fost marit cu 253,2 milioane de euro, potrivit unor date puse la dispozitie de Bruxelles. Avansurile sunt vazute de Comisia Europeana ca o modalitate de a ajuta statele membre care se confrunta cu o lipsa de lichiditati, pentru a avea fonduri din care sa faca platile catre beneficiari si ca proiectele sa nu stagneze.

Cuvinte cheie: 2009, euro, romania


Citeste mai mult...

Cei 2.000 de angajati ai Azomures vor fi trimisi in somaj tehnic

Angajatii combinatului Azomures vor intra in somaj tehnic, deoarece societatea nu mai are comenzi pentru ingrasaminte si nu mai are spatiu pentru depozitarea productiei, potrivit NewsIn care citeaza surse sindicale. Astfel, cei 2. 000 de angajati ai Azomures vor sta acasa in perioada 28 noiembrie-12 ianuarie. Sindicatele si administratia urmeaza sa se intalneasca joi, incepand cu ora 13:00, pentru a discuta situatia economica a combinatului. Decizia vine la mai putin de o saptamana dupa vizita presedintelui Traian Basescu la societate, cand au fost constatate unele probleme, insa seful statului a dat asigurari ca socitatea nu se va inchide.



Citeste mai mult...

Bursa a deschis pe plus joi, pe fondul evolutiei pozitive a pietelor internationale

Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au deschis pe plus sedinta de tranzactionare de joi, urmand traiectoria ascendenta a pietelor internationale, cu un avans mai important pe sectorul societatilor de investitii financiare. Marile burse europene inregistrau aprecieri in debutul sedintei, dupa ce si pietele americane si asiatice au inregistrat evolutii pozitive. Indicele compozit al bursei, BET-C urca dupa primele 20 de minute de tranzactionare cu 1,70%, iar BET, indicele care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, crestea cu 1,91%. Cea mai mare aprecierea era inregistrata de BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, care urca cu 3,64%.



Citeste mai mult...

BVB va reduce de marti comisionul de tranzactionare pe piata Deal, la 0,18%

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a anuntat joi ca va reduce comisionul de tranzactionare pe piata Deal, de la 0,35% la 0,18%, corespunzator cu nivelul celui aplicat pietei Regular, potrivit unui comunicat al BVB. Masura va intra in vigoare incepand de marti, 2 decembrie. Actionarii BVB au luat acesta masura in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Societatii desfasurata la distanta in data de 26 noiembrie. BVB a redus in 15 septembrie si tarifele de tranzactionare pe piata Rasdaq si a aplicat scutiri de la plata tarifelor pentru participantii la piata titlurilor de stat, precum si comisioane mai mici cu pana la 30%.

Cuvinte cheie: lei, bvb, piata


Citeste mai mult...

UPDATE: Arcelor Mittal vrea sa concedieze 9.000 de angajati din intreaga lume

ArcelorMittal, cel mai mare grup siderurgic din lume, a anuntat joi ca ia in considerare suprimarea a 9. 000 de locuri de munca in intreaga lume, ceea ce reprezinta 3% din totalul personalului, potrivit AFP. Reprezentantii ArcelorMittal au precizat ca programul de reducere de personal se bazeaza pe plecari voluntare. Programul vizeaza angajatii din sectoarele non-productive, care lucreaza in vanzari, in sectorul administrativ si servicii generale. Scopul acestui program de reducere a personalului este de a reduce cheltuielile grupului cu un miliard de dolari (775 milioane de euro), ca raspuns la situatia financiara actuala. Conform unui grup sindical, 6.



Citeste mai mult...

Fed a aprobat: Bank of America preia banca de investitii Merrill Lynch

Rezerva Federala americana a aprobat, miercuri seara, tranzactia prin care Bank of America achizitioneaza banca de investitii Merrill Lynch, informeaza Market Watch. Bank of America este cea mai mare institutie financiara americana cu aproape 60 de milioane de clienti. Una dintre cele mai mari institutii financiare ale lumii, Bank of America, deserveste clienti din peste 150 de tari. Dupa tranzactie, Bank of America isi va consolida pozitia de cea mai mare banca din SUA cu active de 2,7 trilioane de dolari. Merrill Lynch a cautat salvarea dupa ce actiunile sale la bursa s-au prabusit cu 78% in ultimul an, pe fondul crizei financiare.



Citeste mai mult...

Leul s-a depreciat in fata monedei euro si a dolarului. Un euro a fost cotat la 3,8580 lei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat joi un curs de referinta de 3,8580 lei pentru un euro, nivel cu 4,49 bani mai ridicat decat cel din ziua anterioara. Leul s-a depreciat astfel cu 1,17% in fata euro, dupa ce miercuri banca centrala a afisat un curs de 3,8131 lei pentru un euro. Cursul de referinta al BNR arata o depreciere puternica a leului in fata monedei americane, pana la 2,9809 lei pentru un dolar, de la 2,9390 lei pentru un dolar, cat era miercuri.

Cuvinte cheie: lei, euro, miercuri


Citeste mai mult...

Recomandarea analistilor: Companiile ar trebui sa isi reorganizeze afacerile "preventiv". Romania nu poate evita problemele

Analistii prezenti in emisiunea Money Show (The Money Channel) au fost de parere ca Romania nu poate evita problemele prin care trec si celelalte economii europene si au recomandat companiilor sa isi restructureze afacerea preventiv. In opinia lor, banii sunt mai putini si mai scumpi chiar daca pe plan extern vedem injectii importante de capital. Costurile refinantarii au crescut iar bancile vor fi in continuare reticente sa acorde imprumuturi chiar daca politica dusa de BNR ar fi mai relaxata.



Citeste mai mult...

Business Report: La ce castiguri au ajuns fondurile care au supravietuit scandalului FNI; Cum gandeste in criza un milionar: Nu negociez credite si fac economii; Pachetele de tigari se pregatesc sa devina 'no name'; Intercontinentalul va fi intrecut de un alt turn, iar Volkswagen Chico, masina de 2 locuri pentru orasele aglomerate.

La ce castiguri au ajuns fondurile care au supravietuit scandalului FNI. Cele patru fonduri mutuale care au supravietuit scandalurilor financiare de la sfarsitul anilor '90 au adus investitorilor randamente cuprinse intre 300% si peste 1. 400% pentru ultimii zece ani. Fondul deschis de investitii Credit Fond (astazi AI Capital Plus) este cel mai performant fond din ultimul deceniu, cu un randament de 1. 435% inregistrat in intervalul cuprins intre 31 octombrie 1998 si 31 octombrie 2008, scrie Ziarul Financiar. Criza mai taie, la anul, inca 15% din preturile locuintelor vechi.

Cuvinte cheie: scrie, piata, capital


Citeste mai mult...

Platile directe vor putea fi marite din 2011

Romania va ajunge la nivelul maxim al platilor directe, in jur de 175-177 de euro/hectar, cu doi ani mai repede, respectiv in anul 2011, fata de 2013, a anuntat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, citat de Agerpres. El a explicat ca, saptamana trecuta, la ultimul Consiliu de Ministri, Romania a purtat negocieri pentru a avea posibilitatea de a accelera cresterea nivelului subventiei la hectar si de a ajunge la nivelul maxim ce se poate oferi la hectar pentru agricultori mai repede decat era prevazut in tratatul de aderare.



Citeste mai mult...

Schimbarile aduse Legii Audiovizualului: digitalizare, regim mai relaxat pentru publicitate si amenzi mai mari

Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a modificat marti Legea Audiovizualului nr. 504/2002 "deschide perspectiva digitalizarii. Eram in urma la acest capitol. Avem un cadru legal in care normele privind regimul publicitatii sunt relaxate. Asta nu inseamna ca vom avea mai multa publicitate", a afirmat miercuri presedintele CNA, Rasvan Popescu, intr-o conferinta de presa organizata de Ministerul Culturii.



Citeste mai mult...

Carlos Slim cumpara un procent din actiunile Citigroup

O firma de brokeraj controlata de miliardarul mexican Carlos Slim a preluat recent un pachet de actiuni in valoare de 150 milioane de dolari la grupul bancar american Citigroup, informeaza AFP si Reuters, preluate de Agerpres. Grupo Financiero Inbursa a preluat aproximativ 29 milioane actiuni Citigroup in perioada cuprinsa intre 19 si 25 noiembrie. "Este o investitie de portofoliu pentru Grupo Financiero Inbursa", a declarat marti un analist implicat in tranzactie. Deocamdata nu este clar daca Inbursa a preluat aceste actiuni pentru Carlos Slim sau pentru clientii si fondurile de investitii ale Inbursa.



Citeste mai mult...

A patra rectificare negativa a bugetului educatiei pe 2008

O suma de 570 milioane de lei din bugetul Ministerului Educatiei este dirijata prin cea de-a patra rectificare negativa, catre domenii care ar putea aduce partidelor ce inca guverneaza un retus al imaginii si cateva voturi in plus, sustine secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu, citat de Agerpres. ,,Prin aceasta rectificare, Guvernul recunoaste implicit ca pana acum ne-a mintit si ca in buget existau sumele necesare aplicarii Legii nr. 221/2008 incepand cu 1 octombrie.



Citeste mai mult...

Incercarea de executare a Hotelului Astoria este un act pirateresc

Executarea Hotelului Astoria este ilegala, iar orice executor judecatoresc o va pune in aplicare se va alege cu plangere penala, a declarat miercuri, Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, intr-o conferinta de presa, informeaza Agerpres. "Executarea hotelului Astoria este un act pirateresc si ilegal, firma respectiva vine cu alt executor judecatoresc. Vom lupta cu toate armele juridice pentru a impiedica pierderea hotelului. De asemenea, ii anunt pe executorii care vor face aceste demersuri ca se vor alege cu plangere penala", a spus ministrul Transporturilor.

Cuvinte cheie: hotelul, sft, orhideea


Citeste mai mult...

Standard&Poor"s coboara ratingul MOL la BB plus

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor"s Ratings Services a coborat marti ratingul pe termen lung al companiei petroliere ungare MOL la "BB plus" de la "BBB minus", cu perspectiva stabila, informeaza un comunicat al agentiei de rating, preluat de Agerpres. "Decizia reflecta achizitionarea de catre MOL, prin majorarea datoriilor, a unui pachet de 22,155 la suta din actiunile companiei petroliere croate Industrija Nafte d. d (INA) si estimarile referitoare la inrautatirea conditiilor in industria petroliera care va face ca indicatorii financiari ai grupului MOL sa se deterioreze in 2009", a declarat analistul Standard & Poor"s, Per Karlsson.

Cuvinte cheie: mol, grupului, 2009


Citeste mai mult...

Piata asigurarilor isi va reduce ritmul de crestere in 2009

Piata romaneasca a asigurarilor va consemna, la finele anului in curs, o crestere de 20-25 la suta, iar in 2009 acest ritm va incetini la 12-15 la suta, a declarat miercuri, la un seminar de specialitate, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor /CSA/, Angela Toncescu, potrivit Agerpres. "In prezent, cresterea este de 25-26 la suta fata de anul trecut, iar pana la sfarsitul anului vom realiza cresterea prognozata", a spus Toncescu. Ea a apreciat ca asigurarile de viata vor creste anul viitor mai mult decat celelalte segmente de asigurari, in ce priveste volumul primelor subscrise, dar numarul politelor va fi mai mic.



Citeste mai mult...

Economia americana s-a contractat cu 0,5 procente

Economia americana a inregistrat in perioada iulie-septembrie un recul mai mare decat s-a anuntat initial, a informat marti Departamentul american al Comertului, transmite AFP, conform Agerpres. Potrivit celor mai recente date, Produsul Intern Brut (PIB) al SUA a scazut in trimestrul al treilea cu 0,5 procente in ritm anual. Initial, Departamentul american al Comertului a estimat ca in trimestrul al treilea economia americana s-a contractat cu 0,3 procente in ritm anual, in conditiile in care pietele mizau pe un recul de 0,5 procente.

Cuvinte cheie: procente, initial, s-a


Citeste mai mult...

O suta de angajati ai Nokia, trimisi in somaj tehnic

Conducerea Nokia Romania a decis sa opreasca productia la fabrica din comuna Jucu in perioada 22 decembrie 2008 - 5 ianuarie 2009 pentru a permite angajatilor sa se odihneasca si "sa se pregateasca pentru a face fata provocarilor din 2009". "Conducerea fabricii a decis, anul acesta, sa opreasca productia intre 22 decembrie 2008 si 5 ianuarie 2009, pentru a permite angajatilor sa petreaca mai mult timp alaturi de familiile lor si sa se odihneasca, pentru a fi pregatiti sa faca fata provocarilor din 2009", se arata intr-un comunicat de presa remis, marti, agentieide Nokia Romania.

Cuvinte cheie: nokia, jucu, fabrica


Citeste mai mult...

CE vrea informatii noi despre fondurile SAPARD

Comisia Europeana a transmis, marti dupa-amiaza, o scrisoare catre autoritatile romane, solicitand noi informatii pentru a putea lua o decizie privind reluarea platilor din fonduri SAPARD, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, Michael Mann, purtator de cuvant al comisarului pentru Agricultura. "Directia Generala de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DG AGRI) a transmis astazi dupa-amiaza (marti, n. red. ) o scrisoare autoritatilor romane referitoare la planul de actiuni", a spus Mann. El a precizat ca in scrisoare, CE recunoaste eforturile depuse de partea romana in acest domeniu, transmite.



Citeste mai mult...

Economia romaneasca va inregistra o crestere de 3 la suta in 2009

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) prognozeaza ca in 2009 cresterea economica in tarile in care opereaza BERD se va diminua semnificativ ca urmare a incetinirii economice si a turbulentelor de pe piata financiara mondiala, se arata in raportul BERD privind tranzitia in 2008, preluat de Agerpres. In Romania, BERD se asteapta la o crestere economica de 7,5 la suta in 2008, fata de 6 la suta in 2007, urmand ca in 2009 aceasta sa se situeze la 3 la suta. "Romania continua sa aiba perspective favorabile pe termen lung, desi pe termen scurt va cunoaste o reducere a cresterii sale economice.



Citeste mai mult...

Premierul cere MEF sa negocieze rambursarea datoriilor RADET

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, marti, ca a solicitat Ministerului Economiei si Finantelor sa inceapa "de indata" negocierea cu Primaria Capitalei a conditiilor in care RADET va rambursa datoriile catre ELCEN, informeaza Agerpres. "Am transmis Ministerului de Finante solicitarea sa inceapa de indata cu Primaria Capitalei negocierea conditiilor prin care RADET va rambursa catre ELCEN datoriile restante", a afirmat Tariceanu. Acesta a spus ca datoriile RADET catre ELCEN se ridica la suma de 13. 000 de miliarde de lei vechi, din care 5. 000 de miliarde reprezinta datoria de baza, iar restul - penalitati. "Va trebui sa vedem ce se poate negocia la capitolul penalitati.



Citeste mai mult...

Prabusirea burselor internationale, cea mai spectaculoasa de la marea depresiune pana in prezent

Este actuala prabusire a burselor cea mai spectaculoasa de la marea depresiune incoace? Privind miscarile abrupte ale indicelui bursier Dow Jones Industrial Average, se poate spune ca da. Dow Jones Industrial Average este o masura a pietei de mai bine de un secol. Desi unii s-au saturat poate ca piata de capital sa fie privita atat de mult din prisma lui, acest indice ramane etalonul pietei americane, scrie Petrea, pe blogul lui, intr-o analiza a evolutiei crizei pe baza fluctuatiei Dow Jones. Companii si industrii intregi au inflorit si au decazut de la crearea indicelui, dar miscarile Dow-ului sunt urmarite in continuare zilnic de catre participantii la piata.

Cuvinte cheie: scaderi, zilnice, zile


Citeste mai mult...

Banca Mondiala: Romania are sanse mari sa evite recesiunea

Romania are sanse mai mari sa evite recesiunea in 2009 decat sa se confrunte cu ea, dar evolutia va depinde de contextul international si de masurile viitorului guvern, care ar trebui, insa, sa ia in calcul scenariul pesimist, a declarat marti Catalin Pauna, economistul senior al Bancii Mondiale din Romania, transmite NewsIn. "Este greu de prezis ce se va intampla in lunile urmatoare si in 2009, iar marja de eroare este mare.

Cuvinte cheie: romania, pauna, guvern


Citeste mai mult...

Credit Europe Bank prezinta colectia de toamna-iarna

Am primit Codul Vestimentar promovat de Credit Europe Bank. E usor amuzant, intrucat uneori se specifica inclusiv ce parfum e bine sa folosesti si ce nu. Aflu de pilda ca "NU sunt permise camasi descheiate la guler si cravata fara nod strans", scrie Dan Popa, pe blogul lui. De slitul pantalonilor nu se sufla nicio vorba, semn ca materialul nu e riguros pana la capat. Mai aflu, de asemenea, ca "angajatilor nu le este permis sa foloseasca obiecte care sa poarte insemnele altei banci (jackete, umbrele)". Corect, asta e de bun simt, mai putin grafia "jacketei". Mai notez, in treacat, ca barbatii musai sa aiba parul scurt si sa fie zilnic barbieriti.



Citeste mai mult...

LIVE TEXT Florin Georgescu (BNR): "Incepand cu 15-20 ianuarie vom reanaliza noile norme de creditare"

HotNews. ro transmite live text, incepand cu ora 11:00, punctele principale ale prezentarii sustinute de Forin Georgescu, Primviceguvernator BNR, cu tema: "Sistemul bancar din Romania. Prezent si perspective", in cadrul primei sesiuni EU-COFILE de miercuri, 26 noiembrie. UPDATE 1 Activele bancare reprezinta, in prezent, 59% din PIB-ul Romaniei iar indicatorul de solvabilitate este de 11,9% fata de 14% in septembrie 2007. Acestea si alte date actuale legate de sistemul bancar au fost sunt prezentate de Florin Georgescu, primviceguvernator BNR.

Cuvinte cheie: bnr, tema, bancare


Citeste mai mult...

Seful Citigroup: Banca a gresit investind prea mult in sectorul imobiliar american

Directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, a blamat marti conducerea anterioara pentru "concentrarea imensa" a investitiilor in sectorul imobiliar american, cauzand pierderi care au determinat saptamana trecuta interventia autoritatilor pentru salvarea celei de-a doua banci americane ca marime in functie de active, informeaza Reuters. Vikram Pandit, care a preluat conducerea Citigroup in decembrie 2007, a declarat marti in cadrul talk show-ului „Charlie Rose Show”, al postului de televiziune PBS, ca banca a ajuns in situatia actuala datorita lipsei diversificarii fondurilor acordate si a concentrarii prea mari a acestora in sectorul imobiliar.



Citeste mai mult...

UPDATE 1 Comisia Europeana a anuntat planul anti-criza: stimul de 200 miliarde euro + accelerarea platilor din fondurile structurale

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anuntat miercuri un plan de relansare economica care prevede un stimul fiscal de 200 de miliarde de euro: 170 sunt furnizate de statele membre UE, 30 prin contributia BEI, la care se adauga si o mobilizare din fondurile de la bugetul UE. UPDATE 1: Ca parte a contributiei UE la acest stimul fiscal, Planul prevede accelerarea platilor din fondurile structurale si sociale pana la 6,3 miliarde de euro.



Citeste mai mult...

FMI a redus estimarea privind cresterea economica a Romaniei in 2009 la 3,5%

Fondul Monetar International estimeaza ca economia Romaniei va creste anul viitor cu 3,5%, sub nivelul de 4,8% indicat in octombrie, in contextul inrautatirii capacitatii bancilor de a se finanta in strainatate, ceea ce va afecta investitiile si consumul, si al anticiparii incetinirii exporturilor, transmite Mediafax. "Turbulentele de pe pietele financiare internationale s-au intensificat de la previziunile din octombrie, si au rezultat in continuarea decelerarii cresterii economice reale.



Citeste mai mult...

Moneda nationala a pierdut teren in fata euro, cursul BNR fiind de 3,8131 lei/euro

Moneda nationala s-a depreciat miercuri cu aproape doi bani in fata euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) publicand un curs de referinta de 3,8131 lei pentru un euro. Marti, un euro era cotat de banca centrala la 3,7933 lei. Cursul de referinta al BNR arata insa o apreciere a leului in fata monedei americane, pana la 2,9390 lei pentru un dolar, de la 2,9532 lei pentru un dolar, cat era marti. Francul elvetian a fost cotat miercuri la 2,4638 lei, cu aproape un ban mai mult decat marti, in timp ce 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,0890 lei, dupa ce in ziua anterioara cursul bancii centrale era de 3,0816 lei pentru 100 de yeni.

Cuvinte cheie: lei, euro, marti


Citeste mai mult...

Business Report: Casa de 13.000 de euro chiar exista; Antreprenorii romani au pierdut un miliard de euro; Soros: apogeul crizei, in urmatoarele doua luni: Noul iPod Touch, mai rapid decat iPhone 3G, iar noul Megane este cel mai sigur model din istorie!

Casa de 13. 000 de euro chiar exista. Traian Basescu a facut o casa la jumatate din pretul pe care il cer firmele. Cotidianul a verificat facturile si preturile din piata ale materialelor si ale manoperei. Marjele de profit ale constructorilor si dezvoltatorilor sunt mari nu numai la blocuri, ci si la locuintele unifamiliale. Nota de plata a presedintelui Basescu pentru casa construita pentru o batrana care si-a pierdut locuinta la inundatii este inca o dovada a faptului ca preturile mari de pe piata imobiliara nu sunt numai rezultatul cererii mari, ci si al profiturilor mari urmarite de agentii comercianti din piata.

Cuvinte cheie: scrie, piata, criza


Citeste mai mult...

Metroul va fi modernizat pana in 2012

Trenurile vechi de metrou produse la Astra Arad in anii 70 aflate in exploatarea metroului ar putea fi modernizate pana in 2012, daca Alstom, compania care intretine metroul bucurestean, si Metrorex vor semna un contract de prelungire a contractului initial, semnat in 2003, a declarat marti, directorul general Alstom Transport Romania, Gabriel Stanciu. "Noi avem mai multe variante cu privire la modernizarea trenurilor vechi aflate in circulatie si, in functie de decizia Metrorex, vom opta pentru una din ele.



Citeste mai mult...

Berlinul admite posibilitatea unei recesiuni in 2009

Ministrul german de Finante, Peer Steinbruck, a recunoscut, marti, pentru prima data in mod oficial ca Germania, prima economie a zonei euro, ar putea cunoaste anul viitor o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) de pana la un procent, transmite AGERPRES. "Informatiile pe care le am la acest moment arata ca anul viitor Produsul Intern Brut ar urma sa evolueze intr-un interval cuprins intre plus 0,2 procente si minus un procent", a declarat Peer Steinbrueck in fata Bundestag-ului, Camera inferioara a Parlamentului german. Pana acum guvernul german prognoza in mod oficial o crestere de 0,2 procente pentru anul urmator. "Am ales optimismul", a recunoscut Peer Steinbrück.



Citeste mai mult...

Piata romaneasca de retail va resimti efectele crizei

Piata de retail din Romania va resimti, in 2009, efectele crizei economice, cand efectul de substitutie al produselor isi va face prezenta, iar jucatorii din acest sector nu trebuie sa se bazeze pe ajutor de stat, a precizat marti, Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), conform AGERPRES. "Evolutia economica s-a bazat, in mare parte, pe consum, iar inasprirea si scumpirea creditarii, insotite de scaderea consumului, isi vor arata efectele negative cu si mai mare putere in 2009. In ultimii ani, ne-am imprumutat din strainatate, prin bancile din tara, ca sa cumparam tot bunuri din strainatate.

Cuvinte cheie: retail, piata, 2009


Citeste mai mult...

Miercuri incepe negocierea pachetului social primit de somerii de la Kraft Foods

Producatorul american de dulciuri si cafea - Kraft Foods - isi mentine decizia de a inchide fabrica de la Brasov, urmand ca o parte din productie sa fie relocata in Bulgaria. Conducerea firmei a anuntat ca aceasta hotarare nu are legatura cu criza financiara internationala si a explicat ca locatia de la Brasov nu permite extinderea capacitatilor de productie. Miercuri incep negocierile pentru pachetul social oferit viitorilor someri. Disponibilizarile vor incepe din luna mai, anul viitor, relateaza Radio Romania Actualitati.



Citeste mai mult...

Fluctuatii pe bursele asiatice. Creste pretul petrolului

Scaderi de 1,30% pe bursa din Tokyo, afectata de cursul de schimb yen-dolar. Astfel, indicele Nikkei a pierdut 108,27 puncte, ajungand la nivelul de 8. 215,66 puncte. Si indicele Topix a inregistrat o scadere de 1,69%, atingand valoarea de 817,55 puncte. In schimb, Bursa din Hong Kong inregistra, la mijlocul sedintei de miercuri, o crestere de 3,4% determinata, in principal, de anuntul Rezervei Federale (Fed) de sustinere a creditelor. Indicele Dow Jones al bursei americane a incheiat pe verde pentru a treia zi consecutiv, dupa ce oficialii Fed au anuntat ca vor pompa inca 800 de miliarde de dolari in piata.

Cuvinte cheie: puncte, indicele, fed


Citeste mai mult...

Israelul - 2,8 miliarde dolari in pietele financiare

Ministerul de Finante din Israel a anuntat marti un plan de sprijinire a pietelor financiare israeliene in valoare de aproximativ 2,8 miliarde dolari, vizand garantarea creditelor bancare si oferirea unei plase de siguranta pentru fondurile de pensii, transmite AGERPRES. Din acest plan de 2,8 miliarde dolari, o suma de sase miliarde de sekeli (1,5 miliarde de dolari) va servi la garantarea imprumuturilor bancare acordare in special intreprinderilor mici si mijlocii si gospodariilor, se arata in comunicatul Ministerului de Finante. Masura a fost luata pentru a creste volumul creditelor disponibile, precizeaza comunicatul.

Cuvinte cheie: miliarde, plan, dolari


Citeste mai mult...

Decizia Kraft Foods de a inchide fabrica de la Brasov este definitiva. Miercuri incep negocierile privind salariile compensatorii pe care le vor primi viitorii someri

Decizia producatorului de dulciuri si cafea Kraft Foods de a inchide fabrica de la Brasov este definitiva, au anuntat marti reprezentatii companiei. Cei 440 de angajati ai fabricii ar urma sa fie disponibilizati incepand din luna mai a anului viitor. Negocierile pentru pachetul social oferit viitorilor someri vor incepe miercuri, anunta Rador. Reprezentantii celor 440 de angajati de la Kraft Brasov, care urmeaza sa fie disponibilizati anul viitor, au fost la Viena in incercarea de a gasi intelegere la participantii prezenti la reuniunea extraordinara a Comitetului Coordonator al Comitetului European de intreprindere Kraft.

Cuvinte cheie: brasov, kraft, fabrica


Citeste mai mult...

Ritmul de crestere al creditarii a incetinit in octombrie pana la 44,8%

Ritmul de crestere al creditelor acordate populatiei si firmelor a incetinit in octombrie la 44,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la nivelul de 193,06 miliarde de lei, pe fondul scaderii valorii componentei in valuta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). La finele lunii septembrie, creditul neguvernamental a crescut cu 50,5% fata de aceeasi perioada din 2007. Astfel, la sfarsitul lunii octombrie, creditul in lei s-a majorat cu 32,7%, in vreme ce creditul in valuta a avansat cu 56,2%. Exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 42,3%. In luna anterioara, creditul in lei a urcat cu 36,2%, iar cel in valuta a crescut cu 63,9%.

Cuvinte cheie: lei, valuta, octombrie


Citeste mai mult...

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica:

Banca Centrala Europeana ar putea reduce dobanda cheie de la 3,25%, la 2%, pana in primavara lui 2009, in contextul in care zona euro se confrunta cu recesiunea, estimeaza Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica potrivit AFP, citat de NewsIn. De asemenea, OCDE estimeaza ca situatia din sectorul economic va impune "costuri bugetare considerabile" pentru guverne. "Temperarea estimata a presiunilor inflationiste in urmatorii doi ani va permite noi reduceri ale dobanzii cheie, in intervalul urmator", a anuntat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, in cadrul ultimei sale prognoze economice.

Cuvinte cheie: cheie, zona, euro


Citeste mai mult...

Sindicatele de la ArcelorMittal Galati au acceptat, conditionat, inghetarea salariilor in 2009

Sindicatele din ArcelorMittal Galati au acceptat, marti, oferta patronatului de prelungire a contractului colectiv de munca pana la finele anului viitor fara majorarea salariilor, cu conditia ca partile sa analizeze trimestrial evolutia societatii si, in caz de ameliorare, sa reia negocierile. Sindicatele si administratia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati au semnat, marti, actul aditional de prelungire a actualului contract colectiv de munca pana la 31 decembrie 2009, fara acordarea de cresteri salariale anul viitor, asa cum a propus anterior patronatul.



Citeste mai mult...

Stere Farmache: "Obligatiunile vor creste in importanta. Acestea ii pot conecta pe cei din piata care dispun de lichiditati cu cei care duc lipsa de lichiditati"

"Piata obligatiunilor va capata importanta in perioada urmatoare. Cred ca, in conditiile in care creditul bancar se contracta, societatile au nevoie de finantare si, pe de alta parte, sigur exista persoane sau companii care dispun de lichiditati", a declarat Directorul General BVB, Stere Farmache. Citeste cele mai importante idei discutate in cadrul primei sesiuni a seminarului anual EU-COFILE, organizat de BNR si Alpha Bank. Pe parcursul celor patru zile de dezbateri, reprezentantii BNR, Asociatiei Romane a Bancilor si Bursei de Valori Bucuresti (BVB) vor discuta despre efectele crizei economice in Romania. Seminarul a fost deschis de Stere Farmache, Director General BVB.

Cuvinte cheie: bnr, tema, bancar


Citeste mai mult...

Planul anti-criza al Comisiei Europene: scaderea impozitelor pe venit, scaderea CAS

Stimul fiscal bazat pe o actiune coordonata a statelor membre, propuneri de accelerare a reformelor structurale, masuri de investitii inteligente” si propuneri pentru stimularea pietei muncii si cresterea cererii, precum si masuri pentru ajutorarea IMM-urilor sunt liniile directoare ale Planului de relansare economica al Comisiei Europene, ce urmeaza sa fie facut public miercuri.



Citeste mai mult...

BERD estimeaza ca economia Romaniei va creste cu 3% in 2009

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare estimeaza ca produsul intern brut al Romaniei va creste cu 3% in 2009, incetinire pe care o anticipeaza in toate economiile tarilor in care este prezenta, potrivit raportului prezentat, marti, de BERD, anunta NewsIn. Spre deosebire de agentia de rating Moody's, care a anuntat, luni, ca se asteapta ca Romania sa intre in recesiune in 2009, BERD a anuntat, marti, ca se asteapta la o crestere a economiei romanesti de 7,5% in 2008, fata de 6% in 2007, urmand ca in 2009 aceasta sa se situeze la 3%.

Cuvinte cheie: berd, 2009, 2008


Citeste mai mult...

Fed va aloca 800 miliarde dolari pentru deblocarea pietei creditelor

Rezerva Federala Americana (Fed) a anuntat marti un nou program de sprijinire a sistemului financiar american, alocand 800 miliarde de dolari pentru dezghetarea pietei creditelor, potrivit Reuters. In cadrul acestui program, Fed va cumpara datorii si active ipotecare si va sustine creditele de consum si pentru intreprinderi mici si mijlocii. "Actiunea are ca scop reducerea costurilor si imbunatatirea accesului la creditele ipotecare, ducand la sprijinirea sectorului imobiliar si ameliorarea conditiilor de pe pietele financiare", a anuntat institutia.

Cuvinte cheie: miliarde, dolari, fed


Citeste mai mult...

Basescu este adeptul economiei de piata

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, intr-o conferinta de presa tinuta la Palatul Cotroceni, ca ramane un adept convins al economiei de piata, conform AGERPRES. "Personal, raman un adept fara rezerve al economiei de piata. Nu cred in teoriile pe care le lanseaza propavaduitorii economiei de stat si cred ca economia de piata este singura solutie pentru o dezvoltare rapida si consistenta. Povestile de genul "sa ne intoarcem la centralism si dirijism" nu mai sunt de actualitate, nu doar in Romania, ci in toata lumea", a afirmat Basescu. In context, el a aratat ca, in economia de piata, trebuie sa ne flexibilizam exigentele fata de locul de munca.

Cuvinte cheie: munca, locul, piata


Citeste mai mult...

SUA ar putea imprumuta institutiile cu 7.400 miliarde de dolari

Guvernul Statelor Unite este pregatit sa imprumute peste 7. 400 miliarde de dolari din banii contribuabililor americani sau jumatate din valoarea produselor realizate in statul american anul trecut, pentru a salva sistemul financiar, de cand s-au prabusit pietele de credit, in urma cu 15 luni, transmite AGERPRES. Acest angajament de fonduri, fara precedent, include 2. 800 miliarde care au fost deja acordate institutiilor financiare prin cel mai masiv raspuns la o urgenta economica de la Marea Criza din 1930.

Cuvinte cheie: sua, cand, pietele


Citeste mai mult...

Business Report: Patriciu da oameni afara din cauza crizei; Apartamentele noi au ramas la fel de scumpe; In decembrie, cadouri mai ieftine; Telefonul cu doua fete; 2009, fara cresteri salariale; Sandero primit cu raceala in Suedia

Patriciu da oameni afara din cauza crizei Rompetrol Petrochemicals, di­­vizia de petrochimie a grupului Rom­petrol, condus de Dinu Pa­tri­ciu, isi va reduce productia la ju­ma­tate si va trimite in somaj tehnic un sfert dintre an­gajati, in perioada 10 decembrie-31 ianuarie, ca urmare a efectelor cri­zei economice, se arata intr-un comunicat al companiei. „Este o masura temporara si vine pe fondul constrangerii pietelor de pro­­fil, fiind necesara atat pentru re­echi­librarea productiei in acord cu ce­re­rea de polimeri (cu 55% - n. r. ), cat si pentru a evita cresterea stocu­rilor.

Cuvinte cheie: doua, 000, romania


Citeste mai mult...

Atentie la planurile de viitor: criza se prelungeste

Criza financiara, care a dus la prabusirea mai multor banci de talie internationala, se transforma intr-o criza economica extinsa, ale carei efecte nu s-au resimtit inca la nivel maxim, a declarat economistul-sef al FMI, Olivier Blanchard, pentru o publicatie din Elvetia, citata de Reuters, anunta NewsIn. Olivier Blanchard, care estimeaza prelungirea crizei cu inca un an, a solicitat guvernelor sa relaxeze conditiile fiscale, iar bancilor centrale sa reduca ratele dobanzilor de politica monetara spre 0%.



Citeste mai mult...

BCE dispune de marja de manevra pentru a reduce dobanda de referinta

Germanul Axel Weber, membru in consiliul director al Bancii Centrale Europene, a apreciat vineri ca BCE isi poate permite sa reduca in continuare dobanda de referinta, transmite AFP, preluat de Agerpres. Ca urmare a declinului remarcabil al presiunilor inflationiste pe termen mediu si a deteriorarii rapide a perspectivelor economice, politica monetara in zona euro are un spatiu suficient de manevra, in opinia mea, pentru noi reduceri daca va fi necesar", se arata in textul unui discurs distribuit cu ocazia celei de a 18-a editii a Colocviului bancar european.



Citeste mai mult...

Conducerea General Motors ia in calcul declararea falimentului

Consiliul de administratie al constructorului american de automobile General Motors ar putea solicita protectie sub legea falimentului, pe fondul lipsei acute de lichiditati, in ciuda opozitiei vehemente a presedintelui-director general, Rick Wagoner, transmite AFP. Consiliul director al celui mai mare producator auto american "va analiza toate optiunile" pe care le are pentru continuarea activitatii, inclusiv declararea falimentului, a anuntat vineri seara cotidianul Wall Street Journal, citand surse avizate, potrivit NewsIn. Decizia ar afecta grupul General Motors, care ar pierde pozitia de lider mondial in industria auto, in fata producatorului japonez Toyota.



Citeste mai mult...

Americanii trec pe Rush Card

Ati auzit de Russel “Rush” Simmons? E unul dintre cei mai influenti americani ai ultimilor 20 de ani, un vizionar al hip hop`ului, dupa cum il catalogheaza revistele americane de profil. A infiintat/ manageriat/ produs nume celebre ale scenei americane de hip hop, de la as Kurtis Blow, Run-DMC (Run e fratele lui Russel), Whodini, Beastie Boys, Jay-Z si Tupac Shakur. Ce treaba are el cu bancile? Pai a infiintat o companie financiara care are un foarte mare succes pe piata, scrie Dan Popa pe blogul sau. Rush da carduri “prepay” americanilor care nu au conturi bancare.


Citeste tot articolul Americanii trec pe Rush Card

Citeste mai mult...

Coca-Cola nu inchide fabricile de la Iasi sau Ploiesti

Producatorul de bauturi racoritoare Coca Cola HBC Romania spune ca nu a luat nicio decizie in privinta inchiderii fabricilor pe care le detine la Iasi si la Ploiesti, asa cum a aparut in presa. "Nu exista nicio decizie de inchidere a fabricii Coca-Cola din Iasi sau a celei din Ploiesti. Nu putem comenta zvonurile sau speculatiile aparute in media pe aceasta tema. Activitatea celor doua fabrici se desfãsoara normal", se arata intr-un comunicat al companiei, preluat de.

Cuvinte cheie: iasi, detine, ploiesti


Citeste mai mult...

Presedintele Bancii Mondiale:

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoelick, a avertizat, cu ocazia unei conferinte desfasurate la Paris, ca statele lumii trebuie sa se astepte la cresterea somajului si probleme fara precedent, din cauza crizei financiare. Problemele cu care se confrunta economia mondiala sunt departe de a fi rezolvate, considera presedintele Bancii Mondiale. Acesta a avertizat ca, in opinia sa, vin vremuri grele pentru oamenii de rand, cei mai afectati urmand sa fie cei cu venituri reduse, potrivit Antena 3.


Citeste tot articolul Presedintele Bancii Mondiale:

Citeste mai mult...

Tariceanu, intristat de capitalul romanesc

Efectele crizei financiare ar putea fi cu mult diminuate daca in Romania ar exista o economie cu capital autohton puternic, nu dominata de marile companii straine, iar initiative precum crearea Companiei Nationale Energetice au scopul de a intari capitalul romanesc, a afirmat premierul Tariceanu. "Efectele acestei crize ar putea fi mult diminuate daca in Romania am putea avea o economie cu capital romanesc puternic. In momentul de fata economia romaneasca e dominata de marile companii cu capital strain, iar acestea isi vor diminua investitiile in aceasta perioada. Nu acelasi lucru s-ar fi intamplat daca am fi avut o economie cu capital romanesc puternic.



Citeste mai mult...

Tariceanu: Managerii care nu gestioneaza criza vor disparea

Premierul Tariceanu a declarat vineri, in cadrul unei dezbateri la ASE, ca in Romania exista manageri cu pregatire, dar si multi carora le place sa li se spuna "patroni", multi dintre ei urmand sa dispara daca nu vor putea sa gestioneze o situatie de criza economica. Tariceanu a aratat ca foarte multi dintre managerii tineri romani fie au facut ASE, fie un MBA, fie au avut sansa sa lucreze prin diferite companii straine sau multinationale, formandu-si o cultura manageriala deosebita, relateaza.



Citeste mai mult...

Saptamana media-pub: Concurs de reduceri de bugete, personal si investitii in Vest. Campanii si produse media noi in Romania

Grupurile media si retelele globale de comunicare anunta in continuare masuri drastice pentru a face fata crizei internationale. Intre timp, in Romania apar titluri noi, bancile lanseaza campanii de imagine si pentru depozite, agentiile anunta noi schimbari de cadre, se inmultesc instrumentele de eficientizare a campaniilor online, CRP se supara din cauza spatiilor din Casa Presei, iar guvernul cheltuie bani pe publicitate ca sa-i aduca pe oameni la urne.



Citeste mai mult...

Piata de publicitate din Spania, slabe sanse de redresare in 2009

Este putin probabil ca piata de publicitate din Spania sa-si revina in 2009, a declarat vineri Giuseppe Tringali, directorul executiv al canalului de televiziune spaniol Telecinco, citat de Reuters. Veniturile din publicitatea TV ar putea scadea cu circa 11-12% in 2008 fata de venituri de peste trei miliarde euro (3,76 miliarde dolari) in 2007, ca urmare a scaderii economice din Spania. La inceputul acestei saptamani, Javier Uria, directorul financiar al Telecinco, a declarat ca volumul cheltuielilor de publicitate a inregistrat in Spania o scadere anuala cuprinsa intre 22-24%.



Citeste mai mult...

Business Report: Craciun cu brad din import; Semne nu prea bune pentru piata luxului din Romania; Prigoana, e gata sa vanda 60% din Rosal Grup cu minim 150 mil. euro; Dacia Sandero este Masina Anului 2009; Honda FC Sport, o veritabila sportiva ecologica, iar regele notebook-urilor este Asus Eee PC S101

UE da banii promisi fermierilor din tarile sarace. Ministrii de finante din UE au convenit astazi sa deblocheze suma de 1 miliard de euro promisa agricultorilor din tarile sarace, conform unei surse diplomatice preluata de presa internationala. Acordul prevede ca plasarea banilor sa se faca in 3 transe in perioada 2008-2010, iar prima etapa va fi chiar in acest an si va cuprinde 270 de milioane de euro, scrie Capital. Isarescu: Romania este privita ca un elev nabadaios, primul depunctat din clasa din care face parte.

Cuvinte cheie: euro, scrie, piata


Citeste mai mult...

Avem nevoie de parteneriate pentru a depasi criza

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la finalul vizitei efectuate la Upetrom 1 Mai Ploiesti, ca este nevoie de un parteneriat intre sindicate si conducerea unitatilor industriale, precum si unul intre Guvern, banci si manageri, pentru a depasi efectele crizei economice. "Toate companiile incearca sa isi mentina forta de munca. Nu am intalnit nicio companie pana acum in care managerii sa aiba abordarea iesirii din criza pe seama fortei de munca. Este o abordare pe care am apreciat-o foarte mult. Toti managerii pleaca de la premisa ce pot face pentru a mentine forta de munca in activitate.



Citeste mai mult...

Cursul a inchis sedinta la 3,81 lei/euro

Moneda nationala si-a temperat aprecierea in a doua parte a sedintei interbancare, ca urmare a majorarii cererii pentru moneda europeana, iar la finalul zilei cursul de schimb se situa la 3,81 - 3,8150 lei/euro, in scadere cu mai mult de un ban fata de cotatiile de joi. "In prima parte a sedintei, leul s-a apreciat ca urmare a vanzarii agresive de euro, dar apoi si-a inversat tendinta, intrucat cererea pentru euro a crescut", a declarat pentru, Lucian Oita, dealer la MKB Romexterra Bank. Primele transferuri s-au operat la 3,8280-3,8300 lei/euro, nivel apropiat de intervalul de tranzactionare de la inchiderea precedenta, de 3,8220 - 3,8270 lei/euro.

Cuvinte cheie: leieuro, cursul, zilei


Citeste mai mult...

49% din actionarul majoritar al AIG Life Romania s-ar putea duce in China

Un consortiu condus de fondul de investitii China Investment Corp (CIC) negociaza cumpararea a 49% din American Life Insurance Co (Alico), divizie a grupului AIG, care detine in Romania asiguratorul AIG Life, tranzactie care ar putea valora pana la 10,6 miliarde dolari, informeaza Reuters, care citeaza cotidianul japonez Nikkei. Potrivit publicatiei japoneze, grupul american AIG este in discutii preferentiale cu consortiul condus de fondul CIC, care include si alte companii de asigurare din China, un termen pentru ajungerea la un acord fiind sfarsitul acestui an.

Cuvinte cheie: aig, life, miliarde


Citeste mai mult...